Houtkachel stoken tips

Hout stoken is een verstandige keuze om jouw huis te verwarmen. De verbranding zorgt voor een heerlijke warmte, maar de vlammen zelf geven een geheel eigen sfeer. Maar weet je de beste manier voor goed hout stoken? Om jou hierbij te helpen heb ik een aantal basisstappen en tips om hout goed te stoken op een rijtje gezet. Volg deze weetjes op en je laat de houtkachel volledig tot zijn recht komen.

  • 25 - 01 - 2016
  • Houtkachels
  • Dennis Dragt
  • 5 minuten

De basisstappen om hout goed te stoken

Stap 1 – Hout aanmaken

Bij het aanmaken van vuur is een gouden regel van belang die ik jou meegeef: begin klein. Dit betekent dat je aanmaakhoutjes van 25- 30 cm lang en met een diameter tussen de 2 en 5 cm moet gebruiken. Je stapelt deze houtjes twee aan twee kruislings op elkaar. Vervolgens gebruik je aanmaakblokjes of papier om de stapel hout aan te steken. En zorg ervoor dat de luchttoevoer maximaal is om het vuur voldoende zuurstof te geven. Vergeet niet om de deur op een klein kiertje te zetten. Wanneer het vuur eenmaal voller wordt, sluit je de haarddeur. Dit doe je na ongeveer 5 á 10 minuten.

De basisstappen om hout goed te stoken

Stap 2 - Hout toevoegen

Als het aanmaakhout is verbrand tot een gloeiende hoop, is het tijd om het haardhout toe te voegen. Open de deur een klein stukje, maar doe dit niet te gehaast. Hierdoor blijft de luchtdruk in de haard gelijk aan de de luchtdruk in de woonkamer. Op deze manier komt er geen rook naar buiten. Leg nu twee of drie haardblokken (circa 1 kilo hout) op het gloeiende as en sluit de deur weer. Laat de luchtinlaat op maximaal staan totdat het hout zwart wordt en vlam heeft gevat. Dit zal zo’n 3 tot 5 minuten duren. Daarna kun je zelf de luchttoevoer verminderen.

Maar wanneer voeg je nieuwe houtblokken toe? Dit doe je pas wanneer er weer een nieuwe laag as in de haard overblijft. En let hierbij goed op: je moet niet voortdurend teveel hout stoken. Als de haard te vaak en te lang op een te hoog vermogen brandt, gaat dit ten koste van jouw haard. Daarnaast bestaat de kans dat het rookkanaal en/of schoorsteen beschadigt of vervuilt raakt.

De belangrijkste hout stooktips

1. Gebruik het juiste hout

Gebruik alleen hout dat ook daadwerkelijk geschikt is voor verwarming van de haard. Dus gebruik géén hout met verf- of lakresten, spaanplaat, mdf, plastic, afval en andere materialen met schadelijke bestanddelen. Je brengt niet alleen schade toe aan jouw haard, maar ook aan de schoorsteen of het rookkanaal. Daarnaast is verbranding van deze materialen schadelijk voor jouw gezondheid. Ook het veel gebruikte krantenpapier is onverstandig. Drukinkt veroorzaakt namelijk veel schadelijke uitstoot. Maar hier blijft het niet bij. Ook aanmaakhout kan schadelijk zijn, zeker wanneer te grote stukken worden gebruikt om het vuur aan te krijgen. Stukjes hakhout van 2-5 cm doorsnee en een lengte van 25-30 cm zijn het beste te gebruiken. Snippers of andere kleine deeltjes zorgen voor een te snel oplaaiend vuur en te veel warmteontwikkeling in huis.

Hout stook tip twee

Rookkanaal met de juiste trek

De schoorsteen, die ook wel ‘rookkanaal’ wordt genoemd, voert de verbrandingsgassen naar buiten af. Hierbij is een afvoer van de juiste lengte en met een goede diameter van belang.

Hout stook tip drie

Zorg voor voldoende ventilatie

Voor de verbranding van hout is zuurstof nodig, dat voedt namelijk het vuur. Daarom is het belangrijk om voldoende te ventileren. Via de schoorsteen wordt de rook naar buiten gezogen. Deze lucht moet aangevuld worden met verse zuurstof. Wanneer je dit niet doet, dan ontstaat er onderdruk in de woonkamer. Met als gevolg dat de rookgassen in de ruimte terecht komen. Maar deze onveilige situatie kan ook opspelen wanneer een afzuigkap of mechanische ventilatie ingeschakeld wordt bij de ventilatie.

Daarnaast speelt de woonsituatie ook een belangrijke rol bij de ventilatie. Het kan verstandig zijn om een buitenluchtaansluiting voor de haard te nemen. Maar dit ligt geheel aan de isolatie van jouw woning. Dankzij de buitenluchtaansluiting is de houtkachel onafhankelijk van de woonruimte, maar van buitenaf. Het gevolg is dat het rendement stijgt.

Hout stook tip vier

Smoor het vuur niet

De houtkachel behaalt een goed rendement wanneer deze op vol vermogen brandt. Alleen dan wordt het hout volledig verbrand en is de uitstoot aan schadelijke deeltjes te verwaarlozen. Daarom is het van groot belang om een houtkachel te kiezen met het juiste vermogen en rendement.

Als laatste tip geef ik jou mee: geniet van de heerlijke warmte en de ontspannende sfeer. Plof neer op de comfortabele en kom helemaal tot rust!

Een houtkachel kopen

Haardenshowroom in Rijssen

Proef sfeer, voel warmte, bekijk verschillen

Daarom kiest u voor Haardenexpert

DÉ HAARDENEXPERT

Wij denken graag met u mee, van haard tot complete opstelling.

GROOT INSTALLATEURSNETWERK

Altijd dichtbij, afstand is geen probleem. Wij rekenen nooit voorrijkosten.

KLANTWAARDERING 8,8

Ruim 3500 haarden geplaatst, klanten waarderen ons met een 8,8.

EXCLUSIEVE SHOWROOM

Sfeer proeven en trends bekijken. Ontdek de nieuwste haarden.

Over Haardenexpert

Meer dan 10 jaar de expert in haarden

Haardenexpert is al vele jaren een van de meest toonaangevende haarden- en kachel zaken. Dat vinden we belangrijk en daar zijn we natuurlijk supertrots op! Door onze persoonlijke benadering en korte lijnen bent u altijd verzekerd van passend advies en een stijlvolle oplossing.

Met reeds 10 jaar ervaring op de markt en een aanstekelijke passie voor het vak gaan wij verder dan de traditionele verkoop. Wij creëren unieke en eigenzinnige haardopstellingen. Daarom vindt u bij Haardenexpert alleen haarden & kachels van absolute topmerken. Onze experts vertellen u hier graag meer over.

Lees verder over Haardenexpert