• De échte expert in haarden en kachels.
  • Gegarandeerd het beste advies.
  • Vakkundige installatie, overal in Nederland.
  • Ook voor (maatwerk)interieurbouw.

Welk type haard past bij jouw woning?

Bij het vinden van de perfecte haardoplossing komen er veel vragen op je pad. Bij het kiezen van een haard of kachel op hout of gas is het vermogen een belangrijke factor. Het gevaar schuilt juist dat mensen vaak een te groot of te klein vermogen kiezen. En vaak realiseren zij zich niet dat een gemiddelde woonkamer (ongeveer 30m2) slechts 3 tot 4kW nodig heeft om de ruimte te verwarmen. Dit is vooral van toepassing bij de goed geïsoleerde woningen van tegenwoordig. Daarnaast zijn veel woningen voorzien van een CV, waardoor de open haard of kachel alleen als bijverwarming dient. De vraag: 'welke haard moet ik kiezen' of 'welke haard past bij mij' is moeilijk te beantwoorden omdat wensen en voorkeuren verschillen per woonsituatie. Lees daarom dit artikel verder en kom erachter welke type haard je gaat kiezen.

  • 01 - 09 - 2016
  • Open haard
  • Dennis Dragt
  • 4 minuten

Vermogen voor de haard

Toch gebeurt het regelmatig dat consumenten onbewust voor een te hoog vermogen kiezen. Hierdoor worden ze gedwongen om te kort of op een zeer lage stand te stoken. De reden is dat het anders te warm wordt in de woonkamer. Het gevolg is dat je bij een gashaard niet volop kunt genieten van het mooie vlambeeld. Doordat je op een te klein vermogen stookt, zakken de vlammen qua grootte. Maar een verkeerd vermogen heeft ook een negatieve invloed op een houthaard of kachel. Aangezien het toestel niet optimaal brandt, ontstaat er een slechte verbranding, zwarte ruiten en een hogere uitstoot. Dit is zeer ongunstig voor jouw portemonnee en de gezondheid van het milieu.

Het ideale vermogen bepalen

Gelukkig kun je op een simpele manier het perfecte vermogen bepalen voor jouw specifieke ruimte. In de onderstaande grafiek zie je het benodigde vermogen (kW) bij het aantal kubieke meters (m3) vermeldt. Het aantal m3 geeft aan hoe groot de te verwarmen ruimte is. Dit kun je berekenen door de lengte, breedte en hoogte met elkaar te vermenigvuldigen.

Vervolgens kun je aflezen hoeveel vermogen je nodig hebt voor de kachel of haard. Welke van de drie lijnen je moet pakken, hangt af of jouw woning goed, redelijk of slecht is geïsoleerd. Hou er wel rekening mee, de grafiek geeft je slechts een indicatie en niet het precieze vermogen.

Gesloten of open?

Daarnaast maak je de keus tussen een gesloten of een open verbrandingssysteem. Maar wat is het verschil tussen beide systemen? Bij een open verbranding wordt de verse zuurstof uit de ruimte gehaald waar de haard staat. Een systeem die standaard bij een houthaard en kachel is uitgevoerd. Hierbij is het wel van belang dat jouw woning goed geventileerd is. Maar heb je een laag-energiewoning, een goed geïsoleerd huis of een woning met een mechanisch ventilatiesysteem? Dan is een buitenluchtaansluiting van belang. De zuurstof wordt dan van buitenaf gehaald in plaats van de woonruimte. Tegenwoordig is deze zuurstoftrek ook van toepassing bij gashaarden en kachels. Een uitstekende systeem voor de moderne geïsoleerde en mechanische geventileerde woningen.

Op basis van de bovenstaande informatie heb je een beeld van welke type haard of kachel in jouw woonkamer past. Om toch het uiteindelijke besluit te maken, is een persoonlijk en deskundig advies nodig. En waarschijnlijk wil je een aantal modellen in het echt bekijken en zien branden. Bezoek daarom een haardenspeciaalzaak en je wordt van begin tot eind geholpen bij jouw beslissing.

Een gratis en vrijblijvende offerte

Kom langs voor inspiratie & advies

Bezoek ons in Apeldoorn of Rijssen

Daarom kiest u voor Haardenexpert

DÉ HAARDENEXPERT

Wij denken graag met u mee, van haard tot complete opstelling.

GROOT INSTALLATEURSNETWERK

Altijd dichtbij, afstand is geen probleem. Wij rekenen nooit voorrijkosten.

KLANTWAARDERING 8,8

Ruim 3500 haarden geplaatst, klanten waarderen ons met een 8,8.

EXCLUSIEVE SHOWROOM

Sfeer proeven en trends bekijken. Ontdek de nieuwste haarden.

Over Haardenexpert

Meer dan 10 jaar de expert in haarden

Haardenexpert is al vele jaren een van de meest toonaangevende haarden- en kachel zaken. Dat vinden we belangrijk en daar zijn we natuurlijk supertrots op! Door onze persoonlijke benadering en korte lijnen bent u altijd verzekerd van passend advies en een stijlvolle oplossing.

Met reeds 10 jaar ervaring op de markt en een aanstekelijke passie voor het vak gaan wij verder dan de traditionele verkoop. Wij creëren unieke en eigenzinnige haardopstellingen. Daarom vindt u bij Haardenexpert alleen haarden & kachels van absolute topmerken. Onze experts vertellen u hier graag meer over.

Lees verder over Haardenexpert