Vragen? Bel 0548-211550

 

Jutestraat 6A, Rijssen (Ov)

Showroom
Swipe to the left

Butaan of propaan?

Butaan of propaan?
Door Laura de Jong 3 jaar geleden 37125 keer bekeken

Het onderwerp ‘gas’ is de laatste tijd veel in het nieuws. Helaas niet altijd even positief. Dit komt mede door de aardbevingen die er geweest zijn in Groningen en vele scheuren en barsten in huizen hebben achtergelaten. De gaswinning moet terug en het doel vanuit het kabinet is zelfs dat alle Nederlandse woningen in 2050 gasvrij zijn. Toch hebben vele mensen nog een gashaard in huis of willen er graag een aanschaffen. Maar is het überhaupt slim om nog voor een gashaard te kiezen? Of zijn er alternatieven te verkrijgen voor gashaarden?

Alternatief gashaard

In de toekomst zullen er steeds meer huizen gebouwd worden zonder een gasaansluiting. Het zal in veel gevallen dan onmogelijk zijn om een gashaard op aardgas aan te sluiten. Toch is het mogelijk om de sfeer van een gezellige haard in huis te halen in een woning zonder gasaansluiting! Uiteraard kun je gewoon kiezen voor een houtkachel of bijvoorbeeld een elektrische haard, maar hou je van gemak en het realistische vuurbeeld van een gaskachel, dan is er alsnog een mooie gashaard alternatief, namelijk een gasfles kachel.

Propaan en butaan

Een groot aantal gashaarden die momenteel te koop zijn kunnen namelijk naast aardgas ook op propaan of butaan worden aangesloten. Denk hierbij aan haarden van de bekende Nederlandse merken Faber, Bellfires en Dru.
Propaangas zit in flessen of in een tank, waardoor het toch mogelijk is om een haard te laten branden terwijl er geen aardgasaansluiting aanwezig is. Deze flessen kunnen bijvoorbeeld bij tankstations, campings, bouwmarkten en Primagaz gehaald worden. U kunt ook uw propaangasfles laten bezorgen.

Butaan zit ook in gasflessen. Belangrijk om te weten is dat butaangas niet geschikt is in omstandigheden waarbij de temperatuur lager is dan 5 graden. Het advies is daarom om bijvoorbeeld in een vakantiewoning die in de winter erg afkoelt geen butaan toe te passen.

Kosten propaan en butaangas

De kosten van propaangas zijn iets hoger dan de kosten van aardgas. De huidige kosten van een kachel gasfles met propaan van 10,5 kg is circa € 52,50. Dit is inclusief statiegeld wat u eenmalig dient te betalen. Daarna is het bedrag per fles zo’n € 32,50. Met een fles van 10,5 kg kunt u ongeveer 13 uur stoken, afhankelijk van de aangeschafte gaskachel met gasfles.

Een fles butaangas van 2,75kg daarentegen kost zo’n € 89,-. Hiervan is € 59,05 statiegeld. Wanneer u alleen de fles wilt vullen bent u € 29,95 kwijt. Kortom, propaan is goedkoper dan butaan.

Keuze voor gasfles kachel de juiste?

Zoals gezegd dienen de woningen in Nederland in 2050 gasvrij te zijn. De levensduur van een gashaard is ongeveer 25 jaar. Dit betekent dat u wanneer u voor 2025 een gashaard aanschaft, vrijwel zeker geen last zult hebben van de ontwikkelingen.

Daarnaast kunt u nu al uit vele haarden kiezen die zowel op aardgas als op propaan te bestellen zijn. De meeste haarden kunnen ook nog vrij makkelijk van aardgas naar propaan omgebouwd worden. Zo weet u zeker dat u, ook na 2050, nog kunt genieten van de gebruiksvriendelijkheid en het mooie vuurbeeld van een gashaard.