Vragen? Bel 0548-211550

 

Jutestraat 6A, Rijssen (Ov)

Showroom
Swipe to the left

Hoeveel kW houtkachel heb ik nodig?

Hoeveel kW houtkachel heb ik nodig?
Door Dennis Dragt 5 jaar geleden 170132 keer bekeken

Bij de aanschaf van een houtkachel is het van belang om het juiste nominale vermogen te kiezen voor jouw woonsituatie. Dit is het vermogen dat de kachel continu aan jouw woonruimte kan leveren. Hierbij stel je jezelf de vraag: Hoeveel kW houtkachel heb ik nodig? Een houtkachel presteert namelijk het beste wanneer je met het nominale vermogen stookt. Maar hoe bepaal je welk vermogen ideaal bij jouw woonruimte past? Om jou goed op weg te helpen, heb ik speciaal voor jou een aantal tips voor op een rijtje gezet.






Functie van de houtkachel

Als eerst bepaal je de functie van de kachel, namelijk hoofdverwarming, bijverwarming of sfeerverwarming. Ben je voornamelijk op zoek naar een perfect alternatief voor de centrale verwarming of wil je af en toe stoken voor de sfeer? In het eerste geval heeft u een houtkachel nodig met meer vermogen dan in het tweede geval. Wanneer u voor de gezelligheid wilt stoken, wordt je aangeraden om een kachel te nemen met een laag vermogen van 4kW. Hou er rekening mee dat een te groot of te klein vermogen nadelig is voor het toestel, warmteafgifte en temperatuur in de kamer.

Dovre Astroline 2Foto: Dovre Astroline 2

Bij een te groot vermogen wordt er voornamelijk gestookt op een te laag verbrandingstemperatuur, wat resulteert in een onvolledige verbranding. Dit is niet alleen ongunstig voor de warmteafgifte, maar ook voor de schoorsteen (meer kans op schoorsteenbrand door roetcondensatie), de stookkosten en het milieu. Heb je een kachel aangeschaft met een te klein vermogen? Dan krijgt jouw woonruimte onvoldoende warmte. Daarnaast speelt het gewenste temperatuur een belangrijke rol. Heb je behoefte aan 18, 19, 20, 21 graden of meer?

Rendement en soort warmte

Naast de functie van de houtkachel houdt je rekening met andere zaken die van invloed zijn, namelijk het rendement en de soort warmte. Hoeveel warmte een houtkachel precies levert, verschilt per model. Hierbij wordt er gesproken over het rendement van de kachel. Een plaatstalen kachel als de Drooff Piccolino S behaalt een rendement van 78%. Dit betekent dat 78% van de geproduceerde warmte daadwerkelijk in de woonruimte terecht komt. De overige 22% van de warmte verdwijnt door de schoorsteen of rookkanaal naar buiten.

Hoe hoger het rendement van de kachel, hoe efficiënter de brandstof wordt gestookt. In het geval van een speksteenkachel als de Lotus 9130 of de Drooff Varese Scala bereikt het toestel een aanzienlijk rendement van 85%. Door een efficiëntere verbranding bespaar je fors op de stookkosten.

Drooff Piccolino SFoto: Drooff Piccolino S

Tevens bedenk je wat voor warmte je graag hebt, namelijk convectiewarmte, stralingswarmte of allebei. Convectiewarmte zorgt ervoor dat de vrijgegeven warmte door de gehele woonruimte wordt verspreid. De warmte stijgt eerst naar boven, hangt aan het plafond, koelt vervolgens af en zakt daarna naar beneden. Deze afgekoelde lucht wordt beneden door het verwarmingssysteem weer opgewarmd. Bij stralingswarmte verwarmen de horizontale warmtegolven, die onafhankelijk van de luchtstroom zijn, mensen en voorwerpen in de directe omgeving. Dit is vergelijkbaar met de warmtestraling van de zon. Bekijk hieronder welke warmte wordt opgewekt door welke houtkachel.

Isolatie van de woning

Zijn er open verbindingen naar de keuken of hal en wat voor type woning heb je (vrijstaand, 2 onder 1 kap, hoekwoning, tussenwoning)? Wat is het bouwjaar van de woning en heeft de ruimte een vide (open ruimte met twee of meer verdiepingen) of een open trap naar de bovenverdieping? Door een open trap of vide gaat er veel warmte verloren. Dit kan worden opgelost om een houtkachel te kiezen met een grotere warmtecapaciteit. Tot slot is de isolatiewaarde van jouw huis bepalend voor het nominale vermogen van de houtkachel.

Woonkamer

Op basis van de bovenstaande informatie kun je achterhalen of jouw woning goed, redelijk of slecht geïsoleerd is. Bij een goed geïsoleerde woning (woningen die gebouwd zijn na 2000) is de ruimte voorzien van dubbele beglazing, muurisolatie en vloerisolatie. Een uitstekende woonisolatie is niet alleen positief voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee en voor de temperatuur in de ruimte. Bij een optimale isolatie gaat er veel minder warmte verloren dan een slecht of redelijk geïsoleerde woning.

Is jouw huis minimaal voorzien van dubbele beglazing, muurisolatie en vloerisolatie? Dan is de woonruimte redelijk geïsoleerd (woningen die gebouwd zijn tussen 1980 en 2000). Wanneer de bovenstaande isolatie niet van toepassing is, dan is de ruimte slecht geïsoleerd.

Het juiste vermogen van de houtkachel berekenen

Vervolgens ga je het aantal kubieke meters (m³) van de betreffende ruimte achterhalen. Dit doe je aan de hand van de volgende berekening: lengte x breedte x hoogte. Als je het aantal te verwarmen kubieke meters hebt berekend, kun je in de onderstaande tabel het juiste vermogen opzoeken. Vergeet niet om de isolatie van jouw woning mee te nemen in het besluit.

Volume kamer m³ Goed geïsoleerd huis Redelijk geïsoleerd huis Slecht geïsoleerd
60 m³ 4,5kW 5,5kW 7kW
80 m³ 5,5kW 6,5kW 8kW
120 m³ 7kW 8kW 10kW
140 m³ 7,5kW 8,5kW 11kW
160 m³ 8kW 9kW 12kW
180 m³ 8,5kW 9,5kW 13kW
200 m³ 9,5kW 10,5kW 14,5kW

Heb je het optimale vermogen uit het tabel achterhaald? Dan begint de volgende zoektocht, namelijk de perfecte houtkachel zoeken voor jouw woonsituatie. Ook tijdens dit proces is het van belang om rekening te houden met verschillende zaken als het budget, merk en type. Lees daarom het artikel 'Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een houtkachel?' goed door.

Je wordt geadviseerd om een specialist in te schakelen om het ideale vermogen voor jouw woning te vinden. Voorkomen is beter dan genezen.


Geplaatst in: Meest gestelde vragen