• De échte expert in haarden en kachels.
  • Gegarandeerd het beste advies.
  • Vakkundige installatie, overal in Nederland.
  • Ook voor (maatwerk)interieurbouw.
Haard op butaan of propaan?

Butaan of propaan?

Het onderwerp ‘gas’ is de laatste tijd veel in het nieuws. Helaas niet altijd even positief. Dit komt mede door de aardbevingen die er geweest zijn in Groningen en vele scheuren en barsten in huizen hebben achtergelaten. De gaswinning moet terug en het doel vanuit het kabinet is zelfs dat alle Nederlandse woningen in 2050 gasvrij zijn. Toch hebben vele mensen nog een gashaard in huis of willen er graag een aanschaffen. Maar is het überhaupt slim om nog voor een gashaard te kiezen? Of zijn er alternatieven te verkrijgen voor gashaarden?

  • 16 - 07 - 2018
  • Gashaarden
  • Laura de Jong
  • 5 minuten
Alternatief voor een gashaard: een propaan/butaan haard

Alternatief gashaard

In de toekomst zullen er steeds meer huizen gebouwd worden zonder een gasaansluiting. Het zal in veel gevallen dan onmogelijk zijn om een gashaard op aardgas aan te sluiten. Toch is het mogelijk om de sfeer van een gezellige haard in huis te halen in een woning zonder gasaansluiting! Uiteraard kun je gewoon kiezen voor een houtkachel of bijvoorbeeld een elektrische haard, maar hou je van gemak en het realistische vuurbeeld van een gaskachel, dan is er alsnog een mooie gashaard alternatief, namelijk een gasfles kachel.

Flessengas butaan en propaan

Propaan en butaan

Een groot aantal gashaarden die momenteel te koop zijn kunnen namelijk naast aardgas ook op propaan of butaan worden aangesloten. Denk hierbij aan haarden van de bekende Nederlandse merken Faber, Bellfires en Dru.
Propaangas zit in flessen of in een tank, waardoor het toch mogelijk is om een haard te laten branden terwijl er geen aardgasaansluiting aanwezig is. Deze flessen kunnen bijvoorbeeld bij tankstations, campings, bouwmarkten en Primagaz gehaald worden. U kunt ook uw propaangasfles laten bezorgen.

Butaan zit ook in gasflessen. Belangrijk om te weten is dat butaangas niet geschikt is in omstandigheden waarbij de temperatuur lager is dan 5 graden. Het advies is daarom om bijvoorbeeld in een vakantiewoning die in de winter erg afkoelt geen butaan toe te passen.

Prijzen van propaan of butaangas

Kosten propaan en butaangas

De kosten van propaangas zijn iets hoger dan de kosten van aardgas. De huidige kosten van een kachel gasfles met propaan van 10,5 kg is circa € 52,50. Dit is inclusief statiegeld wat u eenmalig dient te betalen. Daarna is het bedrag per fles zo’n € 32,50. Met een fles van 10,5 kg kunt u ongeveer 13 uur stoken, afhankelijk van de aangeschafte gaskachel met gasfles

Alle gashaarden op propaan
Vele haarden zowel op aardgas en op propaan

Keuze voor gasfles kachel de juiste?

Zoals gezegd dienen de woningen in Nederland in 2050 gasvrij te zijn. De levensduur van een gashaard is ongeveer 25 jaar. Dit betekent dat u wanneer u voor 2025 een gashaard aanschaft, vrijwel zeker geen last zult hebben van de ontwikkelingen.

Daarnaast kunt u nu al uit vele haarden kiezen die zowel op aardgas als op propaan te bestellen zijn. De meeste haarden kunnen ook nog vrij makkelijk van aardgas naar propaan omgebouwd worden. Zo weet u zeker dat u, ook na 2050, nog kunt genieten van de gebruiksvriendelijkheid en het mooie vuurbeeld van een gashaard.

Bekijk propaan haarden

Kom langs voor inspiratie & advies

Bezoek ons in Apeldoorn of Rijssen

Daarom kiest u voor Haardenexpert

Icon Haardenexpert

DÉ HAARDENEXPERT

Wij denken graag met u mee, van haard tot complete opstelling.

Icon groot installateursnetwerk

GROOT INSTALLATEURSNETWERK

Altijd dichtbij, afstand is geen probleem. Wij rekenen nooit voorrijkosten.

Icon hoge klantwaardering

KLANTWAARDERING 8,8

Ruim 3500 haarden geplaatst, klanten waarderen ons met een 8,8.

Icon showroom

EXCLUSIEVE SHOWROOM

Sfeer proeven en trends bekijken. Ontdek de nieuwste haarden.

Stijlvolle oplossing zoals propaan of butaan

Over Haardenexpert

Meer dan 10 jaar de expert in haarden

Haardenexpert is al vele jaren een van de meest toonaangevende haarden en kachel zaken van Nederland en België. Dat vinden we belangrijk en daar zijn we natuurlijk supertrots op! Door onze persoonlijke benadering en korte lijnen bent u altijd verzekerd van passend advies en een stijlvolle oplossing.

Met reeds 10 jaar ervaring op de markt en een aanstekelijke passie voor het vak gaan wij verder dan de traditionele verkoop. Wij creëren unieke en eigenzinnige haardopstellingen. Daarom vindt u bij Haardenexpert alleen haarden & kachels van absolute topmerken. Onze experts vertellen u hier graag meer over.

Lees verder over haardenexpert