• De échte expert in haarden en kachels.
  • Gegarandeerd het beste advies.
  • Vakkundige installatie, overal in Nederland.
  • Ook voor (maatwerk)interieurbouw.
rookkanaal houtkachel aanleggen

De kenmerken van een goed rookkanaal: voor houtkachels

Natuurlijk wil je in alle veiligheid genieten van de prachtige vlammen van jouw houtkachel. Hiervoor is er een goed werkend rookkanaal nodig die veilig geïnstalleerd is. Dit is namelijk de motor van de houtkachel. Een rookgasafvoer kanaal, ook wel een rookkanaal genoemd, is een onmisbaar onderdeel van een houtkachel. Dankzij het kanaal wordt de rook veilig naar buiten afgevoerd. Daarnaast zorgt het kanaal ervoor dat de houtkachel de benodigde zuurstof krijgt. Maar hoe werkt een rookkanaal en welk kanaal is het beste voor jouw woning?

  • 11 - 07 - 2016
  • Houtkachels
  • Dennis Dragt
  • 3 minuten
rookgasafvoer houtkachel

Het juiste rookkanaal

Het belangrijkste is dat een rookkanaal goed ‘trekt’. Dit betekent dat de rookgassen op de juiste manier afgevoerd worden en de zuurstof aangevoerd. Deze zuurstof is namelijk nodig voor de verbranding van jouw houtkachel. Hoe beter de aanvoer en afvoer werkt, hoe beter de kachel trekt. Wanneer de aanvoer van verse zuurstof te traag is, ontstaat er onderdruk. Hierbij komen de rook- en verbrandingsgassen de kamer in, wat zorgt voor een ongezonde leefomgeving.

De kwaliteit van trek is afhankelijk van een aantal factoren. Een van de belangrijkste factoren is de lengte van het kanaal. Een te lang of een te kort rookkanaal is ongunstig voor de trek. Dit geldt ook voor een kanaal met veel te veel bochten. Een recht kanaal dat naar boven loopt heeft een sterke voorkeur. Ook een te grote of te kleine diameter zorgt voor een slechte afvoer van de rookgassen.

Hou het volgende aan: een optimaal rookkanaal heeft een lengte tussen de 4 en 7 meter. Wat betreft de diameter, deze moet net zo groot zijn als de uitgang van de houtkachel. Hoe hoger het vermogen van de kachel, hoe breder de diameter van de rookgasafvoer is.

houtkachel afvoer

Dubbelwandig rookkanaal

Bij oudere woningen is er vaak al een bestaand rookkanaal geïnstalleerd. Heb je een nieuwbouwwoning? Dan moet er in de meeste gevallen een kanaal worden ingebouwd. Hierbij wordt er vrijwel altijd voor een dubbelwandig rookkanaal uit RVS gekozen. De naam zegt het al, het kanaal heeft twee pijpen, namelijk binnen- en een buitenpijp.

Een ideaal kanaal voor de moderne houtkachel en de goed geïsoleerde woningen. De voordelen, het rookkanaal is snel op temperatuur, het is gemakkelijk te plaatsen en het onderhoud is eenvoudig.

rookkanaal houtkachel buiten

Schakel een vakman in

Een rookkanaal mag je niet zomaar aanleggen. En dat is ook niet zo gek. Je wilt natuurlijk niet dat jouw huis in vlammen opgaat door onverantwoord stookgedrag. Bij het plaatsen van een kanaal zijn er ook allerlei wetten en regels aan verbonden. Schakel daarom een specialist in. Je wordt vervolgens ondersteund en geadviseerd over het juiste rookkanaal, de diameter en de installatie. Je komt niet meer voor verrassingen te staan.

Kom langs voor inspiratie & advies

Bezoek ons in Apeldoorn of Rijssen

Daarom kiest u voor Haardenexpert

DÉ HAARDENEXPERT

Wij denken graag met u mee, van haard tot complete opstelling.

GROOT INSTALLATEURSNETWERK

Altijd dichtbij, afstand is geen probleem. Wij rekenen nooit voorrijkosten.

KLANTWAARDERING 8,8

Ruim 3500 haarden geplaatst, klanten waarderen ons met een 8,8.

EXCLUSIEVE SHOWROOM

Sfeer proeven en trends bekijken. Ontdek de nieuwste haarden.

Over Haardenexpert

Meer dan 10 jaar de expert in haarden

Haardenexpert is al vele jaren een van de meest toonaangevende haarden- en kachel zaken. Dat vinden we belangrijk en daar zijn we natuurlijk supertrots op! Door onze persoonlijke benadering en korte lijnen bent u altijd verzekerd van passend advies en een stijlvolle oplossing.

Met reeds 10 jaar ervaring op de markt en een aanstekelijke passie voor het vak gaan wij verder dan de traditionele verkoop. Wij creëren unieke en eigenzinnige haardopstellingen. Daarom vindt u bij Haardenexpert alleen haarden & kachels van absolute topmerken. Onze experts vertellen u hier graag meer over.

Lees verder over Haardenexpert