• De échte expert in haarden en kachels.
 • Gegarandeerd het beste advies.
 • Vakkundige installatie, overal in Nederland.
 • Ook voor (maatwerk)interieurbouw.
Alternatief gashaard

Alternatief voor gashaard of houtkachel

Wat zijn de mogelijkheden?

Een heerlijk brandend en knapperend haardvuurtje. Bijna iedereen vindt het gezellig en houdt er van. Of het nu gaat om het vuur van een houtkachel of gashaard. De sfeer, gezelligheid en romantiek die ontstaat bij een lekker warm vuurtje is ongekend. Maar wat nu als u wilt genieten van een sfeervol vuur maar geen gashaard of houtkachel wilt? Kies dan voor een elektrische haard. Weten waarom? 

Lees snel verder.

 • 28 - 01 - 2022
 • Open haard
 • Gert-Willem Kempe
 • 6 minuten
Alternatief voor gashaard

Inhoud van dit artikel

Dit komt u te weten

-Dé oplossing voor een haard zonder gas of hout
-Het antwoord op de vraag: ‘Wat is het beste alternatief?’
-De 7 voordelen van een elektrische haard
-Hoe u overstapt op een haard zonder gas of hout

haard zonder gas

Een haard zonder gas of hout

Maar wat dan wel?

Als we het woord ‘alternatief’ in combinatie met haard in de mond nemen dan bedoelen we meestal dat we op zoek zijn naar een milieuvriendelijke of duurzame haard. Een haard die aan allerlei (steeds strenger wordende) milieueisen voldoet. 

Eisen of richtlijnen die met enige regelmaat een hot-item zijn voor onze Nederlandse politiek. Want ook de regering wil graag dat we als Nederland een flinke stap kunnen zetten op duurzaam leven. Zeker met de wereldwijde klimaatafspraken in het achterhoofd. Het zal daarom ook nodig zijn dat we op zoek gaan naar een alternatief voor fossiele brandstoffen als aardgas.

alternatief open haard

Met stip op nummer 1: de elektrische sfeerhaard

Realistisch & sfeervol

De vraag ‘Wat is nu het beste alternatief voor mijn houtkachel of gashaard?’ wordt daarom ook best vaak aan ons gesteld. Ons korte antwoord is: “een elektrische sfeerhaard”. Nieuwe technieken en technische doorontwikkeling van reeds bestaande technieken hebben ervoor gezorgd dat de elektrische haard met sprongen vooruit is gegaan.

Wat levert u het alternatief voor een gashaard of houtkachel op? Dit krijgt u ervoor in de plaats:

 • Realistisch vuurbeeld, niet te onderscheiden van echt vuur
 • Veilige haard, minder warmte ontwikkeling dan bij een gashaard of houtkachel
 • Geen ingewikkelde installatie met rookkanaal
 • Overal te plaatsen, in tegenstelling tot een houtkachel of gashaard 
 • Nagenoeg geen onderhoud, laag verbruik
 • Behaaglijke warmte van het warmte element, precies wanneer u het wilt
 • Milieuvriendelijk alternatief voor gashaard of houtkachel

7x voordeel van elektrisch vuur

Dit moet u weten

Rook, verlichting en een handgemaakt houtset, allemaal belangrijke onderdelen van de elektrische haard van nu. Deze onderdelen maken de elektrische sfeerhaard tot een succes en zorgen voor een realistisch en echt vuurbeeld. En er is voor elk wat wils, er zijn zoveel verschillende technieken dat er altijd wel een elektrische haard bij u past. Geheel afhankelijk van uw smaak, voorkeur en situatie. Bij Haardenexpert kunt u terecht voor een breed assortiment elektrische haarden. Van elektrische waterdamphaarden, zoals de Faber e-MatriX tot design elektrische haarden van Element4.

Vuur en warmte gaan uiteraard hand in hand, immers koud vuur bestaat niet. Kiest u voor een elektrische haard als alternatief voor de gashaard dan weet u zeker dat u zich niet zult branden aan de haard. Deze haard op elektriciteit creëert de sfeer van een haard, zonder warm te worden. Hierdoor kan deze prima in een open ruimte, waar geen of minder controle is, worden geplaatst.

Bij het alternatief van de traditionele open haard, de elektrische haard, is een rookkanaal of ingewikkelde installatie overbodig. Deze haard heeft geen uitstoot van (schadelijke) stoffen, daarom wordt de elektrische haard ook wel een milieuvriendelijk alternatief voor een houtkachel genoemd.  Aangezien er geen rookkanaal nodig is, kan deze haard overal geplaatst worden. Van woonkamer tot slaapkamer en van keuken tot badkamer. Een zeer populaire haard is de roomdivider elektrische haard. Deze haard wordt geplaatst op de scheiding van twee ruimtes of gebruikt om een ruimte te splitsen in twee gedeelten.

Omdat een rookkanaal overbodig is, kan de elektrische haard eigenlijk op een eenvoudige manier worden geplaatst. Haardopstellingen als een tv-meubel met elektrische haard of cinewall met elektrische haard behoren zeker tot de mogelijkheden. De enige randvoorwaarde is dat er een stopcontact dicht in de buurt is.

De elektrische haard heeft nagenoeg geen onderhoud nodig. Het vegen van de schoorsteen, het schoonmaken van de kachel of een jaarlijkse onderhoudsbeurt is niet van toepassing. En daarbij is de haard ook nog eens goedkoop in verbruik. Met de stijgende gasprijzen is een overstap naar een elektrische haard dan ook zeker een aanrader.

De moderne elektrische haard beschikt bijna altijd over een warmte element of module. Deze module zorgt ervoor dat de haard ook behaaglijke warmte uitstraalt, precies op het moment dat u het nodig hebt.  Wordt het bij een gashaard of houtkachel weleens te warm, dat is bij een elektrische haard nooit het geval. Met één druk op de afstandsbediening, of via uw smartphone, zet u het warmte element aan of uit. De elektrische haarden van British Fires zijn een mooi voorbeeld van haarden die zorgen voor lekkere warmte.

‘Stoken’ op elektriciteit betekent energiezuinig en milieuvriendelijk. De elektrische haard wordt daarom ook wel de meest milieuvriendelijke haard genoemd. Geen uitstoot van fijnstof of CO2. Daarom is deze haard met recht een milieuvriendelijk alternatief voor de traditionele open haard of houtkachel.

Milieuvriendelijke alternatief voor open haard

Ik ben overtuigd, hoe stap ik over?

Dat gaat zo

Voordat de keuze is gemaakt om voor een alternatief te gaan van een gashaard of houtkachel moeten er nog een aantal afwegingen worden gemaakt.

→ Welke haard moet ik kiezen?

We begrijpen dat het lastig is om een keuze te maken uit het aanbod haarden. Want wat is nu het verschil tussen een inbouw of inzethaard? En is een elektrische haard driezijdig of tweezijdig nu beter voor uw situatie? Laat u bij het maken van een keuze uitgebreid adviseren door een van onze adviseurs. Zo bent u er zeker van dat u de juiste haard kiest. 

→ Haard met of zonder meubel

Staat de keuze voor de haard vast dan is het vervolgens de vraag of u kiest voor alleen een haard of een haardmeubel.

Bij een complete opstelling kiest u naast een haard ook voor een tv-meubel of kastenwand om de haard heen gebouwd. Dit vraagt ook om keuzes als: welk materiaal moet de opstelling worden gemaakt? Of welke uitstraling is gewenst? Ook bepaalt u of er nog functionele aspecten van belang zijn, het creëren van opbergruimtes (bijv. lades of kasten). Hulp nodig? Maak een afspraak voor haardadvies.

→ De installatie

De montage van een elektrische haard is eenvoudiger dan een gashaard of houtkachel. Immers, er is geen rookkanaal of gasleiding nodig. Als u zelf handig bent dan is het mogelijk om de haard zelf te installeren. Dit geldt zeker als u kiest voor een vrijstaande elektrische haard of een haard met een strakke ombouw van vloer tot plafond. Wilt u echter een haard met meubel dan adviseren wij om dit uit te besteden aan een haardenspeciaalzaak. Haardenexpert helpt u graag verder.

Alternatief voor houtkachel

Onze conclusie over het alternatief voor een gashaard of houtkachel

Wij van Haardenexpert zijn ervan overtuigd dat de elektrische haard een volwaardig en perfect alternatief is voor een gashaard of houtkachel. De opties en mogelijkheden zijn eindeloos en daardoor is de haard eigenlijk geschikt in elke situatie. Kortom de vraag 'Wat is het alternatief voor een gashaard of houtkachel?' kunnen we volmondig beantwoorden met: “De elektrische haard is het milieuvriendelijke alternatief voor een gashaard of houtkachel.”

Wilt u meer weten over deze prachtige ontwikkeling in de haarden- en kachelbranche of een unieke haardopstelling samenstellen? Neem contact met ons op, vraag een vrijblijvende offerte aan, of kom langs in een van onze showrooms. Laat u verrassen door de vele mogelijkheden.

Direct naar alle elektrische haarden

Kom langs voor inspiratie & advies

Bezoek ons in Apeldoorn of Rijssen

Daarom kiest u voor Haardenexpert

DÉ HAARDENEXPERT

Wij denken graag met u mee, van haard tot complete opstelling.

GROOT INSTALLATEURSNETWERK

Altijd dichtbij, afstand is geen probleem. Wij rekenen nooit voorrijkosten.

KLANTWAARDERING 8,8

Ruim 3500 haarden geplaatst, klanten waarderen ons met een 8,8.

EXCLUSIEVE SHOWROOM

Sfeer proeven en trends bekijken. Ontdek de nieuwste haarden.

Over Haardenexpert

Meer dan 10 jaar de expert in haarden

Haardenexpert is al vele jaren een van de meest toonaangevende haarden en kachel zaken van Nederland en België. Dat vinden we belangrijk en daar zijn we natuurlijk supertrots op! Door onze persoonlijke benadering en korte lijnen bent u altijd verzekerd van passend advies en een stijlvolle oplossing.

Met reeds 10 jaar ervaring op de markt en een aanstekelijke passie voor het vak gaan wij verder dan de traditionele verkoop. Wij creëren unieke en eigenzinnige haardopstellingen. Daarom vindt u bij Haardenexpert alleen haarden & kachels van absolute topmerken. Onze experts vertellen u hier graag meer over.

Lees verder over Haardenexpert