• De échte expert in haarden en kachels.
 • Gegarandeerd het beste advies.
 • Vakkundige installatie, overal in Nederland.
 • Ook voor (maatwerk)interieurbouw.
Aankooptips haard met meubel

Haard met meubel kopen: 10 aankooptips

Haardmeubels zijn er in alle soorten en maten. Hoe kiest u nou een haardmeubel? En waar moet u allemaal rekening mee houden? In dit artikel geven wij antwoord op deze vragen. We hebben 10 aankooptips voor een haardmeubel op een rij gezet. We bespreken de volgende punten:

 • De haard voor in het meubel
 • De kosten
 • De locatie van de haard
 • De vorm van het meubel en de afwerkingsmogelijkheden
 • Het installeren van het haardmeubel
 • 07 - 04 - 2022
 • Haardmeubel
 • Masha ter Harmsel
 • 5 min
Verschillende mogelijkheden bij een haard

1. Kies de juiste haard

Vuurzichten, brandstoffen en decoraties

Het kopen van een haardmeubel begint met de keuze van de juiste haard. Hierbij moet u aan verschillende factoren denken. Zo speelt de brandstof een grote rol, maar ook bijvoorbeeld het vuurzicht van de haard. Kiest u voor een eenzijdig, tweezijdig of driezijdig vuurzicht? Of misschien wel een roomdivider of doorkijkhaard? En kiest u voor een houtset in de haard of gaat uw voorkeur uit naar kiezels? Allemaal zaken waar over nagedacht moet worden. 

Andere leestip: Stappenplan haard kopen

Opties brandstof haard

2. De brandstoffen

Denk hier goed over na

De brandstofkeuze speelt een grote rol bij het aanschaffen van een haardmeubel. Zo moeten we rekening houden met veiligheidsrestricties als u een houtkachel of gashaard koopt. Bij een elektrische haard hoeft dit niet, omdat de haard niet warm wordt. 

Houtkachels
Voordelen: écht vuur, echte warmte en een volledig hernieuwbare brandstof
Nadelen: rekening houden met veiligheid, bijvoorbeeld door brandwerende platen. De schoorsteen moet boven de nok uitkomen en het afvoerkanaal moet minimaal 4 meter zijn.

Gashaarden
Voordelen: écht vuur, echte warmte en dat met één druk op de knop.
Nadelen: rekening houden met veiligheid door bijvoorbeeld brandwerende platen. 

Elektrische haarden
Voordelen: geen rekening houden met veiligheidsrestricties qua warmte, afvoerkanaal is overbodig, relatief gemakkelijk in te bouwen.
Nadelen: kleiner productaanbod dan bij gashaarden of houtkachels, kwestie van smaak welk vuurbeeld u mooi vindt.

Bio-ethanol haarden
Voordelen: een rookkanaal is overbodig, wel met echte vlammen en warmte.
Nadelen: u moet zelf de brandstof bijvullen, en de kamer luchten.

Vaststellen van budget

3. Prijsopbouw

Per type brandstof

Het is belangrijk dat u nadenkt over het budget. Hoeveel geld wilt u uitgeven aan de aanschaf van het haardmeubel? Houd daarbij ook rekening met bijvoorbeeld installatiekosten. Het vaststellen van een budget maakt het voor uzelf, en voor de verkoopadviseur, gemakkelijker om een haardmeubel uit te zoeken. De prijs voor een haardmeubel is opgebouwd uit drie factoren: de prijs van het meubel, de prijs van de haard en de rookkanalen, en de prijs van het installeren.

Voorbeeld opstellingen
Locatie voor de haard

4. De plek van het meubel

In de woonkamer, keuken of badkamer?

Denk goed na over de locatie van het haardmeubel. Zo kan het meubel gecombineerd worden met uw televisie, waardoor er één middelpunt in uw woonkamer ontstaat. Daarnaast is een haard in de keuken of in bijvoorbeeld de badkamer of slaapkamer ook uniek. Als u kiest voor een gashaard of houtkachel, moet u wel rekening houden met de rookkanalen. Kunnen de rookkanalen via die locatie naar buiten? Zoals eerder benoemd moet het rookkanaal van een houtkachel boven het dak uitkomen. Bij gashaarden zijn er meer mogelijkheden qua rookkanalen door speciale ventilatoren. Laat u vooral goed adviseren hierover.

Rekening houden met maatvoering

5. Maatvoering

Niet te groot en niet te klein

Hoe groot is de ruimte waar u het haardmeubel wilt plaatsen? Een te grote opstelling in een kleine woonkamer is niet mooi, evenmin als een te kleine opstelling in een grote woonkamer. Houd rekening hiermee, zodat het meubel wel een geheel gaat vormen met de rest van uw ruimte. Als u een haardmeubel combineert met uw televisie, moet u ook rekening houden met de kijkhoogte en afstand.

Inspiratie design meubels

6. Design

Wat zijn uw wensen?

Inmiddels heeft u nagedacht over de technische aspecten van het kopen van een haardmeubel. Nu gaat u nadenken over het soort haardmeubel. Misschien heeft u al inspiratie opgedaan, maar er is erg veel mogelijk.

Ik wil een opstelling met…

 • veel opbergruimte → Kies voor een kastenwand
 • een tv boven mijn haard → Kies voor een cinewall
 • een tv naast mijn haard → Kies voor een tv-meubel
 • een sierlijst → Kies voor een schouw
 • een massieve onderbouw → Kies voor een plateau
 • mijn hele muur → Kies voor een wandmeubel
Diverse afwerkingsmaterialen

7. Afwerking

Talloze mogelijkheden

De afwerking van uw haardmeubel zorgt ervoor dat het meubel perfect past in uw interieur. Bij een industrieel interieur is een stalen afwerking bijvoorbeeld mooi, en bij een landelijk interieur een eikenhouten afwerking. Maak uw keuze uit meer dan 1200 afwerkingsmaterialen. Dit is een greep uit ons assortiment:

 • Leer
 • Hout
 • Staal
 • Natuursteen
 • Unikleur
 • Stof
 • Metallic afwerking
 • Beton
 • Behang
 • Verf
Extra keuzemogelijkheden

8. De extra mogelijkheden

Nissen, spots of een wijnkoeler?

Er zijn talloze extra mogelijkheden waarmee u het haardmeubel kunt uitbreiden. Denk hierbij aan spots, nissen, lades, klepkasten, boekenplanken, wijnkoelers, schuifpanelen of bijvoorbeeld een terugvallende plint. Geen wens is te gek bij Haardenexpert en daarom is het belangrijk dat u over elk detail nadenkt. Graag een televisie in uw opstelling die u niet altijd wilt zien? Kies dan voor een schuifpaneel. Vindt u een zwevend meubel mooi, maar wilt u ook een gezellig zithoekje op het meubel? Dan is een terugvallende plint in een donkere kleur een mooie optie.

Installeren van de haard

9. Installeren

Een vakkundige klus

Het monteren van een haard met haardmeubel kan een hele klus zijn. Wanneer u kiest voor een elektrische haard of bio-ethanol haard kan dit makkelijker zijn, omdat bijvoorbeeld het rookkanaal overbodig is. Bij het installeren van een houtkachel of gashaard is de installatie iets complexer. U moet zich houden aan het Bouwbesluit en het is belangrijk dat dit technisch goed wordt uitgevoerd. Natuurlijk is het goedkoper om zelf de haard te installeren, maar wanneer u weinig kennis hebt van installatie raden we u aan om dit uit te besteden aan een vakkundig installateur bij Haardenexpert. Denk hierbij niet alleen aan de prijs maar ook aan de veiligheid.

Ruim assortiment

10. Het assortiment bij Haardenexpert

De meest populaire opstellingen

Haardenexpert biedt talloze verschillende haardopstellingen aan. Hier een greep uit onze populairste opstellingen. Doe inspiratie op en kies wat u het mooist vindt. 

Adviesgesprekken

Een vrijblijvend adviesgesprek?

Kom gerust een keer langs in de showrooms

We begrijpen dat een haardmeubel kopen niet over één nacht ijs gaat. Kom daarom gerust een keer langs in één van onze showrooms. In onze showrooms staan verschillende soorten haardmeubels opgesteld. Onze adviseurs gaan graag met u in gesprek en kijken mee naar de (technische) mogelijkheden. Uiteraard kunt u ook online advies vragen of op elk moment een persoonlijk een vrijblijvende offerte aanvragen.

Kom langs voor inspiratie & advies

Bezoek onze showroom in Apeldoorn of Rijssen

Daarom kiest u voor Haardenexpert

Icon Haardenexpert

DÉ HAARDENEXPERT

Wij denken graag met u mee, van haard tot complete opstelling.

Icon groot installateursnetwerk

GROOT INSTALLATEURSNETWERK

Altijd dichtbij, afstand is geen probleem. Wij rekenen nooit voorrijkosten.

Icon hoge klantwaardering

KLANTWAARDERING 8,8

Ruim 3500 haarden geplaatst, klanten waarderen ons met een 8,8.

Icon showroom

EXCLUSIEVE SHOWROOM

Sfeer proeven en trends bekijken. Ontdek de nieuwste haarden.

Expert in haarden

Over Haardenexpert

Meer dan 10 jaar de expert in haarden

Haardenexpert is al vele jaren een van de meest toonaangevende haarden- en kachel zaken. Dat vinden we belangrijk en daar zijn we natuurlijk supertrots op! Door onze persoonlijke benadering en korte lijnen bent u altijd verzekerd van passend advies en een stijlvolle oplossing.

Met reeds 10 jaar ervaring op de markt en een aanstekelijke passie voor het vak gaan wij verder dan de traditionele verkoop. Wij creëren unieke en eigenzinnige haardopstellingen. Daarom vindt u bij Haardenexpert alleen haarden & kachels van absolute topmerken. Onze experts vertellen u hier graag meer over.

Lees verder over Haardenexpert