Vragen? Bel 0548-211550

 

Jutestraat 6A, Rijssen (Ov)

Showroom
Swipe to the left

Welke houthaard heeft de meeste voordelen: een open haard of gesloten haard?

Welke houthaard heeft de meeste voordelen: een open haard of gesloten haard?
Door Dennis Dragt 5 jaar geleden 53723 keer bekeken

De naam van het artikel verklapt het al, de open haard gaat de strijd aan met een gesloten haard. Hierbij staat de volgende vraag centraal: “Welke houthaard brengt de meeste voordelen met zich mee"? Om hier antwoord op te geven, zijn beide haarden naast elkaar gelegd. Ik heb onder andere onderwerpen als rendement, de temperatuur, de uitstoot en sfeer onder de loep genomen. En aan het einde van het artikel komt er maar één winnaar uit de bus. Benieuwd geworden welke haard dat is? Lees dan snel verder!
Nostalgie van de open haard

Als eerst bespreken we de charme van de open haard. Een echte eyecatcher die het gevoel geeft van nostalgie. Door het geknisper van de houtblokken, de houtgeur en de knusse warmte kom je helemaal tot rust. Een romantische en heerlijke sfeer die niet te vergelijken is met andere haarden. En het mooie is, de warmte komt rechtstreeks in jouw kamer.

Open haardBron: zillow.com

Laag rendement

Maar een open haard brengt ook een aantal nadelen met zich mee. Ten eerste staat een open haard bekend om zijn lage rendement van slechts 15%. Dit betekent dat er veel te veel warmte verloren gaat door de schoorsteen. En dus ongeschikt om het gehele huis te verwarmen. Je moet extra veel stoken om de warmte te behouden. Maar dit is niet alleen ongunstig voor de temperatuur in de kamer, het is ook nog slecht voor het milieu.

Open haard voordelen Bron: howtofurnish.com

De efficiëntie van een gesloten haard

Tegenover de open haard staat de gesloten haard. Beide haarden verklappen al wat het voornaamste verschil is, namelijk een open of een gesloten verbranding. Bij een open haard zit er geen ruit voor de verbrandingskamer, bij een gesloten haard wel. Doordat de haard gesloten is, stijgt de temperatuur in de verbrandingskamer. Hierdoor ontstaat een efficiëntere en schonere verbranding dan bij een open haard. Met als gevolg dat het rendement stijgt naar 80%. Dit is dus gunstig voor de warmte in jouw huis, de gezondheid van het milieu en jouw portemonnee.

Spartherm Varia Ah

Wanneer we beide haarden gebruiken om dezelfde ruimte te verwarmen, wordt het volgende geconcludeerd. De CO-uitstoot van een open haard ligt 15 keer hoger dan een gesloten haard. En wat betreft de fijnstof uitstoot, bij een open haard is dit 50 maal hoger. Een gesloten haard is dus veel milieuvriendelijker dan een open haard.

En de winnaar is...?

Als je de voorgaande alinea’s leest, lijkt er overduidelijk een winnaar uit de bus te komen, namelijk de gesloten haard. Maar het ligt er net aan wat jouw wensen zijn. Wil je die nostalgische sfeer van hout stoken en romantisch bij de haard zitten? Dan kies je voor een open haard. Of je wilt milieuvriendelijk en kostenbesparend stoken. Neem dan een gesloten haard! Maar één ding blijft hetzelfde, je brengt met beide haarden een knusse en ontspannende sfeer in huis.

Geplaatst in: Interieur & Lifestyle