• De échte expert in haarden en kachels.
  • Gegarandeerd het beste advies.
  • Vakkundige installatie, overal in Nederland.
  • Ook voor (maatwerk)interieurbouw.
gashaard plaatsen & installeren kosten

Tips voor een gashaard plaatsen en installeren

Waar moet ik rekening mee houden?

Na een intensieve zoektocht heb je uiteindelijk dé perfecte gashaard gevonden en aangeschaft. Nu ben je op het punt gekomen dat je heerlijk wilt genieten van het prachtige vuurbeeld van het toestel. Eerst moet je natuurlijk jouw gloednieuwe gashaard inclusief montage plaatsen in de woonkamer. Wellicht ben je in het bezit van twee rechterhanden. Dan kun je aan de hand van de uitgebreide installatiehandleiding, die standaard bij de haard geleverd wordt, zelf aan de slag. Wanneer je minder technisch bent aangelegd, kun je de plaatsing uitbesteden aan een professioneel installatiebedrijf bij jou in de buurt. In deze blog worden de zaken toegelicht waar je absoluut rekening mee moet houden bij een gashaard plaatsen.

  • 20 - 05 - 2016
  • Gashaarden
  • Dennis Dragt
  • 3 minuten
prijs gashaard inclusief plaatsen en montage

Gashaard inclusief montage/installeren

Kies voor een inbouw, vrijstaand of inzethaard

Gashaarden komen voor in verschillende uitvoeringen, voornamelijk als inzethaard, vrijstaand of inbouw gashaard. Het grote verschil tussen een inbouwhaard en een inzethaard is dat de inbouwhaard meestal geplaatst wordt in een nieuwe wand, schouw of plateau. Je wordt afgeraden om een inbouwhaard als vervanging te gebruiken voor jouw bestaande open haard. Dit vergt een intensieve verbouwing, waarbij je de open haard moet slopen en de nieuwe haard moet inbouwen.

Bij een nieuwe situatie heb je meer mogelijkheden en ruimte om het toestel strak in te bouwen. De inbouwhaard wordt dan als eerst geplaatst en aangesloten, vervolgens wordt de ombouw om de haard heen geplaatst. Deze ombouw wordt dan voorzien van brandwerend plaatmateriaal, Aangezien inbouwhaarden veel technische kennis vereisen, is de installatie een pittige klus.

Het installeren van een inzethaard is stukken makkelijker dan de installatie van een inbouwhaard. Inzethaarden zijn voornamelijk ontwikkeld om in een bestaande situatie te plaatsen zoals een bestaande open haard of schouw. In de meeste gevallen is een drastische verbouwing overbodig, waardoor je aanzienlijk bespaart op de verbouwingskosten. Er is bijvoorbeeld geen nieuw afvoersysteem of rookkanaal nodig.

Tot slot is een vrijstaande gaskachel een uitstekende optie. De plaatsing van dit toestel is het makkelijkst ten opzichte van de inbouwhaard en de inzethaard. Je geeft de kachel simpelweg een prachtige plek in de woonkamer. Vervolgens moet je alleen nog het rookkanaal tot boven de nok van het huis plaatsen.

Bekijk alle gashaarden
gashaard laten plaatsen kosten

Gashaard plaatsen en installeren

Heb je een haard aangeschaft met een frontaal of driezijdig vuurzicht? Dan is een centrale opstelling in de woonkamer een uitstekende keus. Zo heb je vanaf de bank of stoel een perfect zicht op de vlammen. Een driezijdige gashaard is niet alleen in het midden van de muur te plaatsen, maar ook in een tussenwand. Of heb je een fraaie gashaard inclusief plaatsen en montage aangeschaft met een tweezijdig vuurbeeld, hoekhaard of tunnelhaard? Bij een hoekhaard heb je verschillende mogelijkheden voor de plaatsing. Ten eerste kun je het toestel in de hoek van de kamer plaatsen, wat de meest populaire locatie is. Maar de hoekhaard komt ook tot zijn recht bij een plaatsing op de hoek van een wand.

Vrijblijvende gratis offerte aanvragen
gashaard inbouw plaatsen en installatie

Open of gesloten verbrandingssysteem?

Tegenwoordig zijn de meeste gashaarden voorzien van een gesloten verbrandingssysteem. Bij een gesloten systeem wordt de verse zuurstof, voor de verbranding, vanuit een externe ruimte getrokken. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een dubbelwandig kanaal (concentrisch), waarbij de binnenste pijp een andere functie heeft dan de buitenste pijp. De binnenste pijp wordt namelijk gebruikt voor de afvoer van de rookgassen naar buiten, de buitenste pijp zorgt voor de aanvoer van zuurstof naar binnen.

In de meeste gevallen mondt dit kanaal uit via het dak of door de gevel. Dankzij dit systeem is de aanwezigheid van de traditionele schoorsteen overbodig. Aangezien de zuurstof van buitenaf wordt gehaald, is het gesloten verbrandingssysteem uitermate geschikt voor mechanisch geventileerde en goed geïsoleerde woonruimtes.

Heb je nog geen gashaard aangeschaft en ben je van plan om het toestel zelf te installeren of uit te besteden? Mis je toch enige technische kennis om de installatie veilig af te ronden? Om het gehele proces soepel te laten verlopen, is het aan te raden om een specialist in te schakelen. Jouw veiligheid staat voorop!

Ik wil graag persoonlijk advies

Kom langs voor inspiratie & advies

Bezoek ons in Apeldoorn of Rijssen

Daarom kiest u voor Haardenexpert

Icon Haardenexpert

DÉ HAARDENEXPERT

Wij denken graag met u mee, van haard tot complete opstelling.

Icon groot installateursnetwerk

GROOT INSTALLATEURSNETWERK

Altijd dichtbij, afstand is geen probleem. Wij rekenen nooit voorrijkosten.

Icon hoge klantwaardering

KLANTWAARDERING 8,8

Ruim 3500 haarden geplaatst, klanten waarderen ons met een 8,8.

Icon showroom

EXCLUSIEVE SHOWROOM

Sfeer proeven en trends bekijken. Ontdek de nieuwste haarden.

Unieke en eigenzinnige haardopstellingen vindt u bij ons

Over Haardenexpert

Meer dan 10 jaar de expert in haarden

Haardenexpert is al vele jaren een van de meest toonaangevende haarden- en kachel zaken. Dat vinden we belangrijk en daar zijn we natuurlijk supertrots op! Door onze persoonlijke benadering en korte lijnen bent u altijd verzekerd van passend advies en een stijlvolle oplossing.

Met reeds 10 jaar ervaring op de markt en een aanstekelijke passie voor het vak gaan wij verder dan de traditionele verkoop. Wij creëren unieke en eigenzinnige haardopstellingen. Daarom vindt u bij Haardenexpert alleen haarden & kachels van absolute topmerken. Onze experts vertellen u hier graag meer over.

Lees verder over Haardenexpert