Vragen? Bel 0548-211550

 

Jutestraat 6A, Rijssen (Ov)

Showroom
Swipe to the left

Wat kost een houtkachel?

Wat kost een houtkachel?
Door Dennis Dragt 5 jaar geleden 22455 keer bekeken

Je denkt er over na om een houtkachel aan te schaffen. Wat een uitstekende keus! De knetterende houtblokken en de overheerlijke houtgeur zorgen voor een knusse en ontspannende sfeer. En tijdens jouw zoektocht kom je talloze houtkachels tegen die zeker in de smaak vallen. Van tevoren stel je jezelf de vraag: wat kost een houtkachel? Wellicht ben je van plan om de houtkachel zelf in de woning te plaatsen. Ik laat je allemaal zien wat er precies komt kijken bij de aankoop van een houtkachel en wat dit kost.

6 jan. 2021 08:12:18Plaatsing van het rookkanaal

Naast de kosten van de houtkachel moet je ook rekening houden met de kosten voor het rookkanaal en de eventuele installatie. Er bestaan twee soorten woonsituaties, namelijk een bestaand of een afwezig rookkanaal. Heeft de woning een bestaand rookkanaal die correct en veilig is geïnstalleerd? Dan is een nieuw of vervangend rookkanaal overbodig, wat aanzienlijk scheelt in de installatiekosten.

Drooff Sondrio 4Foto: Drooff Sondrio 4

Maar bij een nieuwe situatie kunnen de kosten fors stijgen. Een kwalitatief rookkanaal is namelijk zeer belangrijk, aangezien het kanaal ervoor zorgt dat alle warme rook veilig naar buiten gaat. Voor een scherpe kostenindicatie, van het aanleggen van een rookkanaal, kun je het beste contact opnemen met een haardenspecialist. Zo kom je niet voor verrassingen te staan!

Kosten houtkachel

Je hebt de woonsituatie in kaart gebracht. Vervolgens ga je de perfecte houtkachel voor jouw woning kiezen. Wordt het een speksteenkachel, vrijstaande houtkachel of een vrijhangende houtkachel? Ga je voor een inzethaard of een inbouwhaard? De mogelijkheden zijn oneindig. Het is zelf mogelijk om de houtkachel te combineren met een prachtige natuurstenen plateau of schouw.

Barbas Cuatro-3-75Foto: Barbas Cuatro-3-75

Draaideur of liftdeur?

Daarnaast kun je kiezen uit een draaideur of een liftdeur. Bij een liftdeursysteem is het mogelijk om de ruit omhoog of omlaag te schuiven. Hierdoor heb je een houthaard waarmee je zowel open als gesloten kunt stoken. Dit systeem is voornamelijk te vinden bij inbouwhaarden, wat één van de duurste toestellen zijn. Deze modellen worden met brandwerend plaatmateriaal in een nieuwe situatie geïnstalleerd.

Of ga je voor een vrijstaande houtkachel of speksteenkachel? Dan zijn de kosten al veel lager, aangezien de wanden intact blijven. Ten slotte komen de installatiekosten er nog bovenop, maar je kunt de houtkachel of houthaard ook zelf installeren. Met twee rechterhanden en een bijgeleverde installatiehandleiding is de klus ongetwijfeld te klaren.

Wanders Olaf EcoFoto: Wanders Olaf Eco

Conclusie kosten houtkachel

In dit artikel gaf ik antwoord op de volgende vraag: wat kost een houtkachel? De kosten van een houtkachel zijn sterk afhankelijk van jouw woonsituatie en voorkeur. Heb je al een aanwezig rookkanaal die correct geïnstalleerd is? Dan bespaar je aanzienlijk in de installatiekosten. Daarnaast speelt de uitvoering van het toestel een grote rol. Een speksteenkachel is namelijk vele malen duurder dan een kleine stalen kachel. Het ligt er maar net aan wat jouw wensen zijn. Voor een scherpe prijsindicatie neem je contact op met de deskundige adviseurs van Haardenexpert. De installatiekosten voor het rookkanaal is optioneel bij de totaalprijs te berekenen.

6 jan. 2021 08:12:18

Geplaatst in: Meest gestelde vragen