• De échte expert in haarden en kachels.
 • Gegarandeerd het beste advies.
 • Vakkundige installatie, overal in Nederland.
 • Ook voor (maatwerk)interieurbouw.
zwitsers stoken

Houtkachel stoken met de Zwitserse stookmethode

Stap voor stap verantwoord & goed stoken

Er zijn vele manieren om de overlast van houtkachels tegen te gaan. Om zelf een steentje bij te dragen aan het reduceren van deze overlast is Zwitsers stoken de beste oplossing. Bij de Zwitserse stookmethode komen er minder rookgassen vrij en is er dus een schonere verbranding. In dit artikel leggen we graag uit hoe de Zwitserse stookmethode werkt.

 • 24 - 01 - 2022
 • Houtkachels
 • Masha ter Harmsel
 • 3 minuten
Zwitserse stookmethode

Wat is de Zwitserse stookmethode?

De Zwitserse stookmethode, ook wel Zwitsers stoken genoemd, is een methode waarbij de het hout ‘omgekeerd’ wordt gestookt. De meeste mensen steken de houtblokken van onderen aan waarbij een kampvuur piramide wordt gecreëerd. Bij Zwitsers stoken is dat precies andersom. De blokken worden kruislings neergelegd, en daar legt u aanmaakblokjes op.

Zwitsers stoken

Waarom Zwitsers stoken?

Door de blokken vanaf boven aan te steken komt er minder rook vrij. Op deze manier vindt vanaf het begin een bijna volledige verbranding plaats. Als u stookt met de Zwitserse stookmethode ervaren uw buren minder overlast.

Hoe werkt de Zwitserse stookmethode?

Het is verstandig dat het houtkachel aansteken goed verloopt. In deze video laten wij stap voor stap zien hoe u dit doet met de Zwitserse stookmethode.

Zwitserse methode

Stap 1, materiaal verzamelen

Verzamel houtblokken en zorg dat deze niet dikker zijn dan polsdikte. Stook met het goede soort hout. Geverfd of geïmpregneerd hout is schadelijk voor de gezondheid. Meet het vochtpercentage met een vochtmeter. Dit mag niet meer dan 20% zijn. Verzamel ook wat aanmaakblokjes en een aansteker of lucifers. Als u alle materialen verzameld heeft kunt u beginnen met Zwitsers stoken.

Houtkachel aansteken

Stap 2, hout stapelen

De houtblokken legt u kruislings op elkaar. De dikke blokken onderaan en de dunste blokken bovenaan. Top dit af met wat aanmaakhout. Leg de blokken met het schors naar beneden om nog meer rookontwikkeling te beperken.

openhaard aansteken

Stap 3, houtkachel aansteken

Leg de aanmaakblokjes bovenop het hout en steek de houtkachel bovenaan aan. Doordat het rookkanaal eerst moet opwarmen kan de trek minder goed zijn, laat daarom de deur van de kachel een paar minuten op een kier staan, en sluit deze als de blokken goed vlam vatten.

Zwitserse methode stoken

Stap 4, luchttoevoer

Bij het aansteken van de kachel met de Zwitserse stookmethode zet u de luchttoevoer helemaal open. Zet de luchttoevoer op ongeveer 75% als de kachel op temperatuur is en de blokken goed vlam vatten.

Zwitserse stookmethode

Stap 5, bijvullen

Als het aanmaakhout is verbrand tot een gloeiende hoop, is het tijd om het haardhout toe te voegen. Open de deur een klein stukje, maar doe dit niet te gehaast. Hierdoor blijft de luchtdruk in de haard gelijk aan de de luchtdruk in de woonkamer. Op deze manier komt er geen rook naar buiten. Leg nu twee of drie haardblokken (circa 1 kilo hout) op het gloeiende as en sluit de deur weer. Laat de luchttoevoer op maximaal staan totdat het hout zwart wordt en vlam heeft gevat. Dit zal zo’n 3 tot 5 minuten duren. Daarna kunt u zelf de luchttoevoer verminderen.

Zwitsers stoken

Stap 6, doven

Als u de kachel dooft, zet u de luchttoevoer helemaal open. Dit voorkomt onnodige aanslag in uw kachel. Als de kachel is afgekoeld, sluit u de luchttoevoer volledig. Voor een optimale verbranding is het bij sommige kachels gewenst om regelmatig de aslade te legen. Echter bij andere kachels is dit niet het geval en juist verstandig om een kleine laag as in de houtkachel liggen. Laat u informeren bij de aanschaf van de haard over welke methode het beste is.

houtkachel aansteken

Voordelen Zwitserse stookmethode

 • Minder rookgassen
 • Minder overlast
 • Het rookkanaal is sneller op temperatuur
 • Bevordert de trek in uw rookkanaal
 • Meer rendement door efficiëntere verbranding
 • Minder roetaanslag
omgekeerd stoken

Meer houtkachel stooktips?

Naast de Zwitserse stookmethode zijn er talloze factoren die ervoor kunnen zorgen dat er een schonere verbranding plaatsvindt. Denk hierbij aan de goede houtsoorten, vochtpercentage, stooktijden, trek en rendement. Deze tips hebben wij verzameld in het blog: Tips om duurzaam te stoken. Natuurlijk kunt u ook gelijk naar het houtkachel assortiment of een vrijblijvende offerte aanvragen.

Kom langs voor inspiratie & advies

Bezoek ons in Apeldoorn of Rijssen

Daarom kiest u voor Haardenexpert

Icon Haardenexpert

DÉ HAARDENEXPERT

Wij denken graag met u mee, van haard tot complete opstelling.

Icon groot installateursnetwerk

GROOT INSTALLATEURSNETWERK

Altijd dichtbij, afstand is geen probleem. Wij rekenen nooit voorrijkosten.

Icon hoge klantwaardering

KLANTWAARDERING 8,8

Ruim 3500 haarden geplaatst, klanten waarderen ons met een 8,8.

Icon showroom

EXCLUSIEVE SHOWROOM

Sfeer proeven en trends bekijken. Ontdek de nieuwste haarden.

Advies om overlast te voorkomen

Over Haardenexpert

Meer dan 10 jaar de expert in haarden

Haardenexpert is al vele jaren een van de meest toonaangevende haarden en kachel zaken van Nederland en België. Dat vinden we belangrijk en daar zijn we natuurlijk supertrots op! Door onze persoonlijke benadering en korte lijnen bent u altijd verzekerd van passend advies en een stijlvolle oplossing.

Met reeds 10 jaar ervaring op de markt en een aanstekelijke passie voor het vak gaan wij verder dan de traditionele verkoop. Wij creëren unieke en eigenzinnige haardopstellingen. Daarom vindt u bij Haardenexpert alleen haarden & kachels van absolute topmerken. Onze experts vertellen u hier graag meer over.

Lees verder over Haardenexpert