Vragen? Bel 0548-211550

 

Jutestraat 6A, Rijssen (Ov)

Showroom
Swipe to the left

Wat kost een open haard?

Wat kost een open haard?
Door Dennis Dragt 5 jaar geleden 81206 keer bekeken

Vindt je het ook zo mooi, een sfeervolle haard of kachel in de kamer? Je bent momenteel druk bezig met het oriënteren op een gashaard of houtkachel en dan rijst daar natuurlijk de vraag: Wat kost een open haard? Het is namelijk een investering waarvan je wilt dat die jarenlang meegaat. Onder 'open haard' verstaan we trouwens niet de authentieke open haard, maar een gesloten houtkachel en gashaard. In deze blog laat ik je zien wat er allemaal komt kijken bij de aanschaf van een open haard en wat dit kost.

Om jou een beter beeld te scheppen, vindt je in dit artikel een beknopt overzicht van de kosten die een 'open haard' met zich meebrengt.
Kosten open haard afhankelijk van eigen keuzes

Om antwoord te geven op de vraag, is het belangrijk om te weten dat een open haard in allerlei varianten te verkrijgen is. Je kunt bijvoorbeeld voor het gebruiksgemak van een gashaard gaan of voor de charme van een houtkachel. Ook binnen deze categorieën is er onderscheid te maken tussen diverse uitvoeringen, namelijk een frontaal, tweezijdig of een driezijdig vuurzicht. Daarnaast rest de vraag of je de haard strak in de wand wilt bouwen of een vrijstaande kachel wilt. Bedenk vervolgens welke uitvoering het beste past bij jouw woonsituatie.

Wil je op een fraaie manier de hoek van de kamer vullen? Dan ga je voor een tweezijdige hoekhaard in combinatie met een modern of klassiek plateau. Of zoek je een haard die tussen de woonkamer en eetkamer geplaatst moet worden? Dan is een Roomdivider wat voor jou. En de keuzes houden hier niet op. Iedere haard is namelijk te verkrijgen met diverse interieur en exterieur opties. Denk hierbij aan de brander, ombouwkader, achterwand en nog veel meer. Door de scala aan keuzes is de haard volledig af te stemmen op jouw persoonlijke smaak en wooninterieur.

Spartherm Premium Varia 2L/R-55h GET, DRU Metro 100XTU en Bellfires View Bell Topsham 3Foto: Spartherm Premium Varia 2L/R-55h GET, DRU Metro 100XTU en Bellfires View Bell Topsham 3

De kosten van een houtkachel

De kosten van een open haard liggen erg uiteen. Dit is onder andere afhankelijk of je voor een houtkachel of een gashaard gaat. Over het algemeen is een gashaard een stuk duurder dan een houthaard, aangezien het verbruik en aankoop van een houtkachel lager is. Bij een houthaard heb je de mogelijkheid om een toestel aan te schaffen met of zonder glasraam. Heb je interesse in een open haard zonder glasruit voor de verbrandingskamer? Dan geniet je van de authentieke sfeer van een open haard. Je ruikt dan de overheerlijke houtgeur en hoort het ontspannende geluid van de knetterende houtblokken.

Het voornaamste nadeel is dat je veel hout nodig hebt om te stoken, aangezien het toestel een bescheiden rendement van 15% bereikt. De warmte wordt namelijk direct afgegeven aan de woonkamer. Wanneer je voor de open haard een deur plaatst, stijgt het rendement tot wel 80%. Deze haarddeuren zijn in twee varianten te verkrijgen, namelijk een draaideur of een liftdeur. De uitvoeringen met een draaideur is vaak eenvoudiger en stukken goedkoper dan een liftdeur. Het nadeel van een draaideur is dat een groot deel van de deur altijd zichtbaar is.

Barbas Energa 70/55 en de Stuv 30 Compact HFoto: Stuv 30 Compact H en Barbas Energa 70/55

Bij een liftdeurhaard is het mogelijk om de deur nagenoeg in de constructie weg te werken. Met een vloeiende beweging schuif je het glasraam van beneden naar boven. Het voornaamste nadeel is dat de prijs van een liftdeurhaard veel hoger ligt dan een haard met een draaideur. Het merk Spartherm heeft een sterke reputatie opgebouwd met de productie van hoogwaardige liftdeurhaarden. Bekijk onder andere de modellen de Spartherm Varia 2LR-100h , Spartherm Varia M-80h en de Spartherm Arte 3RL-80h (zie onderstaande afbeelding).

Spartherm Arte 3RL-80hFoto: Spartherm Arte 3RL-80h

Kortom, de kosten van een open haard is sterk afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Deze kosten zijn gebaseerd op het wel of niet toevoegen van een liftdeur of een draaideur. Daarnaast speel het formaat en de toevoeging van een schouw of plateau een belangrijke rol bij het totaalplaatje.

De kosten van een gashaard

Naast de vele opties van een houthaard biedt ook een gashaard een scala aan mogelijkheden. Net als bij een houthaard is een gashaard met of zonder glasraam te verkrijgen. Wanneer je een open haard op gas zonder ruit installeert, wordt je geadviseerd om altijd een elektronische rookgasventilator op het rookkanaal te plaatsen. Hierdoor worden de rookgassen geforceerd afgezogen, zodat de verbranding 100% veilig is. Daarnaast heb je de keus uit verschillende brander decoraties, zoals houtstammen of kiezels. Maar ook de binnenwand is naar eigen wens te verkrijgen, bijvoorbeeld een lamellen achterwand of een spiegelwand. Of combineer de haard met een schouw of plateau.

Branderdecoratie houtstammenset en kiezelsFoto: Kiezels en houtstammenset

Voordelen open gashaard Voordelen gesloten gashaard
Geen glas voor de gashaard, waardoor er meer sfeer ontstaat Geen rookgasventilator vereist om de rookgassen af te zuigen, dit zorgt voor een kosten besparing van /- €. 3.000,-
Vrije keus in brander decoraties als een houtstammenset of een kiezelset Een gesloten gashaard is in de meeste gevallen een stuk voordeliger dan een open gashaard
De gas open haard heeft een zeer geringe warmteafgifte. In zeer goed geïsoleerde woningen is dit een groot voordeel, aangezien het toestel zeer hoge vlammen ontwikkelt Eenvoudiger te installeren, wat ook weer kostenbesparend is
Veiliger in gebruik, omdat er geen rookgassen de woonkamer in kunnen komen
Geen geluid van de elektronische rookgasventilator
Geen stroom nodig om de haard te laten functioneren, de meeste haarden kunnen ook op batterijen functioneren

In deze blog gaven we antwoord op de vraag: wat kost een open haard? De kosten van een open haard zijn heel variabel en afhankelijk van jouw woonsituatie. Daarnaast zijn de kosten gebaseerd op de aanvullende opties per haard. Laat je daarom goed adviseren door een haardenspeciaalzaak! Ga samen met de adviseurs rond de tafel zitten en leg jouw wensen voor.

Geplaatst in: Meest gestelde vragen