• De échte expert in haarden en kachels.
  • Gegarandeerd het beste advies.
  • Vakkundige installatie, overal in Nederland.
  • Ook voor (maatwerk)interieurbouw.
Inzethaard in bestaande open haard plaatsen

Inzethaard in bestaande open haard plaatsen

Heeft u op dit moment een open haard en wilt u daar meer rendement uithalen? Dan is het plaatsen van een inzethaard in de bestaande open haard de perfecte oplossing. In dit kennisartikel leest u alles  over de mogelijkheden van een inzethaard plaatsen in een bestaande open haard, de verschillende brandstoffen waaruit u kunt kiezen en de voordelen van het upgraden van uw open haard met een inzethaard.

  • 24 - 08 - 2023
  • Houtkachels
  • Team Haardenexpert
  • 7 minuten
Inzet gashaard in bestaande open haard plaatsen

Wat is een inzethaard?

Laten we beginnen met de basis: wat is precies een inzethaard? Een inzethaard wordt vaak verward met een inbouwhaard, maar de benaming geeft eigenlijk al een hint over het verschil. Terwijl een inbouwhaard letterlijk wordt ingebouwd in een nieuw te maken opening, is een inzethaard juist bedoeld om in een bestaande opening geplaatst te worden. Dit betekent dat u geen ingrijpende verbouwing hoeft te doen en snel kunt genieten van de warmte en sfeer die de haard biedt.

Naar alle houtkachel inzethaarden
Inzet houthaard in bestaande open haard plaatsen

Kan ik een inzethaard plaatsen in bestaande open haard?

Wij leggen de mogelijkheden graag uit

Ja, het is mogelijk om een inzethaard te plaatsen in een bestaande open haard. In feite is dit een veelvoorkomende toepassing voor inzethaarden. Een inzethaard is compact en beschikbaar in verschillende maten. Deze maten zijn vaak aangepast aan de standaardmaten van een open haard. Dit stappenplan volgt u als u een inzethaard wilt plaatsen in uw bestaande openhaard:

Meten en bestellen

Meet de afmetingen van uw bestaande open haardopening zorgvuldig om ervoor te zorgen dat de gekozen inzethaard past. Bestel de inzethaard die geschikt is voor uw specifieke afmetingen en past bij uw wensen en behoeften. Komt u er niet uit? Onze adviseur geeft u graag vrijblijvend advies over de mogelijkheden.

Schoonmaken en voorbereiden

De bestaande open haard moet grondig worden schoongemaakt en voorbereid worden op de installatie van de inzethaard. Dit omvat het verwijderen van eventuele resterende as, puin en andere materialen.

Aansluitingen maken

Afhankelijk van het type brandstof dat uw inzethaard gebruikt (bijvoorbeeld hout, gas of elektriciteit), moeten de nodige aansluitingen worden gemaakt. Dit kan onder meer het aansluiten van een rookgasafvoerkanaal of een gasleiding aanleggen op de plek van de haard.

Installatie van de inzethaard

Laat de inzethaard plaatsen door een professional. De professional zorgt ervoor dat de inzethaard stevig en veilig is geïnstalleerd, conform alle voorschriften.

Testen en onderhoud

Tijdens de installatie van de inzethaard, zorgt de professional ervoor dat de inzethaard correct werkt. U volgt zelf de onderhoudsrichtlijnen van de fabrikant, om ervoor te zorgen dat de veiligheid en efficiëntie van de haard gewaarborgd wordt.

Driezijdige inzethaard in bestaande open haard plaatsen

Opties brandstof bij inzethaarden

Bij het kiezen van een inzethaard heeft u de mogelijkheid om te kiezen uit verschillende brandstoffen, namelijk gas, gashaard op propaan, hout of elektrisch. Twijfelt u welke brandstof het beste bij u past? We vertellen u per brandstof meer over de voordelen.

Front inzethaard in bestaande open haard plaatsen

Inzethaard hout in bestaande open haard

Voor wie houdt van de authentieke sfeer van een knisperend houtvuur, is een inzethaard op hout een uitstekende keuze. Deze haarden bieden de charme van een traditionele open haard en kunnen de ruimte voorzien van een gezellige sfeer en warmte. Hout is een hernieuwbare en duurzame brandstofoptie, maar vereist wel regelmatig onderhoud en het stapelen van brandhout.

Inzethaard op aardgas of propaan

Waarom maakt dat wat uit?

Een gashaard is zeer populair vanwege het gemak en efficiëntie. Gashaarden zijn eenvoudig te ontsteken en te bedienen met een afstandsbediening. Gas levert onmiddellijke warmte en vereist geen opslag van brandhout. Bovendien zijn gasinzethaarden doorgaans schoner en milieuvriendelijker dan houtgestookte alternatieven.

Heeft uw huis geen gasaansluiting? In dat geval is een inzethaard op propaangas een goede optie. Op die manier geniet u toch van de voordelen van een gashaard, maar wordt er gebruikgemaakt van propaangasflessen die in een brandwerende box buiten of binnen staan. Vanaf deze gasflessen wordt een gasleiding aangelegd.

Naar inzet gas haarden
Elektrische front inzethaard in bestaande open haard plaatsen

Elektrische inzethaarden

Elektrische inzethaarden zijn ideaal voor diegenen die gemak en eenvoud willen. Ze vereisen geen schoorsteen, brandstofopslag en de realistische vlammen zijn vaak aan te passen aan uw voorkeur. Elektrische inzethaarden zijn ideaal als u op zoek bent naar sfeerverlichting met of zonder verwarming. Let op: elektrische inzethaarden zijn alleen als bijverwarming te gebruiken en niet als hoofdverwarming.

Naar elektrische inzethaarden
Hout haard inzet in bestaande open haard plaatsen

Is er een rookkanaal nodig als ik kies voor een gas- of houthaard?

Bij alle gas of hout inzetkachels is een rookkanaal nodig. Rookkanalen dienen om rookgassen veilig naar buiten af te voeren. In de meeste gevallen plaatsen wij ook een nieuwe flexibele pijp in de 'oude schoorsteen'. Dit is nodig om de nieuwe inzethaard dan efficiënter kan branden en daardoor een hoger rendement heeft.

Inzethaard hout in bestaande open haard plaatsen

Voordelen van een inzethaard ten opzichte van een open haard

Een inzethaard plaatsen in een bestaande open haard heeft voordelen! Hieronder leest u welke voordelen dit oplevert:

1. Hoog rendement

Een authentieke open haard heeft een rendement van 10% tot 20%. Dit komt doordat de meeste warmte van een open haard verloren gaat door de schoorsteen. Een moderne inzethaard is veel efficiënter in het genereren en vasthouden van warmte. Inzethaarden hebben  een rendement van minimaal 75%, maar vaak zelfs nog hoger. Een hoger rendement  betekent dat er minder brandstof verbruikt wordt en er meer warmte in de ruimte komt.

2. Milieuvriendelijkheid

Een moderne inzethaard produceert minder uitstoot dan traditionele open haarden.

3. Veiligheid

Inzethaarden zijn vaak uitgerust met moderne veiligheidsvoorzieningen, zoals thermische uitschakelingen en een afgesloten brandstofsysteem. Dit vermindert het risico op brandongevallen.

4. Gezonder

Bij een open haard komt er rook vrij in de ruimte. Bij een inzethaard is dit niet het geval. Hierdoor is het beter voor uw gezondheid.

Inzethaard hoek in bestaande open haard plaatsen

Kosten van het plaatsen van een inzethaard in een bestaande open haard

De kosten van het plaatsen van een inzethaard in uw bestaande open haard kunnen variëren, afhankelijk van het type inzethaard, de brandstofkeuze, de complexiteit van de installatie en andere factoren. We geven u een indicatie per type haard.

Kosten van een inzethaard op gas en hout

De gemiddelde adviesprijs van een inzethaard op gas of hout is rond de € 3.000,- / € 3.000,-. De gemiddelde installatiekosten zijn wat lastiger vooraf in te schatten aangezien elke situatie weer anders is en het daardoor wel een vorm van maatwerk is.

Kosten van een elektrische inzethaard

Bent u op zoek naar een elektrische inzethaard? Dan is de gemiddelde adviesprijs voor een realistische inzethaard ligt wel ruim boven de 3000 euro, bijv. de British Fires 650 insert. Het monteren van een inzethaard kunt u vaak wel zelf, mocht u hiervoor een prijs wensen dan geldt hetzelfde principe als bij een gas- en houthaard. In de meeste gevallen is het een vorm van maatwerk waardoor het lastig aan te geven is wat de installatieprijs is.

Op basis van aanvullende informatie kunnen we een offerte voor u maken. Neem daarom direct contact op met onze experts.

Offerte aanvragen

Daarom kiest u voor Haardenexpert

Icon Haardenexpert

DÉ HAARDENEXPERT

Wij denken graag met u mee. van haard tot complete opstelling.

Icon groot installateursnetwerk

GROOT INSTALLATEURSNETWERK

Altijd dichtbij, afstand is geen probleem. Wij rekenen nooit voorrijkosten.

Icon hoge klantwaardering

KLANTWAARDERING 8,8

Ruim 3500 haarden geplaatst, klanten waarderen ons met een 8,8.

Icon showroom

EXCLUSIEVE SHOWROOM

Sfeer proeven en trends bekijken. Ontdek de nieuwste haarden.

Passend advies  over kW houtkachels

Over Haardenexpert

Meer dan 10 jaar de expert in haarden

Haardenexpert is al vele jaren een van de meest toonaangevende haarden- en kachel zaken. Dat vinden we belangrijk en daar zijn we natuurlijk supertrots op! Door onze persoonlijke benadering en korte lijnen bent u altijd verzekerd van passend advies en een stijlvolle oplossing.

Met reeds 10 jaar ervaring op de markt en een aanstekelijke passie voor het vak gaan wij verder dan de traditionele verkoop. Wij creëren unieke en eigenzinnige haardopstellingen. Daarom vindt u bij Haardenexpert alleen haarden & kachels van absolute topmerken. Onze experts vertellen u hier graag meer over.

Lees verder over Haardenexpert