Vragen? Bel 0548-211550

 

Jutestraat 6A, Rijssen (Ov)

Showroom
Swipe to the left

Wat kost een verbouwing?

Wat kost een verbouwing?
Door Dennis Dragt 5 jaar geleden 16926 keer bekeken

Heb je verbouwplannen voor ogen? Bij verbouwingsplannen heb je namelijk te maken met veel zaken waar je rekening mee moet houden. Met een goede voorbereiding kom je niet voor verrassingen te staan. Maar de belangrijkste vraag is zonder twijfels: ‘Welke kosten brengt de verbouwing met zich mee?' De kosten van een verbouwing is vanzelfsprekend afhankelijk van wat je precies wilt verbouwen. Het is moeilijk om in te schatten wat de gemiddelde kosten van een verbouwing zijn.

Om deze reden zijn de kosten afgebakend tot een specifieke verbouwing, namelijk een aanbouw (met een plat dak). Dit is één van de populairste manieren om meer ruimte te creëren in huis. De voornaamste redenen van een aanbouw is het uitbreiden van de woonkamer of een aparte kamer te realiseren. Maar de kosten hiervan zijn niet mals. Wil je inzicht hebben in de kosten? Dan moet je dit artikel lezen.Aanbouwkosten

Een aanbouw is één van de duurste verbouwingen van een woning. Wanneer je een bepaalde verbouwing voor ogen hebt, stelt je van tevoren een begroting op. Je hebt dan een duidelijk inzicht in wat precies de kosten zijn. Dit is een goede houvast om te zorgen dat je niet over het budget heen gaat. In deze begroting staan namelijk de kosten voor de materialen, de kosten van de eventuele aannemer en de kosten van de financiering. Daarnaast moet je rekening te houden met onvoorziene kosten, aangezien deze altijd boven water komen. Hierbij is het aan te raden om tussen 5% en 10% van het budget vast te houden voor onvoorziene kosten.

Als je van plan bent een grote verbouwing als een aanbouw te doen, wordt je geadviseerd om een aannemer in te schakelen. Een aannemer is namelijk in staat om de verbouwing voorspoedig en goed te laten verlopen. Daarnaast heeft een aannemer verschillende connecties met betrouwbare bouwbedrijven, zodat het materiaal voordelig ingekocht wordt. Met een vakman kun je fors besparen op de verbouwingskosten. Vraag desnoods, voordat je een samenwerking aangaat met een aannemer en/of architect, naar referenties van eerdere uitgevoerde bouwprojecten. Hierbij is het van belang om een goede prijsafspraak met de aannemer af te spreken.


Type prijsafspraak Toelichting
Per uur Hierbij betaal je de aannemer per uur. De kosten voor het vervoer, materialen en hulpmiddelen zijn nog niet meegerekend. Laat je goed informeren naar de voorrijkosten, prijs voor het materiaal en het uurtarief. Het gemiddelde uurtarief ligt tussen de € 30,00 en de € 45,00.
Vaste prijs Een vaste prijs afspreken met de aannemer biedt veel zekerheid. Wanneer er sprake is van meerwerk, mag de prijs niet achteraf verhoogd worden. Het voornaamste nadeel is dat je geen inzicht hebt in de kosten.
Richtprijs Tot slot is het mogelijk om een richtprijs vast te stellen. Dit is een inschatting die de aannemer baseert op de geschatte kosten. De uiteindelijke prijs mag dan niet meer dan 10% afwijken van de richtprijs.

Meer ruimte en meerwaarde woning

De voornaamste reden voor een aanbouw is dat de meeste woonkamers op den duur te klein worden. Met een aanbouw kun je bijvoorbeeld de woonkamer vergrootten of de eetkamer verplaatsen. De kosten van een kleine aanbouwen beginnen vanaf een bedrag van € 10.000,-. Voor deze prijs heb je een simpele uitbouw van 2 meter breed en 3 meter diep. Het spreekt natuurlijk voor zich, hoe groter de uitbouw hoe hoger de kosten liggen.

Denk er dus goed over na hoe groot de aanbouw moet zijn. Het gevaar bestaat dat de aanbouw na oplevering te klein is of na een tijdje te klein wordt. Je kunt het daarom beter in één keer goed aanpakken, namelijk de maximale ruimte aanpakken die er is. Een bestaande aanbouw vergrootten is vele malen duurder dan een grote aanbouw direct te laten plaatsen.

Om een beter beeld te scheppen, is hieronder een tabel opgesteld met de meest voorkomende aanbouwen. In het tabel zijn alleen afmetingen meegenomen die potentieel vergunningsvrij zijn, zodat je al flink bespaart op de totaalkosten. Voor sommige uitbouwen heb je namelijk een vergunning nodig. De meeste mensen willen een uitbouw in de achtertuin, aangezien de eisen van de omgevingsvergunning (voorheen heette dit een verbouwingsvergunning) minder streng zijn. Hiervoor moet je wel de juiste plaatsing in de achtertuin vinden. De kosten in het tabel zijn slechts een indicatie. Voor een scherpe kostenplaatje moet je een offerte aan te vragen bij meerdere aannemers.


Afmetingen breedte x diepte Geschikt voor Kosten (incl. btw en materialen, materiaal en afwerkingskosten)
2m x 3m 6 18 Uitbreiden van woonkamer of keuken € 14.500
3m x 3m 9 27 Uitbreiden van woonkamer of keuken € 17.000
4m x 3m 12 36 Uitbreiden van woonkamer, plaatsen van een keuken of creëren van een aparte kamer. € 19.000
5m x 3m 15 45

Uitbreiden van woonkamer, plaatsen van een woonkeuken of creëren van een aparte kamer.

€ 23.000