• De échte expert in haarden en kachels.
  • Gegarandeerd het beste advies.
  • Vakkundige installatie, overal in Nederland.
  • Ook voor (maatwerk)interieurbouw.
Gashaard ombouwen of vervangen naar elektrische haard

Gashaard ombouwen naar elektrische haard?

Een duurzame keuze, onze adviseur vertelt

We zien een toenemende trend om gashaarden om te bouwen tot elektrische haarden. In veel gevallen is de ombouw van een gashaard naar een elektrische haard mogelijk. In dit kennisartikel leest u meer over de redenen om over te stappen, het proces van het ombouwen, de voor- en nadelen van elektrische haarden, hoe de kosten zijn opgebouwd en we geven we antwoord op enkele veelgestelde vragen.

  • 20 - 10 - 2023
  • Elektrische haarden
  • Team Haardenexpert
  • 8 minuten
Gashaard ombouwen naar elektrische haard

Waarom een gashaard ombouwen naar een elektrische haard?

Er zijn verschillende redenen waarom u kunt kiezen om uw vertrouwde gashaard om te laten ombouwen tot een elektrische haard. Eén van de belangrijkste redenen is de toenemende bezorgdheid over klimaatverandering en de wens om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Aardgas is een fossiele brandstof die bij verbranding CO2 en andere schadelijke stoffen in de atmosfeer vrijgeeft. Door over te stappen op een elektrische haard, kunt u uw ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleinen. Elektriciteit wordt namelijk steeds groener dankzij hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie. 

Stijgende gasprijzen
Bovendien kunnen hoge gasprijzen een financiële last vormen voor huiseigenaren. Elektriciteit kan vaak een voordelige en stabielere energiebron zijn. Met een elektrische haard kunt u genieten van de warmte en sfeer die u gewend bent, zonder de schommelingen in de gasprijzen.

Is het altijd mogelijk om een gashaard om te bouwen naar een elektrische haard?

Een gashaard eenvoudig ombouwen kan helaas nog niet. Dit komt doordat het ombouwen van de brander geen optie is, maar ook doordat de meeste elektrische haarden worden ingebouwd. Het vervangen van een gashaard door een elektrische haard is wel mogelijk. Afhankelijk van de situatie kan het soms een eenvoudige ingreep zijn maar vaak ook wel wat complexer en moet de hele ombouw/schouw/muur worden aangepast om de huidige haard te verwijderen en de elektrische haard in te bouwen.

Wat moet er gebeuren om de bestaande gashaard te vervangen?

Als u overweegt om uw huidige gashaard om te bouwen naar een elektrische haard, dan is het belangrijk om dit door een professional te laten uitvoeren. Op die manier weet u zeker dat het veilig gebeurt en voldoet aan de geldende voorschriften. U volgt deze stappen: 

1. Zorgt dat u advies inwint over de mogelijkheden. Bij Haardenexpert vertellen we u meer over de mogelijkheden van een inzethaard of dat het volledig verwijderen van de gashaard de enige keus is.

2. Zodra de werkzaamheden beginnen, wordt de aanwezige gasleiding afgedopt en eventueel kunnen we een elektrische aansluiting maken op de gewenste plek. We kunnen u hierin volledig ontzorgen. 

3. Is de gashaard verwijderd? Dan wordt de nieuw geplaatste elektrische haard afgewerkt, inclusief een eventueel meubelstuk, zodat uw haard een pronkstuk is in de ruimte.

Gashaard vervangen naar elektrische haard

De voor- en nadelen wanneer u kiest een elektrische haard in plaats van een gashaard

Het ombouwen van een gashaard naar een elektrische haard brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee. We hebben ze voor u op een rijtje gezet.

Voordelen van een elektrische haard

Realistisch sfeervuur

Hoewel de verwachting vaak is dat een elektrische haard geen realistisch vuur heeft, is dat tegenwoordig niet meer het geval. Een moderne elektrische haard is ontworpen met realisme in gedachten. Ze bieden realistische vlammen en houtblokeffecten die nauwelijks te onderscheiden zijn van een echte open haard. 

Overal te plaatsen

Een ander voordeel van een elektrische haard ten opzichte van een gashaard, is dat een elektrische haard geen rookkanaal of schoorsteen nodig heeft. Hierdoor kan de haard vrijwel overal in uw huis worden geïnstalleerd, waardoor de elektrische haard niet per se op dezelfde plek als de bestaande gashaard hoeft te worden geplaatst. U kunt de plek van de elektrische haard zelf bepalen. 

Duurzaam

Elektrische haarden zijn milieuvriendelijker omdat ze geen uitstoot van schadelijke stoffen produceren zoals gashaarden dat doen. Ze dragen dan ook bij aan een schonere en groenere leefomgeving. 

Veilig

Omdat er geen echt vuur is, zijn elektrische haarden veiliger dan gashaarden. De haard wordt niet zo warm als dit het geval is bij een gashaard. Kinderen kunnen gerust hun handen op de haard plaatsen zonder zich te verbranden.

Nadelen van een elektrische haard

Weinig tot geen warmte

Hoewel elektrische haarden sfeer en gezelligheid toevoegen aan uw ruimte, produceren ze doorgaans minder warmte dan gashaarden. Een elektrische haard is alleen te gebruiken als bijverwarming en niet als hoofdverwarming. Ze zijn meer gericht op het creëren van sfeer dan op het verwarmen van een ruimte.

Geen echt vuur

Sommige mensen geven de voorkeur aan echt vuur. Hoewel een elektrische haard tegenwoordig is voorzien van een realistisch vuurbeeld, kan het een reden zijn om te kiezen voor een houtkachel.

Kosten ombouwen naar elektrische haard

Hoe zijn de kosten van de ombouw naar een elektrische haard opgebouwd?

De kosten voor het ombouwen van een gashaard naar een elektrische haard zijn opgebouwd uit verschillende elementen:

Ombouw

De kosten voor het verwijderen van gascomponenten, het installeren van elektrische bedrading en eventuele aanpassingen aan de plek van de huidige haard. 

Aanschafkosten en plaatsing elektrische haard

Dit varieert afhankelijk van het merk, model en de gewenste functies van de elektrische haard.

Kosten van een haardmeubel

Dit is alleen van toepassing als u een elektrische haard inclusief haardmeubel aan uw interieur wil toevoegen.

Gashaard ombouwen of vervangen naar Faber haard

Verschillende merken

Er zijn verschillende merken waar u voor kunt kiezen als u een elektrische haard wilt in plaats van een gashaard. Populaire merken zijn onder andere Faber, Kalfire en British Fires.  

British Fires
British Fires staat bekend om een luxe designhaard, maar dan wel voor een goede prijs. U heeft bij British Fires meer keuze uit diverse modellen. Kies voor een inbouw, inzet, vrijstaande, vrijhangende of inbouwhaard. Afhankelijk van het model, heeft u keuze uit front, 2-zijdig of 3-zijdig vuurzicht.

Faber
Een elektrische haard van Faber staat bekend om een spectaculair vuur. Zij maken gebruik van koudwaternevel om het vuur er realistisch uit te laten zien. Faber heeft alleen inbouwhaarden in het assortiment en u heeft keuze uit diverse vuurzichten, zoals front, 2-zijdig en doorkijk.

Kalfire
Zodra u een elektrische haard wilt van het merk Kalfire, dan kunt u genieten van 3D-/hologram technologie. De haard is daardoor voorzien van een levensecht vlammenspel. Ook in het assortiment van Kalfire vindt u inbouwhaarden en u heeft hierbij keuze uit front, 2-zijdig en 3-zijdig vuurzicht.

Advies van expert
Het is raadzaam om verschillende merken en modellen te vergelijken om de juiste keuze te maken die past bij uw behoeften en budget. Onze experts helpen u graag bij uw keuze.

Gestelde vragen: gashaard ombouwen of vervangen naar elektrische haard

Meest gestelde vragen

Hier zijn enkele veelgestelde vragen over het ombouwen van een gashaard naar een elektrische haard:

1. Is het mogelijk om een bestaande gashaard om te bouwen naar een elektrische haard?

Ja, het is zeker mogelijk om een bestaande gashaard om te bouwen naar een elektrische haard. Het is hierbij belangrijk om in gedachte te houden dat het gaat om het vervangen van de gashaard.

2. Kan ik dezelfde schoorsteen gebruiken voor een elektrische haard?

Een elektrische haard heeft geen schoorsteen nodig, omdat er geen verbranding plaatsvindt.

3. Hoeveel kost het om een gashaard om te bouwen naar een elektrische haard?

De kosten variëren sterk afhankelijk van de complexiteit van het project, het merk en model van de elektrische haard en eventuele aanvullende functies of meubelstukken. Om een goede indruk te krijgen van de prijs, neem gerust contact met ons op om uw wensen en eisen te bespreken.

Gashaard en Elektrische haard

Vraag direct informatie aan voor het ombouwen van een gashaard naar een elektrische haard

Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn om in uw situatie uw gashaard om te bouwen naar een elektrische haard? Onze experts helpen u graag verder. Vraag direct meer informatie aan of vraag gratis advies aan huis aan. Als u al weet welke haard u wilt, kunt u direct een offerte aanvragen.

Kom langs voor inspiratie & advies

Bezoek ons in Apeldoorn of Rijssen

Daarom kiest u voor Haardenexpert

Icon Haardenexpert

DÉ HAARDENEXPERT

Wij denken graag met u mee. van haard tot complete opstelling.

Icon groot installateursnetwerk

GROOT INSTALLATEURSNETWERK

Altijd dichtbij, afstand is geen probleem. Wij rekenen nooit voorrijkosten.

Icon hoge klantwaardering

KLANTWAARDERING 8,8

Ruim 3500 haarden geplaatst, klanten waarderen ons met een 8,8.

Icon showroom

EXCLUSIEVE SHOWROOM

Sfeer proeven en trends bekijken. Ontdek de nieuwste haarden.

Passend advies  over kW houtkachels

Over Haardenexpert

Meer dan 10 jaar de expert in haarden

Haardenexpert is al vele jaren een van de meest toonaangevende haarden- en kachel zaken. Dat vinden we belangrijk en daar zijn we natuurlijk supertrots op! Door onze persoonlijke benadering en korte lijnen bent u altijd verzekerd van passend advies en een stijlvolle oplossing.

Met reeds 10 jaar ervaring op de markt en een aanstekelijke passie voor het vak gaan wij verder dan de traditionele verkoop. Wij creëren unieke en eigenzinnige haardopstellingen. Daarom vindt u bij Haardenexpert alleen haarden & kachels van absolute topmerken. Onze experts vertellen u hier graag meer over.

Lees verder over Haardenexpert