• De échte expert in haarden en kachels.
  • Gegarandeerd het beste advies.
  • Vakkundige installatie, overal in Nederland.
  • Ook voor (maatwerk)interieurbouw.

Houtkachel vrijstaand

Ons assortiment

Een vrijstaande houtkachel in huis heeft u veel te bieden. Gezelligheid, warmte en een levendig vlammenspel. Verder neemt de kachel beperkte ruimte in beslag. Maar hoe kiest u uit ons grote aanbod de perfecte houthaard vrijstaand voor bij u thuis? Vanzelfsprekend moet u het design van de kachel mooi vinden. In onze ruime aanbod heeft u keuze uit verschillende kwalitatieve houtkachels vrijstaand van zowel gietijzer, staal als spektsteen. Maar minstens zo belangrijk is een kachel die qua vermogen bij uw warmtevraag in huis past. Wilt u hier graag goed technisch advies over? Wij staan voor u klaar om samen de verschillende opties door te nemen. Bekijk ons complete assortiment of de snel leverbare vrijstaande houtkachels.

Advies aan huis
Bent u op zoek naar een mooie nieuwe vrijstaande houtkachel met installatie maar heeft u geen tijd om onze showroom te bezoeken? Kies dan voor het gemak van haardadvies aan huis.

Afspraak maken

Verfijn uw keuze

Met handige filter opties

houtkachel vrijstaand

Vuurzichten vrijstaande houtkachel

Kies wat bij u past

Bij een vrijstaande houtkachel heeft u keuze uit 4 verschillende vuurzichten.

Front De vlammen zijn alleen van voren zichtbaar.
2-zijdig hoek Van 2 kanten heeft u zicht op het vlammenspel.
Doorkijk 2 glaszijdes: voor en achter. U kijkt dan letterlijk door de haard heen.
3-zijdig Van maar liefst 3 kanten genieten van prachtige vlammen.

vrijstaande houtkachel vermogen

Hoeveel kW nodig?

Passend bij uw woning

Het vermogen van een houtkachel vertelt u over de warmte die u krijgt van het toestel. Het vermogen drukken we uit in kilowatt (kW). Voor het kiezen van het juiste vermogen zijn onderstaande punten goed om rekening mee te houden. 

  1. Afmeting van de ruimte.
  2. De isolatiewaarde van uw woning.
  3. Uw woningtype (tussenwoning, 2-onder-1-kap etc.)
  4. Functie, af en toe stoken voor de sfeer of elke dag voor de warmte

Lees hier meer over in onze blog 'Hoeveel kW houtkachel ik heb nodig?'

Het is belangrijk om u hier goed over te laten adviseren, omdat bij een verkeerd vermogen geen optimale (en dus duurzame) verbranding kan ontstaan. Denk aan uw portemonnee en het milieu.

6 veelgestelde vragen over houtkachel vrijstaand

Interessant om te weten

Natuurlijk als eerste de heerlijke warmte in huis van echt vuur! Niets is mooier dan een vrijstaande houtkachel die volop brandt. Naast warmte, geeft een houtkachel ook enorm veel sfeer. Gezellig rond een haardvuur bij elkaar zitten, dat is gewoon genieten.

Verder is de keuze reuze als het gaat om verschillende maten, vormen, kleuren en materialen. Zo is er altijd wel een vrijstaande houtkachel die in uw interieur past. Nog een voordeel is dat u veel keuzevrijheid heeft als het gaat om de plek in de ruimte. Een vrijstaande houtkachel is compacter dan een inbouwhaard in een meubel.

Woont u in een appartement, dan is een vrijstaande houtkachel helaas geen optie, omdat hier geen aanleg voor een rookkanaal mogelijk is. Toch graag een haardvuur in huis? Een elektrische haard, waterdamphaard of bio-ethanol haard is dan een zeer goed alternatief. 

Verder vraagt een vrijstaande houtkachel wel tijd en moeite in gebruik. Denk o.a. aan de houtvoorraad op peil houden en het jaarlijkse onderhoud door de schoorsteenveger.

Heel goed. Mocht u denken dat de moderne houtkachels nog net zo vervuilend zijn als de openhaarden van vroeger dan hebben we goed nieuws. Dat zijn ze niet. Sinds januari 2022 is de Europese wet EcoDesign 2022 van kracht. Van alle nieuwe houtkachels op de markt wordt een rendement van minimaal 75% geëist.

In ons assortiment vindt u ook vrijstaande houtkachels die nóg hoger scoren. Bijvoorbeeld een speksteenkachel. Eenmaal warm gestookt, blijft het speksteen nog lang een heerlijke warmte uitstralen. Zo kunt tot bijna 24 uur later nagenieten van het stoken én bespaart u op stookkosten.

Dat hangt af van uw persoonlijke wensen en woonsituatie. Is er al een bestaand rookkanaal of niet? Hoe lang moet het rookkanaal? Kiest u voor model met houtopslagbox of zonder? Voor concrete richtprijzen lees onze blog ‘Wat kost een openhaard plaatsen?’ of vraag direct een vrijblijvende persoonlijke offerte aan

Advies over technische mogelijkheden van een dakdoorvoer, benodigde materiaalkosten zoals o.a. dubbelwandige RVS rookkanalen, bochten en verbindingsstukken. Bouwbesluit en plaatselijke regelgeving zijn belangrijk bij het goed technisch installeren van een vrijstaande houtkachel. En verder natuurlijk de installatiekosten door onze vakkundige installateur.

Bent u op zoek naar een mooie vrijstaande houtkachel? Bij ons bent u aan het juist adres. U bepaalt zelf of u de haard aanschaft inclusief of exclusief montage. Wat u ook kiest u ontvangt altijd een passend technisch advies over de installatie en de bijbehorende materialen.

Ruime keuze in moderne stijlen & vormen

Waar wordt u warm van?

Duurzaam stoken vrijstaande houtkachel binnen

Milieu- & buurvriendelijk

Bij een houtkachel is het van groot belang dat u goed stookt. Maar wat is goed stoken? Hout kruislings stapelen volgens de Zwitserse stookmethode en het hout van boven aansteken. Hoe dat in zijn werk gaat, ziet u in de video. In onze blog ‘houtkachel stoken tips’ hebben wij 10 stooktips voor u op een rij gezet voor het ultieme stookplezier.

vrijstaande houtkachel binnen

Design van houtkachel vrijstaand

Waarom speksteen, staal of gietijzer

Plaatstalen kachels
- Meestal strakkere vormgeving dan gietijzeren kachels.
- Naast stralingswarmte geven sommige modellen ook convectiewarmte af.
- Reageert sneller op veranderingen van luchttoevoer en bijvullen van houtblokken dan gietijzer of speksteen kachels.
Gietijzeren kachels
- Onderdelen zijn uit 1 stuk gegoten.
- Zit qua warmteafgifte tussen een plaatstalen en speksteen kachel in.
- Hoewel het opwarmen eventjes tijd nodig heeft, houdt dit type kachel de warmte wel langer vast dan een plaatstalen kachel.
Speksteen kachels
- Dit type houtkachel is het állerbeste in langdurig warmte afgeven. Hoe dat kan? Speksteen is een speciaal soort natuursteen die warmte uren lang kan vasthouden. Stel u stookt 3 uur, dan kunt u tot bijna 24 uur later nog genieten van de heerlijke warmte. 
- Het opslaan van warmte in het speksteen heeft even tijd nodig. Daarom duurt het verwarmen van de ruimte iets langer dan bij een plaatstalen of gietijzeren kachel.
- Uw meubels kunnen dichterbij de kachel staan dan bij een plaatstaal of gietijzeren kachel. 

vrijstaande houtkachel rond

Houtkachel vrijstaand rond

Ronduit genieten

Op zoek naar een vrijstaande houtkachel rond? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij hebben verschillende merken die ronde vrijstaande houtkachels leveren. Merken als Contura en Spartherm hebben prachtige ronde houtkachels in verschillende kleuren en materialen.

alle vrijstaande houtkachels

Populaire merken houtkachel vrijstaand

Op een rij

Altech Bekijk alles van Altech
Barbas Bekijk alles van Barbas
Contura Bekijk alles van Contura
JAcobus Bekijk alles van JAcobus
Spartherm Bekijk alles van Spartherm

houtkachel vrijstaand online

Vrijstaande houtkachel kopen?

Natuurlijk bij dé Haardenexpert

Toe aan meer sfeer en warmte in uw woning? Een vrijstaande houtkachel geeft het u! Heeft nog vragen over vrijstaande houtkachels of de installatie ervan? Neem vandaag nog contact met ons op via telefoon, mail, app of in een van onze showrooms. Onze haardenexperts staan u graag te woord met het beste haardadvies over de haard en installatie in uw woning.

Vraag een vrijblijvende offerte aan