hoeveel kw houtkachel

Hoeveel kW houtkachel heb ik nodig?

In deze blog achterhaalt u in slechts 3 stappen het ideale vermogen van een houtkachel voor uw persoonlijke woonsituatie. Ook delen wij 6 tips waar u rekening mee moet houden. Zo voorkomt u een te warme of juist koude kamer en krijgt u een behaaglijke warmte. Lees snel verder.

  • 10 - 12 - 2021
  • Houtkachels
  • Geerte Kamphuis
  • 7 minuten
vermogen houtkachel berekenen

Wat is vermogen?

Maar first things first. Wat is vermogen precies? Elke haard die uit de fabriek komt, heeft een nominaal vermogen. Het zegt iets over de maximale warmteopbrengst van het toestel. Het vermogen van het toestel bepaalt hoe warm de ruimte wordt. Deze warmteopbrengst wordt uitgedrukt in kilowatt (kW).

kw houtkachel berekenen

Vermogen houtkachel berekenen (kW)

In slechts 3 stappen

Met de onderstaande 3 stappen achterhaalt u het ideale vermogen en benodigde aantal kW houtkachel dat past bij uw persoonlijke situatie.

Stap 1. Bereken het volume, meten = weten

Bereken het aantal kubieke meters (m³) van de betreffende ruimte. Dit doet u aan de hand van de volgende berekening: lengte x breedte x hoogte = m³ kamer.

vermogen houtkachel berekenen

Stap 2. Check isolatiewaarde van woning

Een woning verliest warmte via buitenmuren, ramen en deuren, vloer en dak. Hoe beter de woning geïsoleerd is, hoe kleiner uw warmteverlies is. Op het energielabel van uw woning vindt u terug hoe goed uw woning scoort. Heeft uw woning geen actueel energielabel, laat een energieadviseur langskomen om deze (opnieuw) vast te stellen. Over de isolatiewaarde geldt in het algemeen: 

Goed geïsoleerd: de woning is voorzien van dubbele beglazing, muurisolatie en vloer- en dakisolatie. 

Redelijk geïsoleerd: de woning is minimaal voorzien van muurisolatie. 

Slecht geïsoleerd: de woning heeft géén dubbele beglazing, muurisolatie of vloer- en dakisolatie.

welk vermogen houtkachel berekenen

Stap 3 Lees vermogen houtkachel (kW) uit grafiek

Met het aantal kubieke meters (m3) uit stap 1 en de isolatiecheck uit stap 2, kunt u in de grafiek het optimale vermogen aflezen. Let wel, dit is een indicatie. Neem contact met ons op voor advies op maat.

vermogen en capaciteit houtkachel berekenen

Denk hieraan bij hoeveel kW houtkachel berekenen

6 tips van dé Haardenexpert

Om een ruimte efficiënt te verwarmen en warmteverlies te beperken is het goed om rekening te houden met de volgende zaken.

TIP 1. Denk goed na over de functie van de houtkachel

Bent u voornamelijk op zoek naar heerlijke warmte of wilt u af en toe stoken voor de sfeer? In het eerste geval heeft u een houtkachel met meer vermogen nodig dan in het tweede geval.

TIP 2. Beslis welk soort warmte u verlangt 

Convectiewarmte zorgt ervoor dat de vrijgegeven warmte door de gehele woonruimte wordt verspreid. De warmte stijgt eerst naar boven, hangt aan het plafond, koelt vervolgens af en zakt daarna naar beneden. Deze afgekoelde lucht wordt beneden door het verwarmingssysteem weer opgewarmd, stijgt opnieuw op enzovoorts. Bij stralingswarmte verwarmen de horizontale warmtegolven, die onafhankelijk van de luchtstroom zijn, mensen en voorwerpen in de directe omgeving. Dit is vergelijkbaar met de warmtestraling van de zon. Bekijk hieronder welke warmte wordt opgewekt door welke houtkachel.

TIP 3. Ga bij uzelf na welke kamertemperatuur u wenst 

Hoe warm mag het in de kamer zijn? Heeft u behoefte aan 21 graden of juist aan een lagere of hogere temperatuur. Bepaal wat u aangenaam vindt. 

TIP 4. Houd rekening met uw woningtype

Woont u bijvoorbeeld in een tussenwoning dan liggen de stookkosten gemiddeld genomen lager liggen dan bij een vrijstaande woning. Ook de ligging van de woning speelt mogelijk een rol in de vraag naar warmte. De ligging bepaalt de mate van zonlicht in uw woonkamer gedurende de dag. Bij een woonkamer op het zuiden straalt de zon de hele dag op de buitengevel. Bij een woonkamer op het noorden is het precies omgekeerd. De warmtestraling van de zon is dan aan de andere kant van het huis. Dit scheelt ook in kamertemperatuur.

TIP 5. Zorg voor een goed geïsoleerde woning 

Ook de isolatiewaarde van de woning is een invloedrijke factor voor het juiste vermogen houtkachel. Daarbij valt te denken aan dubbelglas, de oppervlakte van het buitenglas, muurisolatie, vloerisolatie, open ruimtes zoals een vide of open trap naar boven. 

Bij een slecht geïsoleerde woning heeft u een hoger vermogen nodig. Heeft u isolatieplannen? Doe dit dan eerst voordat u een houtkachel aanschaft. 

TIP 6. Meet de afmetingen van de betreffende ruimte op 

Last but not least is de grootte van de kamer bepalend voor welk vermogen de houtkachel nodig heeft om de ruimte te verwarmen. Naast lengte en breedte is ook plafondhoogte van belang. Dat laatste is bij wet vastgesteld in het Bouwbesluit van 2012. Voor nieuwbouwwoningen ligt de minimale plafondhoogte op 2,60m en bij bestaande bouw op 2,10m. Dit scheelt aanzienlijk. Maar een nieuwbouwwoning compenseert dit ook door een betere isolatiewaarde. 

hoeveel kw per m3 houtkachel

Stel ik negeer het optimale houtkachel vermogen

Maakt dat wat uit?

Ja, en we vertellen graag waarom. Stel u heeft een goed geïsoleerde ruimte van 60m3 en u stookt met 6kW. Dan wordt de ruimte te snel warm en kan de haard niet op zijn volledige vermogen branden. Dit resulteert in een onvolledige verbranding. U riskeert hiermee boze buren door de stankoverlast en een grotere kans op schoorsteenbrand vanwege de extra vervuiling van uw schoorsteen. 

Naast een te groot vermogen is een te klein vermogen ook niet gunstig, omdat de kachel de ruimte dan niet voldoende kan verwarmen. Kies dus een haard die u mooi vindt én bij uw ruimte past. Dan voorkomt u een miskoop.

kw berekenen houtkachel

Ga voor een goed rendement houtkachel

Naast het juiste vermogen is ons advies om ook te letten op het rendement van de houtkachel. Beide vertellen iets over de warmteopbrengst van de houtkachel. Met als verschil dat het vermogen van de houtkachel iets zegt over de totale warmte die vrij komt bij het stoken. En het rendement van de houtkachel geeft aan in hoeverre de verbranding van het toestel de brandstof optimaal benut. Nieuwe houtkachels zijn verplicht een rendement van minimaal 75% te leveren volgens EcoDesign2022.

hoeveel kw houtkachel nodig

Samengevat voor u

  1. Het vermogen (kW) van de houtkachel zegt iets over de warmteopbrengst. 
  2. Niet elke houtkachel is geschikt voor elke ruimte. Hoe groter de ruimte, hoe meer vermogen nodig is. Vraag advies om het vermogen houtkachel te berekenen.
  3. Denk bij de aanschaf van een houtkachel na over de functie, gewenste kamertemperatuur, soort warmte, woningtype, isolatiewaarde woning en de afmeting van de ruimte. 
  4. Bereken het aantal kubieke meters van de ruimte met de formule: lengte x breedte x hoogte = m3. 
  5. Een verkeerd vermogen resulteert in een ruimte die te warm of koud wordt. 
  6. Haal het maximale uit uw houtkachel, kies een hoog rendement.

Andere brandstof dan hout?

Leestips  ‘Wat is het verbruik van een gashaard?’ en ‘Wat is het verbruik van een elektrische haard?’.

houtkachel vermogen berekenen

Vraag persoonlijk haardadvies of een offerte aan

Heeft u het optimale vermogen voor uw woonsituatie achterhaald? Dat is mooi, nu kan het zoeken naar de perfecte houtkachel beginnen: denk aan merk, model en vuurzicht. Komt u er zelf niet uit om het houtkachel vermogen te berekenen of heeft u nog andere vragen over houtkachels? Neem gerust contact met ons op of kom langs in onze showroom. Onze adviseurs geven u graag het beste haardadvies.

Vrijblijvende offerte voor uw situatie

Kom langs voor inspiratie & advies

Bezoek ons in Apeldoorn of Rijssen

Daarom kiest u voor Haardenexpert

DÉ HAARDENEXPERT

Wij denken graag met u mee. van haard tot complete opstelling.

GROOT INSTALLATEURSNETWERK

Altijd dichtbij, afstand is geen probleem. Wij rekenen nooit voorrijkosten.

KLANTWAARDERING 8,8

Ruim 3500 haarden geplaatst, klanten waarderen ons met een 8,8.

EXCLUSIEVE SHOWROOM

Sfeer proeven en trends bekijken. Ontdek de nieuwste haarden.

Over Haardenexpert

Meer dan 10 jaar de expert in haarden

Haardenexpert is al vele jaren een van de meest toonaangevende haarden en kachel zaken van Nederland en België. Dat vinden we belangrijk en daar zijn we natuurlijk supertrots op! Door onze persoonlijke benadering en korte lijnen bent u altijd verzekerd van passend advies en een stijlvolle oplossing.

Met reeds 10 jaar ervaring op de markt en een aanstekelijke passie voor het vak gaan wij verder dan de traditionele verkoop. Wij creëren unieke en eigenzinnige haardopstellingen. Daarom vindt u bij Haardenexpert alleen haarden & kachels van absolute topmerken. Onze experts vertellen u hier graag meer over.

Lees verder over Haardenexpert