Vragen? Bel 0548-211550

 

Jutestraat 6A, Rijssen (Ov)

Showroom
Swipe to the left

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een houtkachel?

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een houtkachel?
Door Dennis Dragt 5 jaar geleden 26352 keer bekeken

Een houtkachel is een luxe en duur product waar je jarenlang van wilt genieten. Net als het uitzoeken van een auto is de aanschaf van een houtkachel een spannende aankoopreis. Een kachel schaf je namelijk niet zomaar aan, dit is een langdurig proces waar je rekening houdt met veel zaken. Je overweegt bijvoorbeeld meerdere modellen qua vormgeving, bekijkt welk vermogen het beste bij jouw woonsituatie past en wat de precies kosten zijn. Tegenwoordig zijn er tientallen haardenmerken met een breed assortiment aan vrijstaande houtkachels. Hier kun je weer onderscheidt maken tussen toestellen met een frontaal, tweezijdig of driezijdig vuurzicht. Door de bomen zie je het bos niet meer.

Maar welk merk en welk toestel is geschikt voor jouw woonruimte? Tijdens de onderzoeksfase bestaat de kans dat je een belangrijk onderdeel over het hoofd ziet. Je vraagt jezelf continu af: Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een houtkachel? Denk hierbij aan het doel van de kachel (hoofdverwarming of bijverwarming), de perfecte plaatsingslocatie, de isolatie van jouw woning of de mogelijkheden voor de installatie. Aan de hand van dit artikel heb je een bondig stappenplan, zodat je goed voorbereid jouw droomkachel aanschaft. Je zult gegarandeerd geen spijt krijgen van jouw aankoop.

Spartherm Ambiente A8

Het juiste vermogen van de houtkachel

Als eerst ga je na of een houtkachel wel in jouw huis past. Het is onmogelijk om een kachel te plaatsen als jouw woning geen schoorsteen heeft of geen mogelijkheid heeft om via verdiepingen een kanaal naar boven te trekken. Het is bijvoorbeeld zeer lastig om een houtkachel te plaatsen wanneer je op een verdieping in een appartementencomplex woont. De kachel produceert vanzelfsprekend verbrandingslucht die afgevoerd moet worden. Hiervoor heeft het toestel altijd een rookkanaal nodig. Wanneer er geen rookkanaal aanwezig is, moet er een dubbelwandige pijp worden getrokken van minimaal 4 meter hoog.

Daarna ga je jezelf afvragen wat de functie is van het toestel. Ga je de kachel gebruiken voor de gezelligheid en wil je af en toe stoken? Dan is een bijverwarming een uitstekende keus. Of zoek je een goed alternatief voor de centrale verwarming? Bekijk dan naar diverse toestellen die als hoofdverwarming dienen. Een houtkachel, tegelkachel en speksteenkachel zijn uitermate geschikt om als hoofdverwarming te functioneren. In het geval van een hoofdverwarming kies je voor een toestel met een hoog rendement. Wanneer je alleen voor de sfeer stookt, wordt je aangeraden om een kachel te overwegen met een bescheiden vermogen van 4kW.

Wanders Olaf Eco

Vervolgens is de grootte en vermogen van de houtkachel van belang voor het verwarmen van de betreffende ruimte. Vanzelfsprekend speelt jouw stookgedrag, het soort haardhout en de inrichting van de kamer een belangrijke rol. Het vermogen van een kachel, dus de warmte die het toestel produceert, wordt vermeld in kilowatt (kW). Een houtkachel met een optimaal vermogen zorgt voor een behaaglijke warmte en knusse sfeer. Maar wat is nou het juiste vermogen voor jouw woonsituatie? Hiervoor neem je een kijkje op de houtkachels pagina met een vermogen van 7kW.

Tegenwoordig kiezen veel mensen nog voor een toestel met een te hoog nominaal vermogen. Het gevolg is dat de woonruimte veel te warm wordt, waardoor je met een minder vermogen gaat stoken. Hierdoor zal de houtkachel nooit optimaal branden, wat zorgt voor een onvolledige verbranding, zwarte ruiten en een hogere schadelijke uitstoot. Overweeg ook de aanschaf van een gasgestookte kachel of haard. Deze toestellen zijn zeer gebruiksvriendelijk, stoten weinig schadelijke stoffen uit en tonen een levensecht vuurbeeld. Leg voor aanschaf de voor- en nadelen naast elkaar. Voor jouw specifieke woonsituatie laat je voor de zekerheid adviseren door een specialist.

Lotus Sola M

Type en budget

Je bent volledig op de hoogte welk vermogen uitstekend aansluit op jouw woonsituatie. Bedenk daarna wat voor houtkachel je precies zoekt en wat je budget is. Zoals eerder gezegd zijn er talloze merken die een prachtig aanbod van houtkachels leveren. Binnen het ruime aanbod maak je bijvoorbeeld een keus tussen een klassieke of moderne kachel. Betreft de plaatsing in de hoek van de kamer of rechts langs de muur? Dit zijn allemaal vragen die je meeneemt in jouw besluit.

Daarnaast speelt het budget een belangrijke rol in het koopproces. Je wilt vanzelfsprekend weten wat een houtkachel precies kost. Hierbij variëren de prijzen van € 500,00,- tot wel € 5.000,00,-. Er zijn zelfs grotere inbouwhaarden die de deur uit gaan voor een prijs van € 10.000,00,-. Het ligt er maar net aan wat jouw wensen zijn en hoe groot jouw budget is. Hou in ieder geval rekening met de kosten van de installatie.

Geplaatst in: Meest gestelde vragen