Vragen? Bel 0548-211550

 

Jutestraat 6A, Rijssen (Ov)

Showroom
Swipe to the left

Wat kost een gashaard?

Wat kost een gashaard?
Door Dennis Dragt 5 jaar geleden 111632 keer bekeken

Ben je van plan om binnenkort of in de toekomst een sfeervolle gashaard of gaskachel aan te schaffen? En wil je weten waar je rekening mee moet houden en wat de kosten zijn? Dan ben je bij het juiste artikel terecht gekomen. Tijdens jouw zoektocht richt jij je allereerst op de prijs van de haard. Een logische keus. Maar veel mensen vergeten de bijkomende kosten zoals de installatie, het pijpmateriaal, het onderhoud en de opties voor het interieur en exterieur.

En aangezien een gashaard een langdurige investering is waar je jarenlang van geniet, moet je goed voorbereid op pad gaan. Niemand wilt, bij het kopen van een luxe product, voor verrassingen komen te staan. Daarom heb ik de belangrijkste aandachtspunten speciaal voor jou op een rijtje gezet. Aan het einde van het artikel heb jij antwoord op de volgende vraag gekregen: Wat kost een gashaardKosten gashaard afhankelijk van eigen wensen

Allereerst is van het belang om te weten dat een gashaard in verschillende uitvoeringen te verkrijgen is. Je kunt bijvoorbeeld kiezen tussen een vrijstaande gaskachel, een inbouwhaard of een inzethaard. Wil je de installatiekosten zo laag mogelijk houden? Dan kies je voor het gemak van een vrijstaande gashaard. Plaats de haard tegen de muur of in de hoek om vervolgens het rookkanaal naar boven te trekken. Zoek van tevoren goed uit of er een aanwezige gasleiding is de buurt zit. Dit geldt trouwens ook voor een inbouw-en inzethaard.

Bij een inbouwgashaard moet het toestel strak en technisch in de muur worden geïnstalleerd. Vervolgens wordt er van brandwerend plaatmateriaal een haardombouw om de haard getimmerd. Een intensieve verbouwing, maar een populaire keus voor veel woningen. Bij een inbouwhaard zijn de metalen randen (omlijsting) mooi weggewerkt, zodat je ongestoord geniet van de vlammen.

Tweezijdige gashaard

En laten we de kracht van de inzethaard niet vergeten. Bij een inzethaard is er vaak geen nieuw kanaal of afvoersysteem nodig, waardoor de kosten al lager uitvallen. Een ideaal toestel om in de stookopening van een bestaande open haard te plaatsen. Wil je iets unieks in jouw woonkamer? Combineer de gashaard dan met een strak afgewerkte schouw of haardplateau. Het is zelfs mogelijk om een televisiescherm boven de gashaard te plaatsen.

Welk vuurzicht past bij jouw woonkamer?

Verder is er onderscheid te maken tussen verschillende merken gashaarden of uitvoeringen. Een fronthaard van Bellfires is bijvoorbeeld voordeliger dan een hoekhaard of een driezijdige gashaard van hetzelfde merk. Daarnaast biedt ieder merk een scala aan interieur en exterieur mogelijkheden. Denk hierbij aan verschillende branders, acterwanden, brander decoraties en ombouwkaders.

En ben je dol op de nieuwste snufjes? Er bestaan genoeg gashaarden die je kunt bedienen met een Iphone, Ipad of Android. Merken als DRU en Faber hebben deze techniek al toegepast op hun modellen. Om een beter beeld te scheppen, heb ik een aantal haarden en opties voor je op een rijtje gezet.

Gashaard Kader Brander Achterwand Brander decoratie
Bellfires Corner Bell Large 3 Hidden Door of Hidden Door 10cm Line Fire, Centre Fire of Premium Fire. Spiegel, vlak staal of lamellen. Houtstammen, marmersplit of grijze kiezels
Faber Matrix 1050/650 II

Driezijdig of vierzijdig kader Log Burner 2.0 (standaard) Vlak staal of zwart keramisch glas. Houtset, Carrara kiezels of grijze splitsteen
DRU Maestro 80/3 Met of zonder kader Dubbele brander (standaard) Zwart glas of Ceraglass zwart. Houtset

Driezijdige gashaard

Kosten gashaard afhankelijk van jouw woonsituatie

Heb je ook rekening gehouden dat een gashaard installatiekosten met zich meebrengt? Standaard zijn gashaarden en gaskachels voorzien van een gesloten verbrandingssysteem. Dankzij dit systeem wordt de verse zuurstof, om het gas te laten verbranden, van buiten de woning getrokken. Hierbij wordt een dubbelwandige pijp naar buiten getrokken, waarbij de binnenste pijp een andere functie heeft dan de buitenste pijp.

De binnenste pijp is verantwoordelijk voor de afvoer van de rookgassen naar buiten. De buitenste pijp van de concentrische pijp zorgt voor de aanvoer van zuurstof naar de gashaard. Het voornaamste voordeel van een gesloten verbrandingssysteem is dat je geen bestaande schoorsteen nodig hebt. Je bent dus flexibeler met het plaatsen van het rookkanaal, door het dak of door de gevel. Op basis hiervan wordt bepaald hoeveel afvoermateriaal en installatie-uren er nodig zijn.

Tweezijdige gashaard

Haardombouw of schouw?

Andere vragen die van toepassing zijn; moet er wel of geen haardombouw worden getimmerd? Hoe groot is deze haardombouw en hoe wil je dat de haardopbouw eruit ziet? Moet er wel of geen gasleiding worden getrokken door de kruipruimte? En moeten er wel of geen gaten geboord worden in de betonnen vloeren en/of muren? Je wordt daarom aangeraden om een specialist in te zetten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Dit is voornamelijk van toepassing bij het aanleggen van een gasaansluiting en een rookkanaal. Jouw veiligheid staat vanzelfsprekend voorop!

Om het overzichtelijk te houden, heb ik alle punten in een checklist opgesteld. Let op de volgende punten bij de zoeken naar de perfecte gashaard:

  • Welk vuurzicht past het beste bij jouw woonsituatie?
  • Kies je voor een vrijstaande haard of een inbouw(inzet)haard?
  • Is er sprake van een bestaande situatie (bestaande schouw met rookkanaal) of nieuwe situatie?
  • Welk interieur zorgt voor de beste sfeer? (brander/achterwand/brander decoratie)
  • Hoe moet de haardombouw eruit zien? Of ga je voor een op maat gemaakt plateau?
  • Is er al een bestaande gasleiding op de gewenste plek?
  • Hoe moet het rookkanaal geplaatst worden? Door het dak of gevel?
  • Hoeveel afvoermateriaal is er nodig? (zijn er veel bochten nodig?Geplaatst in: Meest gestelde vragen