• De échte expert in haarden en kachels.
  • Gegarandeerd het beste advies.
  • Vakkundige installatie, overal in Nederland.
  • Ook voor (maatwerk)interieurbouw.

Hoeveel hout verbruikt een houtkachel?

Zodra het buiten kouder wordt, is het weer tijd om de houtkachel aan te maken. Dat is optimaal genieten van sfeer én warmte. En uw woning warm stoken met hout is een stuk voordeliger dan een woning verwarmen met gas. Maar hoeveel hout verbruikt een houtkachel eigenlijk? Hoe lang is het mogelijk om te stoken met 1 kuub hout? En zijn er nog handige bespaartips? We vertellen u hier meer over!

  • 10 - 02 - 2024
  • Houtkachels
  • Team Haardenexpert
  • 6 minuten
Invloeden op houtverbruik

Wat heeft invloed op het houtverbruik?

Grootte houtkachel

Hoeveel hout een houtkachel verbruikt, varieert. Dit is namelijk afhankelijk van diverse factoren. De omvang van de kachel speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol. Zo is er bij een grotere houtkachel vaak meer hout nodig voor een optimale warmteafgifte.

Type & vochtigheidsgraad hout

Ook het type hout dat wordt gebruikt om te stoken heeft invloed op het houtverbruik. Er zijn verschillende soorten hout waaruit u kunt kiezen. Een optie is om te gaan voor zachthout, zoals berkenhout of elzenhout. Dit hout verbrandt sneller en vergt in verhouding meer hout dan wanneer u kiest voor hardhout, zoals eiken of beuken. Zachthout brandt, per blok, circa 1 tot 1,5 uur. Een blok hardhout ongeveer 1,5 tot 2 uur.

De vochtigheidsgraad van het hout is ook een factor om rekening mee te houden. Goed gedroogd hout bevat minder vocht en brandt daardoor efficiënter. Nat hout verbrandt minder efficiënt, wat kan leiden tot meer rookontwikkeling. Ook kan er sprake zijn van creosootvorming, dit is een teerachtige afzetting in het rookkanaal en is de veroorzaker van schoorsteenbranden. Het gebruik van uitsluitend droog hout wordt dan ook aanbevolen.

Hoge of lage stand?

Hoe de houtkachel wordt gebruikt, heeft ook invloed op het verbruik. Een lagere stand met beperkte luchttoevoer resulteert in langzamere verbranding en minder houtverbruik. De kachel op volle kracht laten branden zorgt voor een snelle verbranding, waardoor er meer hout nodig is.

Isolatie van de ruimte

Ook de isolatie van de ruimte heeft invloed op het totale houtverbruik. Is de ruimte goed geïsoleerd? Dan is er minder hout nodig voor een aangename temperatuur. Is de ruimte slecht geïsoleerd, dan is er meer hout nodig om de ruimte goed te verwarmen.

Belangrijke rollen

Vermogen en hoog rendement

Naast bovenstaande factoren, is het vermogen van de houtkachel óók belangrijk om het verbruik te bepalen. Het vermogen van de kachel moet namelijk goed afgestemd zijn op de grootte van de ruimte. Een te groot vermogen kan ervoor zorgen dat de ruimte oververhit raakt, terwijl een te laag vermogen niet voldoende warmte zal bieden.

Maar ook het rendement speelt een belangrijke rol. Tegenwoordig moeten houtkachels  minimaal een rendement van 75% hebben. Dit betekent dat minimaal 75% van de warmte in de ruimte terechtkomt. De overige 25% verdwijnt via het rookkanaal naar buiten. Kiest u bijvoorbeeld voor een houtkachel met een rendement van 90%, dan verdwijnt maar 10% van warmte naar buiten.

Veelgestelde vragen

Over het algemeen kunt u verwachten dat 1 kuub hout een gemiddelde verwarmingsduur van ongeveer 4 tot 8 dagen oplevert bij regelmatig gebruik. Dit is echter een algemene schatting en kan per kachel en per huishouden verschillen.

Over het algemeen is het zo dat een gemiddelde houtkachel ongeveer 3 tot 5 kilogram hout per uur verbruikt. Dit blijft een schatting en kan op basis van eerder genoemde factoren afwijken. Onze experts kunnen per houtkachel een inschatting geven wat het houtverbruik ongeveer zal zijn.

De kosten van stoken op hout, in vergelijking met andere verwarmingsbronnen, variëren. Hoewel hout doorgaans als een hernieuwbare energiebron wordt gezien, zijn de kosten voor de aanschaf van een houtkachel en het haardhout belangrijk om hierin mee te nemen. Op lange termijn kan het gebruik van hout als verwarmingsbron juist kostenbesparend zijn. Dit is voornamelijk het geval als u het haardhout goedkoop of gratis kunt aanschaffen.

Tips voor het stoken op hout

Bespaartips voor stoken op hout

Om voordelig(er) te stoken, geven we u een aantal bespaartips.

- Kies voor hardhout met een lage vochtigheidsgraad.

- In de zomer liggen de prijzen van hout lager dan in de winter. Sla daarom op tijd het haardhout in.

- Bekijk de mogelijkheden om samen met familieleden, buren of vrienden hout in te slaan. Hoe meer hout je koopt, hoe voordeliger het is.

- Kies voor de Zwitserse stookmethode; hierdoor is er sprake van een (bijna) volledige verbranding.

- Verwijder regelmatig het as. Dit heeft invloed op luchttoevoer en voldoende luchttoevoer is belangrijk om slim en efficiënt te stoken.

Vragen over het houtverbruik van een nieuwe kachel?

Wilt u een houtkachel kopen, maar wilt u eerst weten wat het houtverbruik is? Neem gerust contact met ons op! Bel naar 055-8200222 of stuur een e-mail. Onze experts helpen u graag verder.

Kom langs voor inspiratie & advies

Bezoek ons in Apeldoorn of Rijssen

Daarom kiest u voor Haardenexpert

DÉ HAARDENEXPERT

Wij denken graag met u mee, van haard tot complete opstelling.

GROOT INSTALLATEURSNETWERK

Altijd dichtbij, afstand is geen probleem. Wij rekenen nooit voorrijkosten.

KLANTWAARDERING 8,8

Ruim 3500 haarden geplaatst, klanten waarderen ons met een 8,8.

EXCLUSIEVE SHOWROOM

Sfeer proeven en trends bekijken. Ontdek de nieuwste haarden.

Over Haardenexpert

Meer dan 10 jaar de expert in haarden

Haardenexpert is al vele jaren een van de meest toonaangevende haarden- en kachel zaken. Dat vinden we belangrijk en daar zijn we natuurlijk supertrots op! Door onze persoonlijke benadering en korte lijnen bent u altijd verzekerd van passend advies en een stijlvolle oplossing.

Met reeds 10 jaar ervaring op de markt en een aanstekelijke passie voor het vak gaan wij verder dan de traditionele verkoop. Wij creëren unieke en eigenzinnige haardopstellingen. Daarom vindt u bij Haardenexpert alleen haarden & kachels van absolute topmerken. Onze experts vertellen u hier graag meer over.

Lees verder over Haardenexpert