Vragen? Bel 0548-211550

 

Jutestraat 6A, Rijssen (Ov)

Showroom
Swipe to the left

TV boven de haard

TV boven de haard
Door Dennis Dragt 4 jaar geleden 125039 keer bekeken

Na een lange werkdag wil je niets liever dan op de bank neerploffen en naar jouw favoriete programma zappen. Even jouw ontspanningsmomentje pakken. Met de ene afstandsbediening schakel je naar de leukste zender, en met de andere zet je de gashaard aan. Je kijkt niet alleen naar de beeldbuis, maar ondertussen ook naar het sfeervolle vuur. Dit klinkt toch ideaal? Een populair interieurtrend die we steeds vaker terugzien, een televisie boven de haard.

In veel woonsituaties is het mogelijk om een tv bij de haard te plaatsen. Maar hier zitten wel risico’s aan vast. De levensduur van de TV wordt over het algemeen wel korter, maar dat heeft te maken waar je de TV plaatst. Ben je benieuwd geworden of dit ook in jouw woning kan? In dit artikel komt de ideale haard naar voren en de maatregelen die je moet nemen.Gashaard of houthaard?

Een haard of kachel geeft uiteraard warmte af, de één meer dan de ander. Wat bij het plaatsen van een TV boven de haard van belang is, is de (piek)temperatuur die er vrij komt bij het stoken van de haard. Bij gashaarden is de warmte die vrij komt veel minder dan bij houtkachels. Doordat er bij houtkachels hogere temperaturen vrijkomen, moeten er ook andere maatregelen worden genomen als bij een gashaard. In vrijwel alle gevallen raden wij het plaatsen van een TV boven een houthaard af, dit in verband met de warmteafgifte. Een gashaard biedt meer mogelijkheden omtrent het plaatsen van een TV boven de haard.

Televisie boven de haard

Plaats de TV in een nis

Aangezien hitte niet goed voor een televisie is, is het verstandig om de kijkbuis in een nis te plaatsen. Door een nis komt de warmte van de gashaard niet tegen de televisie aan. Dit is niet alleen goed voor de levensduur, maar het staat ook nog erg mooi. Qua vormgeving bestaan er tegenwoordig veel mogelijkheden, zodat je een geheel eigen ontwerp in de huiskamer hebt. Denk hierbij aan ledverlichting of aan uitsparingen voor jouw woonaccessoires.

TV in een nis (afstanden)

Voorwaarden van een nis

We hebben het voornamelijk over de buitenkant van de nis gehad, maar juist de binnenkant is het belangrijkste. Want bij het plaatsen van een tv boven de haard zijn een aantal voorwaarden verbonden. Deze nis moet minimaal 300mm van de haard geplaatst te worden (zie de voorgaande afbeelding).

De TV moet op zijn beurt weer 100mm daarboven liggen. Wanneer je de nis vervolgens aan de binnenzijde voorziet van een schuine kant (zie onderstaande afbeelding) en gebruik maakt van isolatie (keramische wol), dan ben je op de goede weg. Daarnaast is het belangrijk om de tv verdiept in te bouwen, zodat de stijgende stralingswarmte zo min mogelijk voor de TV langs slaat.

Binnenkant van de nis

Waarom geen TV naast de haard?

Vind je dit toch een té ingrijpende verbouwing in jouw woonkamer. Dan bestaat er nog een andere methode. Een andere (veiligere) oplossing is het plaatsen van de TV naast de haard . Hierbij is er veel minder sprake van stijgende stralingswarmte. En je hoeft je minder zorgen te maken over de levensduur van de kijkbuis.

Televisie naast de haard

Geplaatst in: Interieur & Lifestyle