• De échte expert in haarden en kachels.
  • Gegarandeerd het beste advies.
  • Vakkundige installatie, overal in Nederland.
  • Ook voor (maatwerk)interieurbouw.

Is een waterstof haard iets voor mij?

De overheid wil dat Nederland vanaf 2050 een duurzaam energie- en grondstofsysteem heeft. Om dit te realiseren gaan ze gebruik maken van waterstof als energiedrager. Door deze ontwikkeling wordt de toepassing van waterstof daarom een steeds belangrijker en relevanter onderwerp. Zo kan een waterstof haard in de toekomst een duurzame oplossing zijn om uw huis goed te verwarmen. Maar wat is waterstof eigenlijk en kunt u nu al een waterstof open haard aanschaffen? We vertellen u er in dit kennisartikel meer over.

Waterstofhaarden zijn op dit moment nog niet leverbaar, maar zullen in de toekomst wellicht een belangrijke rol gaan spelen.

Wat is waterstof?

Er zijn verschillende soorten

Om te weten wat het voordeel is van een waterstof haard, is het goed om te weten wat waterstof precies is. Waterstof is een brandbaar gas. Waterstof is niet uit de grond te halen, maar dit moet geproduceerd worden.

De verschillende soorten waterstof

Er zijn 4 verschillende soorten waterstoffen: groen, grijs, blauw en paars. Op dit moment wordt vooral grijze waterstof gemaakt in Nederland. Van alle waterstof die in Nederland geproduceerd wordt, is namelijk 99% grijs. De waterstof wordt gemaakt met behulp van olie, gas of steenkool, waardoor er sprake is van een enorme CO2-uitstoot.

Groene waterstof

Heeft nog een klein aandeel

Het uiteindelijke doel is om meer groene waterstof te produceren. Dan wordt de waterstof gemaakt met duurzame elektriciteit en komt er geen CO2 meer vrij bij de productie. Maar momenteel is dit aandeel nog klein: minder dan 1% is groen. Op dit moment wordt nog nergens op de wereld blauwe waterstof geproduceerd. Bij blauwe waterstof wordt de CO2 die vrijkomt bij het produceren van grijze waterstof voor ongeveer 80% tot 90% opgevangen en onder de grond gestopt. Als er sprake is van paarse waterstof dan wordt het gemaakt met kerncentrales. Dit veroorzaakt kernafval en milieuvervuiling en is gevaarlijk.

Wat is het verschil tussen een waterstof en waterdamp haard?

Twee verschillende technieken

Een waterstof of een waterdamp haard zijn 2 verschillende haarden. Op dit moment worden waterstof haarden en waterdamp haarden nog wel eens door elkaar gehaald. Toch is dit een ander soort haard. Bij een waterdamphaard wordt met de Opti-myst® technologie gewerkt. Hierbij is het grootste voordeel voornamelijk dat er wordt gewerkt met echte, maar koude vlammen. Hierdoor is het een stuk veiliger en eenvoudiger te plaatsen op een plek in huis dan bijvoorbeeld een gashaard. Wilt u meer weten over waterdamp haarden? We vertellen u hier graag meer over.

Huidige stand van zaken

Het begin is er (al) wel

Een open haard die volledig brandt op waterstof bestaat nog niet. Wel kunnen de gashaarden van Dru al branden op een mengsel van 20% waterstof en 80% gas. Het begin is er dus! Toch zal het volledig laten branden van een haard op waterstof nog even op zich laten wachten. De verwachting is dat dit nog 10 jaar duurt, voordat een haard voor 100% op waterstof kan branden. Het grote voordeel is dat dat de waterstof haard als hoofdverwarming gebruikt kan worden en niet alleen als bijverwarming, zoals bij een elektrische sfeerhaard bijvoorbeeld (momenteel) wel het geval is.

Duurzaam alternatief van een waterstof haard

De haard op propaan

Om uw huis duurzaam te verwarmen is het slim om uw huis goed te isoleren en daarna een haard op propaangas te installeren. Propaangas is een milieuvriendelijke brandstof. Dit komt doordat de uitstoot van CO2 veel kleiner is dan bij andere brandstoffen het geval is. Bij Haardenexpert vindt u diverse haarden op propaangas. Wilt u hier graag meer over weten? Kom langs in onze showroom of stuur ons een berichtje via Whatsapp. We helpen u graag!