• De échte expert in haarden en kachels.
 • Gegarandeerd het beste advies.
 • Vakkundige installatie, overal in Nederland.
 • Ook voor (maatwerk)interieurbouw.
Water verwarmen met een houtkachel

Water verwarmen met een houtkachel: hoe werkt het?

Met een cv-houtkachel creëert u niet alleen een gezellige sfeer, maar verwarmt u tegelijkertijd water voor uw centrale verwarmingssysteem. Deze milieuvriendelijke methode biedt een duurzame en kostenefficiënte oplossing voor het verwarmen van uw woning. In dit artikel leggen we uit wat u nodig heeft om uw woning effectief te verwarmen met een cv-houtkachel en zetten we de belangrijkste voordelen voor u op een rij.

 • 06 - 07 - 2024
 • Houtkachels
 • Team Haardenexpert
 • 5 minuten
Werking cv houtkachel

Dit is hoe een cv houtkachel werkt

Een cv-houtkachel is verbonden met uw centrale verwarmingssysteem, waarbij water circuleert om uw woning te verwarmen. Zodra u de houtkachel aansteekt, begint het hout te branden en produceert het warmte. De rookgassen geven hun warmte af aan het water dat door de buizen van de warmtewisselaar stroomt. Hierdoor wordt het water verwarmd en gereed voor gebruik in het verwarmingssysteem. Het opgewarmde water verspreidt zich door leidingen naar radiatoren en vloerverwarming om de verschillende ruimtes in uw woning te verwarmen. Na gebruik keert het afgekoelde water terug naar het waterreservoir van de houtkachel om opnieuw te worden verwarmd. 

Wilt u het warme water opslaan voor later gebruik, zoals voor het afwassen of douchen? Dan wordt dit bewaard in een buffervat, ook wel een warmteopslagvat genoemd. Op deze manier kunt u de warmte efficiënt benutten wanneer u dat nodig heeft, zonder dat de kachel voortdurend hoeft te branden.

Uw woning verwarmen met een cv-houtkachel

Uw woning verwarmen met een houtkachel: dit heeft u nodig

Om zo goed mogelijk gebruik te maken van uw houtkachel, is het belangrijk om de juiste kachel en toebehoren te hebben voor een efficiënt en veilig gebruik. Dit heeft u nodig:

 • Zorg ervoor dat u een cv houtkachel kiest met het juiste vermogen. Het juiste vermogen is afhankelijk van de ruimte die u wilt verwarmen. Een algemene richtlijn is ongeveer 1 kilowatt per 10 vierkante meter.
 • Een warmtewisselaar is noodzakelijk, omdat deze de warmte van het verbrandingsproces naar het water overdraagt. 
 • Vergeet vooral de regelkleppen niet. Deze zorgen ervoor dat het warme water naar de juiste ruimtes stroomt. Dit zorgt voor een goede verdeling van de warmte. 
 • Schaf een goed werkende pomp aan. De pomp circuleert het warme water vanuit de houtkachel door het centrale verwarmingssysteem. 
Gelijkmatige warmteverdeling

Radiatoren en vloerverwarming voor de verspreiding van het verwarmde water 

Radiatoren en vloerverwarming zijn daarnaast belangrijk voor de verspreiding van verwarmd water in uw woning. Radiatoren geven de warmte van het water af aan de lucht in de ruimte, waardoor de ruimte snel opwarmt zodra u de radiator aanzet. Daarnaast kunt u een cv houtkachel aansluiten op de vloerverwarming voor een gelijkmatige warmteverdeling. Vloerverwarming zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig verspreid wordt door middel van buizen onder de vloer waar warm water doorheen stroomt. Dit is ideaal voor grotere ruimtes, omdat het zorgt voor een consistente en comfortabele warmte.

Voordelen van een cv houtkachel

De 3 voordelen van een cv houtkachel

Een cv houtkachel is niet alleen een bron van warmte. Deze kachel wordt steeds populairder, dankzij de voordelen die het biedt. Laten we eens kijken naar de belangrijkste redenen waarom steeds meer mensen kiezen voor een cv-houtkachel:

 • Duurzaamheid 

Eén van de grootste voordelen van een cv houtkachel is de duurzaamheid. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen, is hout een hernieuwbare energiebron. Hout is CO2-neutraal, wat betekent dat bij verbranding evenveel CO2 vrijkomt als de boom tijdens zijn groei heeft opgenomen. Hierdoor draagt u bij aan een beter milieu.

 • Maximale warmtebenutting 

Maximale warmtebenutting wordt bereikt doordat een cv houtkachel gebruikmaakt van watercirculatiesystemen. Dit systeem zorgt ervoor dat het warme water efficiënt door het verwarmingssysteem naar verschillende delen van uw woning stroomt.

 • Lagere milieueffecten 

Een cv houtkachel heeft minder negatieve impact op het milieu dan elektrische verwarming. Bij het verbranden van hout komen namelijk minder luchtverontreinigende stoffen vrij dan bij de productie van elektriciteit uit fossiele brandstoffen, zoals steenkool of aardgas.

Cv houtkachel goed te onderhouden

Zo onderhoudt u uw houtkachel

Om onbezorgd te genieten, is het verstandig om uw cv houtkachel goed te onderhouden. Goed onderhoud zorgt voor een veilige en efficiënte werking. We hebben enkele tips om uw cv houtkachel grondig schoon te maken:

 • Zorg ervoor dat de houtkachel altijd volledig brandt door regelmatig de aslade te legen. Door een geblokkeerde luchttoevoer kan het hout niet volledig opbranden, wat kan leiden tot oververhitting van de kachel of zelfs rookschade aan uw meubels. 
 • Zodra u de houtkachel regelmatig gebruikt, ontstaat er zwarte aanslag op de ruiten. Maak daarom met enige regelmaat de ruiten van de houtkachel schoon met een sopje van water en azijn. 
 • Door de binnenkant van de kachel regelmatig schoon te maken, minimaliseert u de ophoping van teer. Gebruik een stofzuiger met een speciaal as-opzetstuk om de binnenkant schoon te maken. Heeft u dit niet? Dan is een asschep een goed alternatief. 
 • Vergeet ook zeker niet de warmtewisselaar, die in de cv-ketel zit, schoon te maken. Op die manier zorgt u ervoor dat de kachel goed blijft werken. In de meeste gevallen is het slim om dit door een vakman te laten doen, omdat het een technische taak is. Wilt u het liever zelf doen? Verwijder dan voorzichtig de roet met een stofzuiger. Het kan zijn dat u niet alles met de stofzuiger weg krijgt, probeer dan met een mild reinigingsmiddel het alsnog te verwijderen. Zorg ervoor dat het middel geschikt is voor het type materiaal om schade te voorkomen.
Onbezorgd genieten cv houtkachel

Onbezorgd genieten van uw cv houtkachel

'Is een cv-houtkachel veilig te gebruiken?' is een veelvoorkomende vraag die we bij Haardenexpert van onze klanten krijgen. Ja, een cv-houtkachel is zeker veilig te gebruiken, zolang u de juiste veiligheidsvoorschriften volgt. Denk hierbij aan het gebruik van droog hout, voldoende ruimte rondom de kachel en regelmatig onderhoud. Deze voorzorgsmaatregelen voorkomen overdruk of oververhitting in de cv-ketel, wat leidingbreuken of barsten kan veroorzaken.

Persoonlijk advies

Persoonlijk advies over water verwarmen met een houtkachel?

Overweegt u uw woning te verwarmen met een cv houtkachel en heeft u nog vragen? Stuur ons een e-mail, neem telefonisch contact met ons op of kom langs in een van onze showrooms. Onze experts staan klaar om u verder te helpen.

Kom langs voor inspiratie & advies

Bezoek ons in Apeldoorn of Rijssen

Daarom kiest u voor Haardenexpert

Haardenexpert

DÉ HAARDENEXPERT

Wij denken graag met u mee. van haard tot complete opstelling.

Groot installateursnetwerk

GROOT INSTALLATEURSNETWERK

Altijd dichtbij, afstand is geen probleem. Wij rekenen nooit voorrijkosten.

Hoge klantwaardering

KLANTWAARDERING 8,8

Ruim 3500 haarden geplaatst, klanten waarderen ons met een 8,8.

Showroom

EXCLUSIEVE SHOWROOM

Sfeer proeven en trends bekijken. Ontdek de nieuwste haarden.

Over Haardenexpert

Over Haardenexpert

Meer dan 10 jaar de expert in haarden

Haardenexpert is al vele jaren een van de meest toonaangevende haarden- en kachel zaken. Dat vinden we belangrijk en daar zijn we natuurlijk supertrots op! Door onze persoonlijke benadering en korte lijnen bent u altijd verzekerd van passend advies en een stijlvolle oplossing.

Met reeds 10 jaar ervaring op de markt en een aanstekelijke passie voor het vak gaan wij verder dan de traditionele verkoop. Wij creëren unieke en eigenzinnige haardopstellingen. Daarom vindt u bij Haardenexpert alleen haarden & kachels van absolute topmerken. Onze experts vertellen u hier graag meer over.

Lees verder over Haardenexpert