Vragen? Bel 0548-211550

 

Jutestraat 6A, Rijssen (Ov)

Showroom

Meest gestelde vragen (faq)

Algemeen

Wat is een “gesloten systeem”?

Bij een gesloten systeem, ook wel een concentrisch systeem genoemd, wordt een dubbele kanaal gebruikt. Hierbij is een kleine pijp in een grotere pijp gemonteerd. De binnenste pijp zorgt ervoor dat de rook-en afvoergassen naar buiten worden afgevoerd. De verse zuurstof van buitenaf wordt door de buitenpijp onttrokken. Deze zuurstof is nodig voor de verbrandingslucht van de haard. Het grootste voordeel van dit systeem is dat het kanaal via de buitenmuur kan worden aangesloten. Een aanwezige schoorsteenkanaal is overbodig. Hierdoor is het kanaal zeer flexibel te plaatsen.

Wat is het verschil tussen een open haard en een gesloten haard?

Open haarden zijn uitgevoerd met een open verbrandingssysteem. Bij dit systeem wordt de benodigde zuurstof, om de haard te laten branden, uit de ruimte onttrokken waar het toestel staat. De rookgassen worden vervolgens via een schoorsteenkanaal afgevoerd. Het nadeel is wel dat het rendement erg laag is en dat er veel warmte wordt verloren. Een gesloten systeem biedt dus veel meer voordelen dan een open systeem.

Gesloten haarden zijn namelijk met een gesloten verbrandingssysteem ontwikkeld. Hierbij wordt de verse lucht niet vanuit de woonruimte onttrokken, maar van buitenaf. Het voordeel is dat u geen traditionele schoorsteen nodig heeft, het rendement stijgt en een betere verbranding ontstaat. Daarnaast is het kanaal flexibeler te plaatsen dan een open systeem. U kunt dus de haard op meerdere plekken in uw woonkamer plaatsen.

Wat is het rendement van mijn haard?

Het rendement geeft aan welk percentage van de haard, dat door de verbranding vrijkomt, daadwerkelijk in uw woonkamer terecht komt. Ter voorbeeld nemen we een haard met een rendement van 80%. Hierbij komt 80% van de energie van het hout vrij voor het verwarmen van de ruimte. De overige 20% worden door het kanaal naar buiten afgevoerd. Een open haard heeft slechts een rendement van ongeveer 20%. Dus 80% van de vrijgekomen warmte komt niet in de kamer terecht. Dit is ongunstig voor uw portemonnee, de warmte en de gezondheid van het milieu.

Ik heb geen schoorsteen, kan ik dan toch een haard plaatsen?

Voor het plaatsen van een kachel of haard, zonder een aanwezige schoorsteen, is mogelijk. Hiervoor heeft u wel een toestel nodig met een gesloten verbrandingssysteem. Dit systeem maakt de traditionele schoorsteen overbodig. De noodzakelijke zuurstof wordt dan via een gecombineerd afvoer -en toevoerkanaal onttrokken. Hierdoor is de afvoer eenvoudige uit te monden door het dak of gevel. Maar ook een elektrische haard is zonder schoorsteen te plaatsen. Bij dit toestel plugt u simpelweg de stekker in het stopcontact.

Hoeveel vermogen moet een haard/kachel hebben? 

Het is van belang om een haard of kachel te hebben die past bij de specifieke ruimte. Bij een toestel met een te groot vermogen wordt de woonruimte veel te warm, waardoor u geneigd bent om met minder vermogen te stoken. Het gevolg is dat er een onvolledige verbranding ontstaat, het rookkanaal vervuild raakt en het milieu belast. Maar ook een te klein vermogen is niet gunstig voor de temperatuur in de kamer. De haard is namelijk niet in staat om de gehele ruimte te voorzien van warmte. Of u wilt juist voor de sfeer stoken, dan is een haard met een laag vermogen een uitstekend besluit.

Welke diameter rookkanaal heb ik nodig?

Rookkanalen komen voor in verschillende soorten en maten. Een rookkanaal voor een houtkachel verschilt van een rookkanaal voor een gesloten gashaard. Daarnaast zijn er diverse diameters van rookkanalen per toestel. Dit kunt u per haard terugvinden op onze website. Hoe hoger het vermogen van de haard, hoe groter de diameter van het rookkanaal. Het is van belang dat het rookkanaal zeer kwalitatief en brandveilig is. 

Houtkachels

Hoe kan ik het beste mijn houtkachel aansteken?

U wordt geadviseerd om op de Zwitsere methode te stoken. Een veilige en schone manier om uw huis te verwarmen. Hierbij steekt u de houtblokken van bovenaf aan i.p.v. onderaf, ook wel het omgekeerde stoken genoemd. Als eerste plaatst u 2 of 3 houtblokken op de stookbodem van de haard (met de schorszijde naar boven). De blokken moeten wel enige afstand van elkaar hebben. Vervolgens legt u de aanmaakhoutjes kruislings bovenop de houtblokken. Tussen de houtjes moeten er voldoende aanmaakblokjes gelegd worden. Zet daarna de luchttoevoer van de haard maximaal open om zoveel mogelijk verbrandingslucht te trekken. Optioneel zet u de deur op een kier wanneer er onvoldoende lucht gevoerd wordt. Tenslotte steekt u de aanmaakblokjes aan en wacht totdat de blokken een goede vlam hebben. Het voordeel is dat er weinig rookontwikkeling ontstaat en dus een gezonde omgeving in de woonruimte.

Welke houtsoorten zijn het meest geschikt om te stoken?

Houtsoorten als essen, elzen, beuken en berken zijn zeer geschikt om mee te stoken. Iedere houtsoort heeft wel zijn eigen eigenschappen. Denk hierbij aan een snelle of trage verbranding en het resultaat van het vuurbeeld. Daarnaast is eiken een ideale houtsoort, maar moet minimaal 2 tot 3 jaar gedroogd worden. Hou in uw achterhoofd: droog haardhout stookt het beste. Voor de zekerheid kunt u de vocht in de houtblokken met meten met een vochtmeter. Tussen de 16 en 20% vocht is perfect!