• De échte expert in haarden en kachels.
 • Gegarandeerd het beste advies.
 • Vakkundige installatie, overal in Nederland.
 • Ook voor (maatwerk)interieurbouw.
hoeveel kw houtkachel

Hoeveel kW houtkachel heb ik nodig?

Als u een houtkachel gaat kopen, is het belangrijk om te weten hoeveel kW de houtkachel moet zijn, afgestemd op uw woonsituatie. In dit blog vertellen we u meer over het berekenen van het ideale vermogen, de invloed van goede isolatie en we geven u nog 6 tips waar u rekening mee moet houden als u een houtkachel aanschaft. Op die manier voorkomt u dat de kamer te warm of te koud is.

Lees snel verder of ga direct naar de snelst leverbare houtkachels. Komt u er niet uit welke houtkachel het meest geschikt is voor u? Geen probleem, onze adviseurs helpen u graag verder! Neem contact met ons op, vraag vrijblijvend advies aan huis aan of kies voor het aanvragen van een offerte.

 • 10 - 12 - 2021
 • Houtkachels
 • Geerte Kamphuis
 • 7 minuten
vermogen houtkachel berekenen

Wat is het vermogen van een houtkachel?

Voordat we ingaan op het aantal kW dat uw houtkachel nodig heeft, leggen we eerst uit wat vermogen precies is. Elke haard die uit de fabriek komt, heeft een nominaal vermogen. Het nominale vermogen zegt iets over de maximale warmteopbrengst van de houtkachel. Deze warmteopbrengst wordt uitgedrukt in kilowatt (kW). Hoe hoger het aantal kW is, hoe groter de ruimte is die de houtkachel kan verwarmen. Het minimale en maximale vermogen staat per houtkachel op de website vermeld.

Advies op maat aanvragen
kw houtkachel berekenen

Vermogen houtkachel berekenen

In slechts 3 stappen

Stap 1. Bereken het volume

U kunt het benodigde vermogen van een houtkachel voor uw woonsituatie exact berekenen. De eerste stap is om het volume (m3) van de ruimte in kaart te brengen. Het volume kunt met deze formule berekenen: lengte x breedte x hoogte van de kamer. Komt u er niet uit? Onze adviseurs helpen u graag verder. Bel ons voor meer informatie of vraag een vrijblijvende offerte aan.

vermogen houtkachel berekenen

Stap 2. De isolatiewaarde

Verder is de mate van isolatie van de ruimte belangrijk om te weten hoeveel kW uw houtkachel moet zijn. Hoe beter de isolatie is, hoe minder vermogen uw houtkachel nodig heeft. De isolatie hangt af van diverse factoren, bijvoorbeeld de hoeveelheid ramen, wel of geen muurisolatie, is er in de ruimte een dak of niet en ook of u een vrijstaand huis hebt, speelt mee. Over de isolatiewaarde geldt over het algemeen: 

Goed geïsoleerd: de woning is voorzien van dubbele beglazing, muurisolatie en vloer- en dakisolatie.
Redelijk geïsoleerd: de woning is minimaal voorzien van muurisolatie.  

Slecht geïsoleerd: de woning heeft géén dubbele beglazing, muurisolatie of vloer- en dakisolatie.

welk vermogen houtkachel berekenen

Stap 3 Lees vermogen houtkachel (kW) uit grafiek

Met het aantal kubieke meters (m3) uit stap 1 en de isolatiecheck uit stap 2, kunt u in de grafiek het optimale vermogen aflezen. Let wel, dit is een indicatie. Neem contact met ons op voor advies op maat.

Het juiste vermogen kiezen bij een kachel is belangrijk

Waarom maakt dat wat uit?

Het juiste vermogen is belangrijk. Het is namelijk gunstig dat een houtkachel niet constant op het hoogste vermogen hoeft te verwarmen. Dit zorgt voor een efficiënter brandstofgebruik, een langere brandtijd en een meer gecontroleerde en gelijkmatige warmteafgifte, wat het comfort en de duurzaamheid van het verwarmingssysteem ten goede komt. 

Stel u heeft een goed geïsoleerde ruimte van 60 m3 en uw houtkachel heeft te veel vermogen. Dan wordt de ruimte te snel warm en kan de haard niet op zijn volledige vermogen branden. Dit resulteert in een onvolledige verbranding. U riskeert hiermee boze buren door de stankoverlast en een grotere kans op schoorsteenbrand, vanwege de extra vervuiling van uw schoorsteen. 

Naast een te groot vermogen is een te klein vermogen ook niet gunstig, omdat de kachel de ruimte dan niet voldoende kan verwarmen. Kies dus een kachel die u mooi vindt én bij uw ruimte past. Op die manier voorkomt u een miskoop.

Aanbod van aantal kW houtkachels

Bekijk de mogelijkheden (van 2 kW - 14 kW)

Weet u inmiddels hoeveel kW uw houtkachel moet zijn? Als u de zoektocht naar de juiste houtkachel begint, dan raden we u aan om altijd te kiezen voor een kachel die het dichtst aansluit bij het benodigde vermogen. Te veel of juist te weinig vermogen is niet goed voor de verbranding.

Hieronder vindt u meer informatie en kunt direct door naar de meest voorkomende vermogens.

Maak uw keuze:

Laag: 6 kw en 7 kw

Middel: 8 kw en 9 kw

Hoog: 10 kw, 11 kw en 12 kw

Prijs aanvragen

Houtkachel 2 kW, 3 kW of 4 kW

Bent u op zoek naar een houtkachel voor een kleine ruimte? Dan kan een houtkachel met een minimaal vermogen van 2 kW al voldoende zijn. Toch raden we u aan om voor een kleine ruimte een houtkachel met een maximaal vermogen van 5 tot 6 kW aan te schaffen. De houtkachel kan dan op een lagere stand de ruimte goed warm houden.

Bekijk direct alle houtkachels met een maximaal vermogen van 5 tot 6 kW.

Houtkachel 5 kW

Wilt u een iets grotere ruimte verwarmen? Dan is een houtkachel van 5 kW wellicht uit uw berekening gekomen. Kies in dat geval voor een houtkachel met een vermogen 6 tot 7 kW, op die manier hoeft de houtkachel niet altijd op het volle vermogen te verwarmen.

Bekijk direct alle houtkachels met een maximaal vermogen van 6 tot 7 kW

Houtkachel 6 kW

Is uw huis redelijk tot goed geïsoleerd? Als u een ruimte van 80 m3 tot 100 m3 wilt verwarmen, dan is een houtkachel van 6 kW voldoende. U kunt in dit geval het beste kiezen voor een houtkachel met een maximaal vermogen van 7 tot 8 kW.

Bekijk direct alle houtkachels met een maximaal vermogen van 7 tot 8 kW.

Houtkachel 7 kW

Afhankelijk van hoe goed de isolatie van uw woning is, kunt u met een houtkachel van 7 kW een ruimte verwarmen van 60 m3 tot en met 120 m3. Als dit overeenkomt met uw ruimte, kies dan een houtkachel met een vermogen van maximaal 8 tot 9 kW. Zo hoeft de houtkachel niet altijd op het hoogste vermogen te verwarmen.

Bekijk direct alle houtkachels met een maximaal vermogen van 8 tot 9 kW

Houtkachel 8 kW

Hoe meer kw een houtkachel heeft, hoe groter de ruimte is die de kachel kan verwarmen. Toch verschilt dit enorm als de isolatie goed of slecht is. Zo kun je met een houtkachel van 8 kW een ruimte tussen de 80 m3 en 160 m3 verwarmen. De beste keuze is in dit geval om een houtkachel met een maximaal vermogen van 9 tot 10 kW aan te schaffen.

Bekijk direct alle houtkachels met een maximaal vermogen van 9 tot 10 kW

Houtkachel 9 kW

Wilt u een grotere ruimte verwarmen? Of wilt u bijvoorbeeld de deuren naar de gang open laten staan, zonder dat de ruimte opeens koud wordt? Dan is een houtkachel van 9 kW een goed idee. Ook hier geldt dat we aanraden om altijd een houtkachel met 1 á 2 kW vermogen meer te kopen.

Bekijk direct alle houtkachels met een maximaal vermogen van 10 tot 11 kW

Houtkachel 10 kW

Met een houtkachel van 10 kW, kunt u een grote ruimte verwarmen. Als dit past bij uw wensen, kies dan voor een houtkachel met een maximaal vermogen 11 tot 12 kW. Ook bij deze houtkachels heeft u een ruime keuze.

Bekijk direct alle houtkachels met een maximaal vermogen van 11 tot 12 kW

Houtkachel van 12 kW

Als u een houtkachel van 12 kW wilt, dan is er nog voldoende keuze. Een kachel met dit vermogen is vooral handig wanneer uw huis slecht geïsoleerd is of als u een ontzettend grote ruimte wilt verwarmen.

Bekijk direct alle houtkachels met een maximaal vermogen van 13 tot 14 kW

hoeveel kw per m3 houtkachel

Ga voor een goed rendement bij kachels

Waarom maakt dat wat uit

Naast het kiezen van een houtkachel met het juiste vermogen, is ons advies om ook te letten op het rendement van de houtkachel. Beide waarden vertellen iets over de warmteopbrengst van de houtkachel. Met als verschil dat het vermogen van de houtkachel iets zegt over de totale warmte die vrij komt bij het stoken. En het rendement van de houtkachel geeft aan in hoeverre de verbranding van het toestel de brandstof optimaal benut. Hoe hoger, hoe beter.

Hoe hoger het rendement is, hoe beter het is voor de natuur. Daarom is de EcoDesign 2022 wetgeving in het leven geroepen. Ecodesign houtkachels zijn verplicht om een rendement van minimaal 75% te leveren, waardoor de uitstoot lager is dan bij oudere kachels.

Extra tips van de houtkachel kw expert

Om een ruimte efficiënt te verwarmen en warmteverlies te beperken is het goed om rekening te houden met de volgende zaken.

Expert in KW houtkachels

Tips van de houtkachel kw expert

Om een ruimte efficiënt te verwarmen en warmteverlies te beperken is het goed om rekening te houden met de volgende zaken.

TIP 1. Denk goed na over de functie van de houtkachel

Bent u voornamelijk op zoek naar heerlijke warmte of wilt u af en toe stoken voor de sfeer? In het eerste geval heeft u een houtkachel met meer vermogen nodig dan in het tweede geval. 

TIP 2. Beslis welk soort warmte u verlangt 

Convectiewarmte zorgt ervoor dat de vrijgegeven warmte door de gehele woonruimte wordt verspreid. De warmte stijgt eerst naar boven, hangt aan het plafond, koelt vervolgens af en zakt daarna naar beneden. Deze afgekoelde lucht wordt beneden door het verwarmingssysteem weer opgewarmd, stijgt opnieuw op en dit herhaalt zich. Bij stralingswarmte verwarmen de horizontale warmtegolven, die onafhankelijk van de luchtstroom zijn, mensen en voorwerpen in de directe omgeving. Dit is vergelijkbaar met de warmtestraling van de zon. Bekijk hieronder welke warmte wordt opgewekt door welke houtkachel.

 • Plaatstalen houtkachel (convectiewarmte)
 • Gietijzeren houtkachel (stralingswarmte en/of convectiewarmte)
 • Speksteenkachel (convectie- en stralingswarmte)
TIP 3. Ga bij uzelf na welke kamertemperatuur u wenst 

Hoe warm mag het in de kamer zijn? Heeft u behoefte aan 21 graden of juist aan een lagere of hogere temperatuur. Bepaal wat u aangenaam vindt.

TIP 4. Houd rekening met uw woningtype

Woont u in een tussenwoning? Dan liggen de stookkosten gemiddeld genomen lager dan bij een vrijstaande woning. Ook de ligging van de woning speelt mogelijk een rol in de vraag naar warmte. De ligging bepaalt de mate van zonlicht in uw woonkamer gedurende de dag. Bij een woonkamer op het zuiden straalt de zon de hele dag op de buitengevel. Bij een woonkamer op het noorden is het precies omgekeerd. De warmtestraling van de zon is dan aan de andere kant van het huis. Dit scheelt ook in kamertemperatuur.

TIP 5. Zorg voor een goed geïsoleerde woning 

Ook de isolatiewaarde van de woning is een invloedrijke factor voor het juiste vermogen houtkachel. Daarbij valt te denken aan dubbelglas, de oppervlakte van het buitenglas, muurisolatie, vloerisolatie, open ruimtes zoals een vide of open trap naar boven.

 Bij een slecht geïsoleerde woning heeft u een hoger vermogen nodig. Heeft u isolatieplannen? Doe dit dan eerst, voordat u een houtkachel aanschaft.

TIP 6. Meet de afmetingen van de betreffende ruimte op 

Last but not least is de grootte van de kamer bepalend voor welk vermogen de kachel nodig heeft om de ruimte te verwarmen. Naast lengte en breedte is ook plafondhoogte van belang. Dat laatste is bij wet vastgesteld in het Bouwbesluit van 2012. Voor nieuwbouwwoningen ligt de minimale plafondhoogte op 2,60m en bij bestaande bouw op 2,10m. Dit scheelt aanzienlijk. Maar een nieuwbouwwoning compenseert dit ook door een betere isolatiewaarde.

hoeveel kw houtkachel nodig

Samengevat voor u

Het vermogen (kW) zegt iets over de warmteopbrengst. Niet elke kachel is geschikt voor elke ruimte. Hoe groter de ruimte, hoe meer vermogen nodig is. Vindt u het lastig om te berekenen wat het juiste vermogen is? Vraag advies van onze experts.

Denk bij de aanschaf van een houtkachel na over de functie, gewenste kamertemperatuur, soort warmte, woningtype, isolatiewaarde woning en de afmeting van de ruimte.

Bereken het aantal kubieke meters van de ruimte met de formule: lengte x breedte x hoogte = m3.

Een verkeerd vermogen resulteert in een ruimte die te warm of koud wordt. Dat is zonde. Om het maximale uit uw kachel te halen, is het aan te raden om ook rekening met het rendement te houden.

Andere brandstof dan hout?

Leestips  ‘Wat is het verbruik van een gashaard?’ en ‘Wat is het verbruik van een elektrische haard?’.

houtkachel vermogen berekenen

Vraag persoonlijk haardadvies of een offerte aan

Heeft u het optimale vermogen voor uw woonsituatie uitgerekend? Dat is mooi, nu kan het zoeken naar de perfecte houtkachel beginnen: denk aan het merk, model en vuurzicht. Komt u er zelf niet uit om het houtkachel vermogen te berekenen, wilt u meer weten over onze populaire modellen of heeft u nog andere vragen? Neem gerust contact met ons op of kom langs in onze showroom. Onze adviseurs geven u graag het beste haardadvies.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Kom langs voor inspiratie & advies

Bezoek ons in Apeldoorn of Rijssen

Daarom kiest u voor Haardenexpert

Icon Haardenexpert

DÉ HAARDENEXPERT

Wij denken graag met u mee. van haard tot complete opstelling.

Icon groot installateursnetwerk

GROOT INSTALLATEURSNETWERK

Altijd dichtbij, afstand is geen probleem. Wij rekenen nooit voorrijkosten.

Icon hoge klantwaardering

KLANTWAARDERING 8,8

Ruim 3500 haarden geplaatst, klanten waarderen ons met een 8,8.

Icon showroom

EXCLUSIEVE SHOWROOM

Sfeer proeven en trends bekijken. Ontdek de nieuwste haarden.

Passend advies over kW houtkachels

Over Haardenexpert

Meer dan 10 jaar de expert in haarden

Haardenexpert is al vele jaren een van de meest toonaangevende haarden- en kachel zaken. Dat vinden we belangrijk en daar zijn we natuurlijk supertrots op! Door onze persoonlijke benadering en korte lijnen bent u altijd verzekerd van passend advies en een stijlvolle oplossing.

Met reeds 10 jaar ervaring op de markt en een aanstekelijke passie voor het vak gaan wij verder dan de traditionele verkoop. Wij creëren unieke en eigenzinnige haardopstellingen. Daarom vindt u bij Haardenexpert alleen haarden & kachels van absolute topmerken. Onze experts vertellen u hier graag meer over.

Lees verder over Haardenexpert