Vragen? Bel 0548-211550

 

Jutestraat 6A, Rijssen (Ov)

Showroom
Swipe to the left

De CV-houtkachel en het buffervat: wat zijn de voordelen?

De CV-houtkachel en het buffervat: wat zijn de voordelen?
Door Dennis Dragt 5 jaar geleden 33683 keer bekeken

U wilt op een economische en ecologische verantwoorde manier uw huis verwarmen? Waarschijnlijk heeft u overwogen om een CV-houtkachel aan te schaffen en van een buffervat gehoord. Maar wat is een buffervat nou precies en wat zijn de voordelen? Om deze vragen te beantwoorden, heeft Haardenexpert de belangrijkste informatie voor u in kaart gebracht.Handige opslag voor CV-water

Een CV-houtkachel beschikt over een warmtewisselaar waarin water wordt verwarmd. Dankzij de vrijgekomen warmte van het stoken krijgt het water een optimale temperatuur. Om alle radiatoren van warmte te voorzien, wordt de CV-houtkachel op uw centrale verwarmingssysteem aangesloten. Het water wordt vervolgens door uw gehele huis gepompt, zodat alle ruimtes (waar een radiator staat) optimaal worden verwarmd.

U heeft vast en zeker wel gehoord van een buffervat. De functie van een buffervat is het beste te vergelijken met een boiler, het is namelijk een vat om warm water op te slaan. Het voornaamste verschil is dat een boilervat voor sanitair water wordt gebruikt en in een buffervat CV-water wordt opgeslagen. Maar wat is dan precies het doel van het buffervat?

Buffervat CV-houtkachel

Veiligheid van een buffervat

Wanneer u met de CV-haard stookt, moet de warmte altijd ergens heen. Heeft de warmte geen weg om naar toe te gaan? Zonder de aanwezigheid van een buffervat moet het centrale verwarmingssysteem groot genoeg zijn en altijd een radiator openstaan om de warmte af te kunnen voeren. Daarom worden er in veel situaties een buffervat geïnstalleerd. Met een buffervat kunt u namelijk de warmte, die tijdens het stoken vrijkomt, langdurig opslaan en later benutten.

Het plaatsen van een buffervat zorgt voor een hoger rendement en meer comfort, maar is alleen gunstig in bepaalde situaties. Een buffervat is onmisbaar wanneer u de CV-houtkachel wilt gebruiken voor uw gehele verwarmingsbehoefte. U kunt bijvoorbeeld de warmteopslag van het buffervat gebruiken om 's ochtends te douchen of zelfs de dag erna.

CV-systeem met buffervat

Daarnaast is een buffervat essentieel wanneer uw woning is voorzien van een vloerverwarming. Ook hier geldt, zonder buffervat bestaat de kans dat de CV-houtkachel de warmte niet kwijt kan. Het gevolg is dat er gevaarlijke situaties ontstaan als onderdruk. Het verschilt dus per woonsituatie of een buffervat noodzakelijk of verstandig is. U wordt daarom geadviseerd om een specialist in te schakelen die ervaring heeft met de werking van CV-houtkachels.

Vragen of advies?

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog enige vragen of interesse in een CV-houtkachel? Haardenexpert staat graag voor u klaar om u te voorzien van een deskundig advies. Laten we samen uw droomhaard realiseren!

Geplaatst in: Cv-haarden