Vragen? Bel 0548-211550

 

Jutestraat 6A, Rijssen (Ov)

Showroom
Swipe to the left

Wat zijn de voordelen van een houtkachel op CV?

Wat zijn de voordelen van een houtkachel op CV?
Door Dennis Dragt 4 jaar geleden 18610 keer bekeken

Ben je op zoek naar een houtkachel als hoofdverwarming? En speelt duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid een grote rol in jouw leven? Door de stijgende prijzen van fossiele brandstoffen zoals gas, is er steeds meer vraag naar andere mogelijkheden om het huis te verwarmen. De jaarlijkse energierekening blijft maar stijgen en je overweegt verschillende opties om de kosten terug te dringen. Dan is een CV-houtkachel precies wat jij zoekt.

De naam verklapt het eigenlijk al. De houtkachel wordt aangesloten op jouw CV-systeem. Hierbij wordt de warmte die tijdens het stoken vrijkomt, verspreid in jouw hele woning. Het klinkt nog een beetje onduidelijk, maar daar ga ik je meer over vertellen. Daarnaast komen alle voordelen van de CV-houtkachel naar voren, zodat de zoektocht een stuk makkelijker wordt.Hoe werkt een CV-haard?

Een CV-houtkachel is hét ideale toestel om een aangename warmte en huiselijke sfeer in jouw huis te creëren. Het toestel wordt meestal in de woonruimte geïnstalleerd. Een 'normale' open haard, gashaard of houtkachel is in staat om slechts één ruimte te verwarmen. Maar een CV-houtkachel verwarmt het hele huis. Een houtkachel op CV is namelijk voorzien van een gesloten waterreservoir (warmtewisselaar) dat verwarmd wordt door het houtvuur van de kachel. Dit reservoir is met behulp van een aan- en afvoerleiding gekoppeld met jouw bestaande cv-installatie. Aangezien meerdere ruimtes tegelijkertijd verwarmd worden, bespaar je niet alleen fors op de stookkosten, maar de kachel zorgt ook voor extra comfort.

Spartherm Varia 1Vh H2O XL CV-Haard

Hierbij wordt ongeveer 70% van de warmte die het toestel ontwikkeld, doorgegeven aan het water. Het verwarmde water wordt vervolgens het centrale verwarmingssysteem ingepompt en door het gehele huis vervoerd (bijvoorbeeld naar de kinderkamer of de studeerkamer). De kachel zorgt dan, door middel van het houtvuur, dat de radiatoren op temperatuur blijven. Een belangrijke schakel binnen de centrale verwarming. De schone verbranding van de houtkachel zorgt voor een fors rendement, een laag houtverbruik en een zeer schone ruit.

Gebruiksvriendelijk en veilig

Daarnaast zijn hout gestookte CV-haarden zeer veilig en gebruiksvriendelijk te bedienen. Wanneer er een probleem in het systeem voorkomt, zoals een defecte cv-pomp, dan gaat de koelbeveiliging automatisch in werking. Hierdoor wordt de houtkachel gekoeld tot een veilige temperatuur. Ook het gebruiksgemak is een belangrijke eigenschap van de CV-houtkachel. Een CV-kachel hoeft namelijk niet handmatig aangestoken te worden. Dit doe je aan de hand van de elektronische bediening en de geïntegreerde thermostaat.

Sparterm Varia 2LR-55h H2O CV-Haard

Voordelen van een CV-houtkachel

Een CV-houtkachel bezit vele voordelen voor zowel jouw portemonnee als de gezondheid van het milieu. Dankzij de bijzondere werking van de houtkachel kun je tot wel 50% besparen op jouw energierekening. Dit heeft voornamelijk te maken met de kosten van de brandstof. De kosten van hout zijn namelijk veel lager dan de kosten van olie of aardgas. Daarnaast draag je een steentje bij aan een gezonder milieu. Het systeem van de moderne CV-kachel valt immers onder Bio-energie. Dit houdt in dat de energie, het verwarmde water, wordt hergebruikt om het gehele huis te verwarmen.

Spartherm Varia A-FDh H2O

Professionele installatie

Het aansluiten van de CV-houtkachel op de centrale verwarming is geen eenvoudige taak. Bij een onprofessionele installatie bestaat de kans dat er gevaarlijke situaties ontstaan. Het is van belang dat er voldoende veiligheidssystemen worden ingebouwd, zodat je zonder zorgen kunt stoken. Je wordt daarom geadviseerd om een specialist in te schakelen bij het gehele proces, van aanschaf tot installatie. Deskundige installateurs zorgen voor een veilige en correcte aansluiting.

Kortom, een CV-houtkachel heeft genoeg voordelen te bieden. Hieronder som ik de voordelen voor je op, zodat je een klein overzicht hebt.

  • Gebruiksvriendelijk: met een elektronische bediening regel je het vuur
  • Het verwarmde water wordt herbruikt
  • Met een koelbeveiliging wordt de houtkachel nooit te warm
  • Je bespaart tot wel 50% op jouw energierekening
  • Stoken op hout is goedkoper dan aardgas
  • Je haalt meer uit een houtblok dan bij een houtkachel zonder CV-aansluiting.
Geplaatst in: Cv-haarden