• De échte expert in haarden en kachels.
  • Gegarandeerd het beste advies.
  • Vakkundige installatie, overal in Nederland.
  • Ook voor (maatwerk)interieurbouw.

Hoe stook je zo duurzaam en milieu vriendelijk mogelijk?

Duurzaamheid en milieu vriendelijkheid een belangrijk item en soms zelfs een levensstijl. Veel mensen maken de overstap naar groene energie. Zo neemt men zonnepanelen en zie je steeds meer windmolens langs de horizon. Toch vergeten veel mensen een zeer duurzame energiebron, biomassa. Zo kan je denken aan restanten hout die niet meer te bewerken zijn en andere overgebleven resten hout. Dit is te gebruiken om te stoken en dan ben je duurzaam bezig. Daarnaast kun je denken aan een elektrische haard; de meest duurzame en milieuvriendelijke haard. Zeker als u ook uw eigen energie opwekt met zonnepanelen. Echter is het vuurbeeld, en daarmee het gevoel van een authentieke haard, weer wat minder. Allemaal overwegingen om mee te nemen, onze expert licht graag de mogelijkheden toe.

  • 05 - 10 - 2016
  • Jasper Plieger
  • 3 minuten

Milieuvriendelijke en duurzame houtkachel

Een houtkachel geeft jou de mogelijkheid om te stoken met biomassa. Zo wordt de milieuvriendelijke houtkachel geboren. Ook is het belangrijk om te letten op het rendement. Een hoog rendement is namelijk altijd goed voor het milieu. Het percentage van het rendement slaat op de hoeveelheid warmte dat niet verloren gaat via het afvoerkanaal. Het rendement klasse A is vanaf 75%. Een haard wordt vanaf klasse A gezien als een milieuvriendelijk. Tevens bespaart het je in stookkosten, omdat jij meer warmte overhoud van de haard.

Je bespaart dus geld door duurzaam, verantwoord en milieuvriendelijk te stoken! Het wordt jou dus aangeraden om te kiezen voor een houtkachel met een hoog rendement. Een houtkachel is ook duurzaam omdat het evenveel CO² uitstoot als dat er vrij komt bij het verrottingsproces in de natuur. Haardenexpert heeft verschillende milieu verantwoorde houtkachels in het assortiment. Neem een kijkje bij Barbas of Spartherm om te zien welke duurzame houtkachel bij jou past.

Gashaard

Een gashaard wordt vaak gezien als een type haard met een hoog CO²-uitstoot. Toch zijn er veel mogelijkheden om de haard duurzaam te maken. Je kunt bijvoorbeeld met de warmte van het vuur jouw verwarmingen verwarmen. Zelfs de vloerverwarming is te verwarmen met een gashaard. Kies ervoor om alleen te stoken in de kamer waar jij op dat moment aanwezig bent. Daarnaast is het verstandig om de temperatuur van de gashaard lager te zetten. Een gashaard wordt namelijk vaak gebruikt als sfeerelement en niet als warmtebron. Gas is een relatief schone en milieuvriendelijke brandstof, maar het is helaas niet hernieuwbaar. Meer weten? Laat uw adviseren door onze expert.

Ik wil haardadvies

Elektrische haard, meest milieuvriendelijk

Een elektrische haard is een goed alternatief als je op zoek bent naar een duurzame warmtebron. Een elektrische haard 'brand' op stroom en is daardoor de duurzaamste haard die er is. Met een elektrische haard ben je dan ook klaar voor de toekomst, zeker als u de haard combineert met een aantal zonnepanelen. Zo wekt u zelf de stroom waar de haard de nodige uren van kan branden. Meet weten? Ontdek ons assortiment elektrische haarden.

Bekijk alle elektrische haarden

5 tips voor een gezondere verbranding

De term ‘allesbrander’ betekent niet dat het verstandig is om al de soorten hout op het vuur te gooien. Zo is het verbranden van bewerkt hout, kranten en spaanplaten ten strengste afgeraden. Het is zelfs wettelijk verboden.

Laat minimaal één keer in het jaar jouw schoorsteen controleren en vegen.

Stook altijd met droog en onbewerkt hout. Het hout kan het beste twee jaar of langer gedroogd zijn op een plek waar geen water bij kan komen. Toch kan het wel beter zijn dat er wind doorheen kan blazen. Het hout is goed om mee te stoken als het vochtigheidsgehalte onder de 20% ligt. Dit is vaak rond de twee jaar drogen. De kwaliteit van het hout Een belangrijke factor is ook de kwaliteit van het stookhout. Veel mensen onderschatten het nut hiervan, zonder goed hout zal de haard namelijk nooit op zijn volle rendement werken. Het is belangrijk dat er met droog en schoon hout wordt gestookt. Het hout moet minimaal twee jaar drogen, en drogen houdt in dat het onder een overkapping moet liggen waar geen water bij kan komen en waar de wind doorheen kan waaien. Goed droog hout heeft een vochtigheidsgehalte wat onder de 20% ligt, dit kan bereikt worden met twee to drie jaar drogen. Verder kan er nog gebruik worden gemaakt van oven gedroogd hout, hierbij wordt het gekloofde haardhout gedurende zeven dagen met verwarmde lucht van 85°C bestookt.

Koop een haard die het juiste rendement behaalt om uw woonkamer te verwarmen. Zo is het vaak dat mensen een haard hebben met een te hoog of juist te laag rendement. Daardoor heb je vaak een slechte verbranding en dus een hogere emissie. Dit is slecht voor haard en milieu.

Zet een haard of kachel niet steeds aan en uit. Dit kost meer energie dan dat het geeft. Wil jij meer weten over duurzaam en verantwoord stoken? Of ben je geïnteresseerd in een van onze haarden? Neem dan contact met ons op. Je kunt dat natuurlijk ook via onze website doen. Daarbij is het altijd mogelijk om een bezoek te brengen aan onze showroom in Rijssen.

vakkundige en duurzame installatie materialen

Vakkundige en duurzame installatie

Door een vakman

De keuze van een haard is niet eenvoudig, er is keuze uit een enorm assortiment. De verkoopmedewerkers van Haardenexpert hebben de kennis in huis en kunnen u perfect van dienst zijn met uw zoektocht naar een milieuvriendelijke haard. Ook de installatie van de haard, het rookkanaal en de ombouw is van groot belang. Gebruik hiervoor de juiste en duurzame installatiematerialen. Tijdens de installatie spelen er factoren als trek, verloop van het rookkanaal, materiaal soorten, beluchting en ontluchting. Onze installateurs zijn allemaal door ons erkend en zijn in staat uw haard op de juiste manier te installeren. Haardenexpert installeert door heel Nederland met vakkundige installateurs en gebruikt kwalitatief hoogwaardige afvoermaterialen.

Kom langs voor inspiratie & advies

Bezoek ons in Apeldoorn of Rijssen

Daarom kiest u voor Haardenexpert

DÉ HAARDENEXPERT

Wij denken graag met u mee, van haard tot complete opstelling.

GROOT INSTALLATEURSNETWERK

Altijd dichtbij, afstand is geen probleem.

KLANTWAARDERING 8,8

Ruim 3500 haarden geplaatst, klanten waarderen ons met een 8,8.

EXCLUSIEVE SHOWROOM

Sfeer proeven en trends bekijken. Ontdek de nieuwste haarden.

Over Haardenexpert

Meer dan 10 jaar de expert in haarden

Haardenexpert is al vele jaren een van de meest toonaangevende haarden en kachel zaken van Nederland en België. Dat vinden we belangrijk en daar zijn we natuurlijk supertrots op! Door onze persoonlijke benadering en korte lijnen bent u altijd verzekerd van passend advies en een stijlvolle oplossing.

Met reeds 10 jaar ervaring op de markt en een aanstekelijke passie voor het vak gaan wij verder dan de traditionele verkoop. Wij creëren unieke en eigenzinnige haardopstellingen. Daarom vindt u bij Haardenexpert alleen haarden & kachels van absolute topmerken. Onze experts vertellen u hier graag meer over.

Lees verder over Haardenexpert