• De échte expert in haarden en kachels.
  • Gegarandeerd het beste advies.
  • Vakkundige installatie, overal in Nederland.
  • Ook voor (maatwerk)interieurbouw.
Stookwijzer en stookalert

Stookwijzer en stookalert: verantwoord stoken met een houtkachel

Onze adviseur vertelt

In de media duikt het steeds vaker op: Is het gebruik van een houtkachel wel daadwerkelijk milieubewust? Want, met zorgen over luchtverontreiniging en duurzaamheid in het achterhoofd, rijst de vraag: is het verstandig om een houtkachel te gebruiken?

De impact van traditionele hout- en pelletkachels op het milieu kan groot zijn wanneer ze niet correct worden gebruikt. Met andere woorden: wanneer er niet op de juiste manier wordt gestookt. Schadelijke stoffen die vrijkomen en luchtverontreiniging kunnen dan ook het gevolg zijn. Gelukkig zijn er oplossingen om hierbij te helpen. De komst van de Stookwijzer en het stookalert biedt u de kans om bewust en verantwoord te stoken.

Maar wat is de Stookwijzer en het stookalert precies? En wat is nu eigenlijk het verschil? We vertellen u hier meer over!

  • 20 - 10 - 2023
  • Houtkachels
  • Team Haardenexpert
  • 8 minuten
Wat is de stookwijzer?

Stookwijzer: Wat is het en hoe werkt het?

De Stookwijzer is een online platform, dat in het beheer is van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, dat mensen voorziet van informatie en advies over het efficiënt en schoon stoken van hout- en pelletkachels. Deze tool is ontwikkeld om bewustwording te vergroten en gebruikers te informeren over de juiste stooktechnieken, brandstofkeuze en onderhoud van hun verwarmingssysteem. Door de juiste stooktechnieken toe te passen, kan de uitstoot van schadelijke stoffen voor het milieu, zoals fijnstof en koolmonoxide, worden verminderd.

Concreet geeft de Stookwijze u meer informatie over:

1. Is het verantwoord om te stoken?

Dit is ook direct het belangrijkste wat Stookwijzer jou aan informatie biedt: een actueel stookadvies dat specifiek is voor elke postcode. De Stookwijzer kun je elk moment van de dag raadplegen, waardoor je weet of het verantwoord is om te stoken.

2. Stooktips

Verantwoord hout stoken is belangrijk voor het milieu en voor de buren. Daarom geven ze 5 tips hoe je dit verstandig kunt doen, zodat er geen sprake is van overlast.

3. Type houtstook

Stookwijzer geeft ook advies per type houtstook. Want, hoewel je wellicht verwacht dat ze alleen advies geven over een houtkachel, gaat dit verder. Zo geven ze je tips over het stoken van een pelletkachel, een open haard, een barbecue en een vuurkorf. Denk bijvoorbeeld aan hoe lang je achter elkaar kunt stoken en welk hout je moet gebruiken om op een goede manier te stoken.

4. Overlast melden

Niet iedereen houdt zich aan het advies van Stookwijzer. Daarom kunt u via Stookwijzer eenvoudig overlast melden. Neemt uw gemeente deel aan het Schone Lucht Akkoord (SLA)? Dan wordt de melding direct doorgestuurd naar de gemeente en kunnen zij de melding oppakken. 

Let wel op dat je de juiste locatie selecteert: niet iedere postcode herkent het systeem, waardoor je wellicht een verkeerde locatie doorgeeft. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Verschillende kleurcodes

Hoe werken de kleurcodes?

Bij Stookwijzer wordt er gewerkt met 3 kleurcodes. Het advies van deze kleurcodes is nooit ouder dan 1 uur en is daarom ook realtime. De kleurcodes die ze afgeven:

Blauw: U kunt stoken, maar houd hierbij rekening met uw buren

Oranje: Het is slimmer om nu geen hout te stoken

Rood: Stook geen hout

Advies - stookalert

Het stookalert

Biedt bescherming van de luchtkwaliteit

Zodra er sprake is van ongunstige weersomstandigheden, dan heeft rook de neiging om langer te blijven hangen. Wanneer de luchtkwaliteit al aangetast is door fijnstof, draagt houtrook bij aan verdere verslechtering. Vanwege de potentiële gezondheidsrisico's die hieruit voortvloeien, is het stookalert geïntroduceerd. Zodra het RIVM een stookalert afkondigt, wordt mensen geadviseerd om op die dag geen hout te stoken. Deze voorzorgsmaatregel beoogt gezondheidsklachten bij mensen in de omgeving te verminderen.

Werkwijze stookalert

Hoe werkt het stookalert?

Een stookalert wordt geactiveerd wanneer ongunstige weersomstandigheden zich gedurende minimaal 6 uur voordoen in een gebied dat minstens de helft van een provincie beslaat. Het RIVM ontvangt dagelijks verwachtingen van het KNMI voor mogelijke stookalerts per provincie. Om de luchtkwaliteit te meten, maakt het RIVM gebruik van gegevens van het Luchtmeetnet en internationale luchtkwaliteitsmodellen. Een stookalert wordt afgegeven bij ongunstige weersvoorspellingen of wanneer het RIVM een smogwaarschuwing of -alarm afkondigt.

Elke provincie beoordeelt aan de hand van vastgestelde criteria of een stookalert vereist is. Deze criteria zijn ontwikkeld in samenwerking met het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Op de website van het RIVM kun je een kaart vinden met de Nederlandse provincies. Hier zie je duidelijk voor welke provincie een stookalert geldt.

Het verschil tussen de Stookwijzer en stookalert

Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen de Stookwijzer en het stookalert? We vatten het samen.

Zoals we hierboven al uitlegden, is het stookalert een waarschuwingssysteem dat in actie komt wanneer specifieke omstandigheden een verhoogd risico met zich meebrengen voor het stoken van hout. Het stookalert wordt uitgegeven door het RIVM. Ze maken gebruik van actuele gegevens van het KNMI, zoals windpatronen en luchtkwaliteit, om te bepalen wanneer houtrook waarschijnlijk zal blijven hangen en mogelijk leiden tot een verslechtering van de luchtkwaliteit.

Wanneer deze omstandigheden worden gedetecteerd, wordt een stookalert uitgegeven om particulieren te adviseren hun houtkachels, pelletkachels, open haarden en vuurkorven op die dag niet te gebruiken. Deze maatregel heeft tot doel de blootstelling aan schadelijke deeltjes en stoffen in de lucht te verminderen, wat kan bijdragen aan een betere luchtkwaliteit en de gezondheid van de gemeenschap ten goede komt. Het stookalert is een flexibel en reactief systeem dat direct inspeelt op de actuele omstandigheden en het welzijn van de bevolking vooropstelt.

De Stookwijzer daarentegen is een proactieve benadering om mensen te voorzien van informatie en richtlijnen om hout te stoken op een manier die minimaal impact heeft op het milieu en de luchtkwaliteit. Deze online tool biedt advies over verschillende aspecten van stoken, zoals het kiezen van geschikt hout, het aansteken van het vuur en het handhaven van een efficiënte verbranding. Het doel van de Stookwijzer is om mensen bewust te maken van de invloed van hun stookgedrag op de omgeving en om hen te helpen hun praktijken aan te passen om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Door gebruik te maken van deze bron van voortdurend advies en educatie, kunnen mensen hun stooktechnieken verbeteren en hun ecologische voetafdruk verminderen.

Stookwijzer en stookalert

Stookalert en Stookwijzer zijn beide waardevol

Zowel het stookalert als de Stookwijzer hebben dus een waardevolle rol bij het bevorderen van duurzaam en verantwoordelijk stookgedrag. Het stookalert reageert direct op acute risicosituaties, terwijl de Stookwijzer mensen in staat stelt om op de lange termijn positieve veranderingen aan te brengen in hun stookgedrag. Het komt dan ook vaak voor dat een stookalert niet onmiddellijk wordt gegeven als de Stookwijzer op lokaal niveau een negatief stookadvies (aangeduid als code rood) hanteert. Daarentegen zal de Stookwijzer in situaties waarin een stookalert is afgegeven, consequent code rood aangeven voor het desbetreffende gebied. Je kunt hierdoor dus verschillende adviezen ontvangen.

Verantwoord stoken met een houtkachel

Liever altijd genieten van een haard?

Dan kunt u ervoor kiezen om een gashaard, bio-ethanol haard of een elektrische haard aan te schaffen. In dat geval kunt u altijd genieten van uw haard. Maar laat u niet afschrikken door de Stookwijzer en het stookalert: er zijn genoeg dagen in het jaar dat u kunt genieten van een brandende houtkachel.

Benieuwd welke haard het best bij u past? Onze adviseurs helpen je graag verder. Ontvang gratis advies aan huis, kom langs in de showroom of bel ons direct.

Kom langs voor inspiratie & advies

Bezoek ons in Apeldoorn of Rijssen

Daarom kiest u voor Haardenexpert

Icon Haardenexpert

DÉ HAARDENEXPERT

Wij denken graag met u mee. van haard tot complete opstelling.

Icon groot installateursnetwerk

GROOT INSTALLATEURSNETWERK

Altijd dichtbij, afstand is geen probleem. Wij rekenen nooit voorrijkosten.

Icon hoge klantwaardering

KLANTWAARDERING 8,8

Ruim 3500 haarden geplaatst, klanten waarderen ons met een 8,8.

Icon showroom

EXCLUSIEVE SHOWROOM

Sfeer proeven en trends bekijken. Ontdek de nieuwste haarden.

Alles over het verantwoord stoken van een houthaard

Over Haardenexpert

Meer dan 10 jaar de expert in haarden

Haardenexpert is al vele jaren een van de meest toonaangevende haarden- en kachel zaken. Dat vinden we belangrijk en daar zijn we natuurlijk supertrots op! Door onze persoonlijke benadering en korte lijnen bent u altijd verzekerd van passend advies en een stijlvolle oplossing.

Met reeds 10 jaar ervaring op de markt en een aanstekelijke passie voor het vak gaan wij verder dan de traditionele verkoop. Wij creëren unieke en eigenzinnige haardopstellingen. Daarom vindt u bij Haardenexpert alleen haarden & kachels van absolute topmerken. Onze experts vertellen u hier graag meer over.

Lees verder over Haardenexpert