Vragen? Bel 0548-211550

 

Jutestraat 6A, Rijssen (Ov)

Showroom
Swipe to the left

Wat is een open haard?

Wat is een open haard?
Door Dennis Dragt 5 jaar geleden 16560 keer bekeken

Een open haard was van oudsher de primaire bron van verwarming en verlichting. Tijdens het stoken werd de warmte gebruikt om heet water te bereiden en voedsel te koken. Door de jaren heen heeft de open haard zijn charme nog niet verloren. Het horen knetteren van de houtblokken, het warme gevoel en de overheerlijke houtgeur...dit gevoel van ontspanning is niet te evenaren. Toch daalt de open haard in populariteit vanwege de vele nadelen.

Een open haard zorgt namelijk voor schadelijke stoffen, een laag rendement en een onveilige woonsituatie. Daarnaast moet u flink wat hout inslaan en stoken om een ruimte te blijven verwarmen. Tegenwoordig wordt de term 'open haard' ook gebruikt als verwijzing naar een houthaard en gashaard. In dit artikel staat daarom de volgende vraag centraal: Wat is een open haard?
Open houtkachels

Tegenwoordig bestaan er diverse houthaarden waarmee je zowel gesloten als open kunt stoken. Zo geniet je van de charme van open stoken en profiteer je ook nog eens van de voordelen van een gesloten verbranding. Merken als Spartherm en Barbas hebben houthaarden ontwikkeld met deze multifunctionele stookfunctie. Spartherm heeft namelijk met de Spatherm Varia serie een prachtige lijn op de markt gezet. Deze toestellen zijn voorzien van het innoverende liftdeursysteem. In de gesloten stand behaalt de houthaard een fors rendement, een hoge verbrandingstemperatuur en een efficiënte verbranding. En wil je genieten van de sfeer van een open haard? Dan schakel je handmatig van een gesloten verbranding naar open stoken.

Ook Barbas kon niet achter blijven met deze manier van stoken. Het multifunctionele stoken is toegepast op de gehele Barbas Evo serie. Het onderscheid van deze serie is dat de liftdeur met een afstandsbediening te bewegen is, omhoog of omlaag. Je kunt dus vanuit de luie bank schakelen van gesloten stoken naar open stoken. Neem plaats op de comfortabele bank en ruik ondertussen de overheerlijke geur van de brandende houtblokken.

Stuv 30 Compact, Barbas Evo 80-65 en Spartherm Varia B-FDhFoto: Barbas Evo 80-65 en Spartherm Varia B-FDh


Open haard op gas

Diverse gashaarden zijn uit te voeren met een schouw, een natuurstenen plateau of een maatwerk kast. Bellfires staat bijvoorbeeld bekend om zijn gashaarden die de sfeer van een open haard uitstralen. En dankzij de moderne techniek lijken de vlammen sprekend op een echt kampvuur. De modellen Bellfires Classic Bell Small 3 en de Bellfires Classic Bell Medium 3 zijn een uitstekend voorbeeld hiervan. Dit zijn prachtig vormgegeven gashaarden die geïmiteerd zijn van een authentieke open haard.

Om het helemaal af te maken, combineer je de gashaard met een natuurstenen schouw. Het lijkt net alsof u een echte open haard in huis heeft staan. Bij deze haarden komen de levensechte vlammen daadwerkelijk uit de houtblokken, wat bijna niet te onderscheiden is van een echt houtvuur. En om de sfeer van een open haard verder te versterken, zijn de modellen verkrijgbaar in ontspiegeld glas. Dit glas heeft een hoge doorzichtigheid. Dus met de blote oog is het glas nauwelijks te zien. Je beleeft een nog intensere vuurbeeld!

Bellfires Classic Bell Small 3 en Bellfires Classic Bell Medium 3Foto: Bellfires Classic Bell Small 3 en Bellfires Classic Bell Medium 3

Kortom, je hoeft niet perse een authentieke open haard in huis te hebben om een knusse en warme sfeer in jouwhuis te creëren. Tegenwoordig bestaan er genoeg gashaarden en houtkachels die een soortgelijke sfeer bij je oproepen.