Openhaard informatie

Ons assortiment

Openhaarden bestaan uit verschillende soorten, namelijk gashaarden en houthaarden . Als u een openhaard heeft betekent het dat er geen glas voor de vlammen zit. De haard haalt dan namelijk zijn zuurstof uit de ruimte zelf. Het rendement is dan wel een stuk lager, namelijk zo rond de 15%. Maar, daar hebben ze wat op bedacht, namelijk liftdeurhaarden zijn de oplossing.

Het verschil tussen een openhaard en een opensysteem

Onder openhaarden worden haarden verstaan die geen glas voor het vuurzicht hebben. Onder opensystemen verstaan wij dat de zuurstof uit de zelfde ruimte wordt  gehaald. Dat hoeft niet te betekenen dat er dan geen glas voor het vuurzicht zit. Het kan zijn dat er aan de onderkant van de haard een gat zit waar de zuurstof vandaan wordt gehaald. Een opensysteem is dus een haard waarbij glas optioneel is maar waarbij de zuurstof wel uit de zelfde ruimte wordt gehaald. Bij een openhaard zit er geen glas voor de haard en wordt de zuurstof ook uit de zelfde ruimte gehaald.

Liftdeurhaarden

Liftdeurhaarden zijn haarden die open en dicht kunnen worden gestookt. Zodra je de haard dicht stookt heb je een rendement van rond de 80%. Dat is een stuk hoger dan een rendement waarbij de haard open wordt gestookt. Dan heb je namelijk een rendement van 15%. Met een open houthaard kunt u de vlammen niet zelf regelen. Met een liftdeur houthaard kan dat wel. Dit kunt u doen door middel van het plus en min schuif knopje op de haard. Als je een open gashaard hebt kan je de vlammen alsnog regelen door middel van de afstandsbediening. Je kan de haard dan harder of zachter zetten. Dat betekent dat je de haard dan minder zuurstof geeft waardoor de haard dus rustiger gaat branden of juist wat harder gaat branden. Met een open houthaard kan dat dus niet. Dan leg je er een aantal houtblokken in, en kunt u er veder niks aan regelen.

Gietijzeren achterwand

De verwarming van een openhaard kan verbeterd worden door gebruik te maken van een gietijzeren achterwand. Die achterwand neemt de warmte op en straalt deze warmte weer uit. Hierdoor zorgt de haard voor een zachte en aangename warmte. Hoe dikker de plaat is, hoe beter de werking is. De efficiëntie van een openhaard kan met een haardplaat tot 50% verbeterd worden.

Hout, gas of elektrisch

De echte houthaarden branden op hout of haardblokken. Haardblokken bestaan uit samengeperst paraffine en zaagsel. Haardblokken branden langer dan houtblokken en geven meer warmte af. Er zijn ook openhaarden die branden op gas of elektriciteit. Deze gas of elektrische haarden hebben enkele nagemaakte boomstroken die lijken te branden als de haard aan staat.

Contact

Heeft u meer vragen? U kunt ons altijd bereiken op het telefoonnummer: 0548211550. mail: info@haardenexpert.nl