Tv boven haard

Ons assortiment

Vraagt u zich het volgende af: kan ik mijn tv boven haard plaatsen? Dan bent u niet de enige. Veel mensen dromen van een prachtig haardvuur in huis, maar hebben als eyecatcher al een groot tv-scherm aan de wand. Waar moet de haard dan geplaatst worden. Er kan maar één blikvanger in het midden staan, toch? Gelukkig is het geen kwestie van óf de tv óf de haard als middelpunt, maar kan het ook heel goed samengaan.

Ga snel naar

tv boven haard

Tv boven open haard plaatsen?

De ideale combinatie

De perfecte oplossing voor de woonwens van een haard en tv als middelpunt in huis is een tv boven de open haard. Met deze combinatie geniet u bij het tv-kijken ondertussen ook van een sfeervol vuur en warmte.

Wacht, denk u misschien. Hitte in de buurt van mijn tv? Liever niet. Daar stipt u een terecht punt aan. Een tv-scherm kan daar niet goed tegen. Dit is echter simpel te verhelpen door de tv in een speciale hittebestendige nis te plaatsen. Niet bij elke haardtype is dit per se nodig. We gaan de verschillende brandstoftypen met u langs.

tv boven open haard

Brandstof: gas

Belangrijk om te weten

Waar een hittebestendige nis zeker van pas komt, is dat bij een tv boven gashaard. Een brandend haardvuur op gas geeft heerlijke warmte af, maar is in de buurt van een tv-scherm alleen mogelijk onder bepaalde voorschriften.

Voorschriften voor een nis
afstand tussen haard en tv-nis:  minimaal 300 mm
afstand tussen tv-scherm en tv-nis: minimaal 100 mm

Drie andere zaken om rekening mee te houden. Ten eerste, de tv-nis aan de binnenzijde voorzien van een schuine kant (zie afbeelding). Ten tweede, gebruik maken van keramische wol als isolatiemateriaal. En als laatste, de tv verdiept inbouwen, zodat de stijgende stralingswarmte zo min mogelijk voor de tv langs komt.

tv boven openhaard

Brandstof: hout

Belangrijk om te weten

Bij een tv boven houtkachel ligt het inbouwen nog weer anders. Dat komt omdat een houtkachel een hogere warmteafgifte heeft dan een gashaard. Daarom moeten er ook andere maatregelen worden genomen dan bij een tv boven gashaard.

Een tv boven een houthaard is niet onmogelijk, maar raden wij in vrijwel alle gevallen af omdat er specifieke technische eisen bij komen kijken. Wilt u toch weten of het mogelijk is in uw persoonlijke woonsituatie, neem dan contact op met een van onze haardenexperts. 

tv boven haard hangen

Brandstof: elektriciteit

Belangrijk om te weten

Tenslotte bestaat de mogelijkheid van een tv boven elektrische haard. Dit is vergeleken met een gas- of houthaard het eenvoudigste type haard om te combineren met een tv.

Bij een elektrisch vuur komt geen hitte vrij zoals bij een gas- of houtvuur wel het geval is. De voorschriften van een hittebestendige tv-nis vervallen bij een elektrische haard met tv erboven. Het is dus mogelijk om uw tv-scherm dichter bij de haard te plaatsen dan bij een gashaard of houtkachel. 

tv naast de haard

Wat ook kan

Tv naast de haard

Vindt u dit toch een té ingrijpende verbouwing in uw woonkamer. Dan bestaat er nog een andere methode. Een andere oplossing is het plaatsen van de tv naast de haard. Hierbij is er veel minder sprake van stijgende stralingswarmte. Zo hoeft u zich toch minder zorgen te maken over de levensduur van uw tv.

open haard met tv erboven

Tv boven openhaard ideeën

Ontdek de mogelijkheden

Goed, de technische kant van de open haard met tv erboven is nu bij u bekend. Tijd om na te denken over een mooie haardopstelling, zodat u een schitterende tv-wand in huis haalt. Uiteraard is de opstelling van tv boven haard naar eigen smaak samen te stellen. Naast de ombouw met tv-nis en haard is de opstelling uit te breiden met een prachtige kastenwand inclusief een van de volgende elementen.

tv boven haard

Meubel om de haard uitbreiden

Extra kastelementen

De opstelling van tv boven haard kan opgebouwd worden met de volgende elementen:

Opbergvakken: Creëer kleine nisjes om mooi woonaccessoires of fotolijstjes in te zetten. Verwerk ledspots in de bovenkant van de nis om uw mooie spullen in de spotlight te zetten. Een ander idee is om de nissen vol te stoppen met houtblokken.

Klepkasten of lades: Fervente verzamelaar van mooie spullen, maar heeft u een hekel aan dat alles in het zicht ligt? De handige opbergklepkasten verbergen alle rommel en tegelijkertijd is de inhoud binnen handbereik.

Schuifpaneel: ‘Verstop’ uw tv-scherm achter het schuifpaneel en prompt heeft u een mooi kastenwand in plaats van een groot zwart scherm.

Terugvallende plint: Wilt u de illusie van een zwevend meubel in uw kamer? Kies voor een terugvallende plint onder het plateau.

Plateau: Ga voor prachtig natuursteen met een natuurlijke structuur of kies een plateau gemaakt van hout. Het plateau kan zowel laag als hoog plateau gemaakt worden.

Wijnkoeler: Bent u enorm fan van een goede wijn? Overweeg om een wijnkoeler in uw meubel te plaatsen. Zo heeft u alles voor een ontspannende avond binnen handbereik: tv, haard en wijn. Ideaal toch?

Vraag haardopstelling aan

tv boven open haard

Design en styling bij een tv boven haard

Wat zijn de mogelijkheden?

Ongetwijfeld bent u ook benieuwd naar de designmogelijkheden van het haardmeubel. Er zijn eindeloos veel combinaties van kleuren en materialen mogelijk. Op basis van uw eigen smaak en voorkeuren denken wij graag met u mee over een mooi interieurconcept van tv boven haard in een haardmeubel. Om u een idee te geven van de mogelijkheden. U kunt kiezen voor mooi decoratief plaatmateriaal van hout, steen & beton, metallic, stof & leer, grafische print of een unikleur.

tv boven openhaard

Laat u inspireren

Voorbeelden van decoratief plaatmateriaal

Werk het geheel van uw meubel rondom tv boven open haard af met bijvoorbeeld decoratief plaatmateriaal van:

Hout: Een houtlook met als structuur Spessart. Dit geeft de beleving van ingekleurd eiken fineer en creëert zo een natuurlijke uitstraling.
Steen & beton: In deze afwerking zit een natuurlijk patroon van lijnen en reliëf in verwerkt. Als voorbeeld nemen we de Ares, geïnspireerd op de structuur van pleister-, kalk- en stucwerk. In het reliëf van dit plaatmateriaal zit een subtiel mat-glans-effect verwerkt. Zo creëert u een ultiem gevoel van luxe.  
Grafische print: Dankzij verschillende lijnen en vormen ontstaan er mooie geometrische vormen. Neem de afwerking Cheope. Dit plaatmateriaal heeft een voelbare driedimensionale structuur geïnspireerd op de vorm van een piramide.
Metallic: Glad van structuur met een levendig decor inclusief zachte glans. Een metallic look biedt elegantie of juist een stoer geheel, afhankelijk van de structuur, decor en de glansgraad.
Stof & leer: Bijvoorbeeld de afwerking Mosaico, gebaseerd op de luxe uitstraling van handgevlochten leer met een voelbare, diagonale structuur. Geen fan van vlechtwerk, maar juist eerder van een strakke leerstructuur dan is de afwerking Primofiore heel mooi.
Unikleuren: Plaatmateriaal met één matte basiskleur zijn mooi dankzij hun eenvoud. Ga bijvoorbeeld voor natuurlijke kleuren als verfrissend groen, warm bruin of stoer petrolblauw Ovatta.

Alle soorten plaatmaterialen zijn in meerdere kleuren leverbaar.

tv boven haard hangen

Interesse voor een open haard met tv erboven?

Wij denken graag met u mee

Heeft u inmiddels al een plaatje in uw hoofd van uw droomopstelling met tv boven haard? Laat het ons weten en vraag een vrijblijvende offerte aan. Onze adviseurs helpen u graag bij het vinden van de juiste haard en bijpassend meubel.

Vrijblijvende offerte voor tv boven haard