Vrijstaande houtkachel

Vrijstaande houtkachel

Ons assortiment

Geen haard zorgt voor zoveel sfeer en warmte als de klassieke houtkachel. De vrijstaande houtkachel wordt door de meeste haardliefhebbers gezien als de ultieme haardbeleving. Echt hout, echte vuur, de echte geur van brandend hout en het ontspannende geluid dat daarbij hoort. Houtkachels zijn er in allerlei soorten en formaten. Van grote vrijstaande houtkachels tot hele kleine vrijstaande kachels. Sommige houtkachel worden ingebouwd in een meubel of in een wand, maar de houtkachel blijft altijd een vaste schare trouwe fans houden. Een vrijstaande houthaard kan in principe overal in de woonruimte worden geplaatst, mits er een veilige aansluiting op het rookkanaal mogelijk is natuurlijk. Dit geeft u erg veel keuzevrijheid, u bepaald helemaal zelf waar u vindt dat uw houtkachel het beste tot zijn recht komt. Laten we dus snel eens kijken naar een oude bekende, de houtkachel vrijstaand.

Houtkachel vrijstaand

Houtkachel vrijstaand

Een kachel met historie

Houtkachels zijn de oudste en ook de meest pure vorm van de kachel. Eeuwenlang was er het open haardvuur met zijn blokken brandhout, maar de eerste opvolger van dit primitieve principe waren de eerste houtkachels. Houtkachels zijn er al een hele tijd en hebben een plekje veroverd in onze harten en in onze woonkamers. Al vele honderden jaren verwarmen houtkachels onze woningen, ze helpen ons bij het bereiden van ons eten en bij het zetten van thee en koffie. Een fraaie klassieke vrijstaande houtkachel past in elk Nederlands stilleven. Het voelt net zo vertrouwd als hoge Noren, sneeuwpoppen maken en warme chocolademelk. De vrijstaande houtkachel staat ons al zolang terzijde dat hij ons weet te raken op een bijna instinctieve manier. De gezellige en wispelturige vlammen in vrijstaande houtkachels geven ons een gevoel van geborgenheid en een gevoel van thuis komen. Ook vandaag de dag heeft de vrijstaande houtkachel nog vele fans. Ze hebben een bepaalde charme en blijven daardoor populair. 

Vrijstaande houtkachel binnen

Vrijstaande houtkachel binnen

Een verrijking voor iedere woonkamer

Maar hoe kiest u nu de houthaard die het beste past bij uw wensen en bij uw verwachtingen? Om de perfecte vrijstaande houtkachel te vinden voor uw situatie weten wij welke vragen moeten worden gesteld. Naast stijl en kwaliteit zijn vermogen en rendement twee hele belangrijke factoren bij het maken van de juiste keuze. Wanneer u optimaal wilt genieten van uw vrijstaande houthaard is het erg belangrijk dat u een kachel kiest die qua vermogen past bij uw warmtevraag. Het juiste vermogen is berekenbaar via formules op internet, maar omdat sommige factoren niet worden meegenomen in deze berekeningen geloven wij meer in persoonlijk advies. De mate van isolatie en de plek waar de houtkachel wordt geplaatst kunnen namelijk grote invloed hebben op het gewenste vermogen. Graag bekijken we samen met u de verschillende opties, zodat we uiteindelijk bij uw juiste keuze belanden.

Een vrijstaande houtkachel

Een vrijstaande houtkachel

Blijvend populair

Een vrijstaande houtkachel kan in principe overal worden geplaatst mits de rookafvoer maar op een veilige afstand van de muur blijft . Houtkachels worden veel warmer dan gashaarden, daarom zal de warmte van het rookgasafvoerkanaal ook veel hoger zijn dan bij een gashaard het geval is. Indien u een vrijstaande houtkachel heeft gekozen kijken wij graag of uw configuratie op een veilige manier kan worden uitgevoerd. Wanneer wij verwachten dat de temperatuur van het rookgasafvoerkanaal te hoog kan oplopen adviseren wij graag. Met de juiste maatregelen en de juiste materialen is er gelukkig tegenwoordig erg veel mogelijke.

Welk vrijstaand model is uw favoriet?

Welk vrijstaand model is uw favoriet?

Wegdromen bij de vlammen

Vrijstaande houtkachels zijn er in allerlei uitvoeringen. Houtkachels met een frontzicht hebben slechts 1 ruit aan de voorzijde, vaak in een draaideur verwerkt. Dit model houtkachel vrijstaand komt het beste tot zijn recht wanneer u de houtkachel tegen een muur gaat plaatsen. Ziet u uw vrijstaande houtkachel het liefste in een hoek van uw woning? Dan is een zogenaamde 2-zijdige, of ook wel hoekhaard genoemd de beste keuze. In wat kleinere woningen wordt vaak voor een kleine vrijstaande houtkachel gekozen omdat deze relatief weinig plaats inneemt en daarnaast optimaal zicht geeft op het vlammenspel. Wilt u van alle kanten kunnen genieten van uw vrijstaande houtkachel? Een 3-zijdige houtkachel heeft naast een voorruit ook 2 zijruiten. Zo geniet u niet alleen van het vuur, maar kan iedereen in uw woonkamer wegdromen bij de vlammen. Door de zijruiten krijgt u houtkachel meer diepte en karakter, een bijzonder concept dat zeker het bekijken waard is.

Een vrij nieuwe vorm van vrijstaand is de vrijstaande doorkijk houtkachel. Bij een doorkijkhaard heeft u van beide zijden zicht op de vlammen. Vaak heeft dit type houtkachels aan beide kanten een deur met een ruit. Het mooie van dit type vrijstaande houtkachel is het vrijwel onbelemmerde vuurzicht. Bij dit type houthaard heeft u vanuit vrijwel elke plaats in uw woonkamer zicht op de vlammen, zeker voor wat grotere woonkamers een aanrader! Een vrijstaande doorkijk houtkachel staat het mooiste wanneer deze in het midden van een grote kamer wordt geplaatst. Niet alleen heeft u dan het mooiste zicht op de vlammen, ook het rendement van uw haard stijgt. Door de centrale plaatsing in het midden van de kamer blijft de opgewekte warmte lang in het vertrek. Dit betekent minder hout stoken, dus minder Co2 uitstoot en dus minder milieubelasting.

Kies het juiste vermogen

Kies het juiste vermogen

Voor uw woonsituatie

Wanneer u eenmaal uw favoriete vrijstaande houtkachel heeft gekozen is het van belang dat u het juiste vermogen kiest voor de ruimte die u wilt verwarmen. Het vermogen van een houtkachel wordt uitgedrukt in kilowatt (kW). Een kleine haard heeft een vermogen van 1 tot 2 kW, een fors exemplaar kan een vermogen hebben dat ver boven de 15 kW uitkomt. Kiezen voor het juiste vermogen is belangrijk om optimaal van uw kleine vrijstaande houtkachel te kunnen genieten. Wanneer u kiest voor een kachel met te weinig vermogen dan zal deze niet voldoende warmte opwekken om aan uw warmtewens te voldoen. Een houtkachel met teveel vermogen is ook geen goede keus. Teveel vermogen zorgt voor teveel verwarming en daardoor zal de temperatuur te hoog oplopen. Natuurlijk kunt u het vuur temperen en zo zorgen voor minder warmteopbrengst, maar ook dit is niet ideaal. Getemperd vuur heeft minder natuurlijke vlammen en is daarom een mindere sfeerbrenger. Het kiezen van het juiste vermogen is dus erg belangrijk. Op internet vindt u meerdere manieren waarop u het juiste vermogen kunt uitrekenen. Beter is het echter om contact op te nemen met onze adviseurs. Interesse in een houtkachel vrijstaand? Wij beoordelen graag vrijblijvend uw persoonlijke situatie zodat u precies de vrijstaande houtkachel kunt kiezen die aansluit op uw situatie.

Vrijstaande houtkachel kopen?

Vrijstaande houtkachel kopen?

Wij helpen u graag verder!

Bent u enthousiast geworden over de vrijstaande houtkachel en wilt u meer weten? Neem dan even vrijblijvend contact op met onze adviseurs, of kom even langs in onze luxe haardenshowroom. Van inspiratie tot installatie, voor iedere houtkachel bent u bij ons aan het juiste adres. Van kleine vrijstaande houtkachel tot vrijstaande doorkijk houtkachel. Wij hebben altijd meerdere modellen op voorraad en laten u graag de vele opties zien. Wij zijn erkend dealer van alle gerenommeerde merken en zijn hierdoor altijd bijzonder scherp geprijsd. Ziet u op tegen de installatie van uw houtkachel vrijstaand? Nergens voor nodig! Ons team deskundige installateurs garandeert een veilige en betaalbare installatie, waar dan ook in Nederland!

Showroom geopend op afspraak

Bezoek ons in Apeldoorn of Rijssen

Vraag nu een offerte aan

Gratis en vrijblijvend

Offerte ontvangen voor een van onze haarden en kachels? Vraag direct een gratis en vrijblijvende offerte aan van uw favoriete haard.

Offerte aanvragen

Haardopstellingen

Combineer een haard met meubel

Daarom kiest u voor Haardenexpert

Dé haardenexpert

Dé haardenexpert

Wij denken graag met u mee, van haard tot complete opstelling.

Groot installateursnetwerk

Groot installateursnetwerk

Altijd dichtbij, afstand is geen probleem. Wij rekenen nooit voorrijkosten.

Klantwaardering 8,8

Klantwaardering 8,8

Ruim 3500 haarden geplaatst, klanten waarderen ons met een 8,8.

Exclusieve showroom

Exclusieve showroom

Sfeer proeven en trends bekijken. Ontdek de nieuwste haarden.

Maak kennis met Haardenexpert

Maak kennis met Haardenexpert

Neem contact op

Haardenexpert is al vele jaren een van de meest toonaangevende haarden- en kachel zaken. Dat vinden we belangrijk en daar zijn we natuurlijk supertrots op! Door onze persoonlijke benadering en korte lijnen bent u altijd verzekerd van passend advies en een stijlvolle oplossing.

Met reeds 10 jaar ervaring op de markt en een aanstekelijke passie voor het vak gaan wij verder dan de traditionele verkoop. Wij creëren unieke en eigenzinnige haardopstellingen. Daarom vindt u bij Haardenexpert alleen haarden & kachels van absolute topmerken. Onze experts vertellen u hier graag meer over.

Neem contact op