Vragen? Bel 0548-211550

 

Jutestraat 6A, Rijssen (Ov)

Showroom
Swipe to the left

Welke hoog rendement houtkachel past bij mijn woonsituatie?

Welke hoog rendement houtkachel past bij mijn woonsituatie?
Door Dennis Dragt 5 jaar geleden 64028 keer bekeken

Overweeg je om een hoog rendement houtkachel aan te schaffen? Dan speelt het rendement vanzelfsprekend een belangrijke rol bij uw besluit. Het rendement geeft aan in hoeverre de verbranding van het toestel de brandstof optimaal benut. Hoe hoger het rendement, hoe efficiënter de houtkachel stookt. De Spartherm Senso L houtkachel heeft bijvoorbeeld een rendement van 80%. Dit wil zeggen dat 80% van de geproduceerde warmte ook werkelijk in de woonruimte terecht komt.

Maar met een hoog rendement houtkachel bespaar je niet alleen in de stookkosten, ook het milieu heeft er profijt van. Een houtkachel die namelijk minder hout verbruikt om een heerlijke temperatuur op te wekken, stoot minder schadelijke stoffen uit. Maar nu rust de vraag: Welke hoog rendement houtkachel past bij mijn woonsituatie?
Hoog rendement houtkachel, tegelkachel of speksteenkachel?

Hoe hoog het rendement is, hangt voornamelijk af van het soort kachel, maar ook van jouw stookgedrag. Moderne houtkachels zijn tegenwoordig voorzien van een aanzienlijk rendement tussen de 70 en 85%. Een tegel- of speksteenkachel behaalt maar liefst een fors rendement van 80-90%. Een speksteenkachel is namelijk een houtkachel met een spekstenen (natuursteensoort) bekleding. De gestookte warmte wordt dan langdurig in het voortreffelijke materiaal opgeslagen. Nadat u het vuur dooft, geeft het toestel nog urenlang (tussen de 12 en 24 uur) een heerlijke temperatuur af.

Wanders Olaf Eco Hoog

Heb je toch liever een kachel met een andere vormgeving? Dan biedt een tegelkachel dé uitkomst. De binnenkant van een hoogwaardige tegelkachel is vervaardigd met chamotte, wat een vuurvast keramisch materiaal is. Omdat chamotte minder warmte opneemt en vasthoudt dan speksteen, is een grotere tegelkachel gewenst in een vergelijkbare woonsituatie. De buitenkant is gedecoreerd met prachtige tegels, waardoor het toestel een moderne uitstraling heeft. Tegenwoordig zijn tegelkachels leverbaar in verschillende kleuren.

Hoe behoud ik het rendement van mijn houtkachel?

Het rendement van de houtkachel kan lager uitvallen wanneer je op de verkeerde manier stookt. Een onvolledige verbranding ontstaat door meerdere oorzaken, namelijk vervuilde houtblokken (bijvoorbeeld nat of verfresten), een onvoldoende afgesloten deur, een vervuilde schoorsteen of een slechte trek van de verse zuurstof. Daarnaast is jouw eigen stookgedrag van belang om een royaal rendement te bereiken. Lees het artikel ‘Tips om hout goed te stoken’ goed door, zodat je op de juiste manier uw hout stookt.

Drooff Andalo 2

Ook het soort haardhout is van belang om het rendement zo hoog mogelijk te houden. Hou er rekening mee dat houtblokken met verfresten, olie of andere stoffen voor een onvolledige verbranding zorgen. Het gevolg is dat het rookkanaal vervuild wordt, wat weer ongunstig is voor het rendement van de houtkachel. Je wordt daarom ook aangeraden om het artikel 'Hoe maak ik de ruit van mijn houtkachel schoon?' te lezen.

Vermogen van de hoog rendement houtkachel

Tot slot speelt het vermogen, dat past bij de kamergrootte en jouw stookbehoefte, van het toestel een belangrijke factor. Hierbij is het van belang om een vermogen te kiezen dat past bij jouw woonsituatie. Wanneer je een hoog rendement houtkachel aanschaft met een te klein vermogen, dan ontvangt de woonkamer onvoldoende warmte. Aan de andere kant zorgt een te groot vermogen ervoor dat het toestel niet voluit kan stoken. Denk dus goed na en overweeg meerdere modellen, voordat je een hoog rendement houtkachel koopt. Om je goed op weg te helpen, heb ik speciaal voor jou een aantal houtkachels op een rijtje gezet met een hoog rendement.

Artikelnaam Soort kachel Rendement Vermogen
Spartherm Passo L Houtkachel 80% 6,1kW
Drooff Andalo 2 Houtkachel 80,5% 3-10kW
Wanders Olaf Eco Speksteenkachel 85% 8,2kW
Drooff Arola Speksteenkachel 85% 3-10kW
Contura 790K Tegelkachel 80% 7kW
Geplaatst in: Meest gestelde vragen