Rookkanalen bij houtkachels

Alle informatie op een rij

U wilt graag in alle veiligheid genieten van uw houtkachel. Hiervoor is een goed werkend rookkanaal, die vakkundig geïnstalleerd is, nodig. Bij Haardenexpert bent u aan het juiste adres wanneer u een houtkachel met rookkanaal wilt laten installeren. In dit artikel zetten wij graag voor u op een rij wat de mogelijkheden zijn.

tv meubel met geïntegreerde haard

Waar voldoet

Een goed rookkanaal aan

Het is belangrijk dat een rookkanaal goed trekt. Dit betekent dat de rookgassen op de juiste manier worden afgevoerd. Eén van de factoren die de kwaliteit van de trek bepaalt, is de lengte van het rookkanaal. En te lang of te kort rookkanaal is ongunstig. Daarnaast is het belangrijk dat het rookkanaal binnen met brandwerend plaatmateriaal wordt afgewerkt, en dat het rookkanaal vakkundig wordt aangelegd.

In dit blog hebben wij aan de hand van de 4 meest voorkomende klantsituaties uitgelegd wat er mogelijk is. 

1. Bestaand rookkanaal met dubbelwandige pijp
2. Bestaande gemetselde schoorsteen
3. Nieuw rookkanaal via binnen
4. Nieuw rookkanaal via buiten

tv meubel met geïntegreerde haard

1. Bestaand rookkanaal met dubbelwandige pijp

In goede conditie

Wanneer u een bestaand dubbelwandig rookkanaal in huis hebt, kan de houtkachel daar vaak op aangesloten worden. De enige vereiste is dat het rookkanaal nog in goede conditie is.

Nadat er een inspectie is uitgevoerd wordt de houtkachel onder het rookkanaal neergezet. Er wordt vervolgens een enkelwandige afvoerpijp op de houtkachel én op het rookkanaal aangesloten. Deze kachelpijp mag enkelwandig zijn, omdat de haard ook in die ruimte staat.

tv meubel met geïntegreerde haard

2. Bestaande gemetselde schoorsteen

In goede conditie

Veel oude huizen hebben een gemetselde schoorsteen. Vroeger werd in deze openhaard zo gestookt. Het is mogelijk om een houtkachel aan te sluiten op zo’n schoorsteen. Wel is het van belang dat de schoorsteen in goede conditie is, het rookkanaal moet breed genoeg zijn. Er wordt een flexibele buis door de schoorsteen heen getrokken. Deze flexibele buis wordt op de houtkachel aangesloten. Waarom een flexibele buis? Deze buis wordt afgestemd o e aanslutingsidameter van de haard. De flexibele buis zal sneller warm worden en hoe sneller de pijp warm is, hoe beter de kachel trekt.

De schoorsteen moet dus breed genoeg zijn. Voor een vrijstaande houtkachel is 150 mm vaak breed genoeg, en bij een inbouw houtkachel is 200 mm vaak breed genoeg. Dit heeft te maken met de afvoer breedte en het vermogen van de houtkachel Maar wat nou als het bestaande rookkanaal te smal is? Dan kan het rookkanaal verbreed worden met een boorfrees. De boorfrees zorgt ervoor dat het kanaal in uw schoorsteen groter wordt door een klein stukje steen weg te frezen aan de binnenzijde van het rookkanaal. Vervolgens kan hier een (flexibele) pijp doorheen worden getrokken.

tv meubel met geïntegreerde haard

3. Geen rookkanaal aanwezig

Nieuwe aanleggen via de binnenmuur

Wanneer er geen bestaand rookkanaal aanwezig is in een woning, of wanneer het huidige rookkanaal niet meer goed is. Wordt er een nieuw rookkanaal aangelegd. Dit kan op twee manieren. Door de woning heen, of langs de woning heen. Wanneer er een rookkanaal wordt aangelegd door de woning heen worden er gaten door de verdiepingen geboord. Hierdoorheen wordt het rookkanaal aangelegd. Op de begane grond komt er een enkelwandig rookkanaal, dit mag omdat de haard staat in de woning. Vanaf de eerste verdieping wordt er een dubbelwandig rookkanaal gebruikt. Deze wordt afgetimmert met brandwerend plaatmateriaal. Het nieuwe rookkanaal komt minimaal 50 centimeter boven de nok uit.

tv meubel met geïntegreerde haard

4. Geen rookkanaal aanwezig

Nieuwe aanleggen via de buitenmuur

Een nieuw rookkanaal aanleggen kan ook via de buitenmuur. Er wordt dan een gat dwars door de buitenmuur geboord waarbij er een t-stuk op aangesloten wordt. Dit is de enige manier hoe een rookkanaal een hoek mag hebben van 90 graden. Dit mag omdat er via het t-stuk aan de buitenkant van het huis het rookkanaal gemakkelijk geveegd kan worden. Aan de buitenkant van het huis komt de nieuwe dubbelwandige kachelpijp, en deze wordt met beugels vastgemaakt.

Als uw houtkachel in een uitbouw staat, gaat het rookkanaal via het dak van de uitbouw naar buiten, en vervolgens langs de woning. Dit rookkanaal wordt ook weer met beugels vastgemaakt.

tv meubel met geïntegreerde haard

Houtkachel met rookkanaal

Van de Haardenexpert

Bij ons kunt u ervoor kiezen om uw houtkachel te laten installeren. Bij ons begint het bij het goede advies over een veilig rookkanaal. Onze deskundige installateurs monteren de haard met rookkanaal vervolgens op een veilige manier. We maken alleen gebruik van kwalitatieve (RVS) materialen van bijvoorbeeld het merk Schiedel Metaloterm.

Welke materialen heb je nodig bij de aanleg van een rookkanaal?

Dubbelwandig rookkanaal

Enkelwandig rookkanaal

Dakdoorvoer

Bocht 45° graden

Elektrostatisch rookgasfilter

Muurbeugel

Trekkap

Aansluitstuk

Meest gestelde vragen

Over rookkanalen

Moet het rookkanaal boven de nok uitkomen?
Ja. Het rookkanaal moet altijd 50 centimeter boven de nok uitkomen om overlast naar buren te reduceren. Daarnaast is een lang rookkanaal nodig voor natuurlijke trek. Hoe langer het rookkanaal is, hoe beter het rookkanaal trekt. Dit is goed voor een optimale verbranding.

Wat is een trekkende kap?
Een trekkende kap is een afsluiting wat bovenop het rookkanaal geplaatst wordt. De trekkende kap zorgt ervoor dat de natuurlijke trek in het rookkanaal wordt bevorderd. De trek in het rookkanaal blijft zo bij alle windrichtingen gelijk. Een trekkende kap heeft een wind en regenwerende onder- en bovenplaat met daartussen een mantel. 

Hoeveel graden mag een bocht max. zijn?
Een bocht in een rookkanaal mag minimaal 45 graden zijn. Bij een bocht scherper dan 45 graden kan de schoorsteen niet goed worden geveegd. Wanneer het rookkanaal via de buitenmuur loopt, mag er met een zogenoemd t-stuk een bocht van 90 graden worden geplaatst. Via de buitenkant van het huis kan het t-stuk makkelijk geveegd worden en zo kan dus het horizontale gedeelte gemakkelijk schoon gehouden worden. 

Wat is het verschil tussen een enkelwandig en dubbelwandig rookkanaal?
Een enkelwandig rookkanaal is simpelweg een rookkanaal met een enkele wand. Een dubbelwandig rookkanaal heeft een dubbele wand, met isolatiemateriaal ertussen. Dit isolatiemateriaal zorgt ervoor dat de minimale afstand van het rookkanaal tot brandwerende materialen te minimaliseren is. 

Met welke veiligheidseisen moet ik rekening houden?
Het rookkanaal moet minimaal 4 meter lang zijn, en 50 centimeter boven de nok van het dak uitkomen. Als het dubbelwandige rookkanaal binnen wordt geplaatst, moet dit altijd afgetimmerd worden met brandwerend plaatmateriaal.

Goed stoken, hoe doe ik dat?
De beste manier om hout te stoken is de Zwitserse stookmethode. Bij de Zwitserse stookmethode stookt u als het ware omgekeerd. Stook daarnaast met het goede hout wat een vochtpercentage heeft van rond de 15%.

Past elke houtkachel op het bestaande rookkanaal?
Nee. De diameter van het rookkanaal moet passen bij de diameter van de haard. Houtkachels zijn er in afvoerdiameters van 120mm tot 300 mm.

Uitstoot van fijnstof, hoe voorkom ik dat (nog beter)?
Dat voorkomt u door goed te stoken en een EcoDesign houtkachel aan te schaffen. Daarnaast kunt u een rookgasfilter gebruiken. Een van de meest recente ontwikkelingen op dit gebied is een elektrostatisch rookgasfilter van Metaloterm op het rookgasafvoerkanaal. Dit filter zorgt ervoor dat de uitstoot nog meer wordt beperkt. Fijn voor u en voor uw omgeving.