Vragen? Bel 0548-211550

 

Jutestraat 6A, Rijssen (Ov)

Showroom
Swipe to the left

Hoe stook je zo duurzaam mogelijk?

Hoe stook je zo duurzaam mogelijk?
Door Jasper Plieger 5 jaar geleden 25815 keer bekeken

Duurzaamheid is tegenwoordig een belangrijk item en soms zelfs een levensstijl. Veel mensen maken de overstap naar groene energie. Zo neemt men zonnepanelen en zie je steeds meer windmolens langs de horizon. Toch vergeten veel mensen een zeer duurzame energiebron, biomassa. Zo kan je denken aan restanten hout die niet meer te bewerken zijn en andere overgebleven resten hout. Dit is te gebruiken om te stoken en dan ben je duurzaam bezig.
Houtkachel

Een houtkachel geeft jou de mogelijkheid om te stoken met biomassa. Ook is het belangrijk om te letten op het rendement. Een hoog rendement is namelijk altijd goed voor het milieu. Het percentage van het rendement slaat op de hoeveelheid warmte dat niet verloren gaat via het afvoerkanaal. Het rendement klasse A is vanaf 75%. Een haard wordt vanaf klasse A gezien als een milieuvriendelijk. Tevens bespaart het je in stookkosten, omdat jij meer warmte overhoud van de haard.

Je bespaart dus geld door duurzaam te stoken! Het wordt jou dus aangeraden om te kiezen voor een houtkachel met een hoog rendement. Een houtkachel is ook duurzaam omdat het evenveel CO² uitstoot als dat er vrij komt bij het verrottingsproces in de natuur. Haardenexpert heeft verschillende energiezuinige haarden in het assortiment. Neem een kijkje bij Barbas of Spartherm om te zien welke duurzame haard bij jou past.

Houtblokken

Gashaard

Een gashaard wordt vaak gezien als een type haard met een hoog CO²-uitstoot. Toch zijn er veel mogelijkheden om de haard duurzaam te maken. Je kunt bijvoorbeeld met de warmte van het vuur jouw verwarmingen verwarmen. Zelfs de vloerverwarming is te verwarmen met een gashaard. Kies ervoor om alleen te stoken in de kamer waar jij op dat moment aanwezig bent. Daarnaast is het verstandig om de temperatuur van de gashaard lager te zetten. Een gashaard wordt namelijk vaak gebruikt als sfeerelement en niet als warmtebron. Gas is een relatief schone en milieuvriendelijke brandstof, maar het is helaas niet hernieuwbaar.

Gashaard vuurzicht

Pelletkachel

Pelletkachels zijn een goed alternatief als je op zoek bent naar een duurzame warmtebron. Pelletkachels branden om houtpellets. Houtpellets zijn samengeperste houtkorrels waarmee je meer kan stoken op dezelfde massa hout. Hierdoor zet een pelletkachel 80% van de brandstof om in warmte. Door de mogelijkheid om de kachel nauwkeurig te kunnen bedienen ben jij snel duurzaam bezig. Sinds 2016 is er landelijke subsidie op de pelletkachel. Deze subsidie bedraagt 500 tot 1400 euro. Dit hangt echter wel af van het type pelletkachel dat jij hebt en in welke gemeente jij woont. Het beste is om de pelletkachel niet steeds aan en uit te zetten. Je kunt de kachel beter op een continu laag vermogen laten branden.

Pelletkorrels

5 tips voor een gezondere verbranding

Tip 1: De term ‘allesbrander’ betekent niet dat het verstandig is om al de soorten hout op het vuur te gooien. Zo is het verbranden van bewerkt hout, kranten en spaanplaten ten strengste afgeraden. Het is zelfs wettelijk verboden.

Tip 2: Laat minimaal één keer in het jaar jouw schoorsteen controleren en vegen.

Tip 3: Stook altijd met droog en onbewerkt hout. Het hout kan het beste twee jaar of langer gedroogd zijn op een plek waar geen water bij kan komen. Toch kan het wel beter zijn dat er wind doorheen kan blazen. Het hout is goed om mee te stoken als het vochtigheidsgehalte onder de 20% ligt. Dit is vaak rond de twee jaar drogen.

Tip 4: Koop een haard die het juiste rendement behaalt om uw woonkamer te verwarmen. Zo is het vaak dat mensen een haard hebben met een te hoog of juist te laag rendement. Daardoor heb je vaak een slechte verbranding en dus een hogere emissie.

Tip 5: Zet een haard of kachel niet steeds aan en uit. Dit kost meer energie dan dat het geeft. Deze tip geldt voornamelijk voor de pelletkachel.

Wil jij meer weten over duurzaam stoken? Of ben je geïnteresseerd in een van onze haarden? Neem dan contact met ons op. Je kunt dat natuurlijk ook via onze website doen. Daarbij is het altijd mogelijk om een bezoek te brengen aan onze showroom in Rijssen. Hiervoor vragen wij jou wel eerst om een afspraak te maken. Je kunt ons bereiken op 0548-211550