• De échte expert in haarden en kachels.
 • Gegarandeerd het beste advies.
 • Vakkundige installatie, overal in Nederland.
 • Ook voor (maatwerk)interieurbouw.
hoog rendement houtkachel

Een hoog rendement houtkachel, hoe zit dat?

Dé expert vertelt

Een houtvuur geeft behoorlijk wat warmte af. Een hoog rendement speelt hier een belangrijke rol in. Een houtkachel met een goed rendement is positief voor het milieu en uw portemonnee. In deze blog leest u wat rendement is, welke 3 voordelen een hoog rendement opleveren en waarom een speksteenkachel zo gewild is. Lees snel verder of ga direct naar onze houtkachels die scherp afgeprijsd zijn.

 • 10 - 12 - 2021
 • Houtkachels
 • Geerte Kamphuis
 • 5 minuten
houtkachel rendement hoog

Inhoud blog

In het kort

 1. Het houtkachel rendement geeft aan in hoeverre de verbranding van de houtkachel de brandstof optimaal benut.
 2. Een hoog rendement is voordeliger, milieuvriendelijker en socialer. 
 3. Schoon en efficiënt stoken is een samenspel van de 4 g’s: goed toestel, goede installatie, goed haardhout en een goede stoker.
rendement houtkachel

Wat is rendement?

Het rendement van een houtkachel wordt uitgedrukt in percentages en zegt iets over hoeveel warmte een kachel levert. Om nog iets preciezer te zijn: het vertelt hoeveel energie in een toestel nuttig gebruikt kan worden. Hoezo nuttig? Omdat niet alle geproduceerde warmte daadwerkelijk in de woonruimte terecht komt. Een deel van de warmte verdwijnt door de schoorsteen of het rookkanaal naar buiten.

hoogrendement houtkachel

Waarom is hoog rendement belangrijk?

Drie voordelen

Bij een hoog rendement geeft de houtkachel veel warmte in de kamer en is er weinig warmteverlies naar buiten. Dit levert u drie voordelen op:

 • Voordeel 1: U bespaart op stookkosten, want er is minder stookhout nodig
 • Voordeel 2: U stookt milieuvriendelijker, dankzij afname in schadelijke stoffen
 • Voordeel 3: U zorgt voor minder (stank)overlast in uw omgeving
beste houtkachel hoog rendement

Een voorbeeld rendement

Neem de JAcobus 12 Deze houtkachel behaalt een rendement van 85%. Dit betekent dat 85% van de geproduceerde warmte daadwerkelijk in de woonruimte terecht komt. De overige 15% van de warmte verdwijnt door de kachelpijp naar buiten. Ter vergelijking Een ouder model haalt ongeveer 50% warmte uit hout en een open haardvuur heeft veelal een rendement van 10%.

houtkachel met hoog rendement

Houtkachels met hoog rendement

Aanbevolen door ons

Vanaf januari 2022 gelden voor nieuwe houtkachels nieuwe regels om de luchtkwaliteit te verbeteren. Alle nieuwe houtkachels zijn verplicht om een rendement van 75% te leveren. Bij ons komt u niet voor verrassingen te staan, want de beste houtkachels met hoog rendement in ons assortiment hebben allemaal een rendement van 75% of hoger. U kunt dan denken aan houtkachels van merken als Altech, Barbas, Contura, M-Design en Spartherm. Een hoog rendement houtkachel betekent een energiezuinige en efficiënte houtkachel, omdat er weinig van de geproduceerde warmte verloren gaat.

Veelgestelde vragen over houtkachels en rendement

Dit moet u weten over houtkachels

Bij het juiste vermogen is een houtkachel rendabel. Er is sprake van een juist vermogen als het vermogen van de houtkachel aansluit bij de ruimte die u wilt verwarmen. Elke ruimte heeft immers zijn eigen afmetingen, waardoor een specifiek vermogen gevraagd wordt. Is het vermogen van de houtkachel te laag voor de ruimte? Dan kan het toestel niet voldoende warmte leveren om de ruimte behaaglijk warm te stoken. Is het vermogen te hoog voor de ruimte? Dan kan de houtkachel niet optimaal branden en raakt de kachelpijp vervuild. Weten welke vermogen bij uw woonsituatie past? Lees het antwoord in onze blog ‘Hoeveel kW houtkachel heb ik nodig?’.

Grote kans dat u een lager rendement heeft dan de nieuwe Europese wetgeving, EcoDesign 2022, voorschrijft. Vanaf 2022 moet namelijk elke nieuwe houtkachel een rendement van 75% hebben. Let wel, de nieuwe regels gelden voor nieuw verkochte houtkachels. U mag uw oude kachel dus blijven gebruiken. Dit is vergelijkbaar met nieuwe regels in andere branches. Bijvoorbeeld de autobranche. Voor nieuwe modellen gelden andere regels dan oude modellen. Natuurlijk mag u altijd eerder overstappen op een nieuw toestel. Kijk dan bij onze inzethaarden. Een hoger rendement levert u 3 voordelen op: Een schonere verbranding Voordeel in uw portemonnee Afname van klagende (achter) buren

Een hoog rendement houtkachel is het beste. Per 1 januari 2022 dienen nieuwe houtkachels een rendement van minimaal 75% te hebben. Een hoog rendement houdt uw kamer warm en beperkt het warmteverlies. Een laag rendement is slecht voor het milieu en jaagt u op stookkosten. 

Geschikte houtsoorten zijn: eikenhout, beukenhout, berkenhout, essenhout of elzenhout. Verder moet het stookhout droog zijn. Het vochtpercentage van stookhout moet tussen de 12 en 18% liggen (vers gekapt hout bevat 60% vocht). Dit percentage kunt u meten met een vochtmeter. Stook in elk geval nooit met geverfd hout, hout met lijmresten of nat hout. Dit werkt drie keer negatief: het is niet goed voor het milieu, het vervuilt uw kachelpijp, en het levert geen optimaal rendement uit uw houtkachel.

De begrippen vermogen en rendement zeggen allebei iets over het energieverbruik van een houtkachel, maar zijn niet hetzelfde. Wat is dan het verschil? Vermogen gaat over de totale warmte die vrij komt bij het stoken. Dit drukken we uit in kilowatt (kW). Rendement zegt iets over hoeveel van alle geproduceerde warmte nuttig gebruikt wordt. Dit drukken we uit in procenten (%). In de kern vertellen dus beide begrippen iets over warmte opbrengst, maar belichten elk een andere kant hiervan. Vraagt u zich nu af hoeveel kW houtkachel heb ik nodig? Check voor aankoop om welk vermogen uw woon situatie vraagt.

meest efficiënte houtkachel

Hoog rendement speksteenkachel

Met fors rendement van 80-90%

Een speksteenkachel is gemaakt van massief speksteen of bekleed met speksteen. De unieke eigenschap van dit natuursteen is dat het zeer lang warmte kan vasthouden. Dooft u het vuur ‘s avonds voor het slapen gaan, dan geeft de kachel bij het vroeg opstaan nog een behaaglijke warmte af. Dat is efficiënt verwarmen.

houtkachel hoog rendement

Milieuvriendelijk stoken

Geeft een hoog rendement

Een zo gunstig mogelijke verbranding en hoog rendement begint bij deze vier uitgangspunten. 

 1. Goede haard: uw toestel voldoet aan de norm van EcoDesign 2022.
 2. Goede installatie: een erkend installateur, goed trekkend rookkanaal passend bij het toestel.  
 3. Goed haardhout: gebruik van het juiste stookhout en hoeveelheid, harde houtsoorten zoals beuken, berken, essen of eiken zijn geschikte houtsoorten.
 4. Goede stoker: uw eigen stookgedrag, lekker houtstoken zodat uw kamer warm wordt én anderen geen overlast ervaren? Stook op de juiste manier met de Zwitserse stookmethode.
rendement houtkachel

Advies nodig over houtkachel rendement?

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande informatie nog vragen over houtkachels of behoefte aan advies over welke hoog rendement houtkachel in uw woning past? Sommige houtkachels zijn bij ons snel leverbaar. Neem contact met ons op of kom gerust een keer langs in een van onze showrooms. Uiteraard kunt u op elk moment online een persoonlijke en vrijblijvende offerte aanvragen.

Naar het assortiment houtkachels

Kom langs voor inspiratie & advies

Bezoek ons in Apeldoorn of Rijssen

Daarom kiest u voor Haardenexpert

DÉ HAARDENEXPERT

Wij denken graag met u mee, van haard tot complete opstelling.

GROOT INSTALLATEURSNETWERK

Altijd dichtbij, afstand is geen probleem. Wij rekenen nooit voorrijkosten.

KLANTWAARDERING 8,8

Ruim 3500 haarden geplaatst, klanten waarderen ons met een 8,8.

EXCLUSIEVE SHOWROOM

Sfeer proeven en trends bekijken. Ontdek de nieuwste haarden.

Over Haardenexpert

Meer dan 10 jaar de expert in haarden

Haardenexpert is al vele jaren een van de meest toonaangevende haarden- en kachel zaken. Dat vinden we belangrijk en daar zijn we natuurlijk supertrots op! Door onze persoonlijke benadering en korte lijnen bent u altijd verzekerd van passend advies en een stijlvolle oplossing.

Met reeds 10 jaar ervaring op de markt en een aanstekelijke passie voor het vak gaan wij verder dan de traditionele verkoop. Wij creëren unieke en eigenzinnige haardopstellingen. Daarom vindt u bij Haardenexpert alleen haarden & kachels van absolute topmerken. Onze experts vertellen u hier graag meer over.

Lees verder over Haardenexpert