Vragen? Bel 0548-211550

 

Jutestraat 6A, Rijssen (Ov)

Showroom
Swipe to the left

Houtkachel op CV-systeem aansluiten

Houtkachel op CV-systeem aansluiten
Door Dennis Dragt 5 jaar geleden 115547 keer bekeken

In het voorgaande artikel, de ‘Duurzaamheid van een CV-houtkachel’, zijn de voordelen en de werking van de CV-haard kort toegelicht. Hierin kwam naar voren dat de houtkachel op CV gekoppeld wordt met de Cv-installatie. Aangezien de houtkachel met het Cv-systeem geïntegreerd is, wordt het gehele huis verwarmd (alle ruimtes die voorzien zijn van radiatoren). Het gevolg is dat je aanzienlijk bespaart op de energierekening (gas en elektriciteit), een gezellige sfeer creëert en een steentje bijdraagt aan een gezonder milieu.Milieuvriendelijk en kostenbesparend stoken met een CV-kachel

In dit artikel wordt het gehele systeem uitgebreid toegelicht, zodat je een duidelijk beeld hebt hoe een CV-houtkachel op de centrale verwarming wordt aangesloten. Daarnaast komen de voordelen en de functie van het buffervat naar voren. Tot slot komen zaken als vloerverwarming, zonnecollectoren en verwarmt water voor het sanitair aan bod.

CV-houtkachel op CV aangesloten

1. Cv-houtkachel en uw Cv-systeem

Naast de CV-houtkachel ziet u twee leidingen lopen, namelijk een uitgang voor het verwarmde water en een ingang waar het koude water in de kachel terugstroomt. Het warme water wordt weergegeven met een rode leiding en het koude water met een blauwe leiding. Met behulp van een pomp wordt het warme water naar uw centrale verwarmingssysteem vervoerd. Het afgekoelde water wordt dankzij dezelfde pomp terug naar de CV-houtkachel gebracht en opnieuw verwarmd. Hoe meer u stookt met de CV-houtkachel, hoe warmer het wordt. Het warme water wordt pas aan het Cv-systeem afgegeven vanaf 60 graden. De meeste bekende merken voor CV-houtkachels zijn Spartherm en Dik Geurts.

2. De functie van het buffervat

Je hebt de mogelijkheid om de houtkachel aan te sluiten op een buffervat. Dit vat heeft een vergelijkbare functie als een boiler, namelijk het opslaan van warm water. Een boiler wordt gebruikt voor het verzorgen voor sanitair water (tapwater) en een buffervat niet. Het voornaamste verschil is dat het buffervat slechts het verwarmde CV-water opslaat. Hierbij zit het warme water bovenin het vat en het koude water onderin. Wil je de hele nacht door ook een aangename warmte behouden? Met een buffervat wordt namelijk de overtollige warmte, die overdag ontstaat, langdurig opgeslagen in het vat. Een buffervat wordt voornamelijk aangeschaft wanneer de CV-houtkachel niet alleen de radiatoren moet verwarmen, maar ook gekoppeld wordt met de vloerverwarming of zonnecollectoren.

3. Warm water voor uw sanitair

Bij het aansluiten van een CV-houtkachel is het van belang om het toestel aan te sluiten op het kraanwater. Hierdoor heeft de haard de mogelijkheid om af te kunnen koelen. Doe je dit niet, dan ontstaan er gevaarlijke situaties. Het verwarmde water kun je bijvoorbeeld gebruiken voor de kranen in de badkamer. Dankzij de koppeling van de CV-haard met de centrale verwarmingssysteem, kun je het verwarmde water ook gebruiken om te gaan douchen of als je in bad wilt. Wanneer de boiler over voldoende warmte beschikt, kun je zelfs de volgende dag heerlijk douchen.

4. Vloerverwarming

Wanneer jouw woning uitsluitend is voorzien van een vloerverwarming, dan is een buffervat onmisbaar. Zonder de aanwezigheid van een vat bestaat de kans dat de CV-houtkachel zijn warmte niet kwijt kan. Hou hierbij rekening dat een vloerverwarmingsysteem zeer traag opwarmt en de gehele dag warm moet blijven. Dankzij de aansluiting met een Cv-haard wordt de temperatuur van de vloer op peil gehouden.

5. Zonnecollectoren

Tot slot kun je het buffervat koppelen met de zonnecollectoren van jouw huis. In de zomermaanden halen de zonnecollectoren de warmte uit de zon en verwarmen hiermee het tapwater of ondersteunen de CV-haard. Wanneer het hartje winter is, zorgt de gestookte warmte van de CV-kachel ervoor dat het water wordt verwarmd. Daarnaast is het mogelijk om een zonneboiler te combineren met de CV-houtkachel en een buffervat. Hierbij vangen de zonnecollectoren het zonlicht op en zetten deze energie om in warm water in de zonneboiler. De zonneboiler maakt gebruik van de warmte van de zon om het sanitaire water in jouw woning te verwarmen. Het voordeel is dat je gemiddeld 50% op de jaarlijkse kosten voor water bespaard en bijdraagt aan een leefbaarder milieu. De uitstoot van schadelijke CO2 wordt namelijk teruggedrongen en er wordt fors bespaard op fossiele brandstoffen.

Een houtkachel op CV biedt overduidelijk veel voordelen voor jouw energierekening, warmtebehoefte en het milieu. Toch schuilen er vele gevaren als je de CV-houtkachel zonder enige kennis installeert. Om deze reden is het verstandig om een specialist te betrekken bij het gehele proces, van aankoop tot de plaatsing.

Geplaatst in: Cv-haarden