Vragen? Bel 0548-211550

 

Jutestraat 6A, Rijssen (Ov)

Showroom
Swipe to the left

Wat is het verbruik van een elektrische haard?

Wat is het verbruik van een elektrische haard?
Door Dennis Dragt 5 jaar geleden 93618 keer bekeken

Wordt het een houthaard, gashaard of een elektrische kachel? Jouw keuze is toch gevallen op het gebruiksgemak en het onderhoudsgemak van een elektrische sfeerhaard. Je hebt al een prachtig model uitgezocht en de aanschafprijs is bekend. Maar de kosten houden hier niet op. Je wilt natuurlijk ook het verbruik weten. Deze energiekosten zie je maandelijks terug op jouw energierekening. Om je goed om weg te helpen, heb ik de gemiddelde energiekosten van de elektrische haard in kaart gebracht.
Elektrische haard met verwarming

Wanneer de elektrische sfeerhaard op een stopcontact is aangesloten, is het klaar voor gebruik. Zo makkelijk is het! We maken hier onderscheid tussen haarden mét en zonder een verwarmingsfunctie. Heb je een elektrische haard met verwarming? Dan is het mogelijk om de verwarmingsfunctie uit te zetten. Je behoudt toch het realistische vuurbeeld, terwijl de energiekosten dalen!

Faber Boxx

Elektrische haarden met een verwarmingsfunctie zijn perfect als bijverwarming voor de woonkamer, slaapkamer of serre. Dus gebruik de haard niet als hoofdverwarming! Een elektrische haard verwarmt namelijk tot maximaal 2000 watt (2kW). Wanneer je de warmtestand gebruikt, dan ligt het verbruik op 1000 of 2000 Watt. Omgerekend is dit ongeveer € 0,22 of € 0,39 per uur. Ter voorbeeld gaan we ervan uit dat je een elektrische haard met 2000 Watt hebt gekocht. Aangezien er 730 uren in de maand zitten, ziet de berekening er als volgt uit: € 0,39 x 730 = € 284,70 per maand. Deze eindprijs is slechts een indicatie.

Sfeermakers

Heb je gekozen voor een elektrische haard zonder verwarming? Dan heb je een echte sfeermaker in huis! Met een elektrische sfeermaker creëer je een knusse sfeer en geniet je eindeloos van het vuurzicht. Aangezien de haard geen verwarmingsfunctie heeft, daalt het vermogen en de kosten van het energieverbruik. In de zogenaamde sfeerstand verbruikt de haard tussen de 10 en 60 Watt. Je betaalt slechts € 0,02 á € 0,03 per uur. Dit is toch niks vergeleken met een haard met verwarming? Je houdt meer geld over voor boodschappen of andere maandelijkse kosten.

Faber Opti-Virtual 360°

Bouwmarkt of haardenzaak?

Overweeg je om een elektrische haard bij een bouwmarkt te kopen? Ik adviseer je om dit niet te doen. Modellen uit een bouwmarkt garanderen niet dezelfde kwaliteit als een elektrische haard van een haardenspecialist. Koop je wel een haard bij een bouwmarkt als de Praxis of Gamma. Dan bestaat de kans dat je een lawaaierig toestel hebt dat een te kort vlammenspel laat zien. Een sfeerhaard moet toch voor rust en ontspanning zorgen? Het enige waar je dus van profiteert is de aanschafprijs. Voor een realistisch vuurbeeld en lange levensduur kies je voor een kwalitatieve haard van een speciaalzaak.

Geplaatst in: Meest gestelde vragen