• De échte expert in haarden en kachels.
  • Gegarandeerd het beste advies.
  • Vakkundige installatie, overal in Nederland.
  • Ook voor (maatwerk)interieurbouw.

Een elektrische haard als hoofdverwarming

Een elektrische haard wordt steeds populairder. Niet zo gek, want een elektrische haard heeft veel voordelen. Zo is een elektrische haard duurzamer en de stookkosten zijn goedkoper dan bij een gashaard. En ook niet onbelangrijk: de elektrische haarden zijn inmiddels zo goed doorontwikkeld dat het vlammenspel tegenwoordig (bijna) niet meer van echte vlammen te onderscheiden is. Maar kan een elektrische haard ook een ruimte verwarmen? En kunt u een elektrische haard als hoofdverwarming gebruiken? We vertellen u er graag meer over!

hoofdverwarming door een elektrische haard

Is het mogelijk om een huis te verwarmen met een elektrische haard?

De expert geeft antwoord

Wanneer u een elektrische haard koopt, kunt u kiezen voor een elektrische haard met een verwarmingselement en zonder een verwarmingselement. Als u voor een sfeerhaard met verwarmingselement kiest, dan geeft de haard warmte af om een ruimte deels te verwarmen. Hoe goed de ruimte wordt verwarmd, hangt af van het seizoen. In het voor- en najaar zal een sfeerhaard voldoende warmte geven. Zodra het in de winter kouder wordt biedt de elektrische haard niet genoeg warmte meer en zul je de verwarming wat hoger moeten zetten.

elektrische haard bijverwarming

Een elektrische haard als hoofdverwarming of bijverwarming?

Bijverwarming is mogelijk

Zoals we hierboven al benoemden: een elektrische haard kan in de winter geen hele ruimte goed verwarmen. Dit betekent ook automatisch dat het verwarmen van een gehele verdieping of een geheel huis met alleen een elektrische haard niet mogelijk is. Daarom is een elektrische haard als hoofdverwarming op dit moment (nog) niet realistisch. U kunt de elektrische haard wél goed als bijverwarming gebruiken.

verbruik elektrische haard bij verwarming

Wat is het verbruik bij een elektrische haard als bijverwarming?

Tussen de 0,20 en 0,40 euro per uur

Hoewel de elektrische haard niet als hoofdverwarming gebruikt kan worden, is het wel een goed idee om het als bijverwarming te gebruiken. Naast dat het extra sfeer toevoegt aan de ruimte, zorgt het ook voor lagere energiekosten als u bijvoorbeeld uw huis op gas stookt.

Als u het verwarmingselement van uw haard gebruikt, dan ligt het verbruik op 1.000 of 2.000 Watt. Wanneer u stand van de haard op 1.000 Watt zet, dan betaalt u ongeveer €0,22 per uur. Kiest u voor 2.000 Watt? Dan is dit ongeveer €0,39 per uur. Zodra het mogelijk is om een elektrische sfeerhaard als hoofdverwarming te gebruiken, dan ligt het verbruik en bijbehorende kosten uiteraard een stuk hoger.

elektrische haard met bijverwarming kopen

De toekomst van een elektrische haard als hoofdverwarming

Goed nieuws

U kunt op dit moment een elektrische haard nog niet als hoofdverwarming gebruiken. Toch verwachten we dat dit in een afzienbare periode wel mogelijk is. Er zijn bijvoorbeeld al een aantal elektrische haarden ontwikkeld die tot 3.000 Watt kunnen verwarmen. Dit betekent dat de haard ongeveer 20m2 goed kan verwarmen. Dit belooft dan ook veel goeds! Naast het vermogen van de haard, is goede isolatie van uw huis ook belangrijk. Een goede eerste stap is dan ook om hiermee aan de slag te gaan.

Kom langs voor inspiratie & advies

Bezoek onze showroom in Apeldoorn of Rijssen

Stel uw vraag aan onze expert

Alles weten over onze haarden en kachels? Onze expert vertelt graag waar u op moet letten en wat er mogelijk is.

Neem contact op

Haardopstellingen

Combineer een haard met meubel

Daarom kiest u voor Haardenexpert

Dé haardenexpert

Dé haardenexpert

Wij denken graag met u mee, van haard tot complete opstelling.

Groot installateursnetwerk

Groot installateursnetwerk

Altijd dichtbij, afstand is geen probleem. Wij rekenen nooit voorrijkosten.

Klantwaardering 8,8

Klantwaardering 8,8

Ruim 3500 haarden geplaatst, klanten waarderen ons met een 8,8.

Exclusieve showroom

Exclusieve showroom

Sfeer proeven en trends bekijken. Ontdek de nieuwste haarden.

Haardenexpert ons team

Maak kennis met Haardenexpert

Neem contact op

Haardenexpert is al vele jaren een van de meest toonaangevende haarden- en kachel zaken. Dat vinden we belangrijk en daar zijn we natuurlijk supertrots op! Door onze persoonlijke benadering en korte lijnen bent u altijd verzekerd van passend advies en een stijlvolle oplossing.

Met reeds 10 jaar ervaring op de markt en een aanstekelijke passie voor het vak gaan wij verder dan de traditionele verkoop. Wij creëren unieke en eigenzinnige haardopstellingen. Daarom vindt u bij Haardenexpert alleen haarden & kachels van absolute topmerken. Onze experts vertellen u hier graag meer over.

Neem contact op