• De échte expert in haarden en kachels.
  • Gegarandeerd het beste advies.
  • Vakkundige installatie, overal in Nederland.
  • Ook voor (maatwerk)interieurbouw.
uitstoot van een houtkachel beperken

De uitstoot van een houtkachel beperken?

Zo stookt u milieuvriendelijker!

Een houtkachel zorgt voor warmte, sfeer en gezelligheid. Maar hoe zit het met de uitstoot van een houtkachel? Bij houtverbranding komen fijnstof, CO₂-uitstoot en andere schadelijke stoffen vrij. Gelukkig zijn moderne houtkachels al veel schoner dan oudere modellen. Daarnaast kunt u met de juiste stooktechnieken de uitstoot aanzienlijk verkleinen. Ontdek hier hoe dat zit.

In dit artikel leest u alles over het volgende:

  • Hoe werkt de uitstoot van een houtkachel?
  • De CO2-uitstoot van een houtkachel
  • Hoe kunt u schoner stoken?
  • Welke houtkachels leveren weinig uitstoot en veel rendement op?
  • 25 - 03 - 2025
  • Houtkachels
  • Team Haardenexpert
  • 4 minuten
Bio-ethanolhaarden

Hoe werkt de uitstoot van een houtkachel? 

Bij de verbranding van hout in uw houtkachel komen verschillende stoffen vrij. Als u het hout goed en volledig verbrandt, ontstaan vooral koolstofdioxide (CO₂) en waterdamp. Maar als de verbranding niet optimaal verloopt, komen er ook schadelijke stoffen vrij. Dat zijn bijvoorbeeld:

-Fijnstof: kleine deeltjes die vrijkomen bij onvolledige verbranding. Fijnstof kan schadelijk zijn voor de luchtkwaliteit. 
-Koolmonoxide (CO): een gevaarlijk gas dat binnenshuis gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Een goed afgestelde en goed onderhouden kachel verkleint het risico op CO.
-PAK's (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen): verbindingen die schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid.
-Vluchtige organische stoffen (VOS): stoffen die bijdragen aan luchtvervuiling.

De precieze uitstoot hangt af van verschillende factoren. Zo zijn de kwaliteit en het type houtkachel belangrijk. Daarnaast speelt mee op welke manier u stookt, welke brandstof u kiest en hoe goed u de kachel en schoorsteen onderhoudt. 

CO₂-uitstoot van een houtkachel 

De CO₂-uitstoot van een houtkachel 

Bij de verbranding van hout komt CO₂ vrij, net als bij andere brandstoffen. Toch wordt hout vaak gezien als een CO₂-neutrale brandstof. Hoe zit dat? Als bomen groeien, nemen ze CO₂ op. Bij dit proces, ook wel fotosynthese, wordt CO₂ en water omgezet in suikers. Dankzij die suikers kan de boom groeien. Als u hout verbrandt, komt dezelfde hoeveelheid CO₂ weer vrij. Maar dit gebeurt alleen als:

Het hout uit duurzaam beheerde bossen komt, waar nieuwe bomen worden geplant.
De transport van het hout energiezuinig is.
De verbranding zo volledig mogelijk plaatsvindt.

Is aan deze voorwaarden voldaan? Dan heeft hout een lagere CO₂-voetafdruk dan fossiele brandstoffen.

uitstoot van uw houtkachel

Hoe kunt u de uitstoot van uw houtkachel beperken?

5 tips

Een houtkachel is pas echt een duurzaam alternatief als u het hout op de juiste manier verbrandt. Zo kunt u de uitstoot van uw houtkachel flink verlagen. Deze 5 praktische tips helpen daarbij.

1. Controleer het stookalert voordat u stookt

Niet elke dag is geschikt om uw houtkachel te gebruiken. Bij mist of als het windstil is, blijft rook langer hangen. Dat kan voor luchtvervuiling en overlast zorgen. Controleer daarom altijd de stookwijzer voordat u uw haard aansteekt. Geeft de stookwijzer code rood aan? Dan is het advies om niet te stoken. 

2. Gebruik alleen droog en hardhout 

Vochtig hout brandt slecht en produceert veel rook en fijnstof. Laat het hout daarom altijd minstens 2 jaar drogen of koop hout dat via de oven is gedroogd. Zorg ook voor een vochtpercentage tussen de 15% en 20%. Dit kunt u meten met een vochtmeter. 

Verder helpt het om hardhout te kiezen. Hardhout zoals beuken- en eikenhout brandt langer en gelijkmatiger dan zachthout. Droog en goed verbrand hardhout kan bovendien minder roetaanslag veroorzaken dan sommige harsrijke zachte houtsoorten.

uitstoot van uw houtkachel

3. Zorg voor een optimale luchttoevoer 

Voor een goede verbranding is voldoende zuurstof erg belangrijk. Laat de luchttoevoer daarom volledig open bij het aansteken van het vuur. Knijp deze pas iets dichter zodra het vuur goed brandt. Als het vuur onvolledig brandt door te weinig zuurstof, ontstaan er meer schadelijke stoffen zoals koolmonoxide en fijnstof.

4. Gebruik de Zwitserse stookmethode 

De manier waarop u uw vuur aansteekt, heeft grote invloed op de uitstoot. De Zwitserse stookmethode is de schoonste manier. Hoe dit werkt? Stapel eerst het hout kruislings op met de dikste blokken onderop. Leg daar vervolgens de kleinste houtblokken en de aanmaakblokjes op. Steek daarna het vuur van bovenaf aan. Door het op deze manier te doen, brandt het hout gelijkmatig. Dat leidt tot minder uitstoot van rook en fijnstof.

5. Laat uw schoorsteen jaarlijks vegen 

Een schone schoorsteen zorgt voor een betere afvoer van rook. Ook voorkomt het ophoping van roet en creosoot, een teerachtige, brandbare aanslag die ontstaat bij onvolledige verbranding van hout, waar schadelijke stoffen in kunnen zitten. Bovendien verkleint regelmatig vegen het risico op een schoorsteenbrand. Laat dit daarom minstens één keer per jaar doen door een professional. 

Beste houtkachels

Beste houtkachels op het gebied van uitstoot en rendement

Wilt u een nieuwe houtkachel kopen of uw oude vervangen? Kies dan voor een model dat voldoet aan de EcoDesign 2022-richtlijn. Deze Europese norm stelt strenge eisen aan de uitstoot en het rendement van houtkachels. Alle nieuwe houtkachels moeten hieraan voldoen. 

De volgende merken staan specifiek bekend om hun lage uitstoot en hoge rendement.

Altech 
De Altech speksteenkachel heeft een hoog rendement van ruim 80%. Daarnaast zorgt de lage uitstoot voor een milieuvriendelijke verbranding. Dankzij de rookgasomleiding door speksteen wordt de maximale warmte uit uw houtblokken gehaald.

Contura 
Een Contura-houtkachel combineert Scandinavisch design met milieuvriendelijke technologie. De kachels van dit merk hebben efficiënte verbrandingssystemen die zorgen voor een schone verbranding en lage uitstoot.

Jydepejsen
Jydepejsen-houtkachels zijn voorzien van het moderne DuplicAir®-systeem. Dat betekent een optimale verbranding en zeer lage uitstoot. De Jydepejsen Senza is een van de populairste modellen van dit merk. Deze kachel voldoet aan alle EcoDesign 2022-richtlijnen. Zo geniet u van een sfeervolle warmtebron met respect voor het milieu.

De juiste houtkachel vinden?

De juiste houtkachel vinden?

Wij helpen u graag verder!

Wilt u genieten van de warmte en sfeer van een houtkachel, maar ook rekening houden met het milieu? Bij Haardenexpert vindt u een uitgebreid assortiment aan moderne, milieuvriendelijke houtkachels die voldoen aan de strengste normen.

Kom langs in onze showroom in Apeldoorn of Rijssen. Onze experts geven u graag persoonlijk advies. Heeft u alvast vragen? Bel of stuur ons een e-mail. We helpen u graag verder. 

Kom langs voor inspiratie & advies

Bezoek ons in Apeldoorn of Rijssen

Daarom kiest u voor Haardenexpert

Icon Haardenexpert

DÉ HAARDENEXPERT

Wij denken graag met u mee, van haard tot complete opstelling.

Icon installateursnetwerk

GROOT INSTALLATEURSNETWERK

Altijd dichtbij, afstand is geen probleem. Wij rekenen nooit voorrijkosten.

Icon hoge klantwaardering

KLANTWAARDERING 8,8

Ruim 3500 haarden geplaatst, klanten waarderen ons met een 8,8.

Icon showroom

EXCLUSIEVE SHOWROOM

Sfeer proeven en trends bekijken. Ontdek de nieuwste haarden.

Passend advies haarden

Over Haardenexpert

Meer dan 10 jaar de expert in haarden

Haardenexpert is al vele jaren een van de meest toonaangevende haarden- en kachel zaken. Dat vinden we belangrijk en daar zijn we natuurlijk supertrots op! Door onze persoonlijke benadering en korte lijnen bent u altijd verzekerd van passend advies en een stijlvolle oplossing.

Met reeds 10 jaar ervaring op de markt en een aanstekelijke passie voor het vak gaan wij verder dan de traditionele verkoop. Wij creëren unieke en eigenzinnige haardopstellingen. Daarom vindt u bij Haardenexpert alleen haarden & kachels van absolute topmerken. Onze experts vertellen u hier graag meer over.

Lees verder over Haardenexpert