houtkachel prijzen

Wat kost een houtkachel {plaatsen}

Lees het hier!

De échte warmte en gezelligheid van een houtkachel is ongekend. Maar wat kost een houtkachel installeren? De kosten van een houtkachel plaatsen verschillen per situatie. In dit artikel geven we u een indicatie van de kosten van een houtkachel.

 • 20 - 06 - 2022
 • Houtkachels
 • Masha ter Harmsel
 • 4 minuten
houtkachel installeren kosten

Inhoud van het artikel

 • Hoe zijn de kosten opgebouwd?
 • Aanschafkosten houtkachel
 • Kosten rookkanaal
 • Kosten installatie
 • Kosten meubel bij inbouw houtkachel
 • Onderhoud en stookkosten
 • Meest gestelde vragen
houtkachel plaatsen kosten

Hoe zijn de houtkachel kosten opgebouwd?

De kosten van een houtkachel zijn op te delen in drie hoofdzakelijke factoren. De aanschaf van de haard, de kosten voor de rookkanalen en de installatiekosten. 

In grofweg de meeste situaties bestaat het kostenplaatje voor 50% uit de kosten van de losse haard. De andere helft betreft materiaalkosten voor het rookkanaal en de installatiekosten om de haard daadwerkelijk brandend te kunnen opleveren. De opbouw van de kosten gaat uit van een gemiddelde. Per aankoopsituatie kan de verhouding daarom gerust afwijken.

prijs houtkachel

Houtkachel kosten nader uitgelegd

In de bovenstaande diagram hebben wij de globale verdeling laten zien van wat een houtkachel kost. Nu gaan we dieper in op de kosten van een houtkachel plaatsen of installeren. We beginnen bij de aanschafkosten van een houtkachel. Daarna leggen we uit wat een compleet rookkanaal aan materialen kost, en als laatste leggen we uit wat de arbeidskosten zijn.

wat kost een houtkachel?

1. Houtkachel kopen prijs

Aanschafkosten

De aanschafkosten van een houtkachel variëren sterk per type en merk. De gemiddelde kosten bij Haardenexpert per model houtkachel zijn als volgt.

Inbouw houtkachel - tussen 3000 euro en 10.000 euro
Inzet houtkachel - tussen 2000 euro en 6000 euro
Vrijstaande houtkachel - tussen 1500 euro en 7500 euro
Hangende houtkachel - tussen 2000 euro en 5000 euro

Let op: dit zijn richtprijzen. Alle houtkachels die wij voeren zijn van topkwaliteit en daarmee een goede keuze voor vele jaren sfeer en warmte.

kosten rookkanaal aanleggen

2. Wat kost een rookkanaal?

Materiaalkosten

We kunnen geen specifieke prijs geven over de kosten van het rookkanaal. Deze kosten verschillen sterk per situatie. Heeft u een bestaande schoorsteen of moet er een compleet nieuw rookkanaal aangelegd worden? Hoe hoog is uw woning? Want het rookkanaal moet minimaal een meter boven de nok uitkomen. Wij werken met kwalitatieve RVS rookkanalen. Let op: de volgende prijzen zijn dus richtprijzen! De prijs kan in uw persoonlijke situatie verschillen.

Bestaand rookkanaal met een flexibele buis er doorheen: ongeveer 700 euro
Nieuw rookkanaal (dubbelwandig) door de woning heen: ongeveer 2500 euro
Nieuw rookkanaal (dubbelwandig) langs de buitenkant van de woning: ongeveer 3000 euro

rookkanaal aanleggen kosten

3. Kosten houtkachel plaatsen

Installatiekosten

Ook de installatiekosten verschillen sterk. U kunt ervoor kiezen om de installatie zelf te doen of om het uit te besteden. In alle gevallen is het belangrijk dat dit op een veilige manier gebeurd. Onze vakkundige installateurs monteren landelijk.

Bij een bestaand rookkanaal wordt er een flexibele buis door de schoorsteen heen getrokken. De houtkachel wordt hierop aangesloten. Deze installatie uitbesteden kost ongeveer 900 euro.

Bij een nieuw rookkanaal komt er meer kijken. Om het rookkanaal binnen te installeren moeten er gaten door de plafonds worden geboord. Dit wordt afgewerkt met een brandwerende koof. Hier wordt de houtkachel op aangesloten. Voor een rookkanaal buiten installeren moeten er beugels bevestigd worden en er komt bijvoorbeeld een hoogwerker bij kijken. Voor een vakkundige en veilige uitvoering van deze klus bent u ongeveer 2500 euro kwijt.

Let op! Dit zijn richtprijzen.

flexibel rookkanaal aanleggen prijs

Kosten meubel

Optioneel bij een inbouwhaard

Bij het aanschaffen van een inbouwhaard kunt u ervoor kiezen om er een haardmeubel bij te nemen. Haardmeubels zijn er in oneindig veel kleuren, maten, vormen en materialen. Wij maken maatwerk haardmeubels, te onderscheiden in de volgende categorieën.

Houtkachel met tv-meubel - Tv kijken en tegelijkertijd genieten van de heerlijke haard
Houtkachel met tv-wandmeubel - Een hele wand met houtkachel en tv
Houtkachel met haardplateau - Houtkachel op een plateau van staal, natuursteen of een ander materiaal
Houtkachel met schouw - Een klassieke manier om uw houtkachel te presenteren

De kosten van een meubel verschillen sterk door de verschillende opties. Er zijn al haardmeubels verkrijgbaar vanaf een paar duizend euro.

kosten houtkachel plaatsen

Alle kosten op een rij?

De stook- en onderhoudskosten er nog bij

Na het aanschaffen van een haard, komen er bepaalde onderhoudskosten bij. Het is belangrijk om een houtkachel goed te onderhouden. Elk jaar moet de schoorsteen geveegd worden. Dit kost ongeveer 50 euro. Wat de specifieke stookkosten zijn, verschilt per houtkachel. De ene houtkachel heeft meer hout nodig voor een optimale verbranding dan de andere houtkachel. 1 kuub gestapeld en gedroogd haardhout kost ongeveer 300 euro.

houtkachel kopen prijs

Houtkachel laten plaatsen kosten

Installatie door dé Haardenexpert

Een goede installatie is van groot belang op het gebied van veiligheid. Bij het installeren van een houtkachel moet u rekening houden met verschillende bouwvoorschriften en technische mogelijkheden. Haardenexpert installeert landelijk, en wij houden altijd rekening met de huidige bouwvoorschriften.

Veel gestelde vragen

Over houtkachels plaatsen kosten

Nee. Het wordt lastig om een houtkachel te plaatsen in bijvoorbeeld een appartement. Dit komt doordat het rookkanaal boven de nok uit moet komen. Neem gerust contact met ons op om te vragen naar de mogelijkheden bij u thuis.

Nee. Bij het installeren van een houtkachel moeten er met bepaalde factoren rekening gehouden worden. Zo moet de installatie voldoen aan de bouwvoorschriften, en moet het rookkanaal boven de nok van het huis uitkomen. Bij ons kunt u kiezen voor een haard met installatie, dan weet u zeker dat er een erkend installateur langskomt.

In sommige gevallen wel, dit verschilt per situatie en per gemeente. Bekijk de voorwaarden van uw gemeente om te zien of u een vergunning nodig heeft.

Er zitten ook een aantal nadelen aan een houtkachel. Zo moet hout verzameld worden, en dat moet ook gedroogd worden. Daarnaast moet de schoorsteen jaarlijks geveegd worden. Maar gelukkig zijn er véél meer houtkachel voordelen!

Ontdek meer

Bij Haardenexpert

Kom langs voor inspiratie & advies

Bezoek ons in Apeldoorn of Rijssen

Daarom kiest u voor Haardenexpert

DÉ HAARDENEXPERT

Wij denken graag met u mee, van haard tot complete opstelling.

GROOT INSTALLATEURSNETWERK

Altijd dichtbij, afstand is geen probleem. Wij rekenen nooit voorrijkosten.

KLANTWAARDERING 8,8

Ruim 3500 haarden geplaatst, klanten waarderen ons met een 8,8.

EXCLUSIEVE SHOWROOM

Sfeer proeven en trends bekijken. Ontdek de nieuwste haarden.

Over Haardenexpert

Meer dan 10 jaar de expert in haarden

Haardenexpert is al vele jaren een van de meest toonaangevende haarden- en kachel zaken. Dat vinden we belangrijk en daar zijn we natuurlijk supertrots op! Door onze persoonlijke benadering en korte lijnen bent u altijd verzekerd van passend advies en een stijlvolle oplossing.

Met reeds 10 jaar ervaring op de markt en een aanstekelijke passie voor het vak gaan wij verder dan de traditionele verkoop. Wij creëren unieke en eigenzinnige haardopstellingen. Daarom vindt u bij Haardenexpert alleen haarden & kachels van absolute topmerken. Onze experts vertellen u hier graag meer over.

Lees verder over Haardenexpert