tv boven gashaard

Tv boven de haard, kan dat?

Vraagt u zich het volgende af: is het mogelijk om mijn tv boven de haard te plaatsen? Dan bent u niet de enige. Veel mensen dromen van een prachtig haardvuur in huis, maar hebben als eyecatcher al een groot tv-scherm aan de wand. Waar moet de haard dan geplaatst worden. Er kan maar één blikvanger in het midden staan, toch? Gelukkig is het geen kwestie van óf de tv óf de haard als middelpunt, maar kan het ook heel goed samengaan.

Leest u mee?

  • 27 - 12 - 2021
  • Open haard
  • Geerte
  • 6 minuten
tv boven open haard

Tv boven openhaard

De ideale combinatie

De perfecte oplossing voor de woonwens van een haard en tv als middelpunt in huis is een tv boven de open haard. Met deze combinatie geniet u bij het tv-kijken ondertussen ook van een sfeervol vuur en warmte.

Wacht, denk u misschien. Hitte in de buurt van mijn tv? Liever niet. Daar stipt u een terecht punt aan. Een tv-scherm kan daar niet goed tegen. Dit is echter simpel te verhelpen door de tv in een speciale hittebestendige nis te plaatsen. Niet bij elke haardtype is dit per se nodig. We gaan de verschillende brandstoftypen met u langs.

tv boven gashaard

1. Tv boven gashaard

Belangrijk om te weten

Waar een hittebestendige nis zeker van pas komt, is dat bij een tv boven gashaard. Een brandend haardvuur op gas geeft heerlijke warmte af, maar is in de buurt van een tv-scherm alleen mogelijk onder bepaalde voorschriften.

Bij het plaatsen van een gashaard met tv erboven gelden de volgende voorschriften voor een nis:

  1. Afstand tussen haard en tv-nis: minimaal 300 mm
  2. Afstand tussen tv-scherm en tv-nis: minimaal 100 mm

Drie andere zaken om rekening met te houden zijn.

Ten eerste, de tv-nis aan de binnenzijde voorzien van een schuine kant (zie afbeelding). Ten tweede, gebruik maken van keramische wol als isolatiemateriaal. En als laatste, de tv verdiept inbouwen, zodat de stijgende stralingswarmte zo min mogelijk voor de tv langs slaat.

tv boven houtkachel

2. Tv boven houtkachel

Belangrijk om te weten

Bij een tv boven houtkachel ligt het inbouwen nog weer anders. Dat komt omdat een houtkachel een hogere warmteafgifte heeft dan een gashaard. Daarom moeten er ook andere maatregelen worden genomen dan bij een gashaard met tv erboven.

Een tv boven een houthaard is niet onmogelijk, maar raden wij in vrijwel alle gevallen af omdat er specifieke technische eisen bij komen kijken. Wilt u toch weten of het mogelijk is in uw persoonlijke woonsituatie, neem dan contact op met een van onze haardenexperts.

elektrische haard met tv erboven

3. Elektrische haard met tv erboven

Belangrijk om te weten

Tenslotte bestaat de mogelijkheid van een tv boven elektrische sfeerhaard. Dit is vergeleken met een gas- of houthaard het eenvoudigste type haard om te combineren met een tv.

Bij een elektrisch vuur komt geen hitte vrij zoals bij een gas- of houtvuur wel het geval is. De voorschriften van een hittebestendige tv-nis vervallen bij een elektrische sfeerhaard met tv erboven. Het is dus mogelijk om uw tv-scherm dichter bij de haard te plaatsen dan bij een gashaard of houtkachel met tv erboven.

tv naast open haard

Wat ook kan

Tv naast de haard

Vindt u dit toch een té ingrijpende verbouwing in uw woonkamer. Dan bestaat er nog een andere methode. Een andere oplossing is het plaatsen van de tv naast de haard. Hierbij is er veel minder sprake van stijgende stralingswarmte. Zo hoeft u zich toch minder zorgen te maken over de levensduur van uw tv.

Al enthousiast geraakt?

Lees gauw verder en ontdek..

  • ..hoe u een prachtig haardmeubel bij de tv boven haard samenstelt
  • ..welke gave designs er voor afwerking van het meubel zijn.

Weet u al wat u zoekt? Direct een vrijblijvende offerte opvragen kan natuurlijk ook.

elektrische open haard onder tv

Tv boven openhaard ideeën

Ontdek de mogelijkheden

Goed, de technische kant van de haard onder tv is nu bij u bekend. Tijd om na te denken over een mooie haardopstelling, zodat u een schitterende tv-wand in huis haalt. Uiteraard is de opstelling van een open haard met tv erboven naar eigen smaak samen te stellen. Naast de ombouw met tv-nis en haard is de opstelling uit te breiden met een prachtige kastenwand inclusief een van de volgende elementen:

elektrische sfeerhaard met tv erboven

Opstelling uitbreiden met kastenwand

Inclusief een van de volgende elementen:

Opbergvakken: Creëer kleine nisjes om mooi woonaccessoires of fotolijstjes in te zetten. Verwerk ledspots in de bovenkant van de nis om uw mooie spullen in de spotlight te zetten. Een ander idee is om de nissen vol te stoppen met houtblokken. 

Klepkasten of lades: Fervente verzamelaar van mooie spullen, maar heeft u een hekel aan dat alles in het zicht ligt? De handige opbergklepkasten verbergen alle rommel en tegelijkertijd is de inhoud binnen handbereik. 

Schuifpaneel: ‘Verstop’ uw tv-scherm achter het schuifpaneel en prompt heeft u een mooi kastenwand in plaats van een groot zwart scherm. 

Terugvallende plint: Wilt u de illusie van een zwevend meubel in uw kamer? Kies voor een terugvallende plint onder het plateau

Plateau: Ga voor prachtig natuursteen met een natuurlijke structuur of kies een plateau gemaakt van hout. Het plateau kan zowel laag als hoog plateau gemaakt worden. 

Wijnkoeler: Bent u enorm fan van een goede wijn? Overweeg om een wijnkoeler in uw meubel te plaatsen. Zo heeft u alles voor een ontspannende avond binnen handbereik: tv, haard en wijn. Ideaal toch?

Een haardopstelling creëren
Design en styling bij een tv boven haard

Design en styling bij een tv boven haard

Wat zijn de mogelijkheden?

Ongetwijfeld bent u ook benieuwd naar de designmogelijkheden van het haardmeubel. Er zijn eindeloos veel combinaties van kleuren en materialen mogelijk. Op basis van uw eigen smaak en voorkeuren denken wij graag met u mee over een mooi interieurconcept van tv boven haard in een haardmeubel. Om u een idee te geven van de mogelijkheden. U kunt kiezen voor mooi decoratief plaatmateriaal van hout, steen & beton, metallic, stof & leer, grafische print of een unikleur. Hierna geven wij u inspiratie voor interieurconcepten bij tv boven haard.

Voorbeelden

Decoratief plaatmateriaal

Werk het geheel van uw haardmeubel af met bijvoorbeeld decoratief plaatmateriaal van:

Hout met als structuur Spessart. Dit geeft de beleving van ingekleurd eiken fineer en creëert zo een natuurlijke uitstraling.

Steen & beton. In deze afwerking zit een natuurlijk patroon van lijnen en reliëf in verwerkt. Als voorbeeld nemen we de Ares, geïnspireerd op de structuur van pleister-, kalk- en stucwerk. In het reliëf van dit plaatmateriaal zit een subtiel mat-glans-effect verwerkt. Zo creëert u een ultiem gevoel van luxe.

Grafische print. Dankzij verschillende lijnen en vormen ontstaan er mooie geometrische vormen. Neem de afwerking Cheope. Dit plaatmateriaal heeft een voelbare driedimensionale structuur geïnspireerd op de vorm van een piramide.

Metallic. Glad van structuur met een levendig decor inclusief zachte glans. Een metallic look biedt elegantie of juist een stoer geheel, afhankelijk van de structuur, decor en de glansgraad.

Stof & leer. Bijvoorbeeld de afwerking Mosaico, gebaseerd op de luxe uitstraling van handgevlochten leer met een voelbare, diagonale structuur. Geen fan van vlechtwerk, maar juist eerder van een strakke leerstructuur dan is de afwerking Primofiore heel mooi.

Unikleuren. Plaatmateriaal met één matte basiskleur zijn mooi dankzij hun eenvoud. Ga bijvoorbeeld voor natuurlijke kleuren als verfrissend groen, warm bruin of energieke rood- en roze tinten.

Alle soorten plaatmaterialen zijn in meerdere kleuren leverbaar.

tv boven haard hangen

Interesse voor een tv boven haardopstelling?

Wij denken graag met u mee

Heeft u inmiddels al een plaatje in uw hoofd van uw droomopstelling met tv boven haard? Laat het ons weten en vraag een vrijblijvende offerte voor een haardopstelling aan. Onze adviseurs helpen u graag bij het vinden van de juiste haard en bijpassend meubel.

Vrijblijvende offerte voor een haardopstelling

Haardenshowroom in Rijssen

Proef sfeer, voel warmte, bekijk verschillen

Daarom kiest u voor Haardenexpert

DÉ HAARDENEXPERT

Wij denken graag met u mee, van haard tot complete opstelling

GROOT INSTALLATEURSNETWERK

Altijd dichtbij, afstand is geen probleem. Wij rekenen nooit voorrijkosten.

KLANTWAARDERING 8,8

Ruim 3500 haarden geplaatst, klanten waarderen ons met een 8,8.

EXCLUSIEVE SHOWROOM

Sfeer proeven en trends bekijken. Ontdek de nieuwste haarden.

Over Haardenexpert

Meer dan 10 jaar de expert in haarden

Haardenexpert is al vele jaren een van de meest toonaangevende haarden en kachel zaken van Nederland en België. Dat vinden we belangrijk en daar zijn we natuurlijk supertrots op! Door onze persoonlijke benadering en korte lijnen bent u altijd verzekerd van passend advies en een stijlvolle oplossing.

Met reeds 10 jaar ervaring op de markt en een aanstekelijke passie voor het vak gaan wij verder dan de traditionele verkoop. Wij creëren unieke en eigenzinnige haardopstellingen. Daarom vindt u bij Haardenexpert alleen haarden & kachels van absolute topmerken. Onze experts vertellen u hier graag meer over.

Lees verder over Haardenexpert