• De échte expert in haarden en kachels.
 • Gegarandeerd het beste advies.
 • Vakkundige installatie, overal in Nederland.
 • Ook voor (maatwerk)interieurbouw.
wat is een bio-ethanol haard

Wat is een bio-ethanol haard? 5+ andere weetjes

Ontdek het hier

Bio-ethanol haarden: wat is het? En hoe werkt het? Wij leggen u het graag uit! Na het lezen van deze blog weet u: 

 • Wat een bio-ethanol haard is;
 • De voor- en nadelen van een haard op bio-ethanol; 
 • Hoeveel warmte de bio-ethanol haard afgeeft;
 • Hoelang u vuurplezier heeft van een bio-ethanol haard;
 • De installatie van een bio-ethanol haard;
 • Welke modellen bio-ethanol haarden wij leveren.
 • 14 - 04 - 2022
 • Bio-ethanol haarden
 • Geerte Kamphuis
 • 4 min
bio-ethanol wat is dat

Wat is een bio-ethanol haard?

Vuur met plantaardige brandstof

Een haard die brandt op bio-ethanol en een heldere, lichte vlamkleur geeft. Bio-ethanol is een schone, maar licht ontvlambare brandstof en wordt gemaakt uit planten zoals maïs en suikerriet. De biologische afkomst maakt het een duurzame energiebron. Verder geldt dat bio-ethanol van hoge kwaliteit geurloos en vrij van schadelijke uitstoot is.

bio-ethanol haard zonder rookkanaal

Bio-ethanol haard zonder afvoer

Ideaal in een etage- of gasloze woning

Het unieke van een bio-ethanol haard is dat u echt vuur en warmte krijgt, zonder de aanleg van een rookkanaal. De afvoerloze installatie maakt het dé ideale haard in een ruimte waar de aanleg van een rookkanaal te complex is. Bijvoorbeeld in een appartement.

hoe werkt een bio-ethanol brander

Hoe werkt een bio-ethanol haard?

Bij een bio-ethanol haard ziet u echte vlammen en voelt u ook echte warmte van de haard stralen. Dit alles is mogelijk zonder de aanleg van een rookkanaal. Hoe werkt dan een bio-ethanol haard precies? In 4 stappen heeft u een brandend vuur. 

 1. Haal kwalitatieve bio-ethanol in huis.
 2. Vul het brandstofreservoir met bio-ethanol tot het max-streepje op de brander.
 3. Steek de brander aan met een lange aansteker. Genieten maar!
 4. Vuur gedooft? Na min. 45 minuten wachten mag u het reservoir opnieuw vullen.

Bekijk instructievideo op ons YouTube-kanaal

vuurbeeld bio-ethanol haard

Wat zijn voordelen van een bio-ethanol haard?

Lees ze hier

✔️ U hoeft geen apart rookkanaal aan te leggen zoals bij een gas- of houthaard. 

✔️ U krijgt een realistisch vuurbeeld, want het gaat om écht vuur.

✔️ U krijgt echte warmte, van 3 kW tot 10 kW.  

✔️ U krijgt een moderne uitstraling met een vleugje traditionaliteit omdat het open haard vuur is zonder glasruit.

✔️ U heeft echt vuur zonder uitstoot van schadelijk gassen. 

✔️ U heeft de mogelijkheid om de haard ook buiten te plaatsen (dit verschilt per model, vraag om advies).

bio-ethanol haard bijvullen

Wat zijn nadelen van een bio-ethanol haard?

Goed om te weten

 1. U moet de verbrandingskamer in de bio-ethanol haard regelmatig bijvullen. Bij sommige haarden in ons assortiment is dit al na 5 uur en bij andere haarden pas na 9 of 12 uur. 
 2. Als alle bio-ethanol opgebrand is, kunt u het reservoir niet onmiddellijk weer bijvullen. U mag de brander pas bijvullen als deze compleet is afgekoeld. Er zit dus enige tijd tussen de gedoofde vlammen en het moment van bijvullen.
 3. Binnen ons assortiment zijn extra accessoires bij de bio-ethanol haard zoals een houtset, steentjes of een glasruit niet mogelijk.
 4. Bij tocht in de ruimte ziet u dit terug in de vlammen, omdat het open vuur is. Een stabiele vuurlijn is dus niet gegarandeerd.
 5. Omdat het open vuur is, moeten spelende kinderen en huisdieren niet te dichtbij komen.

Veelgestelde vragen

Dit moet u weten over bio-ethanol haarden

De brandduur verschilt per type bio-ethanol haard. De ene haard heeft een grotere opslagcapaciteit voor bio-ethanol dan de andere haard. In ons assortiment zijn bio-ethanol haarden verkrijgbaar met een brandduur van 5 tot 12 uur.

Dat is afhankelijk van de grootte van de haard. Er zijn bio-ethanol haarden op de markt van maar liefst 20 kW. In ons assortiment bio-ethanol haarden heeft u keuze uit 3 kW tot maximaal 10 kW.

Dit is afhankelijk van de grootte van de haard. In ons assortiment hebben wij bio-ethanol haarden met een verbruik tussen de 0,3 tot 1 liter per uur. Dit betekent dat uitgaande van een kwalitatieve bio-ethanol u gemiddeld genomen 2 uur vuurplezier heeft van 1 liter bio-ethanol.

De meeste bio-ethanol haarden uit ons assortiment kunnen ook buiten staan. Bijvoorbeeld de tuinhaard Icon Fires Round Burner. Wel adviseren wij u om de haard beschut tegen weer en wind te plaatsen. Zodra de winterperiode aanbreekt is ons advies om de haard binnen te halen in verband met roestvorming. Heeft u interesse in een bio-ethanol haard? Vraag om advies aan een van onze haardenexperts of de haard buiten te plaatsen is.

Dit zijn belangrijke punten voor een juiste montage van de haard. 1. Alle modellen bio-ethanol haarden dienen op 100 cm afstand te staan van brandbare materialen zoals gordijnen en meubels. 2. Een wandhaard moet opgehangen worden aan een brandbestendige muur, bijv. beton, baksteen of Ytong. 3. Bij een hanghaard moet de muur of het plafond voldoende draagkracht hebben om de haard te kunnen dragen. 4. De ombouw bij een inbouwhaard moet altijd van brandwerend plaatmateriaal gemaakt worden.

werking bio-ethanol haard

Is bio-ethanol gevaarlijk?

Bij veilig gebruik niet

Bio-ethanol is een schone brandstof, maar wel licht ontvlambaar. Ga daarom voorzichtig om met het bijvullen van bio-ethanol. Vul de brander NOOIT bij terwijl het vuur nog brandt of als het vuur nét gedoofd is. Wacht tot de brander voldoende afgekoeld is (45-60 min). De verbrandingskamer mag ook niet te vol gevuld zijn. Er staat een maxiumstreepje, houd deze ook aan.

Let ook goed op wanneer en kinderen of huisdieren in de buurt zijn. Het gaat om open vuur, dus voorzichtigheid is geboden. Bio-ethanol is dus niet gevaarlijk, als u er maar voorzichtig mee omgaat.

bio-ethanol haard zonder afvoer

En, heeft u interesse in bio-ethanol haard?

Neem vrijblijvend contact met ons op!

Bent u op zoek naar een haard met echt vuur, warmte, uniek design, brandend op een biologische brandstof die zonder rookkanaal te installeren is? Dan is een bio-ethanol haard de perfecte haard voor u. Neem een kijkje in ons assortiment.

Met eigen ogen een haard op bio-ethanol zien branden? U bent van harte welkom in een van onze showrooms. Wilt u graag een haardadviseur spreken over dit type haard? Start een WhatsApp gesprek met een Expert voor haardadvies. Wij horen graag van u.

Kom langs voor inspiratie & advies

Bezoek ons in Apeldoorn of Rijssen

Daarom kiest u voor Haardenexpert

Icon Haardenexpert

DÉ HAARDENEXPERT

Wij denken graag met u mee, van haard tot complete opstelling.

Icon installateursnetwerk

GROOT INSTALLATEURSNETWERK

Altijd dichtbij, afstand is geen probleem. Wij rekenen nooit voorrijkosten.

Icon hoge klantwaardering

KLANTWAARDERING 8,8

Ruim 3500 haarden geplaatst, klanten waarderen ons met een 8,8.

Icon showroom

EXCLUSIEVE SHOWROOM

Sfeer proeven en trends bekijken. Ontdek de nieuwste haarden.

Passend advies bio-ethanol haarden

Over Haardenexpert

Meer dan 10 jaar de expert in haarden

Haardenexpert is al vele jaren een van de meest toonaangevende haarden- en kachel zaken. Dat vinden we belangrijk en daar zijn we natuurlijk supertrots op! Door onze persoonlijke benadering en korte lijnen bent u altijd verzekerd van passend advies en een stijlvolle oplossing.

Met reeds 10 jaar ervaring op de markt en een aanstekelijke passie voor het vak gaan wij verder dan de traditionele verkoop. Wij creëren unieke en eigenzinnige haardopstellingen. Daarom vindt u bij Haardenexpert alleen haarden & kachels van absolute topmerken. Onze experts vertellen u hier graag meer over.

Lees verder over Haardenexpert