• De échte expert in haarden en kachels.
  • Gegarandeerd het beste advies.
  • Vakkundige installatie, overal in Nederland.
  • Ook voor (maatwerk)interieurbouw.

Hero cover image


Veel voorkomende onderhoudsproblemen

De expert helpt

U zit met een probleem, want uw haard doet het niet. Graag helpen wij u zo snel mogelijk weer aan een brandende haard. Op deze pagina bent u op de juiste plek. We hebben de meestgestelde vragen voor u op een rijtje gezet. De vragen doorgelezen, maar komt u er niet uit? Neem dan contact met ons op door ons contactformulier in te vullen. 

Inhoudsopgave, ga snel naar:

  1. Heeft mijn haard onderhoud nodig?
  2. Schoorsteenvegen bij houtkachel

Heeft mijn haard onderhoud  nodig?

Heeft mijn haard onderhoud nodig?

-

Goed onderhoud van uw haard is belangrijk. Dit levert het mooiste vlambeeld op én zorgt voor een langere levensduur van het toestel. We hebben een aantal onderhoudstips op een rijtje gezet. Sommige onderhoudsklussen kunt u zelf doen, anderen kunt u beter laten doen.

Bekijk per brandstof: gas | hout | elektrisch

Gashaard

4 onderhoudtips

1. Houd de waakvlam stofvrij. Dit voorkomt minder goed branden, ontstekingsproblemen én verbetert de levensduur van uw haard. Wij adviseren een jaarlijkse onderhoudsbeurt. Laat dit over aan een vakkundige onderhoudsmonteur. Wij voeren dit zelf niet uit. Ga naar uw lokale onderhoudspartij.
2. Reinig de kachelruit regelmatig. Door nieuwe regelgeving (sinds 01-04-2023) mag een ruit alleen gereinigd worden door een gecertificeerd bedrijf of monteur. Neem contact op met een onderhoudspartij voor gashaarden als de ruit moet worden gereinigd. Tip: Combineer de reinigingsbeurt met de periodieke controle van de haard.
3. Gebruik volle batterijen. Dit voorkomt frustraties van een niet werkende afstandsbediening EN ontvanger, indien deze op batterijen werkt. Wij adviseren een kwalitatief goed merk batterijen (bijv. Duracell). Vervang zelf (tijdig) de batterijen. Check uw installatiehandleiding voor de juiste werkwijze.
4. Update uw app regelmatig. Voorkom dat u updates misloopt waardoor de app minder goed werkt. Dit kunt u zelf doen via App Store (Apple) of Google Play Help (Android).

De vraag staat er niet tussen: ga naar het contactformulier.

Houtkachel

5 onderhoudtips

1. Reinig aslade en kachelruit regelmatig.  Dit kunt u zelf doen met behulp van een aszuiger en de voorgeschreven ruitreiniger. Check hiervoor uw handleiding. 
2. Minstens 1x per jaar schoorsteenvegen inclusief inspectie.   Wij voeren zelf geen schoorsteenreiniging uit. Ga daarvoor naar uw lokale schoorsteenveger en plan jaarlijks een onderhoudsbeurt in.
3. Ventilator. Indien aanwezig, kunt u deze zelf reinigen.  Check hiervoor uw installatiehandleiding.
4. Afdichtkoord controle. Door een slechte afdichting daalt de verbrandinsgtemperatuur. Voorkom dit probleem vervang het koord bijtijds.  Vul ons contactformulier in.
5. Vlamplaat. Indien aanwezig, de plaat af en toe controleren. Kijk of de plaat nog uitneembaar is en ruimte heeft voor uitzetten bij verhitting. Dit kunt u zelf doen.

De vraag staat er niet tussen: ga naar het contactformulier.

Elektrische haard

3 onderhoudstips

1. Gebruik volle batterijen. Dit voorkomt frustraties van een niet werkende afstandsbediening óf de ontvanger daarvan. Vervang zelf (tijdig) de batterijen. Check uw installatiehandleiding voor de juiste werkwijze.
2. Waterreservoir. Indien aanwezig, zorg dat er voldoende water in het reservoir zit. Dit kunt u zelf doen. Bekijk hier hoe u het waterreservoir kunt bijvullen. Vervang uw transducer (bij waterdamphaard) wanneer deze versleten is.
3. Update uw app regelmatig. Voorkom dat u updates misloopt waardoor de app minder goed werkt. Dit kunt u zelf doen via App Store (Apple) of Google Play Help (Android).

De vraag staat er niet tussen: ga naar het contactformulier.

Schoorsteenvegen bij houtkachel

Schoorsteenvegen bij houtkachel

-

Dit is belangrijk om schoorsteenbrand te voorkomen.

Houtkachel

Aanbevolen door ons

Bij het stoken komt altijd roet vrij en vormt zich creosootaanslag. Creosoot zijn onverbrande brandstofdeeltjes die zich aan elkaar hechten tot een teerachtige, kleverige substantie en is zeer brandbaar. Wanneer binnen in de schoorsteen en het rookkanaal ophoping van creosoot ontbrandt en blijft branden ontstaat er een schoorsteenbrand.

Als u een houtkachel heeft is het zeer belangrijk om minstens 1x per jaar de schoorsteen te laten vegen. Wij voeren zelf geen schoorsteenreiniging uit. Ga hiervoor naar uw lokale schoorsteenveger en plan een jaarlijkse onderhoudsbeurt in.

De oplossing niet gevonden?

Vul ons contactformulier in

Vul het onderstaande formulier in en wij nemen binnen een werkdag contact met u op. 

 

Uw gegevens*
Aankoopmoment
Ik heb een vraag over*
Maak uw vraag duidelijk met foto's (optioneel, maar aanbevolen)
-

Veilig formulier. Uw privacy is 100% gegarandeerd

Daarom kiest u voor Haardenexpert

Dé haardenexpert

Dé haardenexpert

Wij denken graag met u mee, van haard tot complete opstelling.

Groot installateursnetwerk

Groot installateursnetwerk

Altijd dichtbij, afstand is geen probleem. Wij rekenen nooit voorrijkosten.

Klantwaardering 8,8

Klantwaardering 8,8

Ruim 3500 haarden geplaatst, klanten waarderen ons met een 8,8.

Exclusieve showroom

Exclusieve showroom

Sfeer proeven en trends bekijken. Ontdek de nieuwste haarden.

Over Haardenexpert

Over Haardenexpert

Meer dan 10 jaar de expert in haarden

Haardenexpert is al vele jaren een van de meest toonaangevende haarden en kachel zaken van Nederland en België. Dat vinden we belangrijk en daar zijn we natuurlijk supertrots op! Door onze persoonlijke benadering en korte lijnen bent u altijd verzekerd van passend advies en een stijlvolle oplossing.

Met reeds 10 jaar ervaring op de markt en een aanstekelijke passie voor het vak gaan wij verder dan de traditionele verkoop. Wij creëren unieke en eigenzinnige haardopstellingen. Daarom vindt u bij Haardenexpert alleen haarden & kachels van absolute topmerken. Onze experts vertellen u hier graag meer over.

Lees verder over Haardenexpert