Vragen? Bel 0548-211550

 

Jutestraat 6A, Rijssen (Ov)

Showroom
Swipe to the left

Wat kost een open haard plaatsen?

Wat kost een open haard plaatsen?
Door Dennis Dragt 5 jaar geleden 226006 keer bekeken

De totale kosten van een open haard plaatsen, kunnen per woonsituatie sterk verschillen. Deze kosten worden onder andere beïnvloed door de aanwezigheid van een rookkanaal, type haard en de installatie. Onder open haard verstaan we trouwens niet de authentieke open haard zonde een ruit ervoor, maar een gesloten houtkachel en gashaard. Maar wat kost een open haard plaatsen precies? Om jou een beter beeld te scheppen, vindt je in dit artikel een beknopt overzicht van de kosten die een 'open haard' met zich meebrengt.Aanschaf van een open haard

Je begint jouw zoektocht met het vinden van de perfecte haard of kachel. Het eerste wat opvalt is dat de prijzen, per type kachel en merk, sterk verschillen. Maar in dit artikel gaan we niet alle uitvoeringen toelichten. We nemen de meest gekozen uitvoeringen onder de loep, namelijk een vrijstaande kachel, een inzethaard en een inbouwhaard. En we starten direct met de goedkoopste, de vrijstaande kachel. De gemiddelde prijs van een vrijstaande kachel ligt ongeveer tussen de € 1.500,00,- en de € 3.000,00,-. Het ligt er maar net aan wat jouw wensen zijn. Bij het berekenen van de totaalprijs spelen factoren als de grootte, vermogen, het vuurzicht en bekleding een belangrijke rol.

Wanders Smart 60 HoekFoto: Wanders Smart 60 Hoek

Of zoek je een haard om de stookopening van een bestaande open haard te vullen? Dan kies je voor het gemak van een inzethaard. Een inzethaard is speciaal ontwikkeld om in de opening van een bestaande schouw of open haard te plaatsen. Dankzij het eenvoudige design zijn er weinig aanpassingen nodig om het toestel te installeren. Om deze reden liggen de kosten van een inzethaard ook veel lager dan een inbouwhaard. Het kan voorkomen dat een inzethaard niet exact in de opening van de open haard past. Dit kan ideaal worden opgelost door het plaatsen van een schouw. De kosten van deze haard liggen gemiddeld op € 2.500,00,-, wat fors lager is dan een inbouwhaard.

De populariteit van de inbouwhaard

Een inbouwhaard heeft een grotere omvang en een complexere constructie dan een inzethaard. Er zijn meer manuren nodig om in de bestaande situatie, bijvoorbeeld in het midden van de wand, ruimte te maken voor een inbouwhaard. Doordat de haard in combinatie met een ombouw wordt afgewerkt, vormt de haard een groot onderdeel van het wooninterieur. Hierbij moet je rekening houden met de kosten van de afwerking. Denk aan het stuken van de muur of het plaatsen van een plateau.

Bellfires Horizon Bell XL 3Foto: Bellfires Horizon Bell XL 3

Toch is de inbouwhaard één van de populairste uitvoeringen van de drie, omdat de metalen omlijsting strak wordt weggewerkt. Er zijn geen storende randen die het vuurzicht verpesten. Bij een inzethaard is de ombouwkader wél te zien, wat sommige mensen niet mooi vinden. Op basis van het merk of grootte varieert de prijs van € 3.000,00,- tot wel € 7.000,00,-.


Kosten van het rookkanaal

Je hebt nu een kleine indicatie gekregen van hoeveel een open haard kost, maar nu komen we terecht bij het rookkanaal. Deze kosten zijn namelijk gebonden aan de omstandigheden van de woning en de type haard. Zit er in de woonruimte al een veilig en kwalitatief rookkanaal? Dan bespaar je al fors op het afvoermateriaal. Maar wanneer een volledige nieuw rookkanaal nodig is, kunnen de kosten aanzienlijk stijgen. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met het boren van gaten door betonnen vloeren, het aftimmeren van de rookgasvoer en het plaatsen van een rookgasventilator.

Tweezijdige gashaardFoto: DRU 100XT/2

Als we de houthaard dan met de gashaard vergelijken, is de gashaard veel goedkoper qua afvoermateriaal. Een gashaard is namelijk makkelijker in te bouwen dan een gemiddelde houthaard, wat scheelt in de verbouwingskosten. Bij een houthaard moet het rookkanaal boven de nok (de bovenste rand van een dak) van een woning uitkomen. Het rookkanaal van een gashaard is eenvoudig door de gevel te plaatsen, waardoor minder meters afvoermateriaal nodig is.

Installatiekosten

De installatiekosten zijn meestal opgenomen in de eindprijs van de haard. Per kachelzaak varieert dit sterk en het is moeilijk te zeggen wat de gemiddelde installatiekosten zijn. Om deze kosten terug te dringen, is de installatie ook zelf uit te voeren. Met de installatiehandleiding en twee rechterhanden kom je al een heel eind.

Dru PasseoFoto: Dru Passeo

Geplaatst in: Meest gestelde vragen