Vragen? Bel 0548-211550

 

Jutestraat 6A, Rijssen (Ov)

Showroom
Swipe to the left

Wat zijn de installatiekosten van een houtkachel?

Wat zijn de installatiekosten van een houtkachel?
Door Dennis Dragt 5 jaar geleden 38407 keer bekeken

Je bent van plan om een houtkachel te kopen? Dan vraagt je jezelf ook af: 'Wat zijn de installatiekosten van een houtkachel?' De totale kosten worden onder andere beïnvloed door de type houtkachel, het plaatsen van een rookkanaal en de mogelijke installatiekosten. Hieronder vindt je een beknopt stappenplan van wat de kosten zijn voor het installeren van een houtkachel. Dit stappenplan is slechts een indicatie. Voor een scherpe totaalprijs is het verstandig om een haardenspeciaalzaak in te schakelen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

6 jan. 2021 08:12:18Aanschaf van de houtkachel

Ten eerste is het van belang om de juiste houtkachel te vinden. Je hebt waarschijnlijk al kennis gemaakt met merken als Drooff, Barbas, Spartherm en Wanders. Daarnaast zag je verschillende uitvoeringen voorbij komen, van speksteenkachels tot stalen kachels. Per type kachel en per merk lopen de prijzen sterk uiteen. Wil je een eenvoudige en compacte houtkachel? Een bedrag van ongeveer € 1.800,00,- biedt jou voldoende opties.

Dovre 525CBFoto: Dovre 525CB

Aan de andere kant kost een speksteenkachel al snel € 5.000,00,-, waardoor je flink in de buidel moet tasten. Deze kachel is namelijk uitgevoerd met het bijzondere materiaal speksteen. De warmte die tijdens het stoken vrijkomt, wordt langdurig opgeslagen. Wanneer je klaar bent met stoken, geeft de kachel nog urenlang een plezierige warmte af. De prijs is dus sterk afhankelijk van wat jouw wensen zijn. Je wordt geadviseerd om een specialist in te schakelen, zodat je de perfecte kachel vindt voor jouw woonsituatie.

Lotus Sola MFoto: Lotus Sola M

Kosten van rookkanaal

Naast de aanschafprijs komen ook de kosten van het rookkanaal aan de orde. Deze prijs hangt voornamelijk af van de aanwezigheid van een bestaand rookkanaal. Heb je al een geschikt rookkanaal in de woonkamer? Dan zijn de kosten van de pijp van de houtkachel tot de aansluiting in de wand relatief laag. Daarnaast is het mogelijk dat je een schoorsteen in uw huis heeft staan. Bekijk eerst of de schoorsteen geschikt is voor de kachel waarmee je wilt gaan stoken.

Wanneer er een volledig nieuw rookkanaal geplaatst moet worden, kunnen de kosten sterk oplopen. Men kiest dan altijd voor een dubbelwandig rookkanaal uit RVS, wat ideaal past bij een moderne houtkachel. Het dubbelwandige rookkanaal is snel op temperatuur, vereist weinig onderhoud en is gemakkelijk te installeren. Naast de installatiekosten van het rookkanaal moet je ook rekening houden met andere zaken. Denk hierbij aan het boren van gaten door een betonnen vloer, plaatsen van een rookgasventilator en het aftimmeren van de rookgasafvoer.

Drooff Lovero 2Foto: Drooff Lovero 2

De houtkachel plaatsen

Hou er rekening mee dat de kachel waterpas geplaatst wordt op een hittebestendige vloer. Dus een betonnen, natuurstenen of keramieken vloer en géén laminaat. Wil je de houtkachel wél op een vloer van hout of laminaat plaatsen? Dan is een beschermende vloerplaat een vereiste. Om kosten te besparen, kun je de installatie ook zelf uitvoeren. Standaard wordt bij iedere houtkachel een installatiehandleiding bijgeleverd.

6 jan. 2021 08:12:18Geplaatst in: Meest gestelde vragen