Vragen? Bel 0548-211550

 

Jutestraat 6A, Rijssen (Ov)

Showroom
Swipe to the left

Huis verbouwen voor een haard: wat zijn de mogelijkheden?

Huis verbouwen voor een haard: wat zijn de mogelijkheden?
Door Dennis Dragt 5 jaar geleden 14229 keer bekeken

De meeste mensen die een nieuwbouwwoning hebben aangeschaft, combineren dit gelijk met de aankoop van een (open) haard. Het voordeel is dat de haard direct in de verbouwing wordt meegenomen. Hierdoor kunnen de nieuwe bewoners onmiddellijk verhuizen wanneer de verbouwing klaar is. Wil je een haard plaatsen in een bestaande woonsituatie? Door de techniek van tegenwoordig is de plaatsing van houthaarden en gashaarden een stuk gemakkelijker dan vroeger. Een haard inbouwen vergt vanzelfsprekend voldoende technische en bouwkundige kennis. Door middel van deze blog doe je direct ideeën op voor het verbouwen van jouw huis.Verbouwing nieuwe of bestaande woonsituaties

Als eerst moet je besluiten wat voor haard je precies wilt. Je hebt namelijk de keus uit een fronthaard, hoekhaard, tunnelhaard of een driezijdige haard. Hieronder zijn verschillende plaatsingen van Haardenexpert afgebeeld, zodat je een beter beeld krijgt van de mogelijkheden.

1. Fronthaard

Een fronthaard, met een frontaal of driezijdig vuurzicht, wordt voornamelijk centraal opgesteld in de woonkamer. Dankzij een driezijdige gashaard als de Bellfires View Bell Medium 3 (zie linker foto) is het vlammenspel vanuit meerdere hoeken te bekijken. Daarnaast heb je de mogelijkheid om een brede, rechthoekige haard of een vierkante haard in te bouwen. Met een brede haard ontstaat er ook een breed vuurzicht. Rechtsboven zie je een frameloze inbouwgashaard, namelijk de Faber Relaxed M Smart. Of neem een vierkante haard als de Bellfires Topsham Large 3 (rechts onderin). Deze haard heeft een hoger vuurbeeld dan een rechthoekig toestel. Door de combinatie met een ombouw is de wand (van het huis) intact gebleven.

Fronthaarden inbouw

2. Roomdivider (ruimteverdeler)

Met een Roomdivider kun je op een bijzondere manier twee ruimtes van elkaar scheiden en met elkaar koppelen. Denk hierbij aan een plaatsing tussen de woonkamer en de eetkamer. De vlammen zijn vervolgens vanuit beide ruimtes te bewonderen. Deze toestellen kunnen bijvoorbeeld in het midden van een tussenwand geplaatst worden, tegen een zijwand of middenin de ruimte.

Sommige modellen worden standaard geleverd met een prachtig plateau, zodat er voldoende plek is voor woonaccessoires en/of een comfortabele zitplek. Bekijk de afbeeldingen rechtsboven en onderaan voor een haard, de DRU Metro 100 XTU, met een plateau. Voor een langwerpig en smalle Roomdivider is de Bellfires Vertical Bell Small Tunnel 3, linksboven de foto, een uitstekende keus. Dit toestel wordt ook wel een tunnelhaard genoemd. Je kunt namelijk door de haard heen naar de andere ruimte kijken.

Roomdividers

3. Tweezijdige haard (hoekhaard)

Wil je de hoek van de kamer prachtig opvullen met een haard? Dat is mogelijk met een tweezijdige hoekhaard! Dit toestel is ook geschikt voor een plaatsing op de hoek van een muur. Op de linker afbeelding zie je de Faber Duet M Smart (gashaard) in combinatie met een strakke ombouw. Aan de linkerkant van de ombouw zijn kleine ruimtes opengelaten voor het plaatsen van diverse accessoires. Het is zelfs mogelijk om de ombouw breder te laten uitvoeren, waardoor de hoekhaard een centrale plaatsing krijgt. Dit zie je terug in de rechter foto, namelijk de installatie van de DRU Maestro 80/2.

Tweezijdige hoekhaarden

Heb je naar aanleiding van dit artikel interesse of een vraag? Wellicht ben je van plan om binnenkort jouw woning te renoveren of te verbouwen. Of je bent momenteel op zoek naar een nieuwe woning. Om jouw bestaande of nieuwe woonsituatie een huiselijke en warme sfeer te geven, is de plaatsing van een haard een goed besluit. Schakel hiervoor een haardenspeciaalzaak in. Je wordt dan van aanschaf tot installatie voorzien van een deskundig advies.

Geplaatst in: Interieur & Lifestyle