Vragen? Bel 0548-211550

 

Jutestraat 6A, Rijssen (Ov)

Showroom
Swipe to the left

8 stappen voor het aanschaffen van een houtkachel

8 stappen voor het aanschaffen van een houtkachel
Door Daniël de Korte 5 jaar geleden 26159 keer bekeken

Stap voor stap naar jouw droomhaard

Heerlijk onderuit gezakt op de bank, terwijl je de warme gloed van de brandende houtblokken voelt. Ondertussen ruik je de overheerlijk houtgeur en luister je aandachtig naar het knetterende vuur. Een ontspannend thuisgevoel waar je helemaal tot rust komt. Wie wil dit nou niet? Een houtkachel in jouw woonkamer is een echte sfeermaker. Wellicht heb je er over nagedacht om een houtkachel aan te schaffen, maar niet weet waar je moet beginnen met zoeken. Een houtkachel aanschaffen doe je namelijk niet zomaar, je wilt graag goed voorbereid de zoektocht beginnen. Aan de hand van de volgende stappen ben je al op de goede weg.Stap 1: Is jouw huis wel geschikt?

Allereerst is het verstandig om na te gaan of een houtkachel wel in jouw huis past. Een houtkachel kan namelijk niet functioneren als er geen schoonsteen of bestaand rookkanaal aanwezig is. Dan moet je rekening houden met bijkomende kosten voor het plaatsen van een flexibel rookkanaal. Woon je op een verdieping in een flat? In deze situatie is het niet mogelijk om een kanaal naar buiten te trekken. Het rookkanaal dient namelijk boven de nok van het huis te komen, zodat rookoverlast wordt voorkomen.

Stap 2: De perfecte locatie

Is het wél mogelijk om een houtkachel in jouw woning te plaatsen en te gebruiken? Dan heb je vast en zeker een mooie locatie voor ogen. Wellicht wil je de houtkachel in de hoek plaatsen of een centrale opstelling geven in de woonkamer. Dankzij het ruime aanbod van tegenwoordig

Stap 3: Hoofdverwarming of bijverwarming?

Vraag jezelf vervolgens af wat de functie van de houtkachel is, hoofdverwarming of bijverwarming? Bij een bijverwarming, ook wel een sfeerverwarming genoemd, heb je veel minder vermogen nodig dan een hoofdverwarming. Je stookt dan meer voor de sfeer dan voor de warmte. De functie bepaalt grotendeels de grootte en de type houtkachel.

Stap 4: Het juiste vermogen

Nu de functie bekend is, is het van belang om het juiste vermogen te achterhalen. Het vermogen van de kachel, aangegeven in kilowatt, is bepalend voor de warmteproductie voor jouw woning. Let hier goed op, een te klein vermogen of een te groot vermogen is zeer ongunstig voor de kachel en de warmteafgifte. Schakel een haardenspeciaalzaak in of kijk op internet om het ideale vermogen te vinden.

Stap 5: Convectie warmte of stralingswarmte?

Besteed ook aandacht aan het soort warmte dat de houtkachel moet afgeven. Je kunt namelijk kiezen tussen kachels met convectie- of stralingswarmte. Bij convectie stijgt de warmte op tot aan het plafond en daalt vervolgens naar beneden. De warmte wordt dan optimaal verspreid, maar wordt koud bij de vloer. Stralingswarmte wordt direct afgegeven, dus rond de kachel en vervolgens aan de kamer. Hierdoor komt de kamer langzaam op temperatuur. Overweeg dus alle voordelen en nadelen.

Stap 6: Soort houtkachel

Je hebt inmiddels het vermogen van de houtkachel berekend. Vervolgens besluit je welke soort kachel in jouw woning moet staan. Er zijn namelijk speksteenkachels, stalen kachels, tegelkachels, gietijzeren houtkachels en pelletkachels. Over het algemeen betaal je voor een gietijzeren kachel het minste, vanwege het bescheiden formaat en vermogen. Ga je voor een grotere kachel met meer vermogen? Dan kun je erop rekenen dat het prijskaartje stijgt.

Stap 7: Kosten van de houtkachel

Houtkachels zijn in verschillende prijsklassen te verkrijgen. De prijzen variëren ongeveer van € 1.200,00 tot wel € 5.000,00,-. Het ligt er maar net aan wat je wilt en hoe groot jouw budget is. Een kleine stalen kachel is namelijk veel goedkoper dan een grotere speksteenkachel.

Stap 8: Overweeg een gashaard

Tot slot kun je de gebruiksvriendelijkheid van een gashaard overwegen. Gashaarden zijn namelijk met een afstandsbediening nauwkeurig te regelen. Daarnaast wordt het vlammenspel prachtig neergezet, wat bijna niet te onderscheiden is van echt houtvuur. Toch is de sfeer, het geluid van de knetterende houtblokken en de houtgeur, van een houtkachel niet te evenaren.

Ben je erover uit en wil je een houtkachel aanschaffen? Wordt het een speksteenkachel of een gietijzeren houtkachel? Als je er nog niet over uit bent, laat je dan adviseren door Haardenexpert of vraag vrijblijvend een offerte aan.