voordelen gashaard

Wat zijn de voor- en nadelen van een gashaard?

Wellicht zit u nog in de oriëntatiefase voor het aanschaffen van een haard en weet u nog niet precies welke haarden er allemaal op de markt te verkrijgen zijn. Laat staan dat u bekend bent met de voor- en nadelen van de verschillende haarden. Speciaal voor hen heb ik de voor- en nadelen van gashaarden onder elkaar gezet. Wellicht dat dit u verder helpt in het maken van een keuze.

  • 16 - 01 - 2018
  • Gashaarden
  • Laura de Jong
  • 4 minuten
gashaard binnen voor- en nadelen

Voordelen

Er zijn diverse typen gashaarden, te weten: vrijstaande gashaarden, vrijhangende gashaarden, gevelgashaarden, inzetgashaarden en inbouwgashaarden. Kortom, voor ieder wat wils! Een vrijstaande gashaard is redelijk makkelijk te vervangen, dus mocht u naar verloop van tijd uitgekeken zijn op uw gashaard, dan kunt u makkelijk een nieuwe aanschaffen en laten plaatsen. Een vrijhangende gashaard heeft als voordeel dat het een ruimtelijk effect geeft, omdat de vloer vrij blijft. Een inbouwgashaard is zeer geschikt voor mensen die houden van een strakke afwerking. Naast de vele opties is de techniek in de loop der jaren erg verbeterd. Wanneer u een gashaard van jaren geleden vergelijkt met een gashaard die recent is gemaakt, ziet u dat het vuurbeeld van huidige gashaarden nauwelijks van houthaarden te onderscheiden is.

Ook zal er bij een gashaard nooit sprake zijn van een tekort aan brandstof. Dit is een voordeel ten opzichte van een houthaard, waarbij er regelmatig met houtblokken gesleept moet worden, omdat de houtvoorraad op is. Ook het aansteken van een gashaard is gemakkelijker dan het aansteken van een houthaard. Met slechts één druk op de knop van de afstandsbediening kunt u genieten van een sfeervol vuurbeeld. Dit geldt ook wanneer u de gashaard uit wilt doen als u bijvoorbeeld wilt gaan slapen of boodschappen gaat doen. Als u op de knop van de afstandsbediening drukt is de haard direct uit. Kortom, de gebruiksvriendelijkheid van een gashaard is buitengewoon groot.

Weinig onderhoud

Daarnaast heeft een gashaard weinig onderhoud nodig. Zo hoeft er bijvoorbeeld geen aslade geleegd te worden. Wel is het van belang dat de haard jaarlijks eenmalig een grote beurt krijgt. De ruiten van de gashaard worden vanwege de roetvorming die ontstaat bij het verbranden van gas vies. De ruit zal dan ook schoon moeten worden gemaakt middels het daarvoor geschikte middel. In veel haarden zit nog het traditionele thermokoppel, deze kan door intensief gebruik ook slijten en kan dus aan vervanging toe zijn. Wanneer de haard een waakvlam bezit dan is het ook verstandig om deze aan te laten, gezien de haard dan op temperatuur blijft en de kans op condensatie verkleint. Tot slot komt er bij ontsteking van een gashaard geen fijnstof vrij.

inbouw gashaard voor- en nadelen

Nadelen

Naast de voordelen, kent een gashaard ook enkele nadelen. Wanneer u een gashaard aanschaft, moet u rekening houden met een aantal zaken. Zo is het belangrijk dat er een gasleiding in het huis aanwezig is. Mocht dit niet het geval zijn, dan moet deze nog aangelegd worden. Naast de aanwezigheid een gasleiding, moet er, net als bij een houtkachel, ook een rookgaskanaal aanwezig zijn of aangesloten worden. Dit is een kanaal waar de rookgassen door worden afgevoerd. Dit kanaal loopt vanaf de haard door het dak of via de gevel naar buiten. Bij een houthaard is het louter toegestaan de rookgassen door het dak naar buiten af te voeren. Mocht u de aanwezigheid van een rookgaskanaal niet ideaal vinden, dan kunt u kiezen voor een elektrische kachel.

Kortom, een gashaard kent zowel voor- als enkele nadelen. In de loop der jaren is de gashaard ontwikkeld tot een ware sfeerhaard met een nauwelijks van een houthaard te onderscheiden vuurbeeld. Toch kan het zo zijn dat u niet voor een gashaard kiest, omdat het niet uw smaak is, of omdat er simpelweg geen mogelijkheid voor is. Kijk wat het beste bij u past en laat u goed adviseren over de mogelijkheden.

Naar alle gashaarden

Haardenshowroom in Rijssen

Proef sfeer, voel warmte, bekijk verschillen

Daarom kiest u voor Haardenexpert

DÉ HAARDENEXPERT

Wij denken graag met u mee, van haard tot complete opstelling.

GROOT INSTALLATEURSNETWERK

Altijd dichtbij, afstand is geen probleem. Wij rekenen nooit voorrijkosten.

KLANTWAARDERING 8,8

Ruim 3500 haarden geplaatst, klanten waarderen ons met een 8,8.

EXCLUSIEVE SHOWROOM

Sfeer proeven en trends bekijken. Ontdek de nieuwste haarden.

Over Haardenexpert

Meer dan 10 jaar de expert in haarden

Haardenexpert is al vele jaren een van de meest toonaangevende haarden en kachel zaken van Nederland en België. Dat vinden we belangrijk en daar zijn we natuurlijk supertrots op! Door onze persoonlijke benadering en korte lijnen bent u altijd verzekerd van passend advies en een stijlvolle oplossing.

Met reeds 10 jaar ervaring op de markt en een aanstekelijke passie voor het vak gaan wij verder dan de traditionele verkoop. Wij creëren unieke en eigenzinnige haardopstellingen. Daarom vindt u bij Haardenexpert alleen haarden & kachels van absolute topmerken. Onze experts vertellen u hier graag meer over.

Lees verder over Haardenexpert