• De échte expert in haarden en kachels.
  • Gegarandeerd het beste advies.
  • Vakkundige installatie, overal in Nederland.
  • Ook voor (maatwerk)interieurbouw.

Hero cover image

Vind uw kachel bij Haardenexpert

Bent u op zoek naar een efficiënte kachel om uw huis warm te houden? Of wilt u een stijlvolle kachel als centraal punt van uw interieur? Bij Haardenexpert helpen we u bij het vinden van de kachel die bij uw wensen past.

prijs kachel

Wat voor soort kachels zijn er?

Wij stellen ze aan u voor

Bent u op zoek naar een kachel? Dan heeft u keuze uit verschillende soorten kachels. Bij Haardenexpert vindt u de meest voorkomende soorten kachels:

Kachel hout Kachels die branden op hout zijn populair vanwege hun traditionele uitstraling en het knusse gevoel dat ze creëren, dankzij het knisperende vuur. Houtkachels zijn verkrijgbaar in diverse maten en ontwerpen, waardoor ze geschikt zijn voor zowel grote als kleine ruimtes. Het is bij een houtkachel belangrijk om rekening te houden met het eventueel aanleggen van een rookkanaal.
Kachel gas Bij deze kachels kunt u kiezen uit aardgas of propaan als brandstof. Gaskachels zijn eenvoudig in gebruik en vereisen weinig onderhoud. Ze produceren doorgaans een schone verbranding en kunnen met een thermostaat worden geregeld. Bij deze kachel moet u ook rekening houden met de eventuele aanleg van een rookafvoergaskanaal.
Kachel elektrisch Elektrische kachels zetten elektrische energie om in warmte. Een elektrische kachel is een echte sfeerhaard, doordat de haard niet veel warmte afgeeft. Hierdoor wordt deze kachel alleen gebruikt als bijverwarming. Het voordeel van een elektrische kachel is dat je ‘m overal in huis neer kunt zetten, zolang er maar een stopcontact in de buurt is.
Kachel Bio-ethanol Een kachel op bio-ethanol is een milieuvriendelijke optie voor verwarming en sfeer in huis. Bio-ethanol is een duurzame keuze omdat het CO2-neutraal is, doordat bio-ethanol een hernieuwbare brandstof is die wordt verkregen uit plantaardige materialen. Ze zijn ideaal voor bijverwarming, voegen een gezellige sfeer toe en hebben geen rookafvoerkanaal nodig.

kachel

Welke kachel moet ik kopen?

Verschillende factoren van toepassing

Het type kachel dat u moet kopen, hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan de grootte van de ruimte die u wilt verwarmen, uw budget, de gewenste brandstof en uw persoonlijke voorkeuren. We lichten de factoren verder toe:

Grootte van de ruimte
Bepaal hoe groot de ruimte is die de kachel moet verwarmen. Kies aan de hand hiervan het vermogen voor de kachel. Een te grote kachel in een kleine ruimte kan oncomfortabel zijn en te kleine kachels zullen niet efficiënt genoeg verwarmen.

Brandstof
De meeste mensen hebben vaak al een voorkeur voor een brandstof, maar bedenk welk type brandstof geschikt is voor uw ruimte en wensen. Heeft u woning bijvoorbeeld een rookkanaal of bent u bereid deze aan te leggen? En is bijverwarming voldoende of niet?

Milieuvriendelijk
Als een milieuvriendelijke kachel belangrijk voor u is, kan een bio-ethanol of een elektrische kachel een betere optie zijn dan een houtkachel of een gaskachel. Wilt u liever een houtkachel? Kies dan voor de Zwitserse stookmethode. Op die manier is er sprake van een bijna volledige verbranding.

Installatie en onderhoud
Sommige kachels vereisen een complexere installatie dan andere. Zo is een elektrische kachel eenvoudig(er) te installeren dan bijvoorbeeld een gaskachel. Ook heeft de ene kachel meer regelmatig onderhoud nodig dan de ander. Zo is een gaskachel eenvoudig in onderhoud, ten opzichte van een houtkachel.

elektrische kachel

Diverse kachel merken

Ontdek ons assortiment

kachel in huis

Wat kost een kachel?

Een indicatie van de prijs

De prijzen van kachels kunnen sterk variëren. De prijs is afhankelijk van het type, de functionaliteit en het merk. Zoekt u bijvoorbeeld alleen in cassette? Dan kunt u voor een paar honderd euro klaar zijn. Wilt u een volledige kachel? Dan start de prijs vanaf ongeveer € 1.000,- en dit kan oplopen tot € 15.000,-.

Het is belangrijk om bij het kiezen van een kachel niet alleen naar de aanschafprijs te kijken, maar ook naar factoren zoals energieverbruik, efficiëntie en eventuele installatiekosten om een goede beslissing te maken.

Kachel vuurzichten

De verschillende vuurzichten van een kachel

Vanaf welke kant wilt u het vuur zien?

Bij kachels zijn er verschillende vuurzichten mogelijk. Het vuurzicht verwijst naar de kanten van waaruit u het vuur kunt zien. Welk vuurzicht mogelijk is, hangt af van de brandstof en het model. Dit zijn de verschillende vuurzichten van een kachel:

Front Een kachel met een frontvuurzicht heeft alleen aan de voorkant een glazen ruit.
2-zijdig/hoekkachel Een 2-zijdige kachel wordt ook wel een hoekkachel genoemd. Deze kachel wordt dan ook altijd in een hoek geplaatst en het vuur is vanaf 2 kanten te zien.
Doorkijk/tunnel Een doorkijk- of tunnelkachel heeft aan 2 tegenovergestelde zijden een glazen ruit, waardoor u het vuur vanuit 2 ruimtes kunt bewonderen. Dit type kachel is perfect om bijvoorbeeld als scheidingswand tussen twee kamers te fungeren.
3-zijdig Bij een kachel met 3-zijdig vuurzicht kunt u het vuur vanaf 3 zijden zien.
Roomdivider Een kachel met roomdivider vuurzicht heeft een glazen ruit aan 2 zijden, waarbij de kachel als een scheidingswand tussen twee ruimtes dient. Hierdoor kunnen beide ruimtes van het vuur genieten.
4-zijdig Bij een 4-zijdige kachel is het vuur zichtbaar vanaf alle 4 de zijden.
5-zijdig Een kachel met een 5-zijdig vuurzicht heeft, naast de vier zichtbare zijden zoals bij de 4-zijdige kachel, ook een extra glazen ruit aan de bovenkant.

kachels kopen

Kies voor een haardopstelling bij uw kachel

Een eyecatcher in iedere woonkamer

Een combinatie van een kachel en een meubel is een prachtige toevoeging aan uw interieur. Bij Haardenexpert hebben we een uitgebreid en gevarieerd aanbod van haardmeubels. Elk meubel wordt op maat gemaakt, zodat het volledig aansluit op uw persoonlijke wensen.

Tv-meubel Combineer uw kachel met een tv-meubel voor een complete opstelling. Hierdoor kunt u tijdens het tv-kijken ook genieten van de dansende vlammen.
Kastenwand Kies voor een combinatie met een kastenwand. Hierdoor is er ruimte voor boeken, accessoires en lichtspotjes.
Plateau Kies voor een perfecte afwerking van uw kachel met een stijlvol plateau, vervaardigd uit materialen zoals hout of natuursteen.
Schouw Een strak ingebouwde kachel in een schouw of ombouw voegt een elegante touch toe aan uw interieur.
Schouw Creëer een cinewall door uw tv en kachel samen te combineren in een harmonieus geheel. Hiermee kunt u zowel van uw favoriete programma's genieten als van het sfeervolle vlammenspel.

Welk meubel u ook kiest, wij zorgen ervoor dat het naadloos integreert in uw interieur en bijdraagt aan een warme en gezellige sfeer in uw woonkamer. Onze experts staan klaar om u te adviseren.

kachel winkel

Waar vind ik een kachelwinkel?

Bezoek onze showroom in Apeldoorn of Rijssen

Bent u op zoek naar een kachelwinkel? Dan bent u bij Haardenexpert aan het juiste adres. Haardenexpert is al vele jaren een van de meest toonaangevende haarden- en kachelwinkels. Dat vinden we belangrijk en daar zijn we natuurlijk trots op! Door onze persoonlijke benadering en korte lijnen bent u altijd verzekerd van passend advies en een stijlvolle oplossing.

Onze experts staan klaar om u uitgebreid te adviseren en meer te vertellen over de verschillende mogelijkheden.

Veelgestelde vragen over kachels

Het verschil tussen een houtkachel en een pelletkachel ligt in de brandstof die ze gebruiken en de manier waarop ze werken. Zo verbrandt een houtkachel traditioneel brandhout, zoals houtblokken of houtsnippers, om warmte te genereren en een pelletkachel maakt gebruik van samengeperste houtpellets als brandstof. Deze pellets worden gemaakt van geperst zaagsel, houtsnippers of ander gerecycled houtafval.

Verder moet u bij een houtkachel zelf de luchttoevoer en de verbranding regelen. Het vereist enige handmatige inspanning om de juiste verbrandingstemperatuur en warmteafgifte te behouden. Pelletkachels zijn geautomatiseerd en hebben een ingebouwd controlesysteem dat de toevoer van pellets en lucht regelt. Hierdoor kunnen ze een constante en efficiëntere verbranding behouden.

Wilt u graag een kachel om bij te verwarmen? Kies dan voor een elektrische kachel of een bio-ethanol kachel. Deze kachels zijn de ideale kachels als u zoekt naar extra sfeer in uw huis. Het voordeel van deze kachels is ook dat ze redelijk eenvoudig zijn te installeren, waardoor u snel geniet van deze bijverwarming.

Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven, omdat dit afhangt van je specifieke behoeften en voorkeuren:

  • Als u de charme van een echt houtvuur wilt ervaren en gemakkelijk toegang hebt tot hout, kan een houtkachel een goede keuze zijn.
  • Als je op zoek bent naar een milieuvriendelijke optie en geautomatiseerde brandstoftoevoer wilt, is een pelletkachel een uitstekende optie.
  • Voor gemak en gebruiksgemak kunnen elektrische kachels een goede keuze zijn, vooral voor kleinere ruimtes.
  • Gaskachels zijn handig als u al aardgasaansluitingen hebt en de voorkeur geeft aan een onderhoudsvriendelijke kachel.

Bij het kiezen van de beste kachel is het slim om uw behoeften, beschikbare brandstoffen, budget en de beschikbare ruimte duidelijk te hebben. Ga daarna verschillende modellen vergelijken en advies in te winnen bij gespecialiseerde verkopers of experts om de juiste kachel voor uw situatie te vinden.