• De échte expert in haarden en kachels.
 • Gegarandeerd het beste advies.
 • Vakkundige installatie, overal in Nederland.
 • Ook voor (maatwerk)interieurbouw.
aankooptips haard

Stappenplan haard kopen: 8 aankooptips

Haarden brengen enorm veel sfeer in een ruimte. Omdat er zo veel verschillende typen haarden zijn, is er voor elk wat wils. Maar hoe kiest u nou dé perfecte haard? En waar moet u allemaal aan denken bij de aanschaf van een haard? We hebben 8 belangrijke punten op een rijtje gezet. Hier moet u allemaal aan denken bij het aanschaffen van een haard of kachel.

Na het lezen bent u goed voorbereid. We bespreken de volgende punten:

 • Voor welke brandstof u moet kiezen
 • Welk vuurzicht u graag wilt
 • Welk model haard u wilt
 • Of u zelf installeert, of dit uitbesteed
 • Het budget
 • 22 - 02 - 2022
 • Open haard
 • Masha ter Harmsel
 • 7 minuten
houtkachel kopen: waar op letten

1. De functie en de gewenste plek van de haard

Sfeer, warmte of allebei?

Allereerst moet u nadenken over de functie van de kachel. Is de haard alleen bedoeld voor sfeer, of moet de haard ook verwarmen? Wanneer de haard alleen bedoeld is voor sfeer, is een elektrische sfeerhaard de beste keuze. De meeste elektrische haarden zijn geschikt als bijverwarming omdat ze een warmte element hebben die aan en uit te zetten is. Als de haard ook bedoeld is als hoofdverwarming, is een gashaard of houthaard een betere keuze.

De gewenste plek van de haard kan ook bepalend zijn voor de brandstofkeuze. Wanneer er geen bestaand rookkanaal aanwezig is, gaan we kijken of het wel mogelijk is om er een aan te leggen. En als er helemaal geen rookkanaal aangelegd kan worden, is een elektrische haard of bio-ethanol haard een mogelijkheid.

houtkachel kopen tips

2. De brandstoffen en het vermogen

Niet te warm en niet te koud

Nadat u de functie en de locatie van de haard bepaald hebt, moet u nadenken over de brandstof.

 • Gas: Écht vuur met een druk op de knop.
 • Hout: Het knisperende geluid, de houtgeur en het altijd veranderende vlamspel.
 • Elektrisch: Een rookkanaal is overbodig, met inmiddels levensechte vlammen.
 • Bio-ethanol: 100% echt vuur, geen afvoer nodig.

Bij het aanschaffen van een houtkachel of gashaard moet u rekening houden met het vermogen van de haard. Het vermogen zegt iets over de maximale warmteopbrengst van de haard. Deze warmte wordt uitgedrukt in kilowatt (kW). Door het juiste houtkachel vermogen te kiezen, wordt uw kamer niet te warm en niet te koud. Een houtkachel of gashaard kan ook gebruikt worden als hoofdverwarming, een elektrische haard niet.

Haard kopen tips

3. Inventariseer wensen en mogelijkheden

Bladeren door woonbladen en scrollen op social media

Het is handig om na te gaan wat u mooi vindt. Laat u inspireren door woonbladen of apps als Pinterest of Instagram. Kijk wat er goed past in uw interieur en laat u vooral adviseren door één van onze adviseurs. Wij zorgen voor een passend advies, gevoed door creativiteit en altijd met oog voor de technische (on)mogelijkheden.

houtkachel kopen tips

4. Het vuurzicht

Hoe wilt u het vuur zien?

Vanaf welke kant wilt u het vuur zien? Haarden zijn er in talloze vormen, maten en uitvoeringen. We onderscheiden de 5 onderstaande vuurzichten.

 • Front: Vuur vanaf één kant, de voorkant.
 • Tweezijdig: Vuur vanaf twee kanten, ook wel een hoekhaard genoemd.
 • Driezijdig: Vuur vanaf drie kanten, een panoramisch vuurbeeld.
 • Doorkijk: Kijk letterlijk door de haard heen en verbind twee ruimtes met elkaar.
 • Roomdivider: Een langwerpige driezijdige haard die een ruimte splitst in twee.
Aankoop tips elektrische haard

5. Modellen haarden

Voor elk wat wils

Het model van de haard speelt natuurlijk ook een grote rol in het aankoopproces. Als u al een bestaande vuurplaats heeft, maar u wilt daar een nieuwe haard in hebben, is een inzethaard de ideale oplossing. Een inzethaard schuift u als het ware in de oude vuurplaats en u geniet weer van een prachtig vuur. Bij een geheel nieuwe situatie kiest u voor een inbouwhaard, een vrijstaande haard of bijvoorbeeld een hangende haard. Bij deze varianten is de keuze qua groottes en modellen natuurlijk groter.

Bij inbouwhaarden zien we steeds vaker een bijpassend haardmeubel. Haardmeubels zijn er in talloze soorten en maten. Zo maakt u met een cinewall een thuisbioscoop, en staat bij een televisiemeubel de televisie naast de haard. De meubels zijn helemaal naar wens samen te stellen qua groottes, materiaalafwerking en indeling.

Leestip: Haard met meubel kopen: 10 aankooptips

haard kopen tips

6. De huidige situatie en het installeren

Denk hier goed over na

De situatie bij u thuis speelt een grote rol qua mogelijkheden. Voor bijvoorbeeld een waterdamphaard is een waterleiding op de plek van de haard van belang, en bij een hanghaard moet de muur sterk genoeg zijn. Voordat u een haard gaat kopen is het handig om de technische mogelijkheden te bekijken.

Het installeren van een haard kan een hele klus zijn. De meeste elektrische haarden zijn relatief gemakkelijk te installeren. Bij een houtkachel of gashaard is de installatie wat ingewikkelder. Natuurlijk is het goedkoper om zelf de haard te installeren, maar als u weinig kennis hebt van installatie raden we aan om dit uit te besteden aan een vakkundig installateur. Denk hierbij niet alleen aan de prijs, maar ook aan de veiligheid. U wilt natuurlijk geen schoorsteenbrand of andere gebreken.

aankoop tips open haard

7. Budget

Wat wilt u uitgeven aan een haard?

Voordat u begint met het kopen van een haard of kachel voor in uw woonkamer moet u nadenken over het bedrag wat u uit wilt geven. Haarden en kachels zijn er in talloze verschillende prijsklassen. Zo zijn er al elektrische haarden van een paar honderd euro, maar er zijn ook elektrische haarden van bijna 10 duizend euro. Ditzelfde geldt ook voor houtkachels en gashaarden. De prijs van een haard heeft te maken met verschillende factoren. Zo is over het algemeen de prijs/kwaliteit verhouding beter bij duurdere haarden en zijn er meerdere opties qua aankleding en techniek te verkrijgen.

Wanneer u een houtkachel of gashaard koopt, komen hier de prijzen van het rookkanaal bij overheen. Als u de haard zelf kunt installeren, scheelt dit kosten want een installatie kost natuurlijk ook geld. We hebben een prijsindicatie benoemd in het blog: Wat kost een openhaard plaatsen?

houtkachel aanschaffen

8. Raadpleeg een expert voor advies

Denk hier alvast over na

Om alle wensen in kaart te brengen met het beste advies raden wij aan om langs te komen in één van onze showrooms. Onze haardenexperts bieden het beste advies en brengen uw wensen in kaart. Het handigste is als u vooraf al nagedacht heeft over de volgende 4 vragen:

 1. Meet de ruimte op waar de haard in komt te staan of neem een bouwtekening mee.
 2. Hoe goed is de woning geïsoleerd?
 3. Wat zijn uw wensen? Neem al uw inspiratieplaatjes mee.
 4. Laat uw dikke trui maar thuis, we houden wel van warmte.
tips om een haard te kopen

Een haard kopen?

Bij Haardenexpert

We snappen dat het uitzoeken van dé perfecte haard in huis een leuke klus is die wat tijd van u vraagt. Uit bovenstaande blijkt dat u flink wat keuzes moet maken. Maar daar helpt een van onze adviseurs u met alle plezier bij. Met hun kennis en ervaring vertellen zij u graag meer over wat in uw persoonlijke situatie mogelijk is. Kom gerust een keer langs in een van onze showrooms. Uiteraard kunt u op elk moment online een persoonlijke en vrijblijvende offerte aanvragen.

Maak een showroomafspraak
houtkachel kopen waar op letten

Waar op letten bij het aanschaffen van een houtkachel?

Bij het aanschaffen van een houtkachel in uw woonkamer zijn er een aantal andere belangrijke punten waar rekening mee gehouden moet worden. We hebben ze voor u opgesomd, bij deze een aantal houtkachel kopen tips.

 1. Is uw huis wel geschikt? Een houtkachel in een appartement wordt bijvoorbeeld lastig.
 2. Het juiste vermogen. Het is uitermate belangrijk dat een houtkachel in huis het juiste vermogen heeft. Bij een te hoog vermogen smoort u het vuur.
 3. Soort warmte. Wenst u convectiewarmte of stralingswarmte? Beide soorten zijn mogelijk bij houtkachels
 4. Is er plek voor een rookkanaal? Bij een bestaand rookkanaal weet u de plaats van uw houtkachel natuurlijk al. Bij een nieuwe situatie moet gekeken worden of een rookkanaal geplaatst kan worden.
gashaard kopen waar op letten

Waar op letten bij het aanschaffen van een gashaard?

Naast de algemene tips zijn er een aantal specifieke punten waar u rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een gashaard. We hebben ze voor u opgesomd.

 1. Is er een gasleiding aanwezig? Als er een gasleiding aanwezig is, moet u kijken of de gasleiding een uitmonding heeft op de plek waar de haard komt te staan. Anders moet deze worden aangelegd. Wanneer er geen gasleiding aanwezig is, kunt u een gashaard op propaangas overwegen.
 2. De afvoer. Heeft u al een bestaand rookkanaal en is deze nog goed? Dan kan de gashaard daarop aangesloten worden. Natuurlijk kan er ook een nieuw kanaal worden aangelegd via een dakdoorvoer, geveldoorvoer of zelfs via de kruipruimte.
 3. Het vermogen. Kies het juiste vermogen gashaard. Bij een te hoog vermogen wordt de ruimte snel te warm en bij een te laag vermogen blijft de ruimte te koud. 
 4. Open- of gesloten systeem. Een open systeem haalt de zuurstof die nodig is bij de verbranding uit de woonkamer, een gesloten systeem haalt deze van buiten.
elektrische haard kopen waar op letten

Waar op letten bij het aanschaffen van een elektrische haard?

Er zijn een aantal punten waar u over moet nadenken bij het aanschaffen van een elektrische sfeerhaard. We hebben ze voor u opgesomd.

 1. De locatie. Waar wilt u uw elektrische haard plaatsen? Is daar een stopcontact aanwezig en, bij de keuze voor een waterdamphaard, een waterleiding?
 2. Verwarmingselement. Bij elektrische haarden heeft u de keuze uit een verwarmingselement. In de meeste elektrisch haarden zit wel een element die aan en uit te zetten is. Echter zijn er ook haarden zonder verwarmingselement.
Bio-ethanol haard kopen waar op letten

Waar op letten bij het aanschaffen van een bio-ethanol haard?

Bio-ethanol haarden zijn haarden met echt vuur, echte warmte en een rookkanaal is overbodig. Bij het aanschaffen van deze haarden is het handig om rekening te houden met de volgende drie punten.

 1. Het juiste vermogen. Bio-ethanol haarden functioneren als bijverwarming. Echter moet u wel het juiste vermogen kiezen. Een haard met een te hoog vermogen wordt te warm. 
 2. Manier van installeren. Bij een bio-ethanol haard moet u met bepaalde veiligheidrestricties rekening houden. Zo is een afvoerkanaal overbodig, maar moet de haard wel met brandwerende materialen worden ingebouwd. Ook moet zowel de ruimte als de ombouw geventileerd worden.
 3. Kwalitatieve bio-ethanol. Het is belangrijk dat er kwalitatieve bio-ethanol wordt gebruikt. Bio-ethanol van slechte kwaliteit kan gaan stinken.

Kom langs voor inspiratie & advies

Bezoek ons in Apeldoorn of Rijssen

Daarom kiest u voor Haardenexpert

Icon Haardenexpert

DÉ HAARDENEXPERT

Wij denken graag met u mee, van haard tot complete opstelling.

Icon groot installateursnetwerk

GROOT INSTALLATEURSNETWERK

Altijd dichtbij, afstand is geen probleem. Wij rekenen nooit voorrijkosten.

Icon hoge klantwaardering

KLANTWAARDERING 8,8

Ruim 3500 haarden geplaatst, klanten waarderen ons met een 8,8.

Icon showroom

EXCLUSIEVE SHOWROOM

Sfeer proeven en trends bekijken. Ontdek de nieuwste haarden.

Passend advies in 8 stappen om een haard te kopen

Over Haardenexpert

Meer dan 10 jaar de expert in haarden

Haardenexpert is al vele jaren een van de meest toonaangevende haarden- en kachel zaken. Dat vinden we belangrijk en daar zijn we natuurlijk supertrots op! Door onze persoonlijke benadering en korte lijnen bent u altijd verzekerd van passend advies en een stijlvolle oplossing.

Met reeds 10 jaar ervaring op de markt en een aanstekelijke passie voor het vak gaan wij verder dan de traditionele verkoop. Wij creëren unieke en eigenzinnige haardopstellingen. Daarom vindt u bij Haardenexpert alleen haarden & kachels van absolute topmerken. Onze experts vertellen u hier graag meer over.

Lees verder over Haardenexpert