Vragen? Bel 0548-211550

 

Jutestraat 6A, Rijssen (Ov)

Showroom
Swipe to the left

Wat kost een huis bouwen?

Wat kost een huis bouwen?
Door Dennis Dragt 5 jaar geleden 11552 keer bekeken

Je bent van plan om jouw droomhuis te bouwen, steen voor steen. Een ambitieuze droom waar je veel tijd en energie aan kwijt bent. Voordat je gaat bouwen, wil je natuurlijk een leidraad voor je financiële plannen. Geen enkele nieuwbouw is natuurlijk hetzelfde. Hoeveel kost het nou om een woning te bouwen? En dit wel haalbaar met mijn vastgestelde budget? Dit zijn de eerste vragen die in jouw hoofd rondspoken. Er zijn verschillende factoren die een invloed hebben op het kostenplaatje, van materialen tot architect kosten. Ik leg je in grote lijnen uit waar je allemaal rekening mee moet houden.Toestemming om te bouwen

Voordat je kunt bouwen, heb je bouwgrond en een bouwvergunning nodig. De prijs van de bouwgrond verschilt per stad en per provincie. Gemiddeld kost een bouwgrond buiten de steden ongeveer € 200,- per vierkante meter. Heb je een mooie locatie in de stad op het oog? Reken dan op een bedrag van € 400,- of meer. Daarnaast dien je een bouwvergunning bij de gemeente aan te vragen. Hou een bedrag tussen de € 2.500,00 en de € 5.000,00 aan.

Bouwgrond en bouwvergunning

Hoeveel vierkante meter?

Allereerst moet je het aantal gewenste vierkante meter (m2) in kaart brengen. Dit is namelijk de basis van je gehele kostenplaatje. Heb je de vierkante meters vastgesteld? Dan wil je natuurlijk de kosten weten per vierkante meter. Deze prijs wordt gevormd door de benodigde werkuren, materialen en loon voor jouw architect. Vergeet ook niet om de BTW van 21% te berekenen.

Als richtprijs per vierkante meter wordt vaak het bedrag van € 1000,00 gebruikt. Dit is wel exclusief het loon van de architect (ongeveer 7 van het bouwbudget) en de BTW (21%). Aan de hand hiervan hou je de volgende berekening aan: € 1.070,00 x 1,21 BTW = € 1.295,00. Rond dit getal af op € 1.300,00 en je hebt de gemiddelde prijs per vierkante meter. Heb je een oppervlakte van 143 m2 voor ogen? Dan kun je rekenen op een totaal bedrag van € 180.000.

Woning bouwen met aannemer

Basis of luxe?

Ben jij iemand die van luxe houdt? Ga je voor een goedkope laminaat of massief parket? Misschien is een op maat gemaakte keuken met de nieuwste technieken wat voor jou. Wanneer je kiest voor luxe, stijgt de vierkante meter prijs. Dus een keuken van € 15.000,- kan de totaalprijs flink opschroeven.

Interieur van nieuwbouwwoning

Zelf bouwen of uitbesteden?

De grootste kostenpost van jouw bouwavontuur zijn de werkuren van de aannemer. Heb je twee rechter handen en zit het klussen in jouw genen? Dan is de vierkante meterprijs fors terug te dringen door zelf de handen uit de mouwen te steken. Je kan heel wat euro’s besparen door de aannemer te ondersteunen of een deel van de afwerking (zoals laminaat of de keuken) te doen. Hou wel in jouw achterhoofd: je bespaart geld, maar je investeert wel veel tijd in de verbouwing.