• De échte expert in haarden en kachels.
 • Gegarandeerd het beste advies.
 • Vakkundige installatie, overal in Nederland.
 • Ook voor (maatwerk)interieurbouw.
EcoDesign 2022

Nieuwe regelgeving voor houtkachels: EcoDesign 2022

Het is algemeen bekend dat het stoken van hout voor overlast zorgt. De Europese unie heeft hiervoor een wetgeving opgesteld, EcoDesign 2022. Deze regelgeving houtkachels 2022 zorgt ervoor dat er alleen nog maar verantwoorde houtkachels op de markt komen. Bij Haardenexpert zijn we klaar voor deze wetgeving, maar wat betekent EcoDesign voor u? En welke voordelen haalt u uit EcoDesign 2022?

 • 09 - 12 - 2021
 • Houtkachels
 • Masha ter Harmsel
 • 4 minuten
Regelgeving-houtkachels-2022

EcoDesign wetgeving houtkachels

De EU heeft de wet EcoDesign2022 opgesteld om de luchtkwaliteit van in Europa te verbeteren. Met de wet wil zij de CO2 en fijnstof uitstoot van houtkachels verminderen. De strengere eisen voor de nieuwe generatie houtkachels luiden: een houtkachel rendement van minimaal 75% en fijnstof uitstoot van maximaal 40 mg/m3.

regelgeving houtkachel 2022

Waarom bestaat deze wetgeving en wanneer gaat deze in?

Een groot deel van de fijnstof in de lucht komt van houtkachels met een laag rendement die op de verkeerde manier worden gestookt. EcoDesign 2022 zorgt ervoor dat de houtkachels die geproduceerd worden minder fijnstof uitstoten, en dat het rendement hoog is. Het rendement van de houtkachel is de hoeveelheid energie die u terugkrijgt ten opzichte van de hoeveelheid energie dat u in de houtkachel stopt. 

EcoDesign 2022 gaat per 1 januari 2022 in Europa in. De leveranciers zijn echter al langer mee bezig met deze wetgeving. Veel houtkachels die na 2020 zijn verkocht, voldoen al aan de EcoDesign 2022 regelgeving.

houtkachel-ecodesign-2022

Welke veranderingen zijn er nodig vanwege EcoDesign 2022

Deze eisen zijn vooral van belang voor de leveranciers en fabrieken van haarden. Zij moeten goede haarden leveren. Bij Haardenexpert bent u verzekerd van een houtkachel die voldoet aan de normen van EcoDesign 2022. Wij verkopen alleen houtkachels die voldoen aan de regelgeving houtkachels 2022.

regels houtkachels

Voordelen van een EcoDesign 2022 houtkachel

 • Bespaar tot 40% op brandhout
 • Lagere stookkosten met meer warmte
 • Minder rookoverlast
EcoDesign 2022

Wat kunt u doen?

3 opties

De nieuwe regelgeving voor houtkachels geldt nu dus vooral voor fabrikanten en leveranciers van haarden. Gelukkig kunt u zelf ook het een en ander doen om de uitstoot van fijnstof te reduceren.

1. Zelf overlast beperken door goed te stoken

Een goede stookmethode met goede brandstof van belang. Door op de juiste manier te stoken vindt er een volledige verbranding plaats. Gebruik alleen goed gedroogd en onbewerkt hout, en steek de kachel aan met de Zwitserse stookmethode.

2. Uw oude openhaard vervangen

Als u een oude openhaard bezit adviseren wij u om deze te vervangen voor een houtkachel met het EcoDesign 2022 keurmerk. Een oude openhaard vervangen is misschien makkelijker als gedacht. Zo is er de mogelijkheid om een inzethaard in uw openhaard of schouw te plaatsen. Bij de inzethaard is  veel hak en breekwerk meestal niet nodig. De haard kan in de bestaande situatie worden geschoven, aangesloten op een nieuwe (flexibele) buis in de bestaande schoorsteen. Door dit te doen krijgt uw haard een hoger rendement, stoot de haard minder fijnstof uit en bespaart u kosten.

3. Een alternatief voor uw houtkachel zoeken

Op zoek naar een alternatief voor de houtkachel? Kies dan voor een gashaard of elektrische sfeerhaard. Gas- en elektrische haarden bieden talloze mogelijkheden voor als u toch niet met hout wilt stoken. Zo kunt u kiezen voor een totaal nieuwe haard in uw woning, maar er zijn ook inzethaarden te verkrijgen op gas of elektriciteit. Met deze inzethaarden maakt u van uw oude vuurplaats een nieuwe.

In het kort over EcoDesign 2022

 • EcoDesign gaat in per 01-01-2022
 • Houtkachels moeten een rendement hebben van minimaal 75%
 • Houtkachels stoten maximaal 40 mg/m3 fijnstof uit
 • EcoDesign 2022 is vooral van belang bij leveranciers en fabrikanten
 • Als stoker moet u met het goede hout stoken op de goede stook manier

Meer hulp nodig?

Wij helpen u graag verder

Met ruim 10 jaar ervaring in de haardenbranche is Haardenexpert een toonaangevende haardenzaak in Nederland en België. Onze experts weten alles over houtkachels en de EcoDesign 2022 wetgeving. We kijken graag met u mee naar wat de beste oplossing is in uw situatie en geven eerlijk advies.

Ik wil graag haardadvies

Kom langs voor inspiratie & advies

Bezoek ons in Apeldoorn of Rijssen

Daarom kiest u voor Haardenexpert

DÉ HAARDENEXPERT

Wij denken graag met u mee, van haard tot complete opstelling.

GROOT INSTALLATEURSNETWERK

Altijd dichtbij, afstand is geen probleem. Wij rekenen nooit voorrijkosten.

KLANTWAARDERING 8,8

Ruim 3500 haarden geplaatst, klanten waarderen ons met een 8,8.

EXCLUSIEVE SHOWROOM

Sfeer proeven en trends bekijken. Ontdek de nieuwste haarden.

Over Haardenexpert

Meer dan 10 jaar de expert in haarden

Haardenexpert is al vele jaren een van de meest toonaangevende haarden- en kachel zaken. Dat vinden we belangrijk en daar zijn we natuurlijk supertrots op! Door onze persoonlijke benadering en korte lijnen bent u altijd verzekerd van passend advies en een stijlvolle oplossing.

Met reeds 10 jaar ervaring op de markt en een aanstekelijke passie voor het vak gaan wij verder dan de traditionele verkoop. Wij creëren unieke en eigenzinnige haardopstellingen. Daarom vindt u bij Haardenexpert alleen haarden & kachels van absolute topmerken. Onze experts vertellen u hier graag meer over.

Lees verder over Haardenexpert