• De échte expert in haarden en kachels.
 • Gegarandeerd het beste advies.
 • Vakkundige installatie, overal in Nederland.
 • Ook voor (maatwerk)interieurbouw.
houtkachel op cv aansluiting/aansluiten

Hulp bij kiezen van een houtkachel met cv-aansluiting

Uitgebreide aankoopgids van dé Expert

Er zijn veel verschillende cv-houtkachels op de markt waarmee uw gehele huis te verwarmen is. Maar niet elke haard is geschikt voor uw situatie of woning. In eerste instantie lijken veel van deze haarden op elkaar, maar toch zijn er wel degelijk verschillen en aandachtspunten bij een cv-houtkachel kopen.

Het maken van een goede keus komt neer op deze drie stappen: ontdekken, beleven en kiezen. In dit blog gaan we alle stappen langs, zodat u een goed beeld krijgt van deze duurzame methode van een huis verwarmen met een houtkachel. Lees direct verder. 

 • 20 - 02 - 2024
 • Houtkachels
 • Gert-Willem Kempe
 • 4 minuten
houtkachel op cv aansluiten - aansluiting

Inhoud van het blog

In het kort

 • Wat is een cv-houtkachel
 • Wat heeft u nodig
 • De werking van een cv-haard
 • Voor- en nadelen
 • 4 meest gestelde vragen
 • Wat kost een houtkachel op cv
 • Een ander (duurzaam) alternatief
 • Cv-houtkachel installatie in beeld

Op deze pagina staan veel technische termen. Aan het einde van het blog (boven de installatie beelden) staat een handige begrippenlijst.

houtkachel cv met buffervat aansluiten

Wat is een cv-houtkachel?

Het gebruik van een cv-houtkachel is een ideale manier om verantwoord en duurzaam om te gaan met energie, zónder in te leveren op sfeer, warmte en gezelligheid. Het is een houtkachel gecombineerd met een buffervat/boiler. De houtkachel op CV gebruikt de warmte van de rookgassen om het water van uw buffervat/boiler te verwarmen. Het buffervat is met behulp van een aan- en afvoerleiding gekoppeld aan uw cv-installatie.

water in huis verwarmen met cv-houtkachel

Wat heeft u nodig voor een houtkachel met cv-aansluiting

Een cv-houtkachel is heel goed te combineren met een gewone cv-ketel. Maar wat komt er allemaal bij kijken?

 1. Nieuwe houtkachel;
 2. Rookgasvoeler en pompunit;
 3. Leidingwerk;
 4. Buffervat (eventueel met hygiënespiraal);
 5. Zonnecollector/heatpipe (optioneel).

Aangezien er ook leidingwerk aangelegd moet worden is het een vereiste om bij een houtkachel cv-installatie ook een nieuwe houtkachel te kopen. Het aansluiten van een bestaande houtkachel op cv is niet mogelijk aangezien deze houtkachel niet over de juiste benodigdheden beschikt.

De werking van een houtkachel op cv

 1. U steekt de houtkachel aan.
 2. Zodra de haard de juiste temperatuur bereikt (na ongeveer 1 uur) geeft de rookgasvoeler een ‘seintje’ naar de pompunit. Deze zorgt ervoor dat het water rond gaat stromen en wordt opgewarmd.
 3. Het verwarmde water wordt opgeslagen in een buffervat of gaat rechtstreeks naar uw radiator/vloerverwarming.
 4. De hygiënespiraal in het buffervat zorgt ervoor dat het water te gebruiken is als douche- of kraanwater. Hiermee kan er veilig en legionellavrij water worden gegarandeerd. Een hygiënespiraal is optioneel en niet standaard bij een buffervat inbegrepen. 
 5. Het is belangrijk om regelmatig te stoken om ervoor te zorgen dat het buffervat voldoende gevuld blijft met warm water. Denk aan 3 of 4 dagen per week.
houtkachel op cv voor- en nadelen

Voor- en nadelen van cv-houtkachel

Om een cv-houtkachel als duurzame oplossing uit te lichten, hebben we een handig lijstje opgesteld van de voor- en nadelen: 

✔ Duurzaam stoken betekent bewust omgaan met energie.
✔ Een knapperend houtvuur in huis, die óók uw gehele woning kan verwarmen. 
✔ Combineerbaar met andere energiebronnen, zoals een zonnecollector.
✔ Ook mogelijk om douche- en kraanwater op te warmen.
✔ Besparen op de maandelijkse gasrekening.

- Een complete cv-houtkachel is duurder dan een ‘losse’ houtkachel.
- Periodiek onderhoud aan de haard inclusief alle onderdelen is essentieel.
- Veel werk aan hout stoken, geregeld stoken is een must.

4 veel gestelde vragen

De prijs voor een cv-houtkachel incl. installatie bestaat uit een aantal onderdelen: de haard, de installatie, het buffervat en optioneel een zonnecollector. Een richtprijs voor een nieuwe vrijstaande cv-houtkachel (zonder zonnecollector) is ± 14000-17000 euro. Voor een nieuwe inbouw cv-houtkachel (zonder zonnecollector): is de richtprijs ± 16000-20000 euro. Elders op deze pagina vindt u een uitgebreidere uitleg van de kosten.

Een buffervat is een soort boiler waarin heet water wordt opgeslagen. Een buffervat bevat gemiddeld genomen tussen de 300 en 800 liter aan water.  De grootte van een buffervat is afhankelijk van het type woning. Hoe groter de woning, hoe groter het buffervat moet zijn.

Ja, om veiligheidsredenen adviseren wij altijd om installatie inclusief een buffervat te plaatsen. Waarom? Zonder buffervat kan het water te warm worden en in stoom veranderen. Hierdoor kan een leiding scheuren of knappen. Daarnaast wordt de warmte, die op dat moment niet nodig is, opgeslagen voor een later moment. Zo haalt u meer rendement uit het stoken van de houtkachel.

Drie pluspunten: + Duurzaam stoken betekent bewust omgaan met energie. + Een knapperend houtvuur in huis, die óók uw gehele woning kan verwarmen.  + Combineerbaar met andere energiebronnen, zoals een zonnecollector. Drie minpunten: - Een complete cv-houtkachel is duurder dan een ‘losse’ houtkachel. - Periodiek onderhoud aan de haard inclusief alle onderdelen is essentieel. - Veel werk aan hout stoken, dagelijks stoken is een must.

Kostenplaatje van een cv houtkachel

Cv-houtkachel kosten

"Wat kost een cv-houtkachel" is een begrijpelijke vraag, maar lastig om antwoord op te geven. Toch willen we u graag een richtprijs afgeven, zodat u een goed beeld krijgt van het kostenplaatje. De totaalprijs van een cv-houtkachel compleet is opgebouwd uit vier onderdelen:

 1. De cv-haard: ± 4000/9000 euro 
  Kiest u voor een vrijstaande houtkachel of inbouw houtkachel. Een vrijstaande houtkachel kost ongeveer tussen de €4000,- en €6000,-. Een inbouw houtkachel tussen de €6000,- en €9000,-.
 2. De installatie: ± 7000/8000 euro 
  Het installeren van een cv-houtkachel vergt meerdere dagen installatiewerk. Gemiddeld genomen moet u bij een inbouw houtkachel denken aan circa €8000,-. Bij een vrijstaande cv-haard ligt het bedrag iets lager. De installatieprijs is incl. leidingwerk, pompunit & rookgasvoeler.

 3. Buffervat 500 ltr met hygiënespiraal: ± 2250 euro 
  Een buffervat is noodzakelijk bij een cv-houtkachel installatie. Ga uit van een bedrag van circa 2250 euro voor een buffervat van 500 ltr. Dit is incl. een hygiënespiraal, zodat u het water ook kunt gebruiken als douche- en kraanwater.
 4. Zonnecollector/Heatpipe: ± 2500 euro (optioneel)
  Een zonnecollector voor op het dak van uw woning is optioneel. Hiermee kunt u op warme zomerdagen ook het water verwarmen. De kosten voor 1 zonnecollector bedragen circa 2500 euro, incl. plaatsing.
alternatief voor een cv-kachel

Alternatieven voor een cv-haard

Twijfelt u tussen een nieuwe cv-houtkachel en een ander duurzaam alternatief? Ook met andere, duurzame haarden kunt u geld besparen op de gasrekening door efficiënter te stoken. Een goed voorbeeld hiervan is een speksteenkachel. Een speksteenkachel is een houtkachel die warmte opslaat in de steen. Met de opgeslagen warmte wordt uw woonkamer langzaam en gelijkmatig verwarmd. Dus zelfs als de kachel al een tijdje uitstaat, geeft hij nog steeds warmte af. 

cv-haard of cv-kachel kopen

Persoonlijk haardadvies nodig?

Maak kennis met dé Expert

Bij Haardenexpert werken we alleen met Green Design houtkachels, hieronder vallen de merken Spartherm en Dik Geurts. Deze twee gerenommeerde merken hebben hoogwaardige cv-houtkachels als vrijstaand en inbouw model. Kom gerust een keer langs, onze adviseurs helpen u graag bij de aanschaf van een cv-houtkachel. Bezoek onze showroom in het centrale Apeldoorn of het Twentse Rijssen. Uiteraard kunt u op elk moment online een persoonlijk en vrijblijvende offerte aanvragen.

Technische begrippenlijst

Een zonnecollector is een soort zonnepaneel dat wordt bevestigd op het dak van de woning. Met een zonnecollector wordt, door stralingswarmte van de zon, koud water omgezet naar warm water. Dit warme water komt vervolgens in het buffervat terecht. Een zonnecollector is een bijproduct wat met name voordeel oplevert in de zomer als de haard niet brandt.

Met een rookgasvoeler meet de pompunit de temperatuur van de rookgassen die via het rookkanaal worden afgevoerd. Zodra de temperatuur hoog genoeg is, kan het water worden rondgepompt en opgewarmd.

Een pompunit pompt het warme water door de leiding rond richting het buffervat of de radiatoren/vloerverwarming.

Standaard is het niet mogelijk om het water uit het buffervat te gebruiken als douche- of kraanwater. Een hygiënespiraal in het buffervat zorgt ervoor dat het water te gebruiken is als douche- of kraanwater. Hiermee kan er veilig water (legionellavrij) worden gegarandeerd. Een buffervat met hygiënespiraal wordt ook wel hygiëneboiler genoemd.

Cv-houtkachel installatie

In 5 beelden

Kom langs voor inspiratie & advies

Bezoek ons in Apeldoorn of Rijssen

Daarom kiest u voor Haardenexpert

Icon Haardenexpert

DÉ HAARDENEXPERT

Wij denken graag met u mee, van haard tot complete opstelling.

Icon groot installateursnetwerk

GROOT INSTALLATEURSNETWERK

Altijd dichtbij, afstand is geen probleem. Wij rekenen nooit voorrijkosten.

Icon hoge klantwaardering

KLANTWAARDERING 8,8

Ruim 3500 haarden geplaatst, klanten waarderen ons met een 8,8.

Icon exclusieve showroom

EXCLUSIEVE SHOWROOM

Sfeer proeven en trends bekijken. Ontdek de nieuwste haarden.

Stijlvolle oplossing houtkachel op cv-systeem

Over Haardenexpert

Meer dan 10 jaar de expert in haarden

Haardenexpert is al vele jaren een van de meest toonaangevende haarden- en kachel zaken. Dat vinden we belangrijk en daar zijn we natuurlijk supertrots op! Door onze persoonlijke benadering en korte lijnen bent u altijd verzekerd van passend advies en een stijlvolle oplossing.

Met reeds 10 jaar ervaring op de markt en een aanstekelijke passie voor het vak gaan wij verder dan de traditionele verkoop. Wij creëren unieke en eigenzinnige haardopstellingen. Daarom vindt u bij Haardenexpert alleen haarden & kachels van absolute topmerken. Onze experts vertellen u hier graag meer over.

Lees verder over Haardenexpert