Vragen? Bel 0548-211550

 

Jutestraat 6A, Rijssen (Ov)

Showroom
Swipe to the left

De kenmerken van een goed rookkanaal: voor houtkachels

De kenmerken van een goed rookkanaal: voor houtkachels
By Dennis Dragt 4 years ago 21751 Views No comments

Natuurlijk wil je in alle veiligheid genieten van de prachtige vlammen van jouw houtkachel. Hiervoor is er een goed werkend rookkanaal nodig die veilig geïnstalleerd is. Dit is namelijk de motor van de houtkachel. Een rookgasafvoer kanaal, ook wel een rookkanaal genoemd, is een onmisbaar onderdeel van een houtkachel. Dankzij het kanaal wordt de rook veilig naar buiten afgevoerd. Daarnaast zorgt het kanaal ervoor dat de houtkachel de benodigde zuurstof krijgt. Maar hoe werkt een rookkanaal en welk kanaal is het beste voor jouw woning?
Het juiste rookkanaal

Het belangrijkste is dat een rookkanaal goed ‘trekt’. Dit betekent dat de rookgassen op de juiste manier afgevoerd worden en de zuurstof aangevoerd. Deze zuurstof is namelijk nodig voor de verbranding van jouw houtkachel. Hoe beter de aanvoer en afvoer werkt, hoe beter de kachel trekt. Wanneer de aanvoer van verse zuurstof te traag is, ontstaat er onderdruk. Hierbij komen de rook- en verbrandingsgassen de kamer in, wat zorgt voor een ongezonde leefomgeving.

Rookgasafvoer kanaalBron: borderoak.blogspot.co.uk

De kwaliteit van trek is afhankelijk van een aantal factoren. Een van de belangrijkste factoren is de lengte van het kanaal. Een te lang of een te kort rookkanaal is ongunstig voor de trek. Dit geldt ook voor een kanaal met veel te veel bochten. Een recht kanaal dat naar boven loopt heeft een sterke voorkeur. Ook een te grote of te kleine diameter zorgt voor een slechte afvoer van de rookgassen.

Hou het volgende aan: een optimaal rookkanaal heeft een lengte tussen de 4 en 7 meter. Wat betreft de diameter, deze moet net zo groot zijn als de uitgang van de houtkachel. Hoe hoger het vermogen van de kachel, hoe breder de diameter van de rookgasafvoer is.

Rookkanaal houtkachelBron: Design*Sponge

Dubbelwandig rookkanaal

Bij oudere woningen is er vaak al een bestaand rookkanaal geïnstalleerd. Heb je een nieuwbouwwoning? Dan moet er in de meeste gevallen een kanaal worden ingebouwd. Hierbij wordt er vrijwel altijd voor een dubbelwandig rookkanaal uit RVS gekozen. De naam zegt het al, het kanaal heeft twee pijpen, namelijk binnen- en een buitenpijp.

Een ideaal kanaal voor de moderne houtkachel en de goed geïsoleerde woningen. De voordelen, het rookkanaal is snel op temperatuur, het is gemakkelijk te plaatsen en het onderhoud is eenvoudig.

Dubbelwandig rookkanaalBron: dwell.com

Schakel een vakman in

Een rookkanaal mag je niet zomaar aanleggen. En dat is ook niet zo gek. Je wilt natuurlijk niet dat jouw huis in vlammen opgaat door onverantwoord stookgedrag. Bij het plaatsen van een kanaal zijn er ook allerlei wetten en regels aan verbonden. Schakel daarom een specialist in. Je wordt vervolgens ondersteund en geadviseerd over het juiste rookkanaal, de diameter en de installatie. Je komt niet meer voor verrassingen te staan.

Posted in: Houtkachel