Houtkachel stoken tips
Houtkachels brengen enorm veel sfeer en warmte met zich mee. Echter geven houtkachels ook overlast, vooral bij personen met bijvoorbeeld astma of COPD. De overlast is te reduceren door goed te stoken. Wij hebben 10 tips verzameld zodat u schoon stookt, met weinig overlast.
- 31 - 01 - 2022
- Houtkachels
- Masha ter Harmsel
- 4 minuten
Waarom goed stoken?
- Reduceert de overlast voor uw buren
- Houdt uw kachelruit langer schoon
- Stook langer met één blok hout
- Mooier vlammenspel met heldere rook
Tip 1: het juiste hout stoken
Om te beginnen met goed stoken, heeft u de juiste brandstof nodig. Zo zijn er een aantal houtsoorten die geschikt zijn om mee te stoken.
- Berkenhout - extra schoon, veel warmte en gemakkelijk te stoken
- Essenhout - brandt traag, mooie heldere vlammen
- Beukenhout - brandt traag, mooie heldere vlammen
- Eikenhout - brandt traag, weinig rook en knetterende vlammen
- Elzenhout - brandt snel, geeft snel warmte af
Tip 2: vochtpercentage hout stoken
Als u het goede soort hout heeft gekocht, gehakt of gekloofd, moet u het vochtpercentage van het hout meten. Dit doet u met een vochtmeter. Het vochtpercentage van het hout moet rond de 15% zijn. Als u met te nat hout stookt, branden de blokken niet goed en heeft de haard een onvolledige verbranding. Droog hout kunt u herkennen aan barsten, scheuren en het loslaten van de schors, maar meet het altijd voordat u begint aan het houtkachel stoken.
Tip 3: juiste stooktijden
Kijk voordat u gaat stoken wat de weersomstandigheden zijn. De rook die vrijkomt bij het stoken van een houtkachel is schadelijk voor bijvoorbeeld mensen met astma. Om overlast zoveel mogelijk te beperken is er het stookalert. Als de weersomstandigheden ongunstig zijn (mist, windstil etc.), of als er een slechte luchtkwaliteit is, wordt het streng afgeraden om hout te stoken.
Tip 4: conditie houtkachel stoken
Tegenwoordig hebben houtkachels een rendement van wel 75% tot 90%. Ze hebben een schone verbranding en een laag brandstofverbruik. Zorg voor een goede houtkachel die voldoet aan de EcoDesign 2022 wetgeving. Controleer de houtkachel ook op eventuele scheuren en barsten, kijk of het afdichtkoord nog goed afsluit, en maak de kachel schoon.
Tip 5: jaarlijks schoorsteenvegen
Naast een goede conditie van de houtkachel is ook een goede conditie van het rookkanaal van belang om hout te stoken. Het is uitermate belangrijk dat het rookkanaal elk jaar wordt geveegd, en geïnspecteerd waar nodig. Laat dit doen door een erkend bedrijf en doe dit niet zelf.
Tip 6: goede kW houtkachel
Houtkachels hebben verschillende soorten vermogens. Het vermogen is hoeveel warmte de houtkachel uitstraalt, en dit drukken we uit in kW. Het is belangrijk dat u het juiste aantal kW houtkachel kiest voor uw woning, zodat de houtkachel de juiste warmte afgeeft. Als de houtkachel te veel warmte afgeeft kan het hout niet optimaal branden. Bij te weinig vermogen wordt de ruimte niet warm.
Tip 7: juiste stookmethode
Een groot deel van de fijnstof die vrijkomt bij het stoken van een houtkachel is te reduceren door juist te stoken. Uit onderzoek is gebleken dat de Zwitserse stookmethode de beste manier van stoken is. Deze stookmethode zorgt voor een bijna volledige verbranding in uw houtkachel.
Tip 8: de juiste trek
Voor een volledige verbranding is voldoende trek nodig in het rookkanaal. Bij het aanleggen van het rookkanaal zijn er verschillende factoren waar rekening mee gehouden moet worden. Zo moet het rookkanaal bijvoorbeeld minimaal 4 meter zijn, en mogen er geen té kromme bochten in zitten.
Tip 9: smoor het vuur niet
Vuur moet branden, niet smoren. Zorg altijd voor de juiste luchttoevoer. Als u begint met stoken zet u de luchttoevoer schuif volledig open. Als de blokken goed vlam hebben gevat mag de luchttoevoer schuif op ongeveer 75% open staan. Smoor het vuur niet en zet de luchttoevoer schuif pas dicht als het vuur volledig is gedoofd. Als u de schuif eerder dichtzet, omdat u het vuur uit wil laten gaan, komen er enorm veel schadelijke stoffen vrij.
Tip 10: as wel of niet laten liggen
Bij sommige houtkachels is het verstandig om, voor een optimale verbranding, een kleine laag as op de bodem van de haard te laten liggen. Echter dit is niet het geval bij alle houtkachels. Laat u bij de aanschaf informeren over de beste methode voor uw haard.
Houtkachel stook tips
Bij het toepassen van deze tips wordt u een echte stookexpert. Uw buren ervaren minder overlast, uw kachel wordt minder vies en u kunt langer met één blok hout stoken. Heeft u nog een oude, niet rendabele openhaard? Neem dan eens een kijkje tussen ons assortiment houtkachels. Natuurlijk mag u bij vragen altijd contact opnemen met onze experts.
Kom langs voor inspiratie & advies
Bezoek ons in Apeldoorn of Rijssen
Daarom kiest u voor Haardenexpert
DÉ HAARDENEXPERT
Wij denken graag met u mee, van haard tot complete opstelling.
GROOT INSTALLATEURSNETWERK
Altijd dichtbij, afstand is geen probleem. Wij rekenen nooit voorrijkosten.
KLANTWAARDERING 8,8
Ruim 3500 haarden geplaatst, klanten waarderen ons met een 8,8.
EXCLUSIEVE SHOWROOM
Sfeer proeven en trends bekijken. Ontdek de nieuwste haarden.
Over Haardenexpert
Meer dan 10 jaar de expert in haarden
Haardenexpert is al vele jaren een van de meest toonaangevende haarden- en kachel zaken. Dat vinden we belangrijk en daar zijn we natuurlijk supertrots op! Door onze persoonlijke benadering en korte lijnen bent u altijd verzekerd van passend advies en een stijlvolle oplossing.
Met reeds 10 jaar ervaring op de markt en een aanstekelijke passie voor het vak gaan wij verder dan de traditionele verkoop. Wij creëren unieke en eigenzinnige haardopstellingen. Daarom vindt u bij Haardenexpert alleen haarden & kachels van absolute topmerken. Onze experts vertellen u hier graag meer over.