• De échte expert in haarden en kachels.
  • Gegarandeerd het beste advies.
  • Vakkundige installatie, overal in Nederland.
  • Ook voor (maatwerk)interieurbouw.
Gashaard ombouwen naar houtkachel

Gashaard ombouwen of vervangen?

Dit zijn uw opties!

U heeft een gashaard en deze wilt u laten vervangen of laten ombouwen. Maar naar welk soort brandstof laat u deze haard dan ombouwen? In dit artikel vertellen wij u meer over de verschillende soorten brandstoffen waarmee u een gashaard kunt vervangen, en laten we zien wat de voor- en nadelen zijn. Ook bespreken we het kostenplaatje van wat de gehele klus gaat kosten als u een gashaard laat ombouwen. In veel gevallen wordt een gashaard vervangen door een houtkachel, bekijk hier welke houtkachels scherp afgeprijsd zijn.

  • 25 - 03 - 2022
  • Gashaarden
  • Masha ter Harmsel
  • 5 minuten
Gaskachel ombouwen naar houtkachel

Waarom een gashaard vervangen of ombouwen?

Vroeger was een gashaard aanwezig in bijna elk huishouden in Nederland, inmiddels is dat wel wat anders. Het feit dat u een gashaard wilt vervangen of ombouwen kan meerdere redenen hebben. Wellicht wilt u gasloos wonen, omdat Nederland steeds energiezuiniger wordt. Of misschien is de gashaard simpelweg verouderd en wilt u wat nieuws.

Openhaard ombouwen tot houtkachel

Waar moet ik rekening mee houden?

Het is belangrijk dat u met bepaalde dingen rekening houdt. Elke brandstof zijn eigen eigenschappen. Zo zijn er bijvoorbeeld bij houtkachels bepaalde veiligheidsrestricties nodig. Ook is het van belang dat de kachel die u plaatst, het juiste formaat met het juiste aantal kW heeft. Als u de haard in een bestaande schouw of ombouw zet, mag de haard natuurlijk niet groter zijn. En bij de keuze voor een haard die warmte afgeeft, moet de haard niet te veel en niet te weinig warmte afgeven. Deze warmte wordt uitgedrukt in kW.

Gashaard ombouwen

Gashaard ombouwen naar houtkachel

Een gaskachel ombouwen naar houtkachel is mogelijk in bepaalde situaties. Echter moet u rekening houden met bepaalde zaken. De oude gashaard moet altijd verwijderd worden, en er moet een nieuwe houtkachel in. Daarnaast kan een houtkachel niet aangesloten worden op een bestaand rookkanaal van een gashaard. Dit rookkanaal is doorgaans te smal, en gaat vaak door de gevel naar buiten. Het rookkanaal van een houtkachel moet minimaal 4 meter lang zijn en moet boven de nok uitkomen. Verder moet u rekening houden met de gasleiding. Deze moet afgesloten worden. Wanneer u twijfelt over wat er technisch mogelijk is, kunt u altijd contact met ons opnemen. Ook als u op zoek bent naar een houtkachel die snel leverbaar is. We adviseren u graag over uw situatie thuis.

Voordelen: Écht vuur, échte warmte, volledig hernieuwbare brandstof.
Nadelen: Het rookkanaal moet vervangen worden, zelf moeite doen voor vuur.

Gashaard vervangen door houtkachel

Gashaard ombouwen naar elektrisch

Een gashaard ombouwen naar een elektrische haard is misschien wel het meest gemakkelijke alternatief. Een elektrische haard wordt namelijk niet warm en een rookkanaal is overbodig. Hierdoor is een elektrische haard gemakkelijk te plaatsen. U verwijdert de oude gashaard, en u zet er een nieuwe elektrische haard neer.

Voordelen: Gemakkelijk in te bouwen, een rookkanaal is overbodig.
Nadelen: Kleiner productaanbod dan bij gas- of houthaarden, kwestie van smaak welk elektrisch vuurbeeld u mooi vindt.

Gashaard ombouwen naar elektrisch

Gashaard ombouwen naar bio-ethanol

Een bio-ethanol haard is een goede vervanger voor een gashaard. Bio-ethanol haarden geven namelijk echt vuur en echte warmte, alleen een rookkanaal is overbodig. Bio-ethanol heeft namelijk schoon vuur waar geen roet of rook van ontstaat. Ook bij bio-ethanol haarden moet u de oude gashaard verwijderen, en er een nieuwe bio-ethanol haard inzetten.

Voordelen: Gemakkelijk in te bouwen, een rookkanaal is overbodig, echt vuur, echte warmte.
Nadelen: U moet de ruimte waar de haard in staat af en toe luchten, de brandstof moet u zelf toevoegen.

Gaskachel ombouwen naar elektrisch

Gashaard ombouwen naar propaan

Wanneer u uw oude gashaard wilt vervangen voor een andere haard, kunt u ook voor propaan gashaard kiezen. Een haard die brandt op propaangas is praktisch gezien gewoon een gashaard, alleen de aansluiting op het gasnetwerk is overbodig. Het propaangas wordt opgeslagen in gasflessen en via daar wordt er een leiding gelegd. Veel gashaarden leveranciers hanteren een ombouwgarantie. Dit betekent dat uw bestaande gashaard kosteloos wordt omgebouwd naar een haard op propaangas. Vraag gerust naar de mogelijkheden van uw gashaard.

Voordelen: Een mooie gashaard zonder vaste gasaansluiting, duurzame brandstof.
Nadelen: U moet de brandstof bijvullen, het vlambeeld is net wat anders dan bij een aardgas haard.

Gashaard ombouwen naar propaan

Een inzethaard is ideaal

Inzethaarden zijn ideaal wanneer u uw gashaard wilt vervangen. Een inzethaard is namelijk speciaal bedoeld om in een bestaande vuurplek te plaatsen. Bekijk hier welke inzet houtkachels vlot leverbaar zijn. Natuurlijk moet de haard precies passen in de bestaande vuurplaats. Wanneer de nieuwe haard kleiner is dan de bestaande vuurplaats, wordt er een passend kader geplaatst. Het plaatsen van een inzethaard is relatief gemakkelijk uit te voeren zonder veel hak of breekwerk, maar het moet technisch wel goed gebeuren. Laat u vooral goed adviseren hierover.

Gashaard ombouwen prijzen

De kosten van een gashaard vervangen

Er zitten een aantal kosten verbonden aan een gashaard vervangen. In deze tabel laten we het kostenplaatje zien als u een open gaskachel ombouwt.

Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Neem contact op voor een persoonlijk aanbod.

Gashaard ombouwen naar bio-ethanol

Het installeren van een nieuwe haard

Het vervangen van een gashaard kan een hele klus zijn. Zo moet de haard zorgvuldig worden verwijderd en moet de gasleiding worden afgesloten. Hierna is een elektrische haard relatief gemakkelijk te plaatsen, omdat een rookkanaal overbodig is. Bij een houtkachel ligt dit wat complexer. Er moet een nieuw rookkanaal worden aangelegd, en alles om de haard heen moet met brandwerende materialen worden ingebouwd. Liever de klus uitbesteden? Wij hebben vakkundige installateurs die de klus kunnen klaren.

Gashaard ombouwen naar houtkachel

Een gashaard ombouwen

We hebben in dit artikel de mogelijkheden benoemd als u uw gashaard wilt vervangen. Elke brandstof heeft zijn eigen voor- en nadelen. We zetten ze nog even op een rij:

Houtkachel -> bekijk alle houtkachels (of ga direct naar de snel leverbare houtkachels)
Elektrische haard -> bekijk alle elektrische haarden
Bio-ethanol haard -> bekijk alle bio-ethanol haarden
Gashaard op propaan -> bekijk alle propaan haarden

Heeft u nog een vraag? Neem gerust contact op. Graag de mogelijkheden en de verschillende haarden in het echt zien? Kom langs in een van onze showrooms in Rijssen of Apeldoorn. We helpen u graag verder.

Kom langs voor inspiratie & advies

Bezoek ons in Apeldoorn of Rijssen

Daarom kiest u voor Haardenexpert

Icon Haardenexpert

DÉ HAARDENEXPERT

Wij denken graag met u mee, van haard tot complete opstelling.

Icon groot installateursnetwerk

GROOT INSTALLATEURSNETWERK

Altijd dichtbij, afstand is geen probleem. Wij rekenen nooit voorrijkosten.

Icon hoge klantwaardering

KLANTWAARDERING 8,8

Ruim 3500 haarden geplaatst, klanten waarderen ons met een 8,8.

Icon showroom

EXCLUSIEVE SHOWROOM

Sfeer proeven en trends bekijken. Ontdek de nieuwste haarden.

Persoonlijke benadering zorgt voor passend advies

Over Haardenexpert

Meer dan 10 jaar de expert in haarden

Haardenexpert is al vele jaren een van de meest toonaangevende haarden- en kachel zaken. Dat vinden we belangrijk en daar zijn we natuurlijk supertrots op! Door onze persoonlijke benadering en korte lijnen bent u altijd verzekerd van passend advies en een stijlvolle oplossing.

Met reeds 10 jaar ervaring op de markt en een aanstekelijke passie voor het vak gaan wij verder dan de traditionele verkoop. Wij creëren unieke en eigenzinnige haardopstellingen. Daarom vindt u bij Haardenexpert alleen haarden & kachels van absolute topmerken. Onze experts vertellen u hier graag meer over.

Lees verder over Haardenexpert