Vragen? Bel 0548-211550

 

Jutestraat 6A, Rijssen (Ov)

Showroom
Swipe to the left

Waar moet ik rekening houden bij het plaatsen van een gashaard?

Waar moet ik rekening houden bij het plaatsen van een gashaard?
Door Dennis Dragt 5 jaar geleden 63819 keer bekeken

Na een intensieve zoektocht heb je uiteindelijk dé perfecte gashaard gevonden en aangeschaft. Nu ben je op het punt gekomen dat je heerlijk wilt genieten van het prachtige vuurbeeld van het toestel. Eerst moet je natuurlijk jouw gloednieuwe gashaard plaatsen in de woonkamer. Wellicht ben je in het bezit van twee rechterhanden. Dan kun je aan de hand van de uitgebreide installatiehandleiding, die standaard bij de haard geleverd wordt, zelf aan de slag. Wanneer je minder technisch bent aangelegd, kun je de plaatsing uitbesteden aan een professioneel installatiebedrijf bij jou in de buurt. In deze blog worden de zaken toegelicht waar je absoluut rekening mee moet houden bij het plaatsen van een gashaard.Inbouwhaard, vrijstaand of inzethaard?

Gashaarden komen voor in verschillende uitvoeringen, voornamelijk als inzethaard, vrijstaand of inbouwhaard. Het grote verschil tussen een inbouwhaard en een inzethaard is dat de inbouwhaard meestal geplaatst wordt in een nieuwe wand, schouw of plateau. Je wordt afgeraden om een inbouwhaard als vervanging te gebruiken voor jouw bestaande open haard. Dit vergt een intensieve verbouwing, waarbij je de open haard moet slopen en de nieuwe haard moet inbouwen.

Element4 Lucius 140 CR 1/3

Bij een nieuwe situatie heb je meer mogelijkheden en ruimte om het toestel strak in te bouwen. De inbouwhaard wordt dan als eerst geplaatst en aangesloten, vervolgens wordt de ombouw om de haard heen geplaatst. Deze ombouw wordt dan voorzien van brandwerend plaatmateriaal, Aangezien inbouwhaarden veel technische kennis vereisen, is de installatie een pittige klus.

Het installeren van een inzethaard is stukken makkelijker dan de installatie van een inbouwhaard. Inzethaarden zijn voornamelijk ontwikkeld om in een bestaande situatie te plaatsen zoals een bestaande open haard of schouw. In de meeste gevallen is een drastische verbouwing overbodig, waardoor je aanzienlijk bespaart op de verbouwingskosten. Er is bijvoorbeeld geen nieuw afvoersysteem of rookkanaal nodig.

Wanders Balsa 75

Tot slot is een vrijstaande gaskachel een uitstekende optie. De plaatsing van dit toestel is het makkelijkst ten opzichte van de inbouwhaard en de inzethaard. Je geeft de kachel simpelweg een prachtige plek in de woonkamer. Vervolgens moet je alleen nog het rookkanaal tot boven de nok van het huis plaatsen.

Plaatsing van de gashaard

Heb je een haard aangeschaft met een frontaal of driezijdig vuurzicht? Dan is een centrale opstelling in de woonkamer een uitstekende keus. Zo heb je vanaf de bank of stoel een perfect zicht op de vlammen. Een driezijdige gashaard is niet alleen in het midden van de muur te plaatsen, maar ook in een tussenwand. Of heb je een fraaie gashaard aangeschaft met een tweezijdig vuurbeeld, hoekhaard of tunnelhaard? Bij een hoekhaard heb je verschillende mogelijkheden voor de plaatsing. Ten eerste kun je het toestel in de hoek van de kamer plaatsen, wat de meest populaire locatie is. Maar de hoekhaard komt ook tot zijn recht bij een plaatsing op de hoek van een wand.

DRU Maestro 80/2

Open of gesloten verbrandingssysteem?

Tegenwoordig zijn de meeste gashaarden voorzien van een gesloten verbrandingssysteem. Bij een gesloten systeem wordt de verse zuurstof, voor de verbranding, vanuit een externe ruimte getrokken. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een dubbelwandig kanaal (concentrisch), waarbij de binnenste pijp een andere functie heeft dan de buitenste pijp. De binnenste pijp wordt namelijk gebruikt voor de afvoer van de rookgassen naar buiten, de buitenste pijp zorgt voor de aanvoer van zuurstof naar binnen.

In de meeste gevallen mondt dit kanaal uit via het dak of door de gevel. Dankzij dit systeem is de aanwezigheid van de traditionele schoorsteen overbodig. Aangezien de zuurstof van buitenaf wordt gehaald, is het gesloten verbrandingssysteem uitermate geschikt voor mechanisch geventileerde en goed geïsoleerde woonruimtes.

Gesloten verbrandingssysteem gashaard

Heb je nog geen gashaard aangeschaft en ben je van plan om het toestel zelf te installeren of uit te besteden? Mis je toch enige technische kennis om de installatie veilig af te ronden? Om het gehele proces soepel te laten verlopen, is het aan te raden om een specialist in te schakelen. Jouw veiligheid staat voorop!