Vragen? Bel 0548-211550

 

Jutestraat 6A, Rijssen (Ov)

Showroom

Hangende houtkachel

Wanneer de meesten van ons denken aan een haard of kachel zal al gauw de klassieke houtkachel naar boven komen. Al honderden jaren is het houtvuur de plek om eventjes helemaal tot rust te komen. Veel haardpuristen zien een houtkachel daarom als de enige echte kachel. Hout op het vuur gooien, de asla legen, de ruit schoonmaken en precies de correcte zuurstoftoevoer regelen. Allemaal aspecten die bijdragen aan de totale haardbeleving die een hangende houthaard bieden kan. Houtkachels zijn er al ontzettend lang en zullen ook vast nog lang blijven. Door strengere wetgeving en milieubewustzijn zijn houtkachel producenten gedwongen om innovatief te worden. Nieuwe productietechnieken materialen zorgen ervoor dat houtkachels van toen in veel opzichten niet meer lijken op de houtkachels van vandaag de dag. Qua milieubelasting, maar ook zeker qua design! Een bijzondere trend is bijvoorbeeld de hangende houtkachel, een bijzonder concept dat laat zien dat houtkachels helemaal met de tijd zijn meegegaan.

12 Artikel(en)

Stel een Aflopende Directie in
  1. pagina 1 van 2
  2. 1
  3. 2

12 Artikel(en)

Stel een Aflopende Directie in
  1. pagina 1 van 2
  2. 1
  3. 2

Houtkachel hangend

De houtkachel is de oervorm van de kachel zoals we die allemaal kennen. Al duizenden jaren zorgt brandend hout voor veiligheid, sfeer en warmte. Houtkachels waren lang een essentieel onderdeel ons bestaan. Ze zorgden voor licht in het donker, verwarmden ons huis en ons eten en drinken.

Houtkachel vrijhangendVoor veel taken van de houtkachel zijn alternatieven bedacht. Maar nieuwe ideeën zoals de hangende houtkachel laten zien dat de houtkachel nog steeds volop in de aandacht staat. Haardenliefhebbers begrijpen ook wel waarom. Er gaat nu eenmaal maar weinig boven het stookplezier dat alleen een houtkachel bieden kan.. Misschien komt het door de flakkerende gele vlammen? Of misschien door de typische geur van brandend hout? Of zou het toch aan dat speciale knisperende geluid liggen? Of u nu kiest voor een hangende houtkachel of toch liever een klassiek model kiest. Een feit is dat houtkachels altijd maar blijven fascineren! 

Houtkachels worden dus al sinds mensenheugenis gebruikt en hebben daardoor al veel ontwikkelingen doorgemaakt. De laatste decennia lijken deze ontwikkelingen zelfs in een stroomversnelling te zijn geraakt. We kennen natuurlijk de traditionele vrijstaande houtkachel en ook de Inbouw- en inzethoutkachels zijn al een begrip geworden. De inbouw houtkachels worden in een nieuwe situatie geplaatst terwijl inzet houtkachels speciaal bedoeld zijn voor in bestaande situaties. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een vervangende haard op de plaats waar al eerder een houtkachel op open haard heeft gezeten. Een vrij nieuw soort houtkachel is de CV houtkachel. Een CV houtkachel helpt Zo helpt uw houtkachel mee bij het opwarmen van uw water en ontlast op die manier uw centrale verwarming.

Voor alle duidelijkheid nog even alle soorten houtkachels op een rij: 

Vrijhangende houtkachelHangende houtkachels maken dus dit rijtje compleet. Maar wat bedoelen we nu eigenlijk precies met een hangende houtkachel? Met een hangende haard bedoelen we een haard die geen contact maakt met de vloer van uw woning. Hangende houtkachels kunnen op verschillende manieren uw woning verrijken. U kunt uw hangende houtkachel eenvoudig tegen de muur of tegen een wand plaatsen, of u kiest ervoor om u houtkachel hangend aan het plafond te installeren. Veel woningen zijn het meest geschikt voor een wandpresentatie. Wanneer u uw hangende houtkachel tegen een muur of wand bevestigd, zal het eindresultaat een bijzondere uitstraling hebben. Omdat de bevestiging aan de achterkant van de haard plaatsvindt lijkt de haard haast te zweven langs uw muur. Dit geeft een bijzonder speels effect en oogt erg modern. Omdat een hangende houthaard niet op de grond staat maar hangt, heeft u onder de haard een heleboel vrije ruimte. Ruimte die u vrij kunt indelen, bijvoorbeeld met een bijpassende houtopslag. 

Vermogen en verwarming

Vrijhangende houtkachelHangende houtkachels er in allerlei verschillende modellen en formaten. Wat het juiste formaat is in uw situatie is natuurlijk afhankelijk van uw verwachtingen. Wanneer u een kleine goed geïsoleerde woning bezit zal uw warmtebehoefte minder hoog zijn dan bijvoorbeeld in een grotere woonboerderij. Voor u een hangende houthaard aanschaft is het vermogen een belangrijke beslissingsfactor. Het vermogen wordt uitgedrukt in kW en ligt tussen de 2 en 20kW, waarbij 20kW het meeste vermogen levert. Het juiste vermogen kiezen is erg belang. Kiest u een hangende houtkachel met te weinig vermogen? Dan zal de kachel uw woning niet voldoende verwarmen. Kiest u een grote hangende houtkachel met teveel vermogen? Dan zult u de haard niet optimaal kunnen gebruiken omdat het dan natuurlijk veel te warm wordt in uw woning. Het vuur in uw haard temperen om de temperatuur te laten dalen klinkt als een logische oplossing. Maar helaas heeft dit zachter zetten weer een nadelige invloed op het vuurbeeld. De vlammen zullen minder sprekend zijn en het vuurspel minder uitbundig. Laat u dus goed informeren voordat u besluit tot de aanschaf van een hangende houtkachel. Onze ervaren adviseurs weten welke vragen gesteld moeten worden en staan u graag bij met raad en daad. 

Stook bewust met de hangende houtkachel

Houtkachel vrijhangendNatuurlijk zijn we ons allemaal bewust van onze verantwoording ten opzichte van de wereld om ons heen. Allemaal willen we dat onze ecologische voetafdruk klein en ondiep blijft. Met dit besef in ons achterhoofd kunnen we nog steeds genieten van de hangende houtkachel. Wel zijn er enkele basisregels waaraan elke houthaardbezitter zou moeten voldoen. Bij elke hangende houthaard is het van belang het hout zo optimaal mogelijk te verbranden. Hoe beter de verbranding hoe minder reststoffen er bij dit verbranden vrijkomen. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan roet, maar ook aan fijnstof en C02. Goed houtkachel gebruikt begint al bij de manier van aansteken. Een beproefde methode om schoon te stoken is de Zwitserse stookmethode. Bij deze methode stapelt u de houtblokken als eerste in de haard met voldoende tussenruimte.  De grote blokken onderop, daarna steeds kleinere en smallere blokken brandhout. Helemaal bovenop komen de aanmaakblokjes te liggen. Nadat u deze heeft aangestoken zullen de brandende aanmaakblokjes langzaam uw brandhout van boven naar onder ontsteken. Omdat er op deze manier minder hout wordt blootgesteld aan de nog ontluikende vlammen is er minder sprake van roetvorming. Niet alleen beter voor het milieu, maar ook gemakkelijker omdat uw kachelruiten schoner blijven!

Optimaal stoken? Alle tips op een rijtje!

De beste ontbranding vindt plaats onder de juiste omstandigheden met het beste brandhout. Een belangrijke graadmeter voor brandhout is de vochtigheidsgraad. Goed brandhout heeft de tijd gehad om te drogen en heeft een vochtpercentage dat is gedaald tot onder de 20%. Met een vochtmeter is dit percentage eenvoudig te controleren. Is uw brandhout droog genoeg? Dan bent u klaar om uw hangende houtkachel op te stoken. Vanzelfsprekend gebruiken we alleen schoon en onbehandeld hout, behandeld hout zal schadelijke en zelfs giftige dampen veroorzaken. Voldoet uw houtvoorraad aan de basisregels en heeft u de basisprincipes van het hout stoken onder de knie? Dan staat niets uw hangende houtkachel nog in de weg! 

Hangende houtkachel kopen?

Ziet u zichzelf al genieten bij de flakkerende vlammen van uw eigen hangende houtkachel? Voelt u de weldadige warmte al stralen, wanneer u even uw ogen sluit? Wacht dan niet langer en laat u verrassen door de vele types en modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Bij ons vindt u een actueel aanbod van alle bekende A-merken tegen sterk concurrerende prijzen. In onze luxe showroom vindt u diverse modellen houtkachel hangend gepresenteerd. Maak even een afspraak of kom gewoon even vrijblijvend binnenlopen. Onze ervaren adviseurs helpen u graag bij het realiseren van uw droomhaard. Graag tot ziens!