• De échte expert in haarden en kachels.
  • Gegarandeerd het beste advies.
  • Vakkundige installatie, overal in Nederland.
  • Ook voor (maatwerk)interieurbouw.

Welke houthaard heeft de meeste voordelen: een open haard of gesloten haard?

De naam van het artikel verklapt het al, de open haard gaat de strijd aan met een gesloten haard systeem. Hierbij staat de volgende vraag centraal: “Welke houthaard brengt de meeste voordelen met zich mee"? Om hier antwoord op te geven, zijn beide haarden naast elkaar gelegd. Ik heb onder andere onderwerpen als rendement, de temperatuur, de uitstoot en sfeer onder de loep genomen. En aan het einde van het artikel komt er maar één winnaar uit de bus. Benieuwd geworden welke haard dat is? Lees dan snel verder!

  • 06 - 09 - 2016
  • Houtkachels
  • Dennis Dragt
  • 4 minuten

Nostalgie van de open haard

Als eerst bespreken we de charme van de open haard. Een echte eyecatcher die het gevoel geeft van nostalgie. Door het geknisper van de houtblokken, de houtgeur en de knusse warmte kom je helemaal tot rust. Een romantische en heerlijke sfeer die niet te vergelijken is met andere haarden. En het mooie is, de warmte komt rechtstreeks in jouw kamer.

Laag rendement

Maar een open haard brengt ook een aantal nadelen met zich mee. Ten eerste staat een open haard bekend om zijn lage rendement van slechts 15%. Dit betekent dat er veel te veel warmte verloren gaat door de schoorsteen. En dus ongeschikt om het gehele huis te verwarmen. Je moet extra veel stoken om de warmte te behouden. Maar dit is niet alleen ongunstig voor de temperatuur in de kamer, het is ook nog slecht voor het milieu.

De efficiëntie van een gesloten haard

Tegenover de open haard staat de gesloten haard. Beide haarden verklappen al wat het voornaamste verschil is, namelijk een open of een gesloten verbranding. Bij een open haard zit er geen ruit voor de verbrandingskamer, bij een gesloten haard systeem wel. Doordat de haard gesloten is, stijgt de temperatuur in de verbrandingskamer. Hierdoor ontstaat een efficiëntere en schonere verbranding dan bij een open haard. Met als gevolg dat het rendement stijgt naar 80%. Dit is dus gunstig voor de warmte in jouw huis, de gezondheid van het milieu en jouw portemonnee.

Wanneer we beide haarden gebruiken om dezelfde ruimte te verwarmen, wordt het volgende geconcludeerd. De CO-uitstoot van een open haard ligt 15 keer hoger dan een gesloten houtkachel. En wat betreft de fijnstof uitstoot, bij een open haard is dit 50 maal hoger. Een gesloten haard is dus veel milieuvriendelijker dan een open haard.

En de winnaar is...? Als je de voorgaande alinea’s leest, lijkt er overduidelijk een winnaar uit de bus te komen, namelijk de gesloten open haard. Maar het ligt er net aan wat jouw wensen zijn. Wil je die nostalgische sfeer van hout stoken en romantisch bij de haard zitten? Dan kies je voor een open haard. Of je wilt milieuvriendelijk en kostenbesparend stoken. Neem dan een gesloten houtkachel! Maar één ding blijft hetzelfde, je brengt met beide haarden een knusse en ontspannende sfeer in huis.

Ik wil graag persoonlijk advies

Kom langs voor inspiratie & advies

Bezoek ons in Apeldoorn of Rijssen

Daarom kiest u voor Haardenexpert

DÉ HAARDENEXPERT

Wij denken graag met u mee, van haard tot complete opstelling.

GROOT INSTALLATEURSNETWERK

Altijd dichtbij, afstand is geen probleem. Wij rekenen nooit voorrijkosten.

KLANTWAARDERING 8,8

Ruim 3500 haarden geplaatst, klanten waarderen ons met een 8,8.

EXCLUSIEVE SHOWROOM

Sfeer proeven en trends bekijken. Ontdek de nieuwste haarden.

Over Haardenexpert

Meer dan 10 jaar de expert in haarden

Haardenexpert is al vele jaren een van de meest toonaangevende haarden- en kachel zaken. Dat vinden we belangrijk en daar zijn we natuurlijk supertrots op! Door onze persoonlijke benadering en korte lijnen bent u altijd verzekerd van passend advies en een stijlvolle oplossing.

Met reeds 10 jaar ervaring op de markt en een aanstekelijke passie voor het vak gaan wij verder dan de traditionele verkoop. Wij creëren unieke en eigenzinnige haardopstellingen. Daarom vindt u bij Haardenexpert alleen haarden & kachels van absolute topmerken. Onze experts vertellen u hier graag meer over.

Lees verder over Haardenexpert