Hoe stook je zo duurzaam mogelijk?

Duurzaamheid is tegenwoordig een belangrijk item en soms zelfs een levensstijl. Veel mensen maken de overstap naar groene energie. Zo neemt men zonnepanelen en zie je steeds meer windmolens langs de horizon. Toch vergeten veel mensen een zeer duurzame energiebron, biomassa. Zo kan je denken aan restanten hout die niet meer te bewerken zijn en andere overgebleven resten hout. Dit is te gebruiken om te stoken en dan ben je duurzaam bezig. Daarnaast kun je denken aan een elektrische haard, de meest duurzame haard. Echter is het vuurbeeld, en daarmee het gevoel van een authentieke haard, weer wat minder. Allemaal overwegingen om mee te nemen, onze expert licht graag de mogelijkheden toe.

  • 05 - 10 - 2016
  • Jasper Plieger
  • 3 minuten

Houtkachel

Een houtkachel geeft jou de mogelijkheid om te stoken met biomassa. Ook is het belangrijk om te letten op het rendement. Een hoog rendement is namelijk altijd goed voor het milieu. Het percentage van het rendement slaat op de hoeveelheid warmte dat niet verloren gaat via het afvoerkanaal. Het rendement klasse A is vanaf 75%. Een haard wordt vanaf klasse A gezien als een milieuvriendelijk. Tevens bespaart het je in stookkosten, omdat jij meer warmte overhoud van de haard.

Je bespaart dus geld door duurzaam en verantwoord te stoken! Het wordt jou dus aangeraden om te kiezen voor een houtkachel met een hoog rendement. Een houtkachel is ook duurzaam omdat het evenveel CO² uitstoot als dat er vrij komt bij het verrottingsproces in de natuur. Haardenexpert heeft verschillende energiezuinige haarden in het assortiment. Neem een kijkje bij Barbas of Spartherm om te zien welke duurzame haard bij jou past.

Gashaard

Een gashaard wordt vaak gezien als een type haard met een hoog CO²-uitstoot. Toch zijn er veel mogelijkheden om de haard duurzaam te maken. Je kunt bijvoorbeeld met de warmte van het vuur jouw verwarmingen verwarmen. Zelfs de vloerverwarming is te verwarmen met een gashaard. Kies ervoor om alleen te stoken in de kamer waar jij op dat moment aanwezig bent. Daarnaast is het verstandig om de temperatuur van de gashaard lager te zetten. Een gashaard wordt namelijk vaak gebruikt als sfeerelement en niet als warmtebron. Gas is een relatief schone en milieuvriendelijke brandstof, maar het is helaas niet hernieuwbaar. Meer weten? Laat uw adviseren door onze expert.

Ik wil haardadvies

Elektrische haard

Een elektrische haard is een goed alternatief als je op zoek bent naar een duurzame warmtebron. Een elektrische haard 'brand' op stroom en is daardoor de duurzaamste haard die er is. Met een elektrische haard ben je dan ook klaar voor de toekomst, zeker als u de haard combineert met een aantal zonnepanelen. Zo wekt u zelf de stroom waar de haard de nodige uren van kan branden. Meet weten? Ontdek ons assortiment elektrische haarden.

Bekijk alle elektrische haarden

5 tips voor een gezondere verbranding

De term ‘allesbrander’ betekent niet dat het verstandig is om al de soorten hout op het vuur te gooien. Zo is het verbranden van bewerkt hout, kranten en spaanplaten ten strengste afgeraden. Het is zelfs wettelijk verboden.

Laat minimaal één keer in het jaar jouw schoorsteen controleren en vegen.

Stook altijd met droog en onbewerkt hout. Het hout kan het beste twee jaar of langer gedroogd zijn op een plek waar geen water bij kan komen. Toch kan het wel beter zijn dat er wind doorheen kan blazen. Het hout is goed om mee te stoken als het vochtigheidsgehalte onder de 20% ligt. Dit is vaak rond de twee jaar drogen.

Koop een haard die het juiste rendement behaalt om uw woonkamer te verwarmen. Zo is het vaak dat mensen een haard hebben met een te hoog of juist te laag rendement. Daardoor heb je vaak een slechte verbranding en dus een hogere emissie.

Zet een haard of kachel niet steeds aan en uit. Dit kost meer energie dan dat het geeft. Wil jij meer weten over duurzaam en verantwoord stoken? Of ben je geïnteresseerd in een van onze haarden? Neem dan contact met ons op. Je kunt dat natuurlijk ook via onze website doen. Daarbij is het altijd mogelijk om een bezoek te brengen aan onze showroom in Rijssen.

Kom langs voor inspiratie & advies

Bezoek ons in Apeldoorn of Rijssen

Daarom kiest u voor Haardenexpert

DÉ HAARDENEXPERT

Wij denken graag met u mee, van haard tot complete opstelling.

GROOT INSTALLATEURSNETWERK

Altijd dichtbij, afstand is geen probleem.

KLANTWAARDERING 8,8

Ruim 3500 haarden geplaatst, klanten waarderen ons met een 8,8.

EXCLUSIEVE SHOWROOM

Sfeer proeven en trends bekijken. Ontdek de nieuwste haarden.

Over Haardenexpert

Meer dan 10 jaar de expert in haarden

Haardenexpert is al vele jaren een van de meest toonaangevende haarden en kachel zaken van Nederland en België. Dat vinden we belangrijk en daar zijn we natuurlijk supertrots op! Door onze persoonlijke benadering en korte lijnen bent u altijd verzekerd van passend advies en een stijlvolle oplossing.

Met reeds 10 jaar ervaring op de markt en een aanstekelijke passie voor het vak gaan wij verder dan de traditionele verkoop. Wij creëren unieke en eigenzinnige haardopstellingen. Daarom vindt u bij Haardenexpert alleen haarden & kachels van absolute topmerken. Onze experts vertellen u hier graag meer over.

Lees verder over Haardenexpert