wat kost een openhaard

Wat kost een open haard?

Vind je het ook zo mooi, een sfeervolle haard of kachel in de kamer? Je bent momenteel druk bezig met het oriënteren op een gashaard of houtkachel en dan rijst daar natuurlijk de vraag: Wat kost een open haard? Het is namelijk een investering waarvan je wilt dat die jarenlang meegaat. Onder 'open haard' verstaan we trouwens niet de authentieke open haard, maar een gesloten houtkachel en gashaard. In deze blog laat ik je zien wat er allemaal komt kijken bij de aanschaf van een open haard en wat dit kost.

Om jou een beter beeld te scheppen, vindt je in dit artikel een beknopt overzicht van de kosten die een 'open haard' met zich meebrengt.

  • 27 - 05 - 2016
  • Houtkachels
  • Dennis Dragt
  • 4 minuten
kosten openhaard modern

Kosten open haard afhankelijk van eigen keuzes

Om antwoord te geven op de vraag, is het belangrijk om te weten dat een open haard in allerlei varianten te verkrijgen is. Je kunt bijvoorbeeld voor het gebruiksgemak van een gashaard gaan of voor de charme van een houtkachel. Ook binnen deze categorieën is er onderscheid te maken tussen diverse uitvoeringen, namelijk een frontaal, tweezijdig of een driezijdig vuurzicht. Daarnaast rest de vraag of je de haard strak in de wand wilt bouwen of een vrijstaande kachel wilt. Bedenk vervolgens welke uitvoering het beste past bij jouw woonsituatie.

Wil je op een fraaie manier de hoek van de kamer vullen? Dan ga je voor een tweezijdige hoekhaard in combinatie met een modern of klassiek plateau. Of zoek je een haard die tussen de woonkamer en eetkamer geplaatst moet worden? Dan is een Roomdivider wat voor jou. En de keuzes houden hier niet op. Iedere haard is namelijk te verkrijgen met diverse interieur en exterieur opties. Denk hierbij aan de brander, ombouwkader, achterwand en nog veel meer. Door de scala aan keuzes is de haard volledig af te stemmen op jouw persoonlijke smaak en wooninterieur.

Ontvang vrijblijvend haardadvies
open haard modern prijs

De kosten van een houtkachel

De kosten van een open haard liggen erg uiteen. Dit is onder andere afhankelijk of je voor een houtkachel of een gashaard gaat. Over het algemeen is een gashaard een stuk duurder dan een houthaard, aangezien het verbruik en aankoop van een houtkachel lager is. Bij een houthaard heb je de mogelijkheid om een toestel aan te schaffen met of zonder glasraam. Heb je interesse in een open haard zonder glasruit voor de verbrandingskamer? Dan geniet je van de authentieke sfeer van een open haard. Je ruikt dan de overheerlijke houtgeur en hoort het ontspannende geluid van de knetterende houtblokken.

Het voornaamste nadeel is dat je veel hout nodig hebt om te stoken, aangezien het toestel een bescheiden rendement van 15% bereikt. De warmte wordt namelijk direct afgegeven aan de woonkamer. Wanneer je voor de open haard een deur plaatst, stijgt het rendement tot wel 80%. Deze haarddeuren zijn in twee varianten te verkrijgen, namelijk een draaideur of een liftdeur. De uitvoeringen met een draaideur is vaak eenvoudiger en stukken goedkoper dan een liftdeur. Het nadeel van een draaideur is dat een groot deel van de deur altijd zichtbaar is.

Bij een liftdeurhaard is het mogelijk om de deur nagenoeg in de constructie weg te werken. Met een vloeiende beweging schuif je het glasraam van beneden naar boven. Het voornaamste nadeel is dat de prijs van een liftdeurhaard veel hoger ligt dan een haard met een draaideur. Het merk Spartherm heeft een sterke reputatie opgebouwd met de productie van hoogwaardige liftdeurhaarden. Bekijk onder andere de modellen de Spartherm Premium Triple 80x41x50Spartherm Linear Corner 110x41x50 en de Spartherm Linear Front 80x52.

Kortom, de kosten van een open haard is sterk afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Deze kosten zijn gebaseerd op het wel of niet toevoegen van een liftdeur of een draaideur. Daarnaast speel het formaat en de toevoeging van een schouw of plateau een belangrijke rol bij het totaalplaatje.

open haarden woonkamer

De kosten van een gashaard

Naast de vele opties van een houthaard biedt ook een gashaard een scala aan mogelijkheden. Net als bij een houthaard is een gashaard met of zonder glasraam te verkrijgen. Wanneer je een open haard op gas zonder ruit installeert, wordt je geadviseerd om altijd een elektronische rookgasventilator op het rookkanaal te plaatsen. Hierdoor worden de rookgassen geforceerd afgezogen, zodat de verbranding 100% veilig is. Daarnaast heb je de keus uit verschillende brander decoraties, zoals houtstammen of kiezels. Maar ook de binnenwand is naar eigen wens te verkrijgen, bijvoorbeeld een lamellen achterwand of een spiegelwand. Of combineer de haard met een schouw of plateau.

Bekijk alle gashaarden
openhaard binnen modern kopen

Conclusie

In deze blog gaven we antwoord op de vraag: wat kost een open haard? De kosten van een open haard zijn heel variabel en afhankelijk van jouw woonsituatie. Daarnaast zijn de kosten gebaseerd op de aanvullende opties per haard. Laat je daarom goed adviseren door een haardenspeciaalzaak! Ga samen met de adviseurs rond de tafel zitten en leg jouw wensen voor.

Ik wil graag persoonlijk advies

Haardenshowroom in Rijssen

Proef sfeer, voel warmte, bekijk verschillen

DÉ HAARDENEXPERT

Wij denken graag met u mee, van haard tot complete opstelling.

GROOT INSTALLATEURSNETWERK

Altijd dichtbij, afstand is geen probleem. Wij rekenen nooit voorrijkosten.

KLANTWAARDERING 8,8

Ruim 3500 haarden geplaatst, klanten waarderen ons met een 8,8.

EXCLUSIEVE SHOWROOM

Sfeer proeven en trends bekijken. Ontdek de nieuwste haarden.

Over Haardenexpert

Meer dan 10 jaar de expert in haarden

Haardenexpert is al vele jaren een van de meest toonaangevende haarden- en kachel zaken. Dat vinden we belangrijk en daar zijn we natuurlijk supertrots op! Door onze persoonlijke benadering en korte lijnen bent u altijd verzekerd van passend advies en een stijlvolle oplossing.

Met reeds 10 jaar ervaring op de markt en een aanstekelijke passie voor het vak gaan wij verder dan de traditionele verkoop. Wij creëren unieke en eigenzinnige haardopstellingen. Daarom vindt u bij Haardenexpert alleen haarden & kachels van absolute topmerken. Onze experts vertellen u hier graag meer over.

Lees verder over Haardenexpert